Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Napi áhitat 2013. - Magyar Baptisták - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Huba napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Budapest Mária utcai templom
Szent Rita
Fórum

Oldalak: [1] 2345...Utolsó
2791. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-18 00:04
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Élvezd az életet a gyerekeiddel!

„Az embereknek élvezniük kellene az életük minden napját, függetlenül attól, hogy mennyit élnek."
(Préd 11:8a, NCV fordítás)

A gyerekeknek szükségük van a vidám programokra és a szórakozásra!

Szükség van arra, hogy a családokban vidámság legyen. Az otthonnak egy olyan helynek kellene lennie, ahol lehet játszani és vidámságban időt tölteni együtt. Egyik nagy hiba sok otthonban az, hogy bár a szülők jó szülők és gondjukat viselik a gyerekeiknek, nincs szórakozás és játék a családban, mert túl elfoglaltak. Egy tennivalókkal teli listával érkeznek haza a munkából. Az a temérdek dolog mind meg kell legyen, és egyszerűen nincs idejük játszani a gyerekekkel.

Elviseled a gyerekeidet, vagy élvezed őket? A gyerekeknek szükségük van a játékra és a vidámságra.

„Az embereknek élvezniük kellene az életük minden napját, függetlenül attól, hogy mennyit élnek." (Préd 11:8a, NCV fordítás)

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, volt egy programunk, amit „Apa varázslatos és titokzatos utazásai"-nak neveztünk. Időnként felrúgtam az egész napi rutint, és azt mondtam: „Felejtsétek el a megszokott programokat, most játszani és szórakozni fogunk!" Még olyan is volt, hogy az éjszaka közepén felébresztettem a gyerekeket, bepakoltam őket a kocsiba és valami őrültséget műveltünk, és mindezt egy hétköznap éjjel, amikor suli volt másnap! Na és akkor mi van, ha kimaradnak egy nap a suliból? Viszont biztos emlékezni fognak arra a közös programra. Biztosan emlékeznek arra is, amikor hajnalok hajnálán ébresztettem őket, és zöld színűre festett pirítóst adtam nekik reggelire.

Szórakozz, játssz és élvezd az életet a gyerekeiddel! Élvezd a társaságukat. Egyetlen rutinszerű nap sem fog változást hozni az életükben, de egy különleges program, ami kicsit őrültségnek tűnik vagy vicces, olyan élményeket hagy a gyermekeidben, amelyeket sosem fognak elfelejteni.

Ha az otthonodban nincs játék és vidámság, ne lepődj meg, ha nem akarnak majd otthon lenni. Ha nincsenek vidám együttlétek és nem élvezed a gyerkeiddel töltött időt, ne csodálkozz, hogy amikor felnőnek elköltöznek, és nem túl gyakran kívánkoznak visszajönni.

Ne csak eltűrd a gyerekeidet, hanem élvezz velük együtt lenni!


Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Mi a fontosabb neked, a tennivalóid vagy a gyerekeid öröme? Miért történik meg olykor, hogy a tennivalóink a gyerekeink elé kerülnek?
Hogyan tudsz valami vidám programot csinálni és örömöt okozni ezen a héten a gyerekeidnek?
Mit kell feladnod azért, hogy megtehesd ezt?

2790. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-18 00:03
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hamis tanítások


Olvasmány: Zsid 13,1–9

A hamis tanítások okozta nyomorúságból csak az ige által van gyógyulás.


1„A testvéri szeretet maradjon meg közöttetek. 2A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg. 3Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok. 4Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta, mert a paráznákat és a házasságtörőket ítéletével sújtja Isten. 5Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” 6Ezért bizakodva mondjuk: „Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?” 7Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket. 8Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. 9Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív, nem pedig ételektől, mert azoknak semmi hasznát nem veszik azok, akik velük élnek.”

Magyarázat:


A hamis tanításoknak való behódolás terméketlen idejében a megsújtott értelem duzzadásával egyenes arányban sorvad a szív. S ahogy sorvad, úgy válik egyre súlytalanabbá, s ha nem jött volna a változhatatlan Krisztus, úgy halna benne csírájában minden, ami élet. A ki-kihagyó szívdobbanások ernyedt sóhajai kegyelemért esdekelnek, a tévtanítások pedig recepteket állítanak ki gyógyszerekről és diétákról, az önmegváltás és önmegvalósítás különféle szertartásairól. A betű öl – a Lélek megelevenít! Az Írás szavának Lélektől duzzadó harmat- és olajcseppjei utat találnak a tikkadó talajhoz, a rozsdamarta szívrugókhoz, és titokzatos módon állítják helyre az Isten által eltervezett rendet. Ebben a rendben helye van a foglyok meglátogatásának, a megelégedettségnek, a szenvedők felkarolásának, a hamisság receptjei széttépésének. Az ige szavának való boldog engedelmesség rügyfakasztó idejében az elme megújulásával egyenes arányban erősödik a szív egyre emberiesebbé, egyre krisztusibbá. Ez a kegyelem munkája! Ismerjük meg még inkább ezt a Jézusban kinyilatkoztatott kegyelmet, hogy szívünk még inkább vágyjon az ő örömére, kihagyások nélkül dobogni, mert ez a jó!

(Kiss Lehel)
2789. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-16 23:49
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A gyermekeidnek szüksége van az irgalmasságodra

"Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön."
(1János 4:7/a)

Ha tudni szeretnéd, hogyan legyél jó szülő és hogyan építs erős családot, nem az interneten vagy egy könyvesboltban kell keresgélned. Nem kell mást tenned, mint megnézned a legnagyszerűbb könyvet, a Bibliát, Isten Igéjét, hogy mit ír a gyermeknevelésről.

Ezt mondja az 1János 4:7/a: "Szeressük egymást; mert a szeretet Istentől jön".


A gyermekeknek mindennél jobban szükségük van a megingathatatlan és feltétel nélküli szeretetre. Szükségük van egy helyre, ahol elfogadják őket - a hibáikkal együtt is.

Mi az irgalmasság? A szeretet és a megértés ötvözete. Az, hogy tudunk mindent valakiről, és akkor is szeretjük.

A szeretet nem természetes. Meg kell tanulnod szeretni. Tanulni pedig csak úgy tudsz, ha gyakorlod. És a legjobb, ha azokon az embereken gyakorolod, akikkel egy életen át össze vagy kötve. Ha megtanulod szeretni a családodat, bárkit tudsz szeretni. Miért? Mert könnyű olyan embert szeretni, aki távol van, viszont ha ha valaki mindig veled van, azzal nem mindig egyszerű kijönni. Amikor a családodban gyakorlod a szeretetet, akkor tanulsz meg igazán szeretni.

Sokszor van az, hogy szeretjük a gyermekeinket, azonban nem tudjuk ezt úgy kifejezni, hogy ők is megértsék. A gyermekek három dologból értik meg, hogy szeretik őket: amikor azt fizikailag kimutatjuk, amikor azt nekik elmondjuk, és amikor odafigyelünk rájuk.

A szeretetünk fizikai kinyilvánítása. A gyermekeknek nagyon sok ölelésre, fizikai érintésre és puszira van szükségük. Fizikailag érezniük kell a szeretetünket.
Szavakkal való megerősítés. Minden nap el kell mondanod a gyermekeidnek - naponta többször is -, hogy mennyire szereted őket. Erősítsd ezt meg bennük, és építsd őket a szereteteddel.
Figyelem. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz másoknak az, ha figyelsz rájuk. Amikor a szemébe nézel és odafigyelsz a gyermekekre, azzal azt mondod: "Fontos vagy nekem. Meg akarom hallgatni, amit mondani akarsz." Amikor ezt teszed, akkor is irgalmasságot mutatsz feléjük.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Milyen módon fejezik ki és fogadják el a gyerekeid a szeretetet?
Milyen rutinszerű tevékenységek vagy szokások segítségével tudnád megvalósítani azt, hogy a gyermekeidnek kimutasd a szeretetedet fizikailag, szavakkal és a rájuk való odafigyeléssel?
Ha nincsenek saját gyermekeid, van esetleg olyan gyerek, akiért felelős vagy (például az unokahúgodért, az unokaöcsédért, egy szomszédban lakó kisgyerekért vagy a barátaid gyerekeiért)?

2788. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-16 23:48
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hamis csodatevők


Olvasmány: 2Thessz 2,7–12

A hamis csodatevők a legnagyobb csodáról terelik el a figyelmet.


7„A törvénytiprás titokban már folyik, csakhogy annak, aki azt most még visszatartja, el kell tűnnie az útból. 8És akkor jelenik meg nyíltan a törvénytipró, akit az Úr Jézus meg fog ölni szájának leheletével, és meg fog semmisíteni eljövetelének fenségével. 9Mert ennek a törvénytiprónak az eljövetele a Sátán munkája a hazugság minden hatalmával, jelével és csodájával; 10és a gonoszság mindenféle csalásával azok számára, akik elvesznek, akik nem szerették az igazságot, hogy általa üdvözüljenek. 11Ezért szolgáltatja ki őket Isten a tévelygés hatalmának, hogy higgyenek a hazugságnak, 12hogy ezáltal mindazok elvegyék ítéletüket, akik nem hittek az igazságnak, hanem a hamisságban gyönyörködtek.”

Magyarázat:


Isten egyszülött Fiában megmutatkozó szereteténél nagyobb jelre és csodára hiába áhítozik az elvakult emberi szív. E legdöbbenetesebb csoda mélységes titkaiba kívánkoznak bepillantani az angyali szemek, mert ehhez képest az el nem hamvadó csipkebokrok sziporkázó lángjai, a vizek áradatában megnyíló ösvények, a nap gibeoni megtorpanása, a gyógyulások és a feltámadások szépséges csodái távolról sem olyan fényességesek. Az Isten bűnös emberhez lehajló szeretetének dicsősége ragyogja be a mennyei csarnokokat, és annak nevét visszhangozza minden, aki e szeretet hatalmas jeleként vívta meg harcát a Golgota véres keresztjén. Az Istentől jövő csodák a Krisztus nagysága és szépsége előtti teljes önfeladás boldog szolgálatkészségére képesítenek – olyan lelkületre, mely számára ő, és csakis ő a lényeg. A Sátán jelei és csodái ott gyökereznek a megfeszített Krisztusnak, a kijelentett Igének való hátat fordítás undok szándékában. Nagy jelek és nagy csodák, de a hamis hit romlott gyümölcseit termik. Sokan – még a hívők közül is – kaphatók ezekkel csillapítani az igazság utáni éhségüket. Én lelkem, te egyedül csak Krisztusra nézz!

(Kiss Lehel)
2787. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-15 11:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Szükségünk van arra, hogy mások is mellettünk járjanak az úton

“És ahogy elfogadtátok Krisztus Jézust Uratoknak, továbbra is követnetek kell Őt”
(Kolossé 2:6, NLT fordítás)

A Biblia gyakran hasonlítja az életet az úton járáshoz, mert az élet olyan, mint egy utazás. Nem egy helyben üldögélünk. Az Új Szövetség több helyen mondja, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban és engedelmességben, és járjunk úgy, ahogy Jézus járt.

Azt is mondja a Biblia, hogy járjunk másokkal együtt az úton. Ennek három oka van:

Biztonságosabb. Sétáltál már éjjel egyedül sikátorban vagy egy elhagyatott országúton? Egy kicsit félelmetes. De ha veled van még valaki, akkor nagyobb biztonságban érzed magad.

Támogatást kapsz. Az élet nem egy 50 méteres futás, hanem egy maraton. Ha másokkal együtt jársz az úton, abból energiát meríthetsz, hogy végig kitarts.

Több mindent fogsz megtudni. Ha nem egyedül, hanem másokkal jársz együtt, több mindent fogsz megtanulni vagy megtudni. Ha egyedül vagy és rossz irányba mész, lehet, hogy észre sem veszed. De ha egy barátod melletted van, akkor valószínű, hogy egyikőtök rájön, hogy rossz felé mentek és meg kell találnotok a jó irányt.

Sok más fontos dolgot is megtanulhatunk, ha másokkal járunk együtt az úton. Megtanuljuk, hogyan viszonyuljunk más emberekhez és hogyan működjünk velük együtt.

Azt is megtanuljuk, hogyan kell szeretni. Az 1Mózes 2:18-ban ezt olvassuk: “Nem jó az embernek egyedül.” Isten nem szereti a magányosságot, és Ő erre a közösséget adja megoldásként. Amikor másokkal együtt járunk az életben, akkor egy olyan közösséget is találunk, amelyben megtanulhatunk szeretni.

Amikor másokkal együtt vagyunk, a vendégszeretetet is megtanulhatjuk. A Biblia az 1Peter 4:9-ben ezt mondja, “Legyetek vendégszeretők egymással zúgolódás nélkül.” Te miért zúgolódsz? Milyen kifogást találsz arra, hogy nem hívod el a barátaidat az otthonodba?

Talán azt, hogy piszkos a lakás?

Akkor takarítsd ki!

Vagy azt, hogy nem elég nagy és nincs elég hely?


Elférnek benne hárman? Jézus azt mondta, “Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, én ott vagyok velük.”
(Máté 18:20, NIV ford.)

Mindenki vágyik arra, hogy tartozzon valahová, mert Isten emberi kapcsolatokra teremtett minket. Amikor más keresztényekkel járunk együtt és velük vagyunk közösségben, akkor ez a vágyunk beteljesül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Hogyan gazdagítják az életed azok az emberek, akik hűségesen veled járnak és melletted vannak?
Milyen kifigásokat találtál eddig arra, hogy ne kelljen gyakorolnod a vendégszeretetet? Mit változtatnál a hozzááállásodon?
Milyen emberek járhatnak melletted az életben? Kivel tudod megtanulni, hogy úgy járj, ahogy Jézus?

2786. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-15 11:52
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hamis tanítók


Olvasmány: 2Pt 2,1–9

A hamis tanítók megtűrése nem a Lélek gyümölcse.


1„De voltak a nép körében hamis próféták is, mint ahogyan közöttetek is lesznek hamis tanítók, akik veszedelmes eretnekségeket fognak közétek becsempészni. Ezekkel megtagadják az Urat, aki őket megváltotta, így gyors pusztulást hoznak magukra. 2Sokan fogják követni kicsapongásaikat, akik miatt káromolni fogják az igazság útját, 3benneteket pedig szép szavakkal fognak kifosztani kapzsiságukban. Ellenük már régóta készen van az ítélet, és nem kerülik el kárhozatukat. 4Mert az Isten nem kímélte meg a bűnbe esett angyalokat sem, hanem az alvilág sötét mélységébe taszította őket, hogy őrizetben maradjanak az ítéletig. 5Nem kímélte meg az őskor világát sem, hanem csak Nóét, az igazság hirdetőjét őrizte meg nyolcadmagával, amikor özönvízzel borította el az istentelenek világát. 6Elhamvasztotta és pusztulásra ítélte Sodoma és Gomora városát, intő példaként azoknak, akik istentelenül élnek. 7Viszont az igaz Lótot megszabadította, aki szenvedett az elvetemültek kicsapongó viselkedésétől. 8Mert ennek az embernek az igaz lelke napról napra gyötrődött közöttük gonosz cselekedeteiket látva és hallva. 9Éppen így meg tudja szabadítani az Úr a kegyeseket a kísértésből, a gonoszokat pedig büntetések között tudja megtartani az ítélet napjára.”

Magyarázat:

A hamis tanítók között legártalmasabbak azok, akik – bár valójában nem tartoznak a hívők lelki közösségéhez – bizalmat élveznek a gyülekezetben. Ez a jóhiszeműségből megelőlegezett vagy egyes kiváló érdemekért megszerzett bizalom megfelelő közege a „csempészésnek”. A kívülről támadó szorongattatások idején gyémántkeménnyé és fenségesen ragyogóvá edződtek a gyülekezetek, de a belülről ártó eretnekségek alig észlelhető harapásai nyomán már nagyon sok elvérzett. A szervezet összeomlásához elég egy parányi rákos sejt. E veszedelem ellen az igaz tanításban való elmélyülés által védekezhetünk. Az ige alapos, Lélek szerinti ismerete révén a hamis tanítók belopózásának elejét lehet venni, vagy a már becsempészett eretnekségeket fel lehet ismerni nagyon hamar. Az igaz tanítás nemcsak a hamisság elutasítására teszi bátorrá és erőssé Isten választottait, hanem annak hatékony eltávolítására is, ugyanis a hamis tanítók megtűrése nem a Lélek gyümölcse. Tiszta látásra van szükségünk, az igét mind jobban megismerni vágyó, megalkuvás nélküli lelkületre. Imádkozzunk érte, és tegyük is meg, ami a mi részünk, hogy a miénk legyen!

(Katona László)
2785. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-15 11:52
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A veszteség időszakában engedd el a fájdalmad

„Öntsétek ki a szíveteket neki, mert Isten a mi menedékünk.”
(Zsoltárok 62:8b, NLT fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy mikor a veszteség időszakán mégy át, az első dolog, amit meg kell tenned, hogy elengedd a fájdalmad.

A tragédiák mindig erős érzelmeket váltanak ki – haragot, félelmet, depressziót, aggódást, néha bűntudatot. Ezek az érzések megrémisztenek bennünket, és nem tudjuk, mit kezdjünk velük. Mikor egy jelentős veszteséget élünk át, ezek a roppant érzések előtörnek belőlünk. Ha mindjárt nem kezeljük ezeket, az nagyon hosszasan hátráltatni fogja a helyreállást.

Némelyek sosem foglalkoznak nyíltan az életükben levő fájdalommal. Mellébeszélnek. Elfojtják. Tettetik, hogy nincs. Úgy viselkednek, mintha nem létezne. És ez az, amiért még mindig küzdenek 20 vagy 30 évvel korábban történt veszteségekből fakadó érzelmi nyomással.

Létezik egy mítosz, amely szerint Isten azt akarja, hogy mindig mosolygó arccal járjunk-keljünk, azt mondogatva, hogy „Dicsőség az Úrnak!” A Biblia sehol nem mond ilyet.

Tulajonképpen, Jézus éppen az ellenkezőjét tanította. A Máté 5:4-ben azt mondja: „Isten megáldja azokat, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.” (NLT fordítás). Rendben van a fájdalom. Tudjuk, hogy a keresztények a mennybe mennek, ezért nem kell szomorkodnunk, mint a világ teszi. A mi fájdalmunk más. Azért vagyunk szomorúak, mert hiányozni fognak, de békességünk lehet, mert tudjuk, hogy Istennel vannak.

Mit tegyél az érzéseiddel? Ne nyomd el, ne tagadd le azt, ami mélyen benned van. Engedd el, add Istennek ezeket. Kiálts Istenhez: „Istenem, meg vagyok sebezve, fájdalmam van, nagyon nehéz nekem!” Ha jó példát akarsz erre, olvasd végig a Zsoltárok könyvét, ahol Dávid sokszor félreteszi büszkeségét, kimondja, ami legbelül benne van, és ezt mondja: „Istenem, most egy nagyon nehéz időszakban vagyok. Nagyon-nagyon meg vagyok sebezve.” Kiálts Istenhez, mint Dávid tette.

A Zsoltárok 62:9b ezt mondja: „Öntsétek ki a szíveteket neki, mert Isten a mi menedékünk.” Ha éppen most veszteség ért, értsd meg, kérlek, ha nem engeded el a fájdalmadat, az végül utat tör magának, kiömlik. Az érzelmek, melyeket elfojtanak, gyűlnek, és végül egy sokkal rosszabb helyzetben kirobbannak.

Először engedd el a fájdalmad, így Isten elkezdheti gyógyítani a szíved!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Milyen téves elképzelések élnek a társadalmunkban, melyek meggátolnak abban, hogy elengedjük a fájdalmainkat?
Milyen fájdalmakkal vagy veszteségekkel küzdesz az életedben? Milyen hatással van ez rád?
Hogyan bánthat vagy segíthet valakit a gyülekezet, aki fájdalmat hordoz? Hogyan segítheted, bátoríthatod az őszinteséget a kiscsoportodban vagy a gyülekezetedben?

2784. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-15 11:51
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Álapostolok, csaló munkások


Olvasmány: 2Kor 11,1–15

A csaló munkások lelkülete nem hasonlít Krisztus munkásainak lelkületéhez.


1„Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is. 2Mert Isten féltő szeretetével féltelek titeket: mivel eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy tiszta szűzként állítsalak benneteket a Krisztus elé. 3Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől. 4Mert ha valaki odamegy hozzátok, és más Jézust hirdet, nem akit mi hirdettünk, vagy más lelket fogadtok be, nem akit kaptatok, vagy más evangéliumot, nem amelyet elfogadtatok, azt szépen eltűritek. 5Pedig úgy gondolom, hogy semmivel sem vagyok alábbvaló a legfőbb apostoloknál. 6Ha iskolázatlan vagyok is az ékesszólásban, az ismeretben nem, különben is nyíltan álltunk előttetek minden tekintetben. 7Vagy talán bűnt követtem el, amikor megaláztam önmagamat, hogy ti felmagasztaltassatok, mert ingyen hirdettem nektek az Isten evangéliumát? 8Más gyülekezeteket fosztottam ki, amikor támogatást fogadtam el tőlük a nálatok végzendő szolgálatra. 9Amikor pedig nálatok voltam, és hiányt szenvedtem, nem terheltem meg senkit, mert hiányomat a Macedóniából jött testvérek pótolták, és attól, hogy én terhetekre legyek, minden tekintetben tartózkodtam, és tartózkodni fogok. 10A Krisztus bennem levő igazságára mondom, hogy ettől a dicsekvésemtől Akhája vidékén sem fognak megfosztani. 11Miért? Mert nem szeretlek titeket? Isten jól tudja azt! 12De amit teszek, azt ezután is tenni fogom, hogy elvegyem a lehetőséget azoktól, akik arra keresnek alkalmat, hogy amivel dicsekednek, abban olyanoknak bizonyuljanak, mint mi. 13Mert az ilyenek álapostolok, csaló munkások, akik Krisztus apostolainak adják ki magukat. 14Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát. 15Nem meglepő tehát, hogy szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat; de a végük cselekedeteikhez méltó lesz.”

Magyarázat:

Az álapostolok és csaló munkások számtalan nagy csodaélmény megtapasztalására hivatkoznak, amíg Krisztus munkásai csak a Golgotáról felhangzó „Elvégeztetett!”-re. Az álapostolok és csaló munkások nem tudnak maguknál alkalmasabbat a feladatra – Krisztus munkásai nem tudnak maguknál méltatlanabbat. Az álapostolok és csaló munkások munkálkodnak, mert emberi ösztönök, hagyományok és elvárások követelik ezt tőlük – Krisztus munkásai munkálkodnak, ha e földön minden és mindenki tiltja is őket. Az álapostolok és csaló munkások jövedelmet remélnek, jutalmat várnak – Krisztus munkásai még az életüket is készek odaadni. Az álapostolok és csaló munkások szeretik, ha szolgálják és kiszolgálják őket – Krisztus munkásai szolgálatra törekszenek. Az álapostolok és csaló munkások mindenütt otthon érzik magukat, csak az igazak közösségében nem – Krisztus munkásai olyan lelkülettel bírnak, mely számára az igazak közösségén kívül e földön minden közeg idegen. Az álapostolok és csaló munká­sok vége cselekedeteikhez méltó lesz – Krisztus munkásainak vége a Krisztus cselekedetéhez lesz méltó. Te kinek a nevében, és miért munkálkodsz?

(Katona László)
2783. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-14 00:00
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A magányosság az Istennel való kapcsolat utáni vágyódás

„Nem jó az embernek egyedül lenni.”
(1Mózes 2:18b NIV fordítás)

Amit gyakran magányosságnak nevezel, az igazából honvágy Isten után. Csak sosem eszméltél rá. Arra teremtettél, hogy személyes, bensőséges kapcsolatod legyen Jézus Krisztussal; e kapcsolat lényege, hogy Isten vágyik arra, hogy veled lehessen. Valójában a Fia azért halt meg, hogy kapcsolatba léphess Istennel. Soha semmi nem fogja helyettesíteni ezt: sem ember, sem tapasztalat, sem kábítószer, sem siker, sem anyagi javak vagy azok birtoklása. Semmi sem fogja betapasztani azt a sajgó lyukat a szíveden, amit Isten ott a maga számára ütött. Ő azt akarja, hogy ismerd meg Őt.

Hogyan ismerheted meg Istent?

1. Nyisd meg életed Jézus Krisztus előtt. Mondd ezt: „Jézus Krisztus, szeretnélek megismerni. Szeretnék megtanulni úgy szeretni téged, ahogy te szerettél engem már akkor, amikor ennek még nem is voltam tudatában. Szeretnék kapcsolatot ápolni veled.” Arra teremtettél, hogy kapcsolatod legyen Istennel – de nem olyan, ami vallásos félelmeken, előírásokon, rendszabályokon és szertartásokon alapszik, hanem olyan, ahol állandó beszédben vagy Istennel, és ő munkálkodik benned és általad. Legmélységesebb magányodnak ez az ellenszere.

2. Csatlakozz egy gyülekezeti családhoz. Nem arra lettünk teremtve, hogy Magányos Farkas Keresztyének legyünk. Keress egy teret, ahol másokhoz kapcsolódhatsz. Csatlakozz egy kis csoporthoz, ahol a többi ember megismerhet téged, és ahol megtalálod azt a támogató védőhálót, amire szükséged van, amikor nehéz időszakokon mész keresztül. Ragadd meg a lehetőséget! Vállalj kockázatot! Csatlakozz egy kis csoporthoz!

A valódi ok, amiért oly sok keresztyén magányos, hogy csak ücsörögnek, amikor szolgálniuk kellene. Körülöttünk mindenhol a világ tele van olyan emberekkel, akik magányosak és arra várnak, hogy gondoskodjanak róluk. Az az idős ember, aki két év alatt egyszer sem mozdult ki. A tizenéves, aki teljesen szét van hullva, és azon tűnődik: „Mit fogok kezdeni az életemmel?” A szingli felnőtt, aki minden este egy üres lakásba megy haza. Az özvegy, aki most temette el a férjét. A dolgozó, akinek munka után minden este első útja a kocsmába vezet, mivel nincs más tennivalója.

A világ tele van olyan emberekkel, akik arra várakoznak, hogy szeressék őket. Hagyj fel azzal, hogy azt hajtogatod: „Nincsenek barátaim!”, inkább kezdj el így beszélni: „Istenem, kinek a szolgálatára tudnál használni engem? Kinek mutathatnám meg a te szeretetedet?” Ha csak annyit teszel, hogy elkötelezed magad, és barátja leszel magányos embereknek, már akkor jelentőségteljes életet fogsz élni. Ez hiteles, méltó életcél lehetne. Kapcsolódj be a szolgálatba!

Az életed folyamán fordulnak elő majd magányos időszakok, ám ezeket sohasem kell egyedül átvészelned, ha bensőséges kapcsolatot ápolsz Jézus Krisztussal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:


Ha még nincs ilyen kapcsolatod Krisztussal, szeretettel ajánlom ezt az imádságot: Imádkozz így: „Kedves Jézus Krisztus, nem teljesen értem, de tátong egy lyuk a szívemen, amit már tudom, hogy csak te tudsz betapasztani. Elismerem, hogy arra születtem, hogy áthasson szereteted, és hogy kapcsolatot ápoljak veled. A mai napon szeretném átlépni a tőled elválasztó határvonalat, és létrehozni ezt a kapcsolatot. Kérlek, jöjj be az életembe és szívembe, s magányom és fájdalmam váltsa fel immár a te szereteted. Szeretnék családod, az egyház részévé válni. Szeretném átadni életem, hogy segíthessek másoknak, akiknek oly kétségbeesett szüksége van a te szeretetedre és segítségedre.” Ha elmondtad ezt az imádságot, Isten meghallgatott, és te megtetted keresztyén életed első lépését.

Mindenki imádkozhat így: „Atyánk, köszönjük, hogy te betöltöd legmélyebb szükségeinket, hogy elküldted Fiadat, Jézus Krisztust, hogy olyan kapcsolatba kerülhessünk veled, ami soha nem szakadhat meg, és hogy soha nem leszünk teljesen egyedül, mert te része vagy életünknek. Köszönjük. Jézus nevében:
Ámen.”
2782. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-13 23:59
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hamis istentisztelet


Olvasmány: Mt 15,1–9

A hamis istentisztelet a helytelen istenismeretből fakad.


1„Akkor farizeusok és írástudók mentek Jeruzsálemből Jézushoz, és ezt mondták: 2„Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Amikor ugyanis étkeznek, nem mossák meg a kezüket.” 3Ő így válaszolt nekik: „Ti pedig miért szegitek meg a ti hagyományotokért az Isten parancsolatát? 4Mert Isten ezt mondta: Tiszteld apádat és anyádat, és aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék. 5Ti pedig így tanítotok: Ha valaki ezt mondja apjának vagy anyjának: Áldozati ajándék az, amivel megsegíthetnélek, azt ebben az esetben nem köti a parancsolat, hogy tisztelje apját és anyját. 6Így tettétek érvénytelenné Isten igéjét a ti hagyományotokért. 7Képmutatók, találóan prófétált rólatok Ézsaiás: 8Ez a nép csak ajkával tisztel engem, a szíve azonban távol van tőlem. 9De hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai.” Imádkozzunk gyülekezetünk tisztaságáért! (Ef 5,1–5)

Magyarázat:

Az igaz istentisztelet az igaz Isten személyére és akaratára való igaz ráhangolódás kegyelmi alkalmainak virágbomlása és gyümölcstermése – kitárulkozás a Szeretet felfoghatatlan nagysága előtt. A szív mélyéről az ajkakra kényszerülő vallomás és a mozdulatok hódoló alázatának ünnepe ez, melyben az adni vágyás boldog indulata teljesen kiszorítja az „én” önző számításait. Az igaz istentisztelet nem merev szabályrendszer, de nem is a pillanatnyi hangulat „Uram, Uram”-ozó csapongása, hanem jézusi magatartás testestől, lelkestől. Nem mindig látványos, de mikor az, Krisztus-arcot idéz. Viszont a szeretet csíráit visszafojtó szívek áporodott levegőjében a tudatlanság, a büszkeség, a félelem vésőivel faragott bálványarc dereng. Neki szól minden halleluja, róla szól minden mozdulat. Habár reá hivatkoznak, az igaz Isten egyszülött Fiában megmutatkozó szeretete itt nem jelent otthont és közeget az istentiszteletnek kikáltott holt szavak és cselekedetek számára. A hamis istentisztelet egy torz istenképre való bűnös ráhangolódás érczengése – elzárkózás a Szeretet elől. Mi hangolódjunk rá teljes szívvel Isten kitárt szívének üzenetére, hogy hiteles legyen imádatunk, bizonyságtételünk szava!

(Katona László)
2781. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-13 23:58
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Isten melletted áll, amikor magányos vagy

„Amikor sor került az első tárgyalásomra, senki nem tartott velem, mindenki magamra hagyott. Isten bocsásson meg nekik! De az Úr nem hagyott el, hanem mellém állt. Megerősített, hogy az igazság üzenetét a nem zsidó embereknek elmondhassam, és megmentett a haláltól.”
(2Timóteus 4:16-17)

Hol van Isten, amikor magányos vagy? Ott van, ahol addig is volt: melletted. Akkor is veled van, ha ezt nem érzed. A Biblia többször is említi, hogy ha Krisztussal kapcsolatod van, Isten mindig melletted fog állni. Így szól hozzánk: „Én mindig veletek leszek, amíg a világ el nem múlik!” (Máté 28:20b). Ő mindig veled van. Sosem vagy egyedül.

Néhány évvel ezelőtt Kay-jal Hong Kongba repültünk, hogy szemináriumot tartsunk néhány misszionáriusunknak. A tizenhét órás repülőút felénél óriási égiháborúba kerültünk. A gépet csak úgy rázta és dobálta a vihar. Megdőlt a gép, az emberek pánikolni kezdtek a körülményeink láttán. A személyzet a hangosbemondón megkérdezte, hogy van-e az utasok között lelkipásztor. Felemeltem a kezem. Odajöttek hozzám, és megkérdezték, hogy tudnék-e valami spirituálisat csinálni, így áldozatot mutattam be.

Nem, természetesen nem így történt, ám az utasokat biztosítani kellett affelől, hogy Isten velünk van. A hívők számára ez egy olyan ígéret, amelybe kapaszkodhatnak a magány perceiben. Ez nem csupán egy vígasz, hanem egy esély is arra, hogy Istent jobban megismerjük.

Az elhagyatottság segít Isten mélyebb felfedezésében. Magányod idején az Ő jelenlétét kell felismerned.


Amy Grant egyik dala így szólna magyarul: „Szeretem a magányos napokat, mert elvezetnek Hozzád”. Az ima az elhagyatottság legjobb ellenszere, és Isten 24 órában elérhető. Bárhol és bármikor megkeresheted. Ő érti, amikor így szólsz hozzá: „Uram, fáj a magány. Meghasad a szívem. Nyomorult vagyok. Üresnek érzem magam. Segíts, Istenem!” Bármikor fohászkodhatsz Hozzá.

Dávid egyik zsoltárában így fogalmazott: „Hová menekülhetnék színed elől?”. Sehová. Egyszerűen nem tudsz olyan helyre menni, ahol az Úr nincs jelen. Ha Jézusba helyezted bizalmadat, a szívedben fog lakozni. Ha egyedül érzed magad, gondolj erre!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Hogyan tapasztaltad meg a közelmúltban Isten jelenlétét életedben? Milyen hatást gyakorolt ez rád?
Hogyan mélyítheted el Istennel kapcsolatodat?
Imádban milyen hitvallást kell tenned, hogy a magányban enyhülést tapasztalj?

2780. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-13 23:57
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy hittársaink ne szenvedjenek szükséget


Olvasmány: 1Jn 3,10–17

Nézd testvéreidnek az embereket, akkor is, amikor szükségben vannak. Nézd testvéreidnek őket, mert azok is.


10„Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét. 11Mert ez az az üzenet, amelyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást; 12nem úgy, mint Kain, aki a gonosztól volt, és meggyilkolta a testvérét. És miért gyilkolta meg? Mert az ő cselekedetei gonoszak voltak, a testvére cselekedetei pedig igazak. 13Ne csodálkozzatok, testvéreim, ha gyűlöl titeket a világ. 14Mi tudjuk, hogy átmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük testvéreinket: aki nem szereti a testvérét, az a halálban van. 15Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete. 16Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életet adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. 17Aki pedig világi javakkal rendelkezik, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a szívét, abban hogyan lehetne az Isten szeretete?”

Magyarázat:

A szeretet adakozó. Aki nem szeret, nem is ad, ez világos és érthető, de ez az ige meglepően azt állítja, hogy aki nem ad, az nem is szeret. Ha ez a mérce, akkor kit is szeretünk igazán? Ismerjük-e a szeretetet? Egy rövid ideig lehet úgy tenni, mintha szeretnénk. Egy ideig lehet magunkra erőltetni a kedvességet, előzékenységet, türelmet, figyelmességet, de a valódi énünket a folyamatos jellemzőink rajzolják meg. Emberi erőnk természeténél fogva véges, kimerülünk. Isten szeretetének kell bennünk élnie ahhoz, hogy a szeretetre jellemző tulajdonságokban naponta megújulók legyünk egész életünkben. Ha erre képtelenek vagyunk, az a szeretet hiányzik belőlünk, ami Istené, és az sem igaz, amit az Isten iránti szeretetről mutatunk. Ez az ige nemcsak leleplező, hanem megoldást is érzékeltet. Ha képesek vagyunk arra, hogy érzéketlenek legyünk, és nem tudunk a saját árnyékunkon túllépni, akármennyire is szeretnénk, ne leplezzük a valóságot, hanem menjünk a szeretet Istenéhez közelebb. Nem a harcunk lesz győzelmes, hanem a kapcsolatunk újul meg Istennel, és ezzel majd együtt jár az emberek iránti szeretetünk megújulása is.

(Katona Béla)
2779. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-12 00:22
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Ne engedd meg, hogy a magányosságod keserűségbe torkoljon

„Amikor először állítottak bíróság elé, senki sem tartott velem. Magamra hagytak, de ne legyen ez számon kérve rajtuk."
(2 Timóteus 4:16, NLT fordítás)

Pál apostol a Timóteushoz írt második levél 4:16-ban ezt mondja: „Amikor először állítottak bíróság elé, senki sem tartott velem. Magamra hagytak, de ne legyen ez számon kérve rajtuk." (NLT fordítás)

Amikor Pált, Jézus egyik valaha volt legnagyobb követőjét Rómában bíróság elé állították senki sem állt ki mellette, szó szerint senki sem, teljesen magára maradt! Senki sem állt elő azzal, hogy elmondja: "Figyeljetek, ez egy jó ember, minden rendben van vele." Pál mégsem mondott ilyeneket, hogy: "Azok a tökfejek – mindazok után, amit éveken át tettem értük!" Ehelyett ezt mondta: "Ne legyenek emiatt számon kérve." Más szóval: nem akart emiatt megkeseredni, mivel a keserűség a magányosságot még rosszabbá teszi.

Pál minket is arra tanít ezzel, hogy életünk magányos időszakát hogyan éljük meg. Amikor magányosnak érzed magad, ennek fájdalmát a legkisebbre kell csökkentened. Tedd meg a magad részéről, ami rajtad múlik és imádkozz ezért. Ne ismételgesd magadban, hogy ez milyen rossz neked, mivel, ha ezt teszed akkor egyre nagyobb és nagyobb lesz a fájdalom és elveszted az irányítást felette.

Utasítsd vissza a megbántódást, mivel a keserűség könnyen felemészthet.

A keserűség, és a magány gyakran kéz a kézben járnak, és így együtt egy szép körforgást alkotnak. Valahogy magányosnak érzed magad, és emiatt kezded rosszul is érezni magadat, és elkezded sajnálni is magad. Emiatt keseregsz, és a keserűség még magányosabbá tesz, ettől meg még jobban elkeseredsz. Hamarosan keményszívűvé válsz, majd depresszióssá, és senki sem tud közel kerülni hozzád.

Egy megkeseredett ember társaságát senki sem keresi, sem egy cinikus emberét, sem egy dühösét.

A keserűség csak állandósítani fogja a magányosságodat, ezért amikor egy magányos időszakot élsz meg, a legkisebbre kell csökkentened ennek fájdalmát, és ne építs falat az életed köré.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:


• Mi a te természetes reakciód a magányra?
• Amikor magányosnak érzed magad, kik azok, akikre számíthatsz?
• Amikor úgy érzed, hogy megismétlődnek azok az események és körülmények, amiktől magányosnak érzed magad, mi az, amit tehetsz ilyenkor, hogy kivédd ezeket?
2778. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-12 00:20
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy Isten megdicsőüljön ezáltal is


Olvasmány: 2Kor 9,6–15

Úgy tegyél jót, hogy csodálkozzanak, hogy Istent emlegessék tetteid nyomán.


6„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. 7Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti az Isten”. 8Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. 9Amint meg van írva: „Bőkezűen osztott a szegényeknek, igazsága megmarad örökké.” 10Aki pedig magot ad a magvetőnek, és eledelül kenyeret, megadja és megsokasítja vetőmagotokat, és megszaporítja „igazságotok gyümölcsét.” 11Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk. 12Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt. 13Mert e szolgálat eredményességéért dicsőítik majd az Istent, azért az engedelmességért, amellyel Krisztus evangéliumáról vallást tesztek, és azért a jószívűségetekért, amely irántunk és mindenki iránt megnyilvánul. 14És ők könyörögnek is értetek, és vágyódnak utánatok, mivel Isten jósága bőven kiáradt rátok. 15Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!”

Magyarázat:

Korunkban igen sok segély mögött jól átgondolt reklámfogás és számítgatás húzódik meg. Választások környékén az aspiránsok, az üzleti világban a jó hírnévért küzdők szívesen és látványosan cselekszenek jót. Álságos módon valójában az ügy, amire adakoznak, teljesen közömbös is lehet az adakozóknak. Isten jó hírét is ez a logika alapozná meg a mi adakozásunk által? Nem. Isten szeret. A teremtésben a tökéletességre törekedett, azt akarta, hogy mindenkinek jó legyen, és óvta az embert a hibától, a bűntől, ami minden általa adott jót elronthat. A bűneset óta tele van a világunk nyomorúsággal, amit a szabadságával visszaélő ember képtelen felszámolni. A vergődő embert Isten kisegíti, magához vonzza, áldja, gyógyítja, egyszóval szereti. Jót a szeretetéből fakadóan akar adni annak, aki arra nem is érdemes. Nem kevesebb a feladatunk, mint Isten jóságát érzékeltetni azokkal, akiken segíteni tudunk. Hogyan tehetjük ezt meg? Kedvesen és határozottan utasítsuk vissza a nekünk adott tiszteletet, és beszéljünk a minket is szerető Isten jóságáról! Ha szavainkkal és indulatunkkal tisztán Istent dicsőítjük, adományaink is Istenről fognak beszélni.

(Katona Béla)

2777. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-11 00:57
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy bőven arathassunk


Olvasmány: 2Kor 9,6–15

Kis energia- és áldozatbefektetéstől ne várj sokat a lelki életben sem.


6.„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. 7Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti az Isten”. 8Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. 9Amint meg van írva: „Bőkezűen osztott a szegényeknek, igazsága megmarad örökké.” 10Aki pedig magot ad a magvetőnek, és eledelül kenyeret, megadja és megsokasítja vetőmagotokat, és megszaporítja „igazságotok gyümölcsét.” 11Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk. 12Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt. 13Mert e szolgálat eredményességéért dicsőítik majd az Istent, azért az engedelmességért, amellyel Krisztus evangéliumáról vallást tesztek, és azért a jószívűségetekért, amely irántunk és mindenki iránt megnyilvánul. 14És ők könyörögnek is értetek, és vágyódnak utánatok, mivel Isten jósága bőven kiáradt rátok. 15Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!”

Magyarázat:

Isten adakozni képes helyzetbe tud minket hozni. Ha azt mondjuk, nekünk nincs lehetőségünk adni, azzal ellenállunk Istennek, hiszen nem válhatunk a kezében eszközökké. Az irántunk is megnyilvánuló gondviselés miatt egészen biztos, hogy az életünk természetes része lehet a jótékonykodás, bár nyilván csak cseppnek tűnik a tengerben, amit mi tehetünk. Adakozni csak jókedvvel szabad. Ha nem akarunk jót tenni, akkor azt nemcsak nem muszáj, hanem úgy tűnik, tilos is, nem lesz kedves Istennek. Az adakozásban vonakodó lélek többet árt, mint használ, mert adományát gőg és megvetés kíséri, a megsegített emberrel azt fogja éreztetni, hogy ő mekkora teher. Ez már szinte gonoszság. Vállaljuk fel a kemény szívünket, mutassuk ki a fogunk fehérjét, ha nem akarunk segíteni. Becsületesebb a visszautasítás a képmutatásnál. Nincs olyan, hogy „a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad”. Természetesen, jó érzékkel vonakodunk a keményszívűségtől inkább, mint az adakozás áldozatos kényelmetlenségétől. A megoldás: megérteni az adakozás áldását, örömét, szükségét, gyakorolni magunkat az önzetlenségben. Tanuljuk ezt el a szeretet Istenétől!

(Katona Béla)
2776. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-11 00:57
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Ne vesztegesd el az egyedüllét időszakát!

“Mikor eljössz, ne felejtsd el elhozni a köpenyt amit Karposznál hagytam Tróászban. Hozd még a könyveimet, de főként a pergameneket”
(2Timóteus 4:13, NLT fordítás)

Mit kellene tenned, mikor az egyedüllét időszakán mész keresztül? A választ Pál életében a 2Timóteus 4-ben szemlélhetjük, amikor börtönben volt, és a kivégzésére várakozott.

Mikor az egyedüllét időszakán mész keresztül, ki kell használnod a legtöbb idődet.

Ez azt jelenti, hogy a legjobbat hozd ki egy rossz helyzetből. Állj ellen a semmittevés kísértésének. Tegyél valamit - bármit! Próbálj kreatív lenni abban, hogyan tudsz hasznot húzni olyan időszakokból, mikor egyedül vagy.

Pál a börtönből írt Timóteusnak, és azt mondta neki: “Mikor eljössz, ne felejtsd el elhozni a köpenyt amit Karposznál hagytam Tróászban. Hozd még a könyveimet, de főként a pergameneket” (2Timóteus 4:13, NLT fordítás)

A magány idején szükséged van arra, hogy jól és eredményesnek érezd magad. Habár egyedül volt, Pál nem siránkozott. Nem panaszkodott, vagy adta fel. Ez az a Pál, aki egyike a legnagyobb keresztényeknek akik valaha éltek Jézus után, aki megszámlálhatatlan embert nyert meg Krisztusnak, és aki teljesen egyedül volt az utolsó napjaiban. Mit tesz? Kihozza a legtöbbet a helyzetből. Felhasználja az idejét. Két dolgot mond:

1. ”Hozd a köpenyem.” A római börtönök dohosak, sötétek és hidegek voltak. Ő megtette a legtöbbet, hogy gondoskodjon magáról. Igazi emberi természetünkből az fakad, hogy mikor magányosak és depressziósak vagyunk, nem nagyon törődünk magunkkal - fizikailag, vagy bárhogy máshogy. Nem edzünk. Nem pihenünk rendesen. Nem eszünk jól. Pál a legjobbat tette, amit tehetett azért, hogy gondoskodjon magáról. Ez valami, amit ma hallanod kell, ha nem gondoskodsz megfelelően magadról csak azért, mert magányos vagy.
2. “Hozd a könyveim.” Pál emberi volt. Nem szeretett egyedül lenni; Isten nem így tervezte őt. Egy római magánzárkában lenni pont az ellenkezőjét jelentette annak, ahol ő lenni akart. De még ebből is kihozta a legjobbat. Leveleket írt, amik ma az Új Testamentumba vannak szerkesztve. Talán az egyetlen módja annak, hogy Isten lelassítsa őt az volt, hogy betette egy magánzárkába. Kétezer évvel később mi még mindig profitálunk Pál egyedüllétéből.Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Mit tehetsz ma, mikor magányos vagy, amit nehezebb lenne megtenni mások társaságában?
Milyen gyakorlati lépésekre van szükséged ahhoz, hogy jobban gondoskodhass magadról?
Ki nyerhet a legtöbbet abból, amit a magány időszakában megtanultál?


2775. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-11 00:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy buzgóságunk másokra is hathasson


Olvasmány: 2Kor 9,1–5

Az eltökéltséged, a céltudatosságod akkor erős, amikor ragályos, amikor másokat is magával ragad.


1.„A szentek iránti szolgálatról fölösleges írnom nektek. 2Hiszen ismerem készségeteket, amelyért dicsekszem veletek a macedónoknak, hogy Akhája tavaly óta készen áll, és hogy a ti buzgóságotok magával ragadta a többséget. 3De mégis elküldtem a testvéreket, nehogy a veletek való dicsekedésünk ebben az ügyben hiábavaló legyen, hanem amint megmondtam: készen legyetek. 4És ha velem macedónok érkeznek, és felkészületlenül találnak titeket, valamiképpen szégyent ne valljunk mi - hogy ne mondjuk: ti - ebben a bizodalmunkban. 5Szükségesnek tartottam tehát, hogy megkérjem a testvéreket, menjenek előre hozzátok, és készítsék elő a már megígért adományokat, hogy az úgy legyen készen, mint hálaáldozat, nem pedig mint kényszerű adomány.”

Magyarázat:


Különös kettősségről árulkodik az apostol tapasztalata. Egyrészt másokat is magával ragadó volt a korinthusiak lelkes készsége az adakozásra, másrészt, mivel más az akarás és más a tettek világa, látta az apostol a csalódás veszélyét is. Minden jó szándék annyit ér, amennyi abból valóra is válik. Megvan a veszélye a lelkesedésnek, hiszen sokakban reményt kelt, ha azt hallják, hogy valakik elszánták magukat a jó cselekvésére. Jobb, ha nem ígérünk semmit, de mégis segítséget adunk, ez kellemes és örömteljes meglepetés lehet. Ha csak azt vesszük számításba, hogy hányszor mozdult meg kezünk adakozásra, segítségre, nem olyan szép a kép, mint ahányszor megsajnáltunk embereket, vagy igyekeztünk együttérzőnek lenni. A segítő szív az együttérzését azonnal gyakorlatra próbálja váltani, végiggondolja, hogy mennyi pénzt, időt szán egy ügyre. Megkeresi a módját a segítség célba juttatásának, találékony. Nem engedi meg magának, hogy szívében kihűljön a nemes indulat. Aki csak ígérget, pusztán önmagát ámítja vélt jóságával. Ne csak ígérjünk, hanem segítsünk is, vagy egyáltalán ne ígérjünk semmit!

(Katona Béla)
2774. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-08 23:53
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Minden életszakasznak célja van

„Isten szépen megalkotott mindent a maga idejében”
(Préd 3:11a, NLT fordítás)

Az élet tele van ellentmondásokkal. Keresztül megyünk hegyeken és völgyeken is. Megélünk sikereket és kudarcokat is. Vannak győzelmeink és veszteségeink is.

Az időjárást tekintve, négy évszakot különböztetünk meg. Az életedben viszont van több tucat különböző időszak. És az élet összes szakasza magába foglal jó és rossz időket.

A Prédikátor könyve 3:1-8 szemléltet számunkra különféle élettapasztalatokat:


„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a halálnak. Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az aratásnak. Megvan az ideje az ölésnek, és megvan az ideje a gyógyulásnak. Megvan az ideje a lerombolásnak, és megvan az ideje a felépítésnek. Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak. Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összegyűjtésének. Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az elfordulásnak. Megvan az ideje a keresésnek, és megvan az ideje a keresés felhagyásának. Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak. Megvan az ideje a szakadásnak, és megvan az ideje a foltozásnak. Megvan az ideje a csendességnek, és megvan az ideje a beszédnek. Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek. Megvan az ideje a háborúnak, és megvan az ideje a békének” (NLT fordítás).

Az élet egymásnak ellentmondó szakaszok összessége. A folytonos napsütés eső nélkül sivatagot eredményez. Ha Isten akaratát követed, ha aszerint próbálod élni az életedet, ahogyan Isten szeretné, akkor előbb vagy utóbb meg fogod érteni azt, hogy ezeknek a tapasztalatoknak lehet célja és értéke az életedben.

Azt gondolhatod, hogy csak akkor cselekszel Isten akarata szerint, amikor templomban vagy, illetve amikor csendes perceidet töltöd. Cselekedhetsz Istene akarata szerint akkor is, amikor rendet raksz a szekrényedben. Cselekedhetsz Isten akarata szerint akkor is, amikor füvet nyírsz. Cselekedhetsz Istene akarata szerint akkor, amikor egy új helyre költözöl vagy amikor ottmaradsz, ahol éppen most vagy. Megvan az ideje és életszakasza mindennek.

Ray Stevens énekelt egy dalt, melynek az a címe, hogy Everything Is Beautiful (magyarul: Minden szép) és a dalszövege tartalmazza a következőt: „Minden szép a maga módján”. Ez nem igaz teljes mértékben. Nem szép minden. Nem szép a daganatos megbetegedés. Nem szép a gyermekek bántalmazása. Nem szép a háború.

A Biblia ezt másképp fogalmazza meg a Prédikátor könyve 3:11-ben „Isten szépen megalkotott mindent a maga idejében” (NIV fordítás). Ez nagyon különbözik a „Minden szép a maga módján” kijelentéstől. Mivelhogy a Biblia azt mondja, hogy Isten még a rossz dolgokat is képes megváltoztatni – a megfelelő időben – és azokat a jóra felhasználni úgy, ahogyan azt eltervezte.

Lehet, hogy éppen egy olyan időszakon mész keresztül, amely nem szép. A pénzügyeid rosszul állnak. Az egészségi állapotod nem a legjobb. Rossz időszakot élsz meg a házasságban vagy a barátságban. A jövőképed rosszul néz ki.

Azonban Isten kihozhat belőle valami jót, ha rábízod a részleteket.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Milyen nehéz helyzetet kellene ma Isten gondjaira bíznod?
A világ hogyan tudja megmagyarázni a nehéz életszakaszok célját?
Mely módokon bizonyosodhatnál meg arról, hogy Isten akarata szerint cselekszel?

2773. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-08 23:48
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Mert Krisztus erre kér minket


Olvasmány: Lk 6,37–42

Ha gazdagságot akarsz tapasztalni, akkor adj, adj bőven, és olykor túlzóan!


37.„Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsáttatik. 38Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.”39Példázatot is mondott nekik: „A vak vezetheti-e a világtalant? Nem esnek-e mind a ketten verembe? 40A tanítvány nem feljebb való mesterénél; aki pedig teljesen felkészült, az lesz olyan, mint a mestere. 41Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát? 42Hogyan mondhatod atyádfiának: Atyámfia, hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a saját szemedben nem látod a gerendát? Képmutató, előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és akkor jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a szálkát atyádfia szeméből.”

Magyarázat:

Ha csak az az egy szó állna itt, hogy „adjatok”, az is kerek, vitathatatlan és követhető parancs lenne. A lelkünket azonban megkísérti, hogy a parancs második felére helyezzük a hangsúlyt: „és adatik”. Furcsa lenne a szeretet urától, ha a viszonzás csábító gondolatát helyezné el itt a szívünkben. Az a helyzet, hogy amink van, az mind már adatott: a létünk, egészségünk, a gondviselésből fakadó áldások. Isten világa ilyen, ő szeretetből ad eleget. Ebben a világban úgy illik nekünk is forgolódnunk, hogy értsük meg ezt a nagy szeretetet, és legyen természetes magatartásunk a szívesség és a bőkezű adakozás annak, akinek szüksége van segítségre. Az „amilyen mértékkel” kifejezést érdemes végiggondolnunk. Ha elnyűtt, megunt dolgainkat „adjuk” segítségként, akkor nem adakozunk, hanem lomtalanítunk, ezt lássuk világosan, és ne legyünk magunkra felettébb büszkék! Isten irántunk tanúsított szeretete az adakozásunk mértékének meghatározója, aki a legjobbat, legújabbat, a legkedvesebbet adta mindig nekünk és értünk.

(Katona Béla)
2772. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-07 22:55
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A szeretet gyakorlásának első öt lépése

“Maradj a (Jézus) közelében és tanulj a szeretetről. Vizsgáld meg, Krisztus hogy szeretett bennünket. Nem vakmerően, de mégis különlegesen. Nem azért szeretett minket, hogy kapjon valamit cserébe, hanem hogy mindenét odaadja nekünk. Szeress így.”
(Efézusbeliekhez írt levél 5:2, The Message fordítás).

Egy jó ideje már ezen a földön élek, de még mindig megítéltetem Isten által, hogy milyen keveset tudok a szeretetről és hogy minden gyakran vagyok híján annak. Viszont az az igazság, hogy mindannyiunknak szüksége van ezen a téren fejlődésre. Valamennyiünknek van hova fejlődnie, ahogyan Isten szeretete egyre érettebbé tesz.

Hogyan is építheted az életed az igazi, mély szeretet köré? Ez egy profán kérdés, és valószínűleg a hátralevő életedet azzal töltöd majd, hogy megkísérelj eleget tenni a betöltésének. De tudok adni néhány tanácsot, hogyan kezdj neki – öt tanácsot, ami már ezen a héten segíthet elindulni az úton afelé, hogy egy remek, szerető ember válhasson belőled.

Tanuld meg, hogy a bölcs szeretet hogyan cselekszik és viselkedik másokkal.

Az egyéni változás mindig a nézőpont megváltoztatásával kezdődik. Isten gondolkodását kell megvizsgálnod, hiszen a világ semmit sem tud az igazi, mély szeretetről. Tedd ezt úgy, hogy beleásod magad Isten Szavába.

Kezd a napod egy emlékeztetővel, hogyan kell szeretned.

A nap első 10 perce meghatározza a hangulatodat a nap hátralevő részére. Kelj fel reggel és mondd, „Istenem, segíts emlékeznem, hogy a legfontosabb, amit tehetek, hogy szeretlek téged és a körülöttem élőket. Ha semmi mást nem sikerül végbehajtani ma amellett, hogy szeretetem fejezem ki feléd és az emberek felé, a napom már nem volt elvesztegetett."

Jegyezd meg, Isten mit tanít a szeretetről.

Isten Igéje tele van igazságokkal és elvekkel, hogyan is váljunk szeretetteljes emberré. A probléma viszont az, hogy amikor egy olyan szituációba kerülsz, amikor kísértést érzel arra, hogy szeretetlen legyél, akkor a Bibliád általában a szekrényeden pihen az otthonodban. Ezért kell memorizálnod igeverseket – így Isten eszedbe juttathatja őket, amikor a legjobban szükséged van rájuk.

Gyakorold az önzetlenség, szeretetből.

A szeretet olyan, mint az izom. Amennyiszer használod, úgy erősödik. Ha szeretetteljes emberré akarsz válni, néhány dolgot szándékosan meg kell tenned, ami lehet, hogy cikinek tűnik elsőre. De amennyiszer gyakorlod, úgy válik természetes részeddé és így töltekezel be szeretettel.

Támogatást nyerni szerető emberektől.

Ha csak a szobádban ülsz és könyveket lapozgatsz, nem fogsz sokáig eljutni a szeretet megtapasztalásában. Csak úgy tanulhatod, ha kapcsolatba kerülsz másokkal, testvéri kapcsolatokban. Ez az egyik fontos oka annak, hogy a házi csoportok mennyire hasznosak! Olyan szituációkba helyez bele, amikben növekedhetsz és gyakorolhatod a mások felé való szolgálatot önzetlen, szeretetteljes módon.

Sosem tanulod meg, hogyan kell szeretni, ha csak hátradőlsz és hallgatsz. Társas kapcsolataidban tanulod meg ezt.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Mit változtathatnál meg az időbeosztásodon, ami lehetőséget adna arra, hogy a napod legjobb részét adhasd oda Istennek és a Szavával kezd azt?
Gondolj arra, mi volt a leghatásosabb módszer a tanulásra, amikor iskolába jártál. Hogyan használhatod ugyanazokat a módszereket arra, hogy megjegyezz a Bibliából igeverseket?
Milyen szeretet-modelljük van a körülötted élőknek? Milyen úton szeretik Isten és a körülöttük lévőket?

2771. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-07 22:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy segítsünk más keresztényeknek


Olvasmány: ApCsel 11,27–30

Hogyan segítsünk más hívőket? Ha lelkünk egészséges, akkor a szükséget látjuk a kívánságok mellett.


27.„Ezekben a napokban próféták jöttek le Jeruzsálemből Antiókhiába. 28Előállt egyikük, név szerint Agabosz, és a Lélek által megjövendölte, hogy nagy éhínség lesz az egész földön. Ez be is következett Klaudiusz idejében. 29A tanítványok pedig valamennyien elhatározták, hogy aszerint, amint kinek-kinek módjában áll, valami segítséget küldenek a Júdeában lakó testvéreknek. 30Ezt meg is tették, és elküldték Barnabással és Saullal a gyülekezet elöljáróihoz.”

Magyarázat:

Elhatározták. A hívő ember szíve legyen érzékeny mások nyomorúságára! Ahol baj van, ott küldetésünk lehet. A szeretet világában é­lünk, nincs itt semmi maradandó kincsünk, és ha tudnánk jót tenni, de nem tesszük, az bűnünk. Szép példa ez a közösségi érzékenységre. Jó lenne, ha ma is egymás szívét lelkesíthetnénk a jó cselekvésére! Kinek-kinek módjában áll. Önkéntesen megítélni, mit adhatunk, sajátos felelősség. Valószínűleg olyan soha nincs, hogy semmit sem tudunk adni, ezt az özvegyasszony két fillérjéről szóló történetből tudjuk. Ne a fölöslegből keveset, hanem amit csak tudunk, azt adjuk segítség gyanánt. Legyen a szívünk nagyvonalú, kedves és jóságában megújuló! El is küldték. Nem kamatra vagy visszavárva. Nem számítgatva: „Ma én, holnap te!” Amit a hívők megértettek, az az volt, hogy a szükség idejében bármivel is rendelkezünk, ahhoz felelősség is társul. Erős szívvel kell tudnunk megválni attól, amit adhatunk, ne tartsuk számon, ne emlegessük, ne hiányoljuk! Adjuk, és aztán feledjük, végezzük tovább a munkánk, hogy legyen mit adni a szükséget látóknak majd máskor is.

(Katona Béla)
2770. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-07 22:53
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Megérteni Isten meghatározását a szeretetről

"A szeretet azt jelenti, hogy az ő parancsai szerint cselekszünk."
(2 János 1:6a GNT fordítás)

Ha már a szeretetről egy sorozatnyi áhitatot állítunk össze, illetve ha a Biblia azt mondja, hogy az életünk középpontjában kell állnia a szeretetnek, akkor nézzük csak meg mit is jelent igazán a szeretet.

A Biblia azt mondja, hogy a szeretet parancs.

Isten azt parancsolja, hogy szeressük egymást. ‘‘A szeretet azt jelenti, hogy az Ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Nem mindig vagy képes kontrollálni egy érzést; ám Isten soha nem parancsol valami olyat, amihez nem adja meg az erőt, illetve a képességet arra, hogy megtegyük. Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés. Képzelj csak el egy kisgyereket, aki sír és szomorú, s ezt mondják neki: “Megparancsolom hogy légy boldog! Megparancsolom, hogy hagyd abba a sírást! Egyszerűen nem parancsolhatsz valakinek az érzések tekintetében; hogy így vagy úgy érezze magát.

A Biblia azt mondja, hogy a szeretet a mi döntésünk

A Biblia azt mondja az 1Korintus 14:1-ben, hogy: "Minden erővel azon legyetek, hogy szeretetteljes életet éltek, mintha az életetek ettől függne – hiszen ettől is függ." (GNT fordítás) "Minden erővel azon lenni" azt jelenti, hogy döntést kell hozni. A szeretet döntés. Mi úgy öntünk, hogy vagy szeretünk, vagy nem. El sem tudom mondani nektek, hogy hányszor hallottam már férfiaktól is illetve nőktől is a következő mondatot a különélésükre illetve válásukra vonatkozólag: “Nem szeretem már a társam.” – mintha ez rajtuk teljesen kívülálló dolog lenne. De tulajdonképpen szeretetben cselekedni akkor, amikor nincs hozzá kedved, az egy magasabb szintű szeretet, mint amikor van kedved hozzá. Egy dolog, akkor szeretni, amikor virágoznak a fák; ám az igazi mércéje a szeretetnek, télen nyilvánul meg, amikor a dolgon nem alakulnak olyan nagyszerűen az életedben. Úgy döntesz, hogy szeretsz annak ellenére ahogyan érzel és megadod annak a másik embernek azt, amikre szüksége van, és nem azt amit érdemel. Ahogyan Isten is döntött arról, hogy szeret bennünket, úgy mi is döntünk, hogy szeretjük a másikat.

A Biblia azt mondja, hogy a szeretet életvitel.

A szeretet az, amit megteszel. A Biblia azt mondja: “Hagyjuk abba, annak a mondogatását, hogy szeretjük egymást, ne szóval szeressünk; szeressük egymást valóságosan és váljon ez nyilvánvalóvá a cselekedeteinkben.” (1János 3:18 GNT fordítás)

Isten minden nap lehetőséget ad arra, hogy magunk körül kinyilvánítsuk a szeretetet. A gond az az, hogy legtöbbször túlságosan elfoglaltak vagyunk. Hányszor jutott eszedbe a következő: “Fel kell hívnom; bátorítanom kell őt a munkahelyen; segítenem kell a szomszédomon” , ám kihagyod a lehetőséget mert valami más közbejött. A szeretet kihasználja a lehetőséget, hogy másokat szolgálja.

A Biblia azt mondja, hogy a szeretet elkötelezettség.

A Biblia az 1János 4:16-ban ezt mondja: “Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.” Az Istennel való kapcsolatunk nagyban hatással van más emberekkel való kapcsolatainkra. Ha elköteleződünk és meg is maradunk a szeretetben, akkor megmaradunk Istenben és Isten is mibennünk – mert Isten szeretet.Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Isten szeretetének melyik / milyen tulajdonságát tudnád alkalmazni a kapcsolataidban?
“Nem tudod, mindig kontrollálni az adott érzést, és Isten soha nem parancsolná, hogy olyat tegyél, amihez nem adja meg az erőt és a képességet arra, hogy megtedd.” Hogyan tud bátorítani téged ez az igazság, amikor megpróbálsz nehéz embereket szeretni vagy az életed egyik nehéz helyzetében?
Mit jelent “Istenben maradni”?

2769. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-07 22:51
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Hogy Isten munkáját előmozdíthassuk


Olvasmány: 1Tim 5,17–20

Akik egy gyülekezetben az emberek mentorai tudnak lenni, azok a legnagyobb értékei a közösségnek.


17.„A vezetésben bevált presbiterek kétszeres megbecsülést érdemelnek: elsősorban azok, akik az igehirdetésben és a tanításban fáradoznak. 18Mert azt mondja az Írás: „Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját”, és „Méltó a munkás a maga bérére”. 19Presbiter ellen vádat ne fogadj el, csak „két vagy három tanú szavára”. 20Akik vétkeznek, azokat mindenki előtt fedd meg, hogy a többiekben is félelem támadjon.” Könyörögjünk, hogy a romok újjáépítői lehessünk! (Ézs 58,12)

Magyarázat:

Pál apostol, aki alkalomadtán szívesen és keményen dolgozott, hogy anyagi függetlenségével is hozzájáruljon a közösség hiteles és hatékony építéséhez, itt átalános érvként beszél a megbecsülésről. A lelki munka területén fáradozók erősen függenek a közösség lelki és anyagi megbecsülésétől. Ha az ige hallgatói nem tartják tekintélyesnek, értékesnek és hasznosnak az igehirdető személyét és szolgálatát, az ördög kifogta a szelet a vitorlából. Védelem, támogatás, de szigorú számonkérhetőség, felelősség is hozzátartozik a lelki munkában forgolódó életéhez. Akinek ez nem tetszik, ne álljon a pályára. Minden gyülekezet és szolgálattevő felelőssége a helyes egyensúly megtalálása. Vannak idők, amikor sajnos cinkos hallgatás fedi azt, amit nyilvánosságra kellene hozni a megtisztulás és a szentség miatt, máskor pedig szinte bárki büntetlenül törölheti lábát a szolgálattevőbe. Ez is, az is ördögi törekvés, árt az evangélium ügyének. A gyülekezet megbecsülő szeretete a bizalom és a szeretet világa. Az elhívó Úr miatt kell lelki pályára lépni, és a pályán futókat támogatni. Itt nincs karrier, és nem szabad visszaélni senkinek a bizalommal.

(Katona Béla)
2768. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:59
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről

“Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit”
(Gal 5:6)

Tegnap láthattuk, a Biblia mennyire pontosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi számít az életben. “Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal 5:6)

Amennyiben nem szeretet által vezérelt életet élsz, akkor szavaidnak nincs értelme, akkor tudásod hasztalan, nem számit miben hiszel, és nem számít milyen adakozó vagy.

Sőt mi több, ha nem a szeretet vezérel, akkor az sem számít mit értél eddig.

A Bibliában a 1Kor 13:3 szerint “ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból”. Felállíthatsz egy elképesztően hosszú listát, a személyes sikereidről. Felkerülhet az arcképed a Fortune magazin címlapjára. Nobel díjas lehetsz. Számtalan sikereket érhetsz el, az év vállalkozója lehetsz, felépíthetsz milliárdos céget a semmiből, vágyaid beteljesítésében élen járhatsz. A Biblia szerint semmi sem számít, ha nincs benned szeretet.

Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről.

Ennyire egyszerű: lehetsz a legkiválóbb előadó, szónok, tudós elme, csodadoktor, adakozó emberbarát, sikeres megasztár, ha szereted nem szívből jön, minden egyéb nulla. Nem számít. Istennek csak ez számít: Szereted-e őt és szereted a többi embert?

Egy nap meg fogsz halni, és ott fogsz Isten előtt állni. Amikor ő számon kér, nem a folyószámládat fogja nézni vagy az okleveleid számát. A sportban elért eredményeid, érméid sem számítanak. Azt sem fogja nézni mennyi Like-od van, sem azt, hogy mi van az önéletrajzodban.

Isten téged a következő alapon fog megítélni. Milyenek voltak a kapcsolataid. Azt fogja kérdezni: Mennyire szerettél engem és mennyire szeretted embertársaid? Ez a legfontosabb parancsolat. Szeretted-e Istent teljes szívedből és szeretted-e felebarátodat, mint magadat?

Emiatt Pál arra tanít, hogy a legfontosabb ami számít, a szeretet által munkálkodó hit (lásd Gal 5:6)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Ha ma halnál meg és Isten előtt állnál, mit mondana mennyire szeretted őt és mennyire szeretted embertársaid?
A munkád során Isten milyen lehetőséget adott, hogy szeresd a körülötted lévő munkatársaid?
Mit gondolsz, Isten miért várja el, hogy életünket szenteljük oda, hogy folyamatosan tanuljuk egymást szeretni?

2767. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:58
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Kerteket művelnek


Olvasmány: Ám 9,11–15

Ha kertes házad van, a kerted is legyen a te vallomásod Istenről!


11.„Azon a napon fölállítom Dávid összedőlt sátorát, kijavítom réseit, helyreállítom romjait, fölépítem, és olyan lesz, mint hajdan. 12Birtokba veszik Edóm maradékát és mindazokat a népeket, amelyeket majd rólam neveznek el - így szól az ÚR, aki ezt véghezviszi. 13Eljön majd az idő - így szól az ÚR -, amikor nyomon követi a szántó az aratót, a szőlőtaposó a magvetőt. Must csurog a hegyekről, és ömlik a halmokról. 14Jóra fordítom népemnek, Izráelnek sorsát. Az elpusztult városokat fölépítik, és laknak bennük. Ültetnek szőlőket, és isszák azok borát, kerteket művelnek, és eszik azok gyümölcsét. 15Elültetem őket földjükbe, és többé nem tépik ki őket földjükből, amelyet nekik adtam. Ezt mondja az ÚR, a te Istened.”

Magyarázat:

„Kertes hetünk” – a mai áhítattal befejeződik. Az igeszakasz bibliai címe: „Boldog jövő ígérete”. Arany János egyik öregkori verséből idézek (Epilógus): „Az életet már megjártam; / Mit szivembe vágyva zártam, / Azt nem hozta. / Attól makacsul megfoszta. // Egy kis független nyugalmat, (...) Csöndes fészket zöld lomb árnyán, (...) Munkás, vidám öregséget, / Hol, mit kezdtem, abban véget... / Ennyi volt csak; / S hogy megint ültessek, oltsak.” Mi, maiak azonban arról is tudunk, hogy a boldog békekorszak előtt nehéz idők is jöhetnek, jönnek, s már itt is vannak! – Jézus szavai alapján mondhatjuk, hogy a „nagy megpróbáltatás” rémségei is előttünk vannak. Háborús feszültségek és katasztrófák, természeti csapások, üldöztetések, megromlott erkölcsök, hamis próféták, álkrisztusok... A szeretet sokakban meghidegül... Vajon talál-e hitet e földön? Sátáni erők tombolása körös-körül... Addig azonban munkálkodunk, megújult buzgósággal „műveljük” kertjeinket, gyülekezeteinket, a kényelmes kiútkeresések helyett szolgálatban állunk és igyekszünk hűségesen helyünkön maradni most és mindhalálig.

(Gerzsenyi Sándor)
2766. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:57
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Kerteket művelnek


Olvasmány: Ám 9,11–15

Ha kertes házad van, a kerted is legyen a te vallomásod Istenről!


11.„Azon a napon fölállítom Dávid összedőlt sátorát, kijavítom réseit, helyreállítom romjait, fölépítem, és olyan lesz, mint hajdan. 12Birtokba veszik Edóm maradékát és mindazokat a népeket, amelyeket majd rólam neveznek el - így szól az ÚR, aki ezt véghezviszi. 13Eljön majd az idő - így szól az ÚR -, amikor nyomon követi a szántó az aratót, a szőlőtaposó a magvetőt. Must csurog a hegyekről, és ömlik a halmokról. 14Jóra fordítom népemnek, Izráelnek sorsát. Az elpusztult városokat fölépítik, és laknak bennük. Ültetnek szőlőket, és isszák azok borát, kerteket művelnek, és eszik azok gyümölcsét. 15Elültetem őket földjükbe, és többé nem tépik ki őket földjükből, amelyet nekik adtam. Ezt mondja az ÚR, a te Istened.”

Magyarázat:


„Kertes hetünk” – a mai áhítattal befejeződik. Az igeszakasz bibliai címe: „Boldog jövő ígérete”. Arany János egyik öregkori verséből idézek (Epilógus): „Az életet már megjártam; / Mit szivembe vágyva zártam, / Azt nem hozta. / Attól makacsul megfoszta. // Egy kis független nyugalmat, (...) Csöndes fészket zöld lomb árnyán, (...) Munkás, vidám öregséget, / Hol, mit kezdtem, abban véget... / Ennyi volt csak; / S hogy megint ültessek, oltsak.” Mi, maiak azonban arról is tudunk, hogy a boldog békekorszak előtt nehéz idők is jöhetnek, jönnek, s már itt is vannak! – Jézus szavai alapján mondhatjuk, hogy a „nagy megpróbáltatás” rémségei is előttünk vannak. Háborús feszültségek és katasztrófák, természeti csapások, üldöztetések, megromlott erkölcsök, hamis próféták, álkrisztusok... A szeretet sokakban meghidegül... Vajon talál-e hitet e földön? Sátáni erők tombolása körös-körül... Addig azonban munkálkodunk, megújult buzgósággal „műveljük” kertjeinket, gyülekezeteinket, a kényelmes kiútkeresések helyett szolgálatban állunk és igyekszünk hűségesen helyünkön maradni most és mindhalálig.

(Gerzsenyi Sándor)
2765. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:56
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Szeretet nélkül semmi sem számít

„Ha Jézus Krisztus követője vagy, csak a hited számít, mely képessé tesz arra, hogy szeretettel légy mások iránt”
(Galata 5-6 CEV-fordítás).

Tűnődtél már valaha azon, hogy mi az, ami lényeges Isten számára? A Bibliában, a Galatákhoz írt 5:6-os igeversben azt olvassuk, hogy: „Ha Jézus Krisztus követője vagy, csak a hited számít, mely képessé tesz arra, hogy szeretettel légy mások iránt” (CEV-fordítás). Isten azt mondja, hogy nem a jó tulajdonságaid, teljesítményeid, a hírneved vagy a vagyonod az, ami számít az életben. Ami igazán számít, hogy legyen hited, mely szeretetet ébreszt benned embertársaid iránt. Ha ezt elmulasztod, akkor a legfontosabb dologról maradsz le az életben.

A következő néhány nap folyamán a Bibliának a szeretetről szóló leghíresebb fejezetét, az 1Korinthus 13-at fogjuk áttekinteni. Amikor a szónokok magukra akarják vonni figyelmed és emlékeztetni szeretnének valamire, akkor az ismétlés eszközéhez folyamodnak. Újra és újra elmondogatnak valamit. Az igeszakasz első néhány sorában Pál ugyanazt a dolgot öt különböző módon mondja el: nevezetesen, hogy a legfontosabb dolog az életben a szeretet.

Íme az első négy ok, hogy miért:

1. Ha nem élsz szeretetteljes életet, akkor mindegy mit mondasz, semmit nem fog számítani.

„Ha minden földi és angyali nyelvet beszélnék is, de nem szeretnék más embereket, csak egy érchangú gongszó vagy egy bongó cintányér lennék” (1 Korinthus 13:1 NLT-fordítás).

A jeles szónokok igazán nagy hatást gyakorolnak ránk. Szeretjük az ékesszólást és a karizmát. Isten azonban így szól: „Nekem mindegy, milyen hangzatosan tudsz beszélni. Szeretetteljes életet élsz?” Ha nem, akkor teljesen lényegtelen, mit beszélsz. A szócséplés szeretet nélkül csak zajkeltés.

2. Ha nem élsz szeretetteljes életet, a tudásod sem fog számítani.

„Enyém lehet a prófécia ajándéka. Isten minden rejtett titkát megfejthetem, és minden tudás az enyém lehet… Ám még mindezen dolgok birtokában is ha szeretet nincs bennem, akkor semmi vagyok” (1 Korinthus 13:2 NCV-fordítás).

A kirobbanó tudás korszakát éljük. Találékonyabbak vagyunk, mint valaha. Mégis még mindig ugyanazokkal a problémákkal küszködünk: bűnözés, bántalmazás, előítéletesség, erőszak. Miért? Mert a világnak nem több tudásra, hanem több szeretetre van szüksége. Elképzelhető, hogy lángelme vagy. Isten viszont azt mondja, ha nincs szeretet az életedben, minden tudásod hasztalan.

3. Ha nem élsz szeretetteljes életet, lényegtelenné válik, miben hiszel.

A Biblia szerint: „Még ha enyém lenne is a hit ajándéka, mellyel szóra bírnám és elmozdítanám a hegyeket, szeretet nélkül akkor sem érnék semmit sem” (1 Korinthus 13:2b TLB-fordítás). Él egy tévhit, miszerint Krisztus követőjének lenni csupán bizonyos igazságtételek hittel megvallásának a kérdése. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól! Krisztus követése arról szól, hogy szeretetteljes életet élünk. Ez jelentőségteljesebb annál, mintsem hit által „Isten kedvében járni”.

4. Ha nem élsz szeretetteljes életet, bármit is adományozol, nem lesz jelentősége.

A következő igeszakasz így hangzik: „Ha mindenemet odaadnám a szegénynek, és még a testemet is feláldoznám, büszkélkedhetnék vele; de ha nem viseltetnék szeretettel mások iránt, semmi hasznom nem származna abból” (1 Korinthus 13:3 NLT-fordítás).

Nem mindig a szeretet motivál adományozásra. Vannak, akik csak azért adnak, hogy visszakapják, vagy esetleg bűntudatból, presztízsből, illetve hogy irányíthassanak. Lehet, hogy helytelen indíttatásokból bőkezűen adsz, ám a Biblia óva int, ha nem szeretetből teszed, minden adományod súlytalan.

A Bibliában igen egyértelmű utalásokat találunk arra, mi történik, ha nem élünk szeretetteljes életet. Holnap az utolsó okot járjuk körbe, miért szükséges a hitünkre támaszkodnunk, mely a mások iránti szeretetet munkálja bennünk.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Téged mi motivál az adományozásban?
Ha egy barát jellemezne téged, mit mondana, hogyan mutatod ki szeretetedet mások felé?
A Biblia megfogalmazása szerint: „Az egyedüli dolog, ami számít, az önmagát szeretet által kinyilatkoztató hit” (Galata 5:6 NIV-fordítás). Mit gondolsz, mit jelent ez?


2764. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:55
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A kert munkásai


Olvasmány: Mt 21,33–46

Sose vágyj többre, mint amit az élet rád bízott, mert nem fogod elbírni a feladatot!


33.„Hallgassatok meg egy másik példázatot. Volt egy gazda, aki szőlőt ültetett, kerítéssel vette körül, borsajtót készített, és őrtornyot épített benne, azután bérbe adta munkásoknak, és idegenbe távozott. 34Amikor elérkezett a szüret ideje, elküldte szolgáit a munkásokhoz, hogy vegyék át a neki járó termést. 35A munkások megfogták szolgáit, és kit megvertek, kit megöltek, kit pedig megköveztek közülük. 36Aztán ismét küldött szolgákat, többet, mint először, de ugyanígy bántak azokkal is. 37Utoljára pedig fiát küldte el hozzájuk, mert úgy gondolta: A fiamat meg fogják becsülni. 38De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak maguk között: Ez az örökös: gyertek, öljük meg, és azután mienk lesz az öröksége. 39Majd megfogták, kidobták a szőlőn kívülre, és megölték. 40Vajon majd ha megjön a szőlő ura, mit tesz ezekkel a munkásokkal?” 41Ezt felelték neki: „Mivel gonoszak, ő is gonoszul veszti el őket, a szőlőt pedig más munkásoknak adja ki, akik megadják a termést a maga idejében.” 42Erre megkérdezte tőlük Jézus: „Sohasem olvastátok az Írásokban: Az a kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a sarokkő, az Úrtól lett ez, és csodálatos a mi szemünkben. 43Ezért mondom nektek, hogy elvétetik tőletek az Isten országa, és olyan népnek adatik, amely megtermi annak gyümölcsét. 44És aki erre a kőre esik, összezúzza magát, akire pedig ez a kő ráesik, azt szétmorzsolja.” 45Amikor a főpapok hallották példázatait, megértették, hogy róluk beszél. 46Szerették volna elfogni, de féltek a sokaságtól, mert az prófétának tartotta.”

Magyarázat:

A ma olvasott hatalmas példázat magában foglalja saját közösségünk régebbi sorsának néhány részletét is. – A múlt század elejétől szinte a végéig átélhettünk hasonlókat. – Édesapám például lelkipásztorként olyan helyzetbe sodródott egyszer, hogy egy elhunyt gyülekezeti vezetőt háromszor kellett eltemetnie – felekezeti féltékenység, hatósági tudatlan tehetetlenség miatt (egyházi temető, dögtemető, újonnan adományozott temetőrész). De a fő üzenet Istennek e világot megmenteni akaró kegyelmi tervéről hangzik e megrázó példázatban. A sor elején az ótestamentumi kor felelős papjait, prófétáit, lelki munkásait találjuk. A dráma záró felvonásában pedig Jézus Krisztus szenvedéstörténetét vetíti elénk a prófétai kép. Félelmetes mondattal zárul a kinyilatkoztatás: „Mondom nektek, hogy elvétetik tőletek az Isten országa, és olyan népnek adatik, amely megtermi annak gyümölcsét.” – Beleremeg a szívünk e szavak hallásába, amikor itt állunk a legújabb népvándorlás küszöbén és az úgynevezett migránskérdés sötét árnyékában. A történet záradékában szereplő főpapok kizárólag csak abban lehetnek példák számunkra, hogy ők „megértették, hogy róluk beszél”. – A nép pedig abban, hogy Jézust „prófétának tartották”.

(Gerzsenyi Sándor)
2763. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
Szeretettel elmondani az igazat kockázatos

"Végül többre értékelik az emberek az őszinteséget, mint a hízelgést."
(Példabeszédek 28:23., TLB fordítás)

Félünk attól, hogy szeretettel megmondjuk az igazat valakinek. Azért tartjuk magunkban az érzéseinket és rejtegetjük a problémákat a kapcsolatainkban, mert félünk a lehetséges következményektől. Engedjük, hogy a félelmünk nagyobb legyen, mint a szeretetünk. Szeretettel megmondani az igazat valakinek óriási kockázattal jár! Mivel pedig nem akarunk kockázatot vállalni, felszínes kapcsolatokat ápolunk.

A feleségem, Kay és én nagyon profik voltunk ebben a házasságunk elején. Elfojtottuk az igazságot, elrejtettük az érzéseinket és nem vettünk tudomást dolgokról. Mindent a szőnyeg alá söpörtünk, hogy fenntartsuk az adott állapotokat. Folyton csak söpörtük és söpörtük a szőnyeg alá a dolgokat, és egyre csak nőtt és nőtt a szőnyeg alatt a kupac, míg egy nap egyszer csak robbant!

Muszáj vállalnod az elutasítás kockázatát, ha szereted a másikat. Muszáj vállalnod a szeretetben való konfrontálódással járó dühkitörést azért, akit szeretsz. Ez óriási bátorságot igényel.

Néhányan lehet, hogy nem éreztetek szeretet egy hozzátok közel álló személy iránt hetek, hónapok vagy akár évek óta, mert sokáig elnyomtátok az érzéseiteket. Nem mondtátok el szeretetben az igazságot, és ez szép lassan megöli a kapcsolatot.

Kivel lenne szükséged egy őszinte beszélgetésre? Kivel kellene megbeszélned az igazságot szeretetben? Valakivel, aki ott él a környezetedben? Vagy valakivel a házicsoportodból? Látsz esetleg egy tizenévest, aki rossz irányba halad vagy olyan dolgokba keveredik, amibe nem kellene? Szereted és törődsz vele annyira, hogy elmond nekik az igazságot szeretettel?

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Van olyan probléma valamelyik kapcsolatodban, amit szőnyeg alá söpörsz és úgy teszel, mintha nem is létezne? Hogyan tudnál szembenézni a problémával?
Honnan tudsz bátorságot szerezni ahhoz, hogy leülj valakivel szeretetben megbeszélni az igazságot?
Kivel kellene őszintén elbeszélgetned? Milyen lépéseket teszel meg ma azért, hogy elérd azt a személyt?

2762. hozzászólás
Létrehozva: 2017-08-05 23:53
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3012
A terméketlen kert


Olvasmány: Ézs 5,1–7

A férfitársadalom is kert, amit ápolni, gyomlálni, gondozni kell, hogy a nők gyönyörködhessenek bennük.


1„Dalt éneklek kedvesemről, szerelmesem szőlőjéről! Szőlője volt kedvesemnek kövér hegyoldalon. 2Fölásta és megtisztította a kövektől, beültette nemes vesszővel. Közepére tornyot épített, sajtót is vágatott benne. Várta, hogy jó szőlőt teremjen, de vadszőlőt termett! 3Most azért, Jeruzsálem lakói és Júda férfiai, tegyetek igazságot köztem és szőlőm közt! 4Mit kellett volna még tennem szőlőmmel, amit meg nem tettem? Vártam, hogy jó szőlőt teremjen, miért termett vadszőlőt? 5Most én megmondom nektek, mit teszek szőlőmmel: lerombolom a kerítését, hogy lelegeljék, kidöntöm a kőfalát, hogy összetiporják! 6Hagyom, hogy elvaduljon: nem metszik, nem kapálják, fölveri a tövis és a gaz. Megparancsolom a felhőknek is, hogy ne adjanak rá esőt! 7A Seregek URának szőlője: Izráelnek háza, és gyönyörű ültetvénye: Júda férfiai. Törvényességre várt, és lett önkényesség, igazságra várt, és lett kiáltó gazság!”

Magyarázat:

Rólam szól ez a szép „rege”, és rólad, ki most olvasod. Isten kiválasztottai vagyunk. Csoportnevünk: eklézsia, gyülekezet. – Én is egy tő nemes vesszőből (hívő család) fejlődött szőlőtőke vagyok. A „kövér hegyoldal” gyermekkorom óta a baptista közösség lehetett. Szorgalmas szülők és nevelők kapálgatták-metszegették szív- és értelemvilágomat. Tisztogatták, pallérozták lobogó lelkemet, sziporkázni kezdő elmémet. Középen – a „toronyból” – áradt rám a fény, vigyázott rám az őriző. Kezdett a bokrom fürtöket érlelni. Eleinte savanykásak, fanyar ízűek voltak a szemek, alig élvezhető must csorgott a „csanak”-ba. Volt olyan év is, hogy vadszőlőt termett a tő. Mit kellett volna még megtenned értem, Uram?! Te mindent jól elrendeztél bennem és körülöttem. És adtál néhány termő ágat. Hirdethettem szent kegyelmedet, szóban és írásban. Jaj! De a gazok! A gonosz kívánságok, a félelem és a hiúság, a háborgó békétlenség és az értetlenség zúgolódásai! Fölverte földemet a tövis és a gaz! De hála türelmedért és a megkegyelmezésért! Hiszen egyszer s másszor mintha hallottam volna is, amit a „gazda” a „vincellérnek” mond: „Vágd ki őt! Miért foglalja a helyet a kertben?!” – De a válasz eddig még mindig így hangzott: „Hagyd még életben... Hátha terem jövőre...”

(Gerzsenyi Sándor)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép