Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Archívum - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Enikő, Melitta napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Sevillai Szent Izidor
Készület áldozásra
Archív hírek
2010-10-31 Forrás: Erdély.ma
A szentek tisztelete az őskeresztény korig nyúlik vissza, amikor a keresztények a vértanúk temetkezési helyén a föld alatti katakombákban gyűltek össze, hogy imájukkal erőt merítsenek azok példájából, akik vérükkel vallották meg az Urat. Ekkor még nem volt lehetőség külön-külön megemlékezni a sok névtelen szentről. A keleti egyházban már a 4. századtól, a szenteknek egy külön napot szentelt az Egyház.
2010-10-31 Forrás: Felvidék.ma
Temetőlátogatáskor, a sírok között sokszor elhangzik: "de jó ember volt, egy Földön járó szent, milyen nemes lélek" Pedig minden bizonnyal az elköltözött is gyarlóságokkal küzdő, sokszor csak az emlékezés éveinek távlatán át megszépülő, ideálissá növekedő testvérünk volt. Ennek ellenére valóban sokuk szentté lett földi életében.
2010-10-31 Forrás: Csukor Árpád
Az én Jézusom a Krisztus, - aki Zakeusnak mondta: „Ma üdvösség köszöntött házadra” (Lk 19, 9) Ezt mondta a bűnét bánó és jóvá tevő embernek! Isten szerető irgalmára mindnyájan rászorulunk. Ahogyan létünket neki köszönhetjük, - úgy egyetlen lépést sem tehetünk segítsége nélkül, - tökéletesedésünk útjain.
2010-10-30 Forrás: Felvidék.ma
A bártfai Cirill és Metód evangélikus templomban ünnepi istentisztelet keretén belül adták át a Szlovákiai Evangélikus Egyház által alapított Leonard Stöckel-díjat. Az első alkalommal kiosztott díjban a Somorján élő Bándy György evangélikus teológus, a hittudományok doktora is részesült. A reformátor, pedagógus és humanista Leonard Stöckel ötszáz évvel ezelőtt született Bártfán.
2010-10-30 Forrás: Magyar Kurír
A Magyar Posta idén is ünnepi forgalmi bélyegsorozat kibocsátásával köszönti a karácsonyt. Ebben az évben a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnájának oltárképe, Udvardi Erzsébet festőművész Három királyok című alkotása került a karácsonyi bélyegre. Az idei ünnepi jókívánságok postára adásához egy belföldi 80 és egy belföldi elsőbbségi 105 forint névértékű bélyeg áll rendelkezésre.
2010-10-30 Forrás: Református Egyház
Létezik hitünkből fakadó konkrét felelősségvállalás – mondta Bölcskei Gusztáv. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét a kálvini igazságos gazdaságpolitikáról, a diakónia kérdéséről és az egységes magyar reformátusság szerepvállalásáról kérdeztük. Az elmúlt időszak református eseményei példamutatóak. Hogyan tudunk ennek a tükrében értékőrzőként élni?
2010-10-30 Forrás: Erdély.ma
Boldoggá avatták Bogdánffy Szilárd egy- kori vértanú püspököt szombaton Nagyvá- radon a partiumi város székesegyházában tartott ünnepi mise keretében. A szertartáson Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kérte Bogdánffy Szilárd boldoggá avatását, majd ismertették a vértanú püspök életút- jának főbb mozzanatait.
2010-10-30 Forrás: Magyar Kurír
Főtisztelendő és eminenciás Angelo Amato érsek úr! Főtisztelendő és excellenciás nuncius úr, érsek és püspök urak, a világi hatóságok, a társadalmi és kulturális élet igen tisztelt képviselői, főtisztelendő paptestvérek, Krisztusban kedves testvérek! Nagyvárad, 2010. október 30. (Bölcs 3,1-9; 1Pét 3,14-17; Mt 10,28-33)
2010-10-30 Forrás: Vatikáni Rádió
Mit kér a szinódus záró üzenetében a Közel-Kelet népeinek vezetőitől? Hogy „a keresztények élhessenek az állampolgárság, a lelkiismereti- és vallásszabadság, a nevelés és oktatás továbbá a kommunikáció területén járó minden joggal” azért, mert „igazi és hiteles állampolgárok, akik tisztességesek hazájukhoz és hűek minden nemzeti kötelességükhöz”. És mit mond a nemzetközi közösséghez fordulva?
2010-10-29 Forrás: Magyar Kurír
Erdő Péternek az egyház és az állam viszonyát taglaló előadása a 2010. október 18-22. között tartott II. Katolikus-Ortodox Fórumon hangzott el a görögországi Rodosz szigetén. A teljes előadás részleteit közöljük magyar fordításban. Az első századok keresztényei ambivalens módon viszonyultak a római joghoz. Később alakult ki, hogy a kereszténység és a római jog kölcsönösen gazdagították egymást. Ennek következtében az Egyház saját életét (különösen a 3. századtól) egyre inkább szabályozta olyan normákkal, amelyek római felfogás szerint is jogi természetűek voltak (kánonok és később pápai dekretálisok stb.)
További archív hírek:
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép