Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Archívum - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Enikő, Melitta napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Róma.  Szent Pál.  Topor Márta
4. - a drága színek, - a lelkes hívek, - a nyeregben
Archív hírek
2015-11-28 Forrás: Magyar Kurír
Van úgy, hogy a napjainkat földre szegezett tekintettel éljük. Sokféleképpen szegezzük a földre a tekintetünket, például ha csak a mulandó dolgokra figyelünk, a megélhetésre, a testre, a ruhára, az ételre, az italra, a szórakozásra és belegörnyedünk a fáradságos menetbe, ami lépteinket mindig csak gyorsítja és a tekintetünket ezekre a dolgokra szorítja.
2015-11-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Vasárnapi evangéliumunkat két részre oszthatjuk, amelyeket befejezésül rövid buzdítás foglal össze. Az első rész főként kijelentéseket fogalmaz meg a világ végéről. A másodikat Jézus felszólítása vezeti be: „Vigyázzatok…!” Végül a befejezés is felszólítást és reménységet fogalmaz meg: „Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, (…) hogy megállhassatok az Emberfia színe előtt.”
2015-11-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Vasárnapi evangéliumunk a húsvéti készület napjára, Jeruzsálembe, Pontius Pilatus római helytartó palotájába visz. Róma képviselője a tengerparti Cezáreában székelt, csak alkalmanként érkezett a fővárosba, s ilyenkor Nagy Heródes fényűző palotájában helyezkedett el. Megjelenését a város aligha fogadta örömmel. Elnyomó hatalmat képviselt, és kegyetlen elődök székébe ült. Pilátus most Jézus felett akar ítélkezni. Kérdései, amelyekkel a vádlott kilétét, tetteit firtatja, akár őszinték is lehetnek.
2015-11-22 Forrás: Magyar Kurír
Az egyházi év utolsó vasárnapjához közeledve, az utolsó vasárnapon és az egyházi év utolsó hetében megér egy misét (ahogy IV. Henrik király mondotta annak idején) morfondírozni azon, hogy egy magára valamit adó keresztény ember geopolitikailag hogyan identifikálja magát az emberek által kisajátított fogalmak (demokrácia, királyság, identitás) tengerében úgy, hogy sokszor ezeknek a fogalmaknak „Ősöregtől” származó eredete rég a semmibe, vagy a kollektív tudattalan homályába vész.
2015-11-15 Forrás: Magyar Kurír
Az egyházi év végéhez közeledve egyre inkább a végkifejlet témája kerül előtérbe az olvasmányok tematikájában. Ma is izgatja az embert, hogy mi lesz ezzel a világgal, s benne ő maga milyen sorsra jut, ha ez a világ elmúlik, s bizony, a „felvilágosult gondolkodás” mai korában is időről időre felbukkannak dátummal ellátott jóslatok. A „végső kipofozás” borzalmakkal teli forgatókönyvei ma is érdekesek, megjelennek filmben, újságban, időnként a csapból is ilyesmi folyik. Mert van vevő rá.
2015-11-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Márk evangéliumának 13. fejezete rövid beszélgetéssel kezdődik. Egy tanítvány dicsérni kezdi a templom nagyszerű épületét, amelynek csodájára jár a világ. Jézus viszont azt mondja, ebből „kő kövön nem marad, mindent lerombolnak”. Másik négy tanítvány, Péter és András, Jakab és János erre megkérdezi, hogyan, mikor történik ez, és milyen jelek előzik meg. Képzelhetjük a döbbenetüket:
2015-11-08 Forrás: Vatikáni Rádió
Az evangélium világába belépve néha az az érzésünk támad, hogy elvarázsolt kastélyba érkeztünk: ami odakint nagynak tűnt, most egész kicsike, s amit eddig jelentéktelennek láttunk, sőt, észre se vettük, most óriássá lesz. Gyakran feje tetejükre állnak az értékek is. Mintha szabadulni kellene attól, amit addig olyan igyekezettel gyűjtögettünk.
2015-11-08 Forrás: Magyar Kurír
Két özvegyasszony köti össze az olvasmányt és az evangéliumot. Két özvegy, akik a korban a kiszolgáltatottság jelképei lehettek, mert nemcsak a magára maradt ember lelki nehézségeivel, hanem a szociális gondoskodás hiányával is meg kellett küzdeniük. Az Ószövetség nehéz helyzetükre való tekintettel írja elő, hogy hagyjanak az özvegyeknek az aratáskor, adjanak nekik is esélyt az élethez. Fontos mérce az ember igazságosságának megítélésénél, vajon hogyan viselkedik az özvegyekkel:
2015-11-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Mindenszentek főünnepén, amikor a megdicsőültek seregére, az immáron mennybe jutottak közösségére gondolunk és azt ünnepeljük, minden évben Jézus boldogmondásait olvassuk, a nyolc boldogság evangéliumát (Mt 5,1-12). Vajon miért éppen ezt?
2015-11-01 Forrás: Magyar Kurír
Az utóbbi évtizedekben felgyorsultak a szentté avatási eljárások. Egyre több olyasvalakit avatnak boldoggá vagy szentté, akiket személyesen ismerhettünk, akikkel találkozhattunk – elég csak II. János Pál pápára vagy Teréz anyára gondolnunk –, akik tehát a kortársaink voltak. A jelenség újnak látszik, valójában azonban az újszövetségi időkre nyúlik vissza. Akkoriban az a tudat éltette a keresztényeket, hogy ők is „meghívott szentek”.
További archív hírek:
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép