Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Napi áhitat 2013. - Magyar Baptisták - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Orbán napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

7. - véreim, - székelyek
Önzetlen
Fórum

Oldalak: [1] 2345...Utolsó
2619. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-23 10:06
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Engedd, hogy a megváltás megszabadítson a félelemtől

„Világosságom és üdvösségem az Úr – kitől félnék?”
(Zsolt. 27:1a, SZIT fordítás)

Szeretem, ahogy a feleségem, Kay a horrorfimeket nézi. Ha olyasmi megy a tévében, mint pl. az Alien. (Nyolcadik utas a halál – szerk.), minden villanyt felkapcsol a szobában, néha még a takaróját is egészen felhúzza, hogy eltakarja vele a szemét. Megnézne vajon egy horrorfilmet teljes sötétségben? Biztos, hogy nem. És közületek sem néznének ilyen filmeket sötétben, mert a fény segít, hogy tisztábban lássunk.

Dávid ezt mondja a 27. zsoltár 1a versében: „Világosságom és üdvösségem az Úr – kitől félnék?” Isten kétféleképpen jelenik meg ebben a versben: mint világosság és mint üdvösség.

Mégis sok keresztény éli az életét az elutasítástól való félelemben, teljesen figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy ha Isten a megváltónk, akkor nincs mitől félnünk – még akkor sem, ha elveszítjük a körülöttünk élők elfogadását.

Mások általi elfogadottság miatt élni elég szánalmas módja az életnek. Megnyomorítja az életünket.

De Isten a te világosságod és a te üdvösséged!

A fény három dolgot tesz:

Megvilágosít és tisztábban láthatóvá teszi a dolgokat,
Megvéd és biztonságérzetet ad,
Energiával tölt fel.


Dávid azt mondja a 27. zsoltárban, hogy Istennel való kapcsolata ugyanezt a három hatást eredményezi, ezért nem kell félnie. Neked ilyen a kapcsolatod Istennel? Ha nem, akkor valószínűleg hajlamos vagy az elutasítástól való félelemre.

Azért, hogy legyőzzük az elutasítástól való félelmet, hittel elfogadjuk hogy az Úr a mi világosságunk és üdvösségünk, senki más. Ne várd mástól, hogy felragyogtassa a napod. Ne várd mástól, hogy megmentse az életedet. Az Úr a te világosságod és üdvösséged. Ne félj!

Mitől ment meg Isten? A 119. Zsoltár 39-42. verse szerint: „A gyalázatot, amitől félek, tartsd távol tőlem, és végzéseid tegyenek vidámmá! … Lám, törvényed után vágyakozom, s mivel igaz vagy, adj nekem életet! … Irgalmad lebegjen fölöttem, Uram, segítséged, amit megígértél… Szembeszállok gúnyolóimmal, mert bízom a szavadban.”

Elmondom, mi is a helyzet: A szeretetben nincs félelem. Amikor megérted, Isten mennyire szeret, az leegyszerűsíti az életed. Megvilágosít, megvéd és energiával tölt fel. Sütkérezz Isten szeretetének fényében. Engedd, hogy egy életre megszabadítson a félelemtől.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Hogyan működik nálad, amikor bízol a megváltásban, hogy megvéd a mindennapos félelemtől?
Amikor a héten döntéshelyzetbe kerülsz, kérdezd meg magadtól: „Hogy hoztam ezt a döntésemet? Félelemből vagy pedig a Jézusba vetett bizalmam által?"

2618. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-23 10:05
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Együtt örülni a mennyel


Olvasmány: Lk 15,1–7

Együtt örülni annak, aminek a menny örül és örülhet: az mindig tiszta öröm.


1„A vámszedők és a bűnösök mindnyájan igyekeztek Jézushoz, hogy hallgassák őt. 2A farizeusok és az írástudók pedig így zúgolódtak: „Ez bűnösöket fogad magához, és együtt eszik velük.” 3Ő erre ezt a példázatot mondta nekik: 4„Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja? 5És ha megtalálta, felveszi a vállára örömében, 6hazamegy, összehívja barátait és szomszédait, majd így szól hozzájuk: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett juhomat. 7Mondom nektek, hogy ugyanígy nagyobb öröm lesz a mennyben egyetlen megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akinek nincs szüksége megtérésre.”

Magyarázat:

Gyakran éri a vád a hívőket: jobban örülnek egy megtérő fekete báránynak, mint azoknak, akik egész életükben hűségesek voltak, építették Isten országát és a gyülekezetüket. Ezt az igét olvasva talán még azt is gondolhatjuk, hogy Jézus is hasonlóképpen tesz, sőt még a menny is. Hadd világítsam meg ezt egy másik oldalról. Jézus itt közös örömre hív minket a mennyel, mikor valaki megtér, és Isten népének részévé válik. Micsoda megtiszteltetés ez! Olyan szoros lehet a kapcsolatunk vele, hogy együtt örülhetünk Megváltónkkal. Érezzük ezt emberi kapcsolatainkban is, ugyanannak örülni mennyire szoros közösséget jelent. Ez a szoros kapcsolatunk Jézussal és a mennyel már itt ezen a földön kezdődik. Kérd ma ezt: Hadd örüljek, Istenem, annak, aminek te.

(Vas Ferenc)
2617. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-23 10:04
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Engedd, hogy Isten jóváhagyása megszabadítson a félelemtől

„Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája."
(Gal 1:10)

A reklámok folyton manipulálnak minket: "Vedd meg ezt a terméket, vagy lemaradsz az életről!", vagy "Bolondnak kell lenned, ha nem használod ki ezeket a kedvezményes árakat!". Vásároltál már meg valamit, amit nem akartál és nem volt rá szükséged, csak azért, mert attól féltél, hogy másképp ostobának néznek? Történt már meg veled, hogy egy élelmiszerboltban fogpiszkálóra szúrva kínáltak egy falat ételt, neked pedig abszolút nem ízlett, de mégis vásároltál belőle?

A visszautasítástól való félelem lehetőséget ad másoknak, hogy manipuláljanak bennünket; ez pedig sok másféle módon is sérelmet okoz nekünk. A visszautasítástól való félelem arra kényszerít bennünket, hogy kövessük a csordaszellemet. Hajlamosak vagyunk úgy járni, úgy beszélni, úgy viselkedni és úgy öltözni, mint a többi ember. Miért?

Mert nem akarjuk, hogy visszautasítsanak.

Ez azonban meggátolja, hogy az igazságot mondjuk. Miért hazudnak az emberek? Miért ködösítik el az igazságot? Mert attól félnek, hogy ha elmondják az igazságot, nem lesznek elfogadva.

A visszautasítástól való félelem elhallgattatja a Krisztusról szóló üzenet megosztását, továbbadását is. Vannak alkalmak, amikor nem igaz az, hogy hallgatni arany; egyszerűen helytelen! Nem beszélünk a hitünkről, mert mások jóváhagyásától félünk.

Hogyan lehet legyőzni a visszautasítástól való félelemet? Szükséged van egy új nézőpontra!

Az első lépés első helyre tenni Istent! Csakis ezután lehet mások véleményét helyesen fogadni. Más szavakkal, ne értékeld túl sokra amit mások mondanak!

A Galata 1:10-ben Pál ezt írja: „Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája." Pál azt mondja, az életének az a célja, hogy Isten kedvébe járjon, és nem az emberekébe. Azt mondja, hogy van választási lehetősége. Választhatunk, hogy Isten, vagy az emberek helyeslése szerint akarunk élni. Nem lehet mindkettőt keresni ugyanabban az időben!

Úgy lehet legyőzni a visszautasítástól való félelemet, hogy úgy éljük az életet, mintha egy egyszemélyes közönség előtt játszanánk. Amit Isten gondol rólad, – és az Ő irántad való feltétel nélküli szeretete – sokkal fontosabb számodra, mint bárki más véleménye rólad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mi a különbség aközött, hogy hatással van ránk mások véleménye és vezeti az életünket mások véleménye?
Kinek próbálsz tetszeni a mindennapjaidban? Istennek? A munkatársaidnak? A házastársadnak? A barátaidnak?
Mennyit tudnál elérni a képességedből, ha Isten jóváhagyását keresnéd, és senki másét?

2616. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-23 10:03
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A mennyben felállított trón


Olvasmány: 103. zsoltár

Isten trónja, vezetői helye a mennyben, a láthatatlan világban van, ezért uralmát nem is korlátozhatja semmi.


1„Dávidé. Áldjad, lelkem, az URat, és egész bensőm az ő szent nevét! 2Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! 3Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, 4megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg. 5Betölti javaival életedet, megújul ifjúságod, mint a sasé. 6Minden elnyomottal törvényesen és igazságosan bánik az ÚR. 7Megismertette útjait Mózessel, cselekedeteit Izráel fiaival. 8Irgalmas és kegyelmes az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy. 9Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké. 10Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. 11Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. 12Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket. 13Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz. 14Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk. 15Az ember napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága. 16Ha végigsöpör rajta a szél, vége van, még a helyét sem lehet felismerni. 17De az ÚR szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is; 18azokkal, akik megtartják szövetségét, és törődnek rendelkezéseinek teljesítésével. 19Az ÚR a mennyben állította fel trónját, királyi hatalmával mindenen uralkodik. 20Áldjátok az URat, angyalai, ti hatalmas erejűek, akik teljesítitek parancsát, és hallgattok parancsszavára! 21Áldjátok az URat, ti seregei, szolgái, akaratának végrehajtói! 22Áldjátok az URat, ti teremtményei, mindenütt, ahol uralkodik! Áldjad, lelkem, az URat!”

Magyarázat:

A Baár-Madas gimnáziumba járva minden utolsó órán elimádkoztuk ennek a zsoltárnak az első két versét. Ez mindig furcsa érzés volt nekem, mert tudtam, hogy Isten mennyi jót tesz velem, de abba az iskolába járva nem mindig éreztem így. Nagyon egyedül és elhagyatva éreztem magam. Mégis Isten akkor is emlékeztetett jóságára, azokban a nehéz időkben igéje által, ami sosem volt kérdéses előttem. Akkor először éreztem meg, hogy életem fontos dolgai az én megkérdezésem, jelenlétem és tudtom nélkül dőlnek el. Félelmetes tapasztalat ez, így válunk felnőtté. Keresztényként kellene lennie egy egészen más tapasztalatunknak is. Valójában a legfontosabb események, történések az éle­tünkben a mennyben annál a felállított és soha el nem múló trónnál dőlnek el. Kérlek, olvasd el újra a zsoltárt, és most csak arra figyelj, milyen annak a trónnak a környéke, és az Úr miképpen uralkodik. A legmegnyugtatóbb gondolatok lesznek a számodra. Adjon neked ez igazi bátorságot.

(Vas Ferenc)
2615. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-21 23:58
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Engedd, hogy Isten szeretete megszabadítson a félelemtől

„Ments meg a bántalmazásoktól, amitől félek… Engedelmeskedni akarok a parancsolataidnak… Mutasd meg, mennyire szeretsz, Uram, és ígéreted szerint ments meg engem. Akkor meg tudok felelni bántalmazóimnak.”
(Zsoltárok 119:39-42, GNT fordítás)

Az elutasítástól való félelem minden irányból jön: a házasságodból, családodból, szüleidtől, az iskoládból, munkahelyedből, korábbi barátaidtól, egyet nem értésekből, kritikából vagy éppen valakinek a nézéséből. Még kifejezésünk is van rá: „Ha a tekintettel ölni lehetne…” Láttál már személyt, aki a szemöldökének felhúzásával irányít másokat?

Ez az elutasítástól való félelem! És ez sokféleképpen gátolja az életedet.

Az elutasítástól való félelem megakadályoz abban, hogy szeretetet adjunk és elfogadjunk. A múlt sebei gátolják a jövő kapcsolatait. Mondjuk is néha, „Megégettem magam a forró tűzhellyel, soha többé nem fogom megérinteni.” Aztán alkalmazzuk a kapcsolatainkra: „Megégettem magam a házasságban, soha többé nem fogok megházasodni.” Csak az a probléma, hogy az emberek nem kályhák. Az emberek megváltoznak.

Az elutasítástól való félelmeink két dolgon alapulnak:

Először is, mindannyiunknak szüksége van szeretetre, hogy szeretve legyünk. Ez tény. Mindannyian tudjuk. Ahhoz, hogy egészséges személyiségünk legyen, hatalmas szeretet dózisokra van szüksége mindannyiunknak az életünkben. Isten azt mondja, „Szeretni akarlak téged.” A Biblia azt mondja, hogy Isten a szeretet. Szeretetre van szükségünk, és Isten azt mondja, „Szeretni akarlak téged.”

Másodszor, tévesen azt gondoljuk, hogy a többi embernek ki kellene elégítenie életünk minden szükségét. Ha valaki mástól várjuk, hogy kielégítse minden szükségünket, akkor sérüléseknek tesszük ki magunkat. Elutasításoknak tesszük ki magunkat.

Választhatjuk azonban, hogy Istent tesszük az első helyre, mert egyedül Ő az, aki teljességgel be tudja tölteni minden szükségünket.

Bármikor is, szeret minket Isten más embereken keresztül? Természetesen! Várja tőlünk Isten, hogy szeressünk másokat? Igen. Akarja Isten, hogy az Ő szeretetének csatornái legyünk? Abszolúte.

Egy másik személy vagy egy csoport soha nem fogja betölteni minden szükséged. Ezt sosem gondolta így Isten. Egyszerűen nincs elég szeretetünk, mert az emberi szeretet véges. Isten szeretete azonban végtelen és feltétel nélküli. Nem számít, milyen mélyek a szükségeid, Isten be tudja tölteni. Az Ő készletei sosem apadnak el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Rendszerint hova fordulsz, ha szeretetre van szükséged?
Mennyire engeded, hogy az emberekkel való tapasztalataid elhomályosítsák meglátnod Isten szeretetét?
Mit kell tenned ma, hogy egyedül Isten szeretete tudjon eltölteni?

2614. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-21 23:57
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Állandó küldetésben


Olvasmány: Mt 28,16–20

Kérd ma Istent, hogy fe­l-adataidat, szolgálataidat ne csak emberi erővel végezhesd, hanem Jézus erejével.


16„A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. 17Amikor meglátták őt, leborultak előtte, pedig kétségek fogták el őket. 18Jézus hozzájuk lépett, és így szólt: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. 19Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, 20tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Adjunk hálát az Úrnak a missziónk szerény kezdeteiből Lelke által kibontakozó növekedésért! (Ézs 60,21–22)

Magyarázat:

A héten kétszer is előttünk lesz a mennybemenetel kapcsán a missziói parancs. Nagyon félek attól, hogy megunjuk és meguntatják velünk Jézus parancsait. Olyan könnyű ismételgetni őket, és olyan nehéz betartani őket. Sokszor az a gátja annak, hogy be tudjuk tartani, hogy túl sokszor hallottuk már. Jézus nem ad ki olyan parancsot, amit nem tudunk teljesíteni. Ez a parancsadó felelőssége. Jézus tanítványává kell tennünk a népeket, és emlékeztetni őket, hogy betartsák parancsolatait. A legnehezebb része ennek az, hogy mindezt folyamatosan cselekednünk kell. Nincs megállás, kiszállás, és nincs pihenőnap e feladat közben. Emberileg ezért lehetetlen mindezt végrehajtani. Épp ez a lényege a mennybemenetel napjának. Emlékeztet bennünket arra, hogy feladatunk végrehajtásához nem elég az emberi erőnk. Jézus ereje kell hozzá, aki uralkodik a mennyben is.

(Vas Ferenc)
2613. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 22:39
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A szellemileg legkönnyebben sebezhető szerved az értelmed

„Töltsd meg elmédet olyan dolgokkal, ami jó és dicséretreméltó: olyan, ami igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó”
(Filippibeliekhez írt levél 4:8, GNT fordítás).

Minél többet gondolsz valamire, annál nagyobb uralmat vesz feletted; a Biblia épp ezért tanít úgy, hogy „minden olyan gondolattól fuss el, ami gonosz… de maradj a közelében mindannak, ami a jóra késztet” (2. Timóteushoz írt levél 2:22a, TLB fordítás).

A kísértés a figyelmed megragadásával kezd hatalmába venni téged. Ami megragadja a figyelmed, az gerjeszti az érzelmeidet. Ezt követően az érzelmeid kontroll alá helyezik a viselkedésed és megcselekszed, amit az érzéseid diktálnak. Minél inkább arra koncentrálsz, hogy „Nem akarom ezt csinálni”, annál erősebben húz a késztetés magába.

Figyelmen kívül hagyni a kísértést sokkal hatékonyabb, mint harcolni ellene. Amint viszont a gondolataidat másra tereled, a kísértés elveszteni látszik erejéből. Tehát amikor a kísértés felhív téged, ne állj le vele vitatkozni – csak tedd le a telefont.


Néha ez azt jelenti, hogy fizikálisan hagysz el egy szituációt, amiben megkísértetsz. Nos, ez az a helyzet, amikor teljesen rendben van, hogy elfutsz. Kelj fel és kapcsold ki a tévét. Hagyd el a társaságot, ahol kibeszélnek embereket. Menj ki a moziból a film közepén. Maradj távol a méhektől, annak érdekében, hogy ne csípjenek meg.

Szellemi értelemben az elméd a legsebezhetőbb szerved. A kísértés erejének tompítása érdekében foglald le azt Isten Szavával és jó gondolatokkal. Úgy győzöd le a rossz gondolatokat, hogy valami jóra gondolsz. Ez a működési elv: Győzd le a gonoszt jóval (Rómaiakhoz írt levél 12:21).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Amikor egy kísértés kellős közepén vagy, milyen „igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó” gondolatok juthatnak eszedbe, ahelyett, hogy magára a kísértésre koncentrálnál?
Figyeljük és kontroll alatt tartjuk azt, hogy mennyi információt nyerünk a médián keresztül, így fékezve a kísértést. Milyen változtatások lehetnek esedékesek számodra, ha TV-ről, filmekről és közösségi médiáról van szól?2612. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 22:38
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Amire áment mond Isten és ember


Olvasmány: 1Kor 14,15–20

Ne elégedj meg kevesebbel! Énekelj lelkeddel és eszeddel, szíveddel és hangoddal!


15„Hogyan is van tehát ez a dolog? Imádkozom lélekkel, de imádkozom értelemmel is, dicséretet éneklek lélekkel, de dicséretet éneklek értelemmel is. 16Mert ha csak lélekkel mondasz dicséretet, akkor aki az avatatlanok helyét foglalja el, hogyan fog áment mondani a te hálaadásodra, amikor nem is tudja, mit beszélsz? 17Mert te ugyan szépen adsz hálát, de a másik nem épül belőle. 18Hálát adok az Istennek, hogy mindnyájatoknál jobban tudok nyelveken szólni, 19de a gyülekezetben inkább akarok öt szót kimondani értelemmel, hogy másokat is tanítsak, mintsem tízezer szót nyelveken. 20Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek.”

Magyarázat:

Énekelni egész emberként. Ez az, amire Pál tanítja a korinthusbelieket. Isten jelenlétében nem ki-, hanem bekapcsolni kell az értelmet, a lelkünket, egész valónkat. A hit segít jó „csatornát” találni és így az Istent imádni, dicsérni és közösséget építeni. Az őszinte, szívből jövő éneklés mélyen feltárja a bensőnket. Megmagyarázhatatlan érzéseket, lelkületet fogalmaz meg és közvetít Isten, ember felé. Ugyanakkor egy jól megfogalmazott szöveg megragad, elmélyíti a hitet és az Isten ismeretét. Az éneklés kultúrája, az énekek folyamatos változásban voltak, vannak. A világ különböző tájain, nyelveiben is más és más jellemzőket hordoznak. A hívő éneklésnek azonban, amióta világ a világ, és amíg fennáll a gyülekezet, ez a két jellemzője megmarad: lélekkel és értelemmel. Gyakoroljuk ezt családunkban, gyülekezeteinkben! Legyen felszabadult, örömteli és Lélektől áthatott az éneklésünk, és legyen tartalmas és üzenettel teli! Legyen lelkes és biblikus! Legyen természetfölötti és világosan érthető! Legyen érzelmünket megragadó és értelmünket elgondolkodtató! Tanuljunk Pál apostoltól! Emlékszel megragadó és felemelő énekekre? Énekeld, énekeljük azt, és így! Legyen benne mindenünk!

(Papp János )
2611. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 00:15
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Hogyan szabadít meg minket a Szentlélek az ellenőrizetlen gondolatoktól

"Azok, akik bűnös természetüket követve élnek, elméjükkel is azon gondolkodnak, amit e bűnös természet szeret; de azok, akik a Szentlélekkel összhangban élnek, elméjükkel is olyan dolgokon gondolkodnak, melyeket a Szentlélek szeret."
(Róm. 8:5 NIV)

A régi, bűnös természetünk és az új krisztusi természetünk között egy harc zajlik bennünk, és ha győztesen szeretnénk ebből a csatából kikerülni, akkor ehhez a gondolkodásmódunk megváltoztatásra van szükségünk.

Sátán kísértést jelentő gondolatokat ad, Isten viszont olyan gondolatokat ad nekünk, melyek inspirálnak bennünket. Melyiket fogjuk választani? Róm. 8:6 ezt mondja: "A bűnös ember elméje halál, de a Lélek által ellenőrzött elme pedig élet és béke." (NIV)

Nem ismerek olyan embert, aki ne az életet és békességet választaná a halál helyett. Viszont az igazság, hogy az elménk olyan gondolatokkal van tele mindig, melyek saját magunk ellenségei. Akkor most mit tegyünk?

Hogy a Szentlélek hogyan szabadít meg bennünket az ellenőrizetlen gondolatoktól? Íme, itt van, - a helyettesítés elvének a segítségével! Bármit, amit az életedben szeretnél megváltoztatni, nosza rajta, változtasd meg, ne állj ellene a változásnak. Cseréld le azt a dolgot.

Ha televíziót nézel éppen, és olyan műsor következik, amelyről tudod, hogy rosszat tenne neked, ha megnéznéd, válts csatornát, nézz meg valami jobb műsort. Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, de a gondolataid a cigarettázás körül forognak, próbáld a gondolataidat valami másra terelni. A Biblia arra tanít minket, hogy a régi gondolkodásmódunkat cseréljük le egy új gondolkodásmódra.

Amikor valami pozitív dologról kezdesz el gondolkodni egy negatív helyett, valami jóra gondolsz valami kellemetlen/bűnös helyett, akkor a régi kívánságok el fogják veszíteni a vonzerejüket, és többé nem fognak vonzást gyakorolni rád.

Hívd be a Szentlelket, az elmédbe, és enged is meg neki, hogy szabadon hozzáférhessen ahhoz, hogy segítsen neked helyettesíteni azokat az ellenőrizetlen gondolatokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

• Új ötleteket kérj, hogy adjon neked a Szentlélek, melyeken gondolkodj, hogy ezekkel cseréld le, a régi, rossz gondolataidat. Mond el ezt az imát: "Kedves Szentlélek, engedélyt adok neked, hogy bármikor gondolatokat adj nekem, mindenre nyitott vagyok, és el fogom fogadni azokat, és megnyitom az elmémet neked.”

• A Szentlélek a Szentírást is fogja használni, hogy a gondolataidat Istenre irányítsa. Ha még nem szoktál rá, hogy a Szentírás igéit kívülről megtanuld, kezd el ma, akár egy barátoddal együtt, hogy emlékezhess Isten szavára, amikor majd a leginkább szükséged lesz rá.

2610. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 00:15
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A hívők „kétrétegű” éneklése


Olvasmány: Kol 3,12–17

Figyelj az Úrra, és figyelj a körülötted levőkre, amikor énekelsz. Sok áldást kaphatsz és adhatsz ezáltal!


12„Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. 13Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. 14Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent. 15És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben. És legyetek háládatosak. 16A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek. 17Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala.”

Magyarázat:

Sok hívő ember bizonyságot tett már arról, hogy énekek üzenete segítette megtérése során. Egy-egy gyülekezeti istentiszteleten vagy nyilvános eseményen hallott ének szövege, lelkülete megragadta és Krisztus felé fordította a szívét. A hívő éneklés kétrétegű. Egyrészt Istennek szóló magasztalás, hálaadás és könyörgés, mely éppen ezért fölfele irányul. Másrészt az emberekhez szól, épít, buzdít, figyelmeztet, éppen ezért vízszintesen egymás felé irányul. Ha szívből szól a hívő ének, akkor mindkettő megvalósulhat. Hallja az Isten, és áment mond rá, de hallja az ember is, és épül belőle. Néha-néha mi egyensúlyt vesztünk ezen a területen. Pedig már 2000 éve megíratott Pál által az ige: „intsétek egymást... lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek.” Azaz a kettő nem zárja ki egymást. Sőt én úgy tapasztalom, hogy ha nem Istennek éneklünk szívből, akkor az emberek sem tanulnak belőle. Törekedjünk arra, hogy közösségi éneklésünk legyen ilyen szívből jövő, „kétrétegű” éneklés! Erre van szükség, és így tervezte Megváltónk is a gyülekezet életét és szolgálatát. Töltsük be küldetésünket ezen a területen is!

(Papp János )
2609. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 00:14
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Ideje felszámolni a negatív belső hanggal

“Vigyázz, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid formálják”
(Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)

Jóval azelőtt, hogy a pszichológa elterjedt, Isten megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet és az érzéseid meghatározzák a cselekedeteidet.

Az elménk valóban csodálatosan van megalkotva. Egy Pentagon nagyságú számítógépre lenne szükség csak ahhoz, hogy az alapvető funkciókat ellássa a fejedben. Az agyad 100 milliárd idegsejtet tartalmaz, és minden egyes sejt 10.000 másik neuronhoz kapcsolódik.

Folyamatosan beszélsz magadhoz - mindig, állandóan! Most is beszélsz magadhoz! Kutatások mutatják, hogy a legtöbb ember arányában 150-200 szót beszél percenként, de a belső dialógus, amit önmagadban folytatsz (nevezzük belső hangnak), több, mint 1300 szót tehet ki percenként.

Az a baj a belső hangunkkal, hogy a legtöbb emberé úgy cseng, mint Jóbé. Jób 9:20b-ban ezt mondja: “Minden, amit mondok úgy tűnik, elítél engem” (GNT fordítás). Ha ez jellemez, te vagy a saját magad legrosszabb kritikusa. Ugye? Mindig lehúzod magad. Belépsz egy szobába mosolyogva, de magadban ezt mondod: “Kövér vagyok. Nem vagyok elég csinos. Csúnya vagyok. És mindig elkések.” A legtöbb ebből a dialógusból tudat alatti.

Isten azt akarja, hogy fejezd be önmagad lehúzását. Mikor ezt teszed, kit húzol le igazából? Igazából a Teremtődet célzod ezzel, aki alkotott. Amikor azt mondod: “Istenem, értéktelen vagyok; nem vagyok ügyes; nem tudok semmit tenni”, valójában azt mondod: “Istenem, Te kibabráltál velem”. Ezért Isten azt mondja, hogy nem jó, ha lehúzod magad.

Hogyan számolj fel a negatív belső hanggal hogy nagyobb önbizalommal rendelkező emberré válhass? Ez a kicserélődés alapelve: “Igazítsd a gondolataidat arra ami igaz és jó és helyes…Gondolja mindarra, amiért Istent dicsőítheted, és teljen örömöd benne” (Filippi 4:8b TLB)

Összpontosíts arra, ami lenni szeretnél, amit Isten szeretne tenni az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önértékelésre, mint Isten Igéjének mindennapos olvasását. Tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj rajta, és alkalmazd az életedre! Nem tudok jobb dolgot mondani ami segíthet emelni az önbizalomszintedet, mint hogy mélyedj el a Bibliában és kezdd el elhinni, amit Isten mond rólad.

Segítség elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mikor a Bibliát olvasod, próbálj találni egy verset ami hozzád szól - írd le egy kártyára, memorizáld, és kezdd el azt állítani Isten felé. Például: “Értékes vagyok, fontos vagyok, a bűneim megbocsáttattak, és alkalmas vagyok”. Engedd, hogy Isten átformálja az elmédet, mert “ahogyan (az ember) a szívében gondolkozik, olyan ő”
(Példabeszédek 23:7a NKJV fordítás)
2608. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-20 00:13
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Örömünkben énekeljünk!


Olvasmány: Jak 5,13–15

Az örömteli éneklést mindig szívesen hallgatja az Isten!


13„Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! 14Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. 15És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer.”

Magyarázat:

Dalolnak a madarak, ha kisüt a nap a vihar után. Hangtalanul énekelnek a virágok, mikor rányílnak a felkelő napra, és magukba szívják éltető erejét. Énekel a kisgyerek, amikor magára hagyják és jókedvűen játszik. Fütyörészik az ember, ahogy halad az útján, mikor jó hírt kapott. Megmagyarázhatatlan, de igaz: az öröm, a belső boldogság kifejezésére egyik legnagyszerűbb eszköz az éneklés. Valahogy belénk, a teremtettségünkbe van kódolva ez a működés. Amikor a hívő ember „örömében énekel”, egy természetfölötti folyamatban is részt vesz: az Isten magasztalásában. A tiszta, spontán öröm-énekekkel Istent, az alkotót és gondviselőt dicsérjük. Ezt erősíti Jakab is. Arra biztat bennünket, hogy alakuljon ki bennünk ez az egyszerű képlet: életünk áldása = örömmel énekelni = Istent dicsérni. Ha ez a természetes mechanizmus működik bennünk, akkor kikerüljük az önszeretet, a felfuvalkodottság csapdáit, és létezésünk céljához igazodunk. Ma reggel biztatok minden kedves olvasót ilyen éneklésre! Lehet, hogy csak dúdolás lesz belőle, de a legfontosabb, hogy fakadjon fel belőlünk Megváltónk magasztalása. Ugye, van okod erre! Melyik ének jut az eszedbe? Adjuk meg a mai nap alaphangját énekkel!

(Papp János )
2607. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-17 23:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Öt lépés a frusztráció kezelésére

„Tökéletes békében őrzöd meg azt akiknek az elméje állhatatos, mert benned van bizalma.”
(Iz. 26:3 NIV fordítás)

Íme öt egyszerű lépés, amivel az életedben jelentkező frusztrációt kezelheted.

Kérdezd meg magad, „Én okoztam?” A Biblia szerint, „Amit az ember vet, azt is aratja.” (Gal. 6:7b SZIT). Az életben gyakran érezzük magunkat frusztráltnak olyan dolgok miatt, melyeket mi okozunk saját magunknak.

Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?” A Róm. 8:28b azt mondja, „…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” Sok rossz dolog van a világban, de minden összefügg mindennel. Isten még a negatív dolgokat is pozitívvá formálhatja, ha engedjük neki. Használd az ingerültséget lehetőségként, hogy mindinkább olyanná válj, mint Krisztus.

Köszönd meg Istennek a helyzetet. Az 1Tesz. 5:18a-ban azt olvashatjuk, „Adjatok hálát mindenért.” Nem kell hálásnak lenni a rossz élethelyzetekért, de hálás lehetsz akkor is, ha kellemetlen helyzetbe kerülsz. A frusztráció egy álruhába bújt áldás is lehet.

Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé. A Biblia szerint „a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a) A humorérzék Isten ellenszere a haragra és a frusztrációra.

Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével. Miért? Mert az 1Kor. 13:5b azt mondja, hogy „[A szeretet] nem gerjed haragra.” A szeretet önfeláldozó és nem önmagáért való. Dühbe gurulunk, mert azt hisszük, hogy az egész világ körülöttünk forog. A szeretet a másik személyre összpontosít.

Jézus folyamatos frusztráltsággal szembesült, de sosem gurult haragba. Mindig szánt időt az emberekre. Annyira el vagyunk foglalva a saját dolgunkkal, hogy elfelejtjük, hogy az életünkben az emberek élveznek elsőbbséget.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Gondolj a frusztrációra, amivel szembe kell nézned és tedd meg a következő lépéseket.

Kérdezd meg magad, „Én okoztam?"

„Amit az ember vet, azt is aratja.” (Gal. 6:7b)

Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?"

„…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” (Róm. 8:28b)

Köszönd meg Istennek a helyzetet.

„Adjatok hálát mindenért.” (1Tesz. 5:18a)

Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé.

„a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a)

Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével.


„[A szeretet] nem gerjed haragra.” (1Kor. 13:5b)
2606. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-17 23:53
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Amikor „csak azért is” énekelünk


Olvasmány: 89. zsoltár

Bár a történelem fonalát Isten is és mi is fonjuk, de ő tartja a kezében!


1„Az ezráhi Étán tanítókölteménye. 2URam, kegyelmes tetteidről éneklek örökké, nemzedékről nemzedékre hirdetem hűségedet. 3Mert ezt mondom: Örökké tart kegyelmed, hűséged szilárd, akár az ég. 4Szövetséget kötöttem választottammal, megesküdtem szolgámnak, Dávidnak: 5Örökre fenntartom utódaidat, nemzedékről nemzedékre építem trónodat! (Szela.) 6Az egek magasztalják csodáidat, URam, hűségedet a szentek gyülekezetében. 7Mert ki van a fellegekben, aki egy sorba állítható az ÚRral? Ki hasonló az ÚRhoz az istenfiak között? 8Igen rettenetes az Isten a szentek gyűlésében, és félelmetes mindazok között, akik körülötte vannak. 9URam, Seregek Istene! Ki olyan erős, mint te, URam? Hűséged körülvesz téged! 10Te uralkodsz a dühöngő tengeren; ha hullámai tornyosulnak, te lecsendesíted őket. 11Te zúztad szét Rahabot, halálra sebezve; erős karoddal szétszórtad ellenségeidet. 12Tied a menny, tied a föld is, te hoztad létre a földkerekséget és azt, ami betölti. 13Te teremtettél északot és délt, a Tábor és a Hermón nevednek ujjong. 14Hatalmas a te karod, kezed erős, jobbod felséges. 15Igazság és jog trónodnak támasza, szeretet és hűség jár előtted. 16Boldog nép az, amely tud neked ujjongani, amely orcád világosságában járhat, URam! 17Nevednek örvendeznek mindennap, és igazságod fölmagasztalja őket, 18mert te vagy díszük és erejük. Kegyelmed által emelkedik hatalmunk, 19mert az ÚRtól van a pajzsunk, Izráel Szentjétől a királyunk. Ígéret Dávid házának 20Egykor látomásban így szóltál híveidhez: Segítséget nyújtottam egy hősnek, kiemeltem a nép közül egy kiválasztottat. 21Megtaláltam szolgámat, Dávidot, szent olajommal fölkentem őt. 22Kezem állandóan vele lesz, karom erőssé teszi őt. 23Nem csalja tőrbe ellenség, nem nyomja el álnok ember. 24Kiirtom előle ellenségeit, és leverem gyűlölőit. 25Hűségem és szeretetem vele lesz, és nevem által emelkedik hatalma. 26Ráteszem kezét a tengerre, jobbját a folyókra. 27Így nevez majd engem: Atyám vagy, én Istenem, szabadító kősziklám! 28Én pedig elsőszülöttséggel ajándékozom meg, felséges lesz a földi királyok között. 29Örökké megtartom szeretetemet iránta, és szövetségem állandó lesz vele. 30Mindenkor gondoskodom utódairól és trónjáról, míg csak meglesz az ég. 31Ha fiai elhagyják tanításomat, és nem élnek törvényeim szerint, 32ha megszegik rendelkezéseimet, és nem tartják meg parancsolataimat, 33akkor bottal büntetem meg őket vétkükért, és csapásokkal bűnükért. 34De szeretetemet nem vonom meg tőle, és nem csalom meg, mert hűséges vagyok. 35Nem szegem meg szövetségemet, nem másítom meg, ami a számon kijött. 36Megesküdtem egykor szentségemre, és nem fogok hazudni Dávidnak: 37Örökké lesz neki utódja, trónja előttem lesz, mint a nap, 38megmarad örökre, mint a hold, a fellegek közt lakó igaz tanú. (Szela.) Könyörgés szabadításért 39Mégis eltaszítottad fölkentedet, megvetetted, és megharagudtál rá. 40Felbontottad a szolgáddal kötött szövetséget, porig aláztad koronáját. 41Mindenütt leromboltad kerítését, erős városait romba döntötted. 42Fosztogatja minden arra járó, csúffá lett szomszédai előtt. 43Fölemelted támadói jobbját, örömöt szereztél ellenségeinek. 44Még kardja élét is elvetted, hogy ne tudjon helytállni a harcban. 45Megfosztottad tisztaságától, trónját a földre döntötted. 46Megrövidítetted ifjúsága idejét, szégyennel borítottad el őt. (Szela.) 47Miért rejtőzöl el oly soká, URam, miért lángol haragod, mint a tűz? 48Gondold meg, hogy mit ér az életem, milyen mulandónak teremtettél minden embert! 49Van-e olyan ember, aki életben maradhat, és nem lát halált, aki megmenekülhet a holtak hazájától? (Szela.) 50Hol vannak, Uram, régi kegyelmes tetteid, hűséged, amelyet esküvel fogadtál Dávidnak? 51Gondolj, Uram, szolgád gyalázatára, amit lelkemben szenvedek sok néptől! 52Mert gyaláznak ellenségeid, URam, gyalázzák fölkented lába nyomát. 53Áldott legyen az ÚR mindörökké! Ámen, ámen!”

Magyarázat:

Tegnap könnyes énekléseinkre emlékezhettünk. Ma reggel egy nagy képet, hosszú történelmi folyamatokat tár elénk Étán. Népe történetét, benne Dávid és családja életét, a történelem Urának a nagyságát. Isten kiválasztotta Dávidot, megáldotta életét, majd utódait is, és hűséget ígért nekik. Ők azonban eltértek az Úrtól, és a hűtlenségük miatti következmények sújtják egész közösségüket. Étán minderre visszapillantva együtt látja a jót (kiválasztás, áldás) és a bajt (hűtlenség, az ellenség pusztítása). Mindez azonban nem bizonytalanítja el a hittől és Isten tetteinek megéneklésétől. Mi is együtt látjuk a kettőt. Kinyitva a Szentírást látjuk Krisztust és látjuk a hősöket. Belenézve az életbe látjuk a bűnöket, a köz állapotát. Elnémulunk? Elhisszük a kísértőnek, hogy az igazság csak a Biblia lapjai között működik? Megszólal a tanító, a hitvalló, a „csak azért is” Istenben bízó ének: „Örökké tart kegyelmed, hűséged szilárd, akár az ég.” A reggeli sietés ellenére emlékezz Isten néhány tettére, amit veled, amit másokkal tett. Emlékezz Isten néhány tulajdonságára, amelyeket te is megismerhettél! Adj hálát mindezért! Van mindezzel kapcsolatban a fejedben egy szép ének? Énekelj ma reggel is!

(Papp János )
2605. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-17 23:52
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Kedves Barátaim, Isten, az Atya, már régen kiválasztott benneteket

„Kedves Barátaim, Isten, az Atya, már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy az Ő gyermekeivé lesztek.”
(1Pt 1:2a, TLB fordítás)

El fogunk csüggedni, ez mindig így történik. Talán elcsüggedsz egy küzdelmes kapcsolat, megrekedt karrier vagy hanyatló egészségi állapot miatt.

Amikor csüggedtnek érzed magad, egy dolog felől biztos lehetsz: Isten kiválasztott téged, hogy a családja tagja légy. Jóval azelőtt, hogy Istent választottad volna, Ő kiválasztott téged!

A Biblia ezt mondja Péter első levele 1:2a-ban: „Kedves Barátaim, Isten, az Atya, már régen kiválasztott benneteket és tudta, hogy az Ő gyermekeivé lesztek.” (TLB fordítás)

Isten nem azért választott ki, mert megtettél ezért valamit. Mindez neki köszönhető. Nem az számít, hogy mennyire vagy jó, vagy okos, vagy lélekben buzgó. Isten azért mentett meg, mert szeret téged.

És ez örömhír – igazán örömhír! Ez az örömhír, amire az egész életedet fel kellene építened.

Semmit sem tehetünk annak érdekében, hogy helyet szerezzünk magunknak Isten családjában, de nyugodtak lehetünk afelől, hogy soha nem veszítjük el a családjában elfoglalt helyünket. Péter első levele 1:3b-ben ezt olvashatjuk: „… határtalan kegyelméből nekünk adta az újjászületés kiváltságát azért, hogy Isten családjában tagok lehessünk.” (TLB fordítás)

A helyed az Isten asztalánál az Ő kegyelmén alapul, nem a teljesítményeden. Nem te érdemelted ki az első alkalommal sem, és most sincs így. A világmindenség Teremtője ezt mondja: „Azt akarom, hogy a családom tagja légy!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

A tudat, hogy biztos helyed van Isten családjában, hogyan változtatja meg az életszemléleted?
A mai napon mi fog segíteni abban, hogy megnyugodj Isten szeretetének és elfogadásának biztonságában?


2604. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-17 23:51
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Isten előtt sírós imával, énekkel is!


Olvasmány: Jer 9,9–15

Ne magadban szomorkodj. Öntsd ki lelkedet Isten előtt, ha kell, könnyes énekkel!


9.„Zokogva siratom a hegyeket, gyászolom a puszta legelőit, mert kiégtek, ember sem jár arra, és nem hallik a nyájak bégetése. Az ég madarai és az állatok is elbujdostak, elköltöztek. 10Jeruzsálemet kőhalommá teszem, sakálok tanyájává, Júda városait pedig lakatlan pusztává teszem. 11Ki az a bölcs ember, aki ezt megérti, és hirdetni tudja, amit az ÚR szája kijelentett neki: Miért vész el az ország? Miért ég ki, mint a puszta, ahol senki sem jár? 12Megmondta az ÚR: Mivel elhagyták tanításomat, amelyet én adtam nekik, nem hallgattak szavamra, és nem aszerint éltek, 13hanem megátalkodott szívvel követték a Baalokat, amire elődeik tanították őket, 14azért így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Ürömmel etetem meg ezt a népet, és méreggel itatom meg. 15Szétszórom őket olyan népek közé, amelyeket nem ismertek sem ők, sem elődeik, és fegyvert küldök a nyomukba, amíg csak meg nem semmisítem őket!”

Magyarázat:

Jeremiás körbehordozza tekintetét, és pusztulást, kietlenséget, romokat lát Izráelben. Látása inkább jövőkép, mint jelen, de valóságos. Mivel elhagyta a nép Istenét, az Úr is magára hagyja népét. Ennek következménye a rom és a fájdalom, meg Jeremiás sírós éneke. Próféta, de egyben együttérző ember, aki nem kárörvendő, és nem is közömbös. Minden törekvése ellenére nem tudja megváltoztatni a dolgok irányát, megszüntetni azoknak következményét. Mit tehet ilyenkor egy istenfélő ember? Énekben, imában siratja népét. Talán te is emlékszel ilyen sírós imákra, énekekre. Magadért, másokért. Gyermekért, unokáért, hitetlen barátért, kemény szívű, önsorsrontó emberekért. A könnyek nem szégyellnivalók. Jelzik szeretetedet, őszinteségedet. Sokszor a tehetetlenség érzése kalodába szorít bennünket, és nem tudunk mást tenni, csak azt, amit Jeremiás. De ne feledd! Az akkori balga tettek feledésbe merültek, a konok emberek eltűntek. A próféta tiszta szívű siratóéneke évezredek példája lett. Amikor nincs semmi más eszköz, vidd az Úr elé fájdalmadat! Ha kell, könnyek között is. Ezeknek is ő a legjobb hallgatósága! Énekeld el neki őszintén!

(Papp János )
2603. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-15 23:50
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Öt elhatározás, ami segít átformálni az életedet

„Ha valaki szövetségre lépett Krisztussal, új teremtés lett; a régi elmúlt és egy új jött létre”
(2 Korinthusiakhoz írt levél 5:17, GNT fordítás)

Tegnap láttuk, hogy végső soron a személyiséged a döntéseiden alapul. Íme öt olyan nyerő választás, ami befolyással lehet a jövődre:

1. Választhatom azt, hogy egészségesebb leszek. Ahelyett, hogy elbátortalanítana az, hogy nincs olimpikon testalkatod, találj módot arra, hogyan növeld az energiaszinted, csökkentsd a stresszt, aludj többet és légy fittebb, energikusabb. A Zsoltárok 119:73 azt mondja, „Te alkottál engem; a te kezed formált engem. Adj értelmet követni a parancsolataidat” (NLT fordítás). Ha javítasz az általad befolyásolható tényezőkön, akkor csökkentheted azoknak a tényezőknek a hatását, amiket nem tudsz befolyásolni.

2. Választhatom azt, hogy elmélyítem a kapcsolataimat.
Az elutasítástól való félelem meggátolja a kapcsolatok kialakítását. E gát feloldásának egyetlen módja, hogy azt teszed, amitől a legjobban félsz. Javítsd a kommunikációs készségeidet, cseréld le a rossz kapcsolatodat egy jóra, és kezdeményezz, hogy kapcsolatba lépj valakivel. „A szeretet legyen a legfőbb célotok” (1. Korinthusiakhoz írt levél 14:1a NLT fordítás).

3. Választhatom azt, hogy bízom Istenben, bármi történik is. „Mindig hálát adok az Úrnak; sosem szűnök meg dicsérni őt” (Zsoltárok 34:1 GNT fordítás). Amikor eljutsz arra a pontra, hogy azt mondod, „Dicsérem az Urat, bármi történjék is”, akkor az egy olyan bizalmat jelent, amit sehol máshol, még Hollywood-ban, a Capitol Hill-en vagy a Wall Street-en se lehet találni. Ez a bizalom Istenben a vele való személyes kapcsolatodon alapul.

4. Megválaszthatom, mi körül forognak a gondolataim. A XX. század folyamán a tudósok úgy hitték, a felnőtt agy már képtelen a változásra. De amikor egy Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy az agy bizony képes erre, a tudomány végre eljutott arra a felfedezésre, amit a Biblia már korábban leírt: „Engedjétek Istennek, hogy új emberré tegyen benneteket a gondolkodásotokat megváltoztatása által” (Rómaiakhoz írt levél 12:2b NLT fordítás). Tápláld az elméd igazsággal: Isten Igéjével.

5. Választhatom Jézust mint Szabadítómat. Nem csupán arról beszélek itt, hogy Jézus megszabadít a bűneidtől, hanem arról, hogy engedd, hogy Jézus a Szabadítóddá váljék minden nap. Ha igent mondasz Jézus szabadítására, az erőt ad neked ahhoz, hogy a döntéseidben következetes maradj. „Ha valaki szövetségre lépett Krisztussal, új teremtés lett; a régi elmúlt és egy új jött létre” (2 Korinthusiakhoz írt levél 5:17, GNT fordítás)

Te döntesz, hogy mennyire engeded Istennek megáldani az életedet, és Ő arra vár, hogy jó döntéseket hozz. Változni sosem késő. Ha a fenti öt jó választásra igent mondasz, Isten nyerő lapokat fog adni neked.

Kérlek, mondd el most ezt az imát:

"Drága Istenem, vannak kártyák az életemben, amiket Te, az élet vagy más emberek osztottak nekem, és nem szeretem őket. De köszönöm neked a jokert, a szabadon felhasználható kártyát. Köszönöm, hogy a saját képedre alkottál engem és önálló döntéseket hozhatok. Ma - a te erőddel és hatalmaddal - azt választom, hogy egészségesebben fogok élni. Olyan dolgokat fogok választani, amik erőt, egészségesebb elmét, testet és érzelmeket adnak nekem. Uram, én úgy döntök, hogy egészséges kapcsolatokat fogok építeni. Nagyon félek, de vállalom, hogy új és egészséges kapcsolatokat fogok építeni. Azt akarom, hogy a szeretet legyen a legfőbb célom; szereteten alapuló életet szeretnék élni.

Istenem, úgy döntök, hogy bízom benned a körülmények ellenére is. Dicsérlek, bármi történik is! Bizodalmam van afelől, hogy az életem minden egyes részlete a javamra lesz kimunkálva. Uram, meggondolom, hogy mivel töltöm meg az elmémet és milyen gondolatoknak engedek utat – nem akarok több szemetet az elmémben. Segíts, hogy jó gondolatokkal és az Igazság beszédével töltsem meg azt. És legfőképpen, Jézus, téged választalak Szabadítómnak. Szükségem van a megváltásodra, és arra is, hogy védj meg önmagamtól. Szükségem van a segítségedre abban, hogy megújuljon a testem, a szívem, az értelmem és a kapcsolataim, hogy az életen előttem álló része legyen a legjobb időszak. A Te nevedben imádkoztam ezt.
Ámen."
2602. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-15 23:48
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A szépen zengő ének


Olvasmány: 47. zsoltár

A fárasztó zajok vannak, a szépen zengő dicséret meg születik. Általad is, hétfőn is?


1„A karmesternek: Kórah fiainak zsoltára. 2Ti népek, mind tapsoljatok, harsogó hangon ujjongjatok Isten előtt! 3Mert a felséges ÚR félelmetes, nagy király az egész földön. 4Népeket vet alánk, nemzeteket lábaink alá. 5Kiválasztja a mi örökségünket, Jákób büszkeségét, akit szeret. (Szela.) 6Felvonul Isten ujjongás közben, kürtzengéssel jön az ÚR. 7Zengjetek Istennek, zengjetek! Zengjetek királyunknak, zengjetek! 8Mert az egész föld királya Isten, zengjetek neki éneket! 9Isten uralkodik a népeken, szent trónusán ül az Isten. 10Összejöttek a népek előkelői Ábrahám Istenéhez, mert Istené a föld minden uralkodója, igen magasztos ő!”

Magyarázat:

Zajok gyötrik a fülünket, fejünket. Zajok az utcán, a munka vagy a pihenés közben. Zajok, amelyek harsogóan betöltik a teret, és fárasztják az agyat. Mi az, ami kikapcsol ebből az áradatból, és felfrissít? Talán a csend, a semmi, a hangok hiánya? A zsoltáros most nem csendet parancsol. (Van, amikor azt teszi!) A hangok hiánya helyett most a helyes, a szépen szóló és igazán zengő hangokba hív. Nem némaságra, hanem olyan dicséretre, amely hangos (harsogó), amelyben benne van a ritmus (tapsoljatok), benne vannak a hangszerek (pl. kürtök), de legfőképpen Istennek és Istenről szól. A Mindenható sokféleképpen megjelenik a Szentírásban, és megtapasztalható közösségeinkben. Megjelenésének egyik legmegragadóbb formája az, amikor hatalma megrendítő és messze zengő énekekben, zenékben szólít meg bennünket. Ez sosem unalmas és sohasem fárasztó. Amikor ott ültem a Reménység fesztivál színpadán, és mögöttem az 1000 fős kórus énekelte a Nagy Király kezdetű éneket, akkor ezt a zsoltárt éltem át. Neked mikor volt ehhez hasonló élményed? Kész lennél ma is bátran, hangosan dicsérni az Istent? Keresd meg a módját és helyét, valamint azokat is, akiknek mindez megszólító üzenet lehet!

(Papp János )
2601. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-14 22:13
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Olyan döntéseket hozz, amelyek pozitív hatással vannak az életedre

“Isten már a kezdetektől tudta, hogy mit csinál. A kezdetektől eldöntötte, hogy formálni fogja azoknak az életét, akik szeretik őt, hasonlóan ahhoz, ahogy a Fia életét. A Fiú áll az első helyen az emberiségnek Isten által helyreállított történetében. A Fiúban látjuk az életünk eredeti és eltervezett formáját.”
(Róma 8:29, GNT fordítás)

A Zsoltárok 139:14-ben a Biblia azt mondja, hogy csodálatosan összetettek vagyunk. Ahhoz, hogy betöltsük Isten tervét az életükben, meg kell nézzük az életünk minden szegletét, és meg kell értenünk azt az öt tényezőt, amely befolyásolja a személyiségünket. Eddig már beszéltünk arról, hogy a genetikai adottságaink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk mind hatással vannak arra, amilyenek vagyunk.

Ha ezek a tényezők olyanok, mint egy kártyajátékban a neked osztott kártyák, akkor az ötödik tényező lenne a vadkártyád. Miért? Mert ez a kártya jelképezi a döntéseidet, és ez hatással van az összes többi kártyádra is. Lehet, hogy nem áll módodban befolyásolni, hogy milyen lapokat kapsz az életben, de használhatod a vadkártyádat arra, hogy megváltoztasd az életed a döntéseid által.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Az állatok nem lettek Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudják, mi a különbség jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. Nekünk azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy jó és rossz között döntsünk. A választás és döntés szabadsága az emberiség legnagyszerűbb áldása, de ugyanakkor a legnagyszerűbb átka is, mert olyan rossz döntéseket is hozunk, amellyel sérülést okozunk mind magunknak, mind másoknak.

Az, hogy vadkártyád van a döntéseidet illetően, ezt jelenti:

A kapcsolataidat nem te választottad, de van lehetőséged új kapcsolatokat létrehozni és jobbítani vagy táplálni a meglévőket.
Dönthetsz arról, hogyan vagy miként reagálsz a körülményeidre.
Dönthetsz arról, hogy nem hiszed el azokat az ártalmas dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.


A jellemed a döntéseid által formálódik. Milyen döntést hozol ma, ami pozitívan fogja befolyásolni az életed előtted álló részét?Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mesélj egy olyan időszakról, amikor egy bölcs döntésed (vagy döntéseid sorozata) miatt még inkább Jézus volt az életed középpontjában.
Mire van szükséged Istentől ma ahhoz, hogy legyőzd azokat a nehéz körülményeket, amelyek visszatartanak attól, hogy jó döntéseket hozz? Imádkozz és kérd Istent, hogy megadja, amire szükséged van.


2600. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-14 22:12
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A győztesek éneke


Olvasmány: 2Móz 15,1–18

Dicsérjük Istent az átélt szabadulásokért hálából ma is, az énekeinkkel is!


1„Akkor ezt az éneket énekelte Mózes Izráel fiaival együtt az ÚRnak: Énekelek az ÚRnak, mert igen felséges, lovat lovasával a tengerbe vetett. 2Erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. Ő az én Istenem, őt dicsőítem, atyám Istene, őt magasztalom. 3Az ÚR vitéz harcos, az ÚR: ez a neve. 4A fáraó szekereit és hadát tengerbe vetette, válogatott harcosai a Vörös-tengerbe fúltak. 5Mélység borította be őket, kőként merültek az örvénybe. 6Jobbod, URam, erőtől dicső, jobbod, URam, ellenséget zúz szét. 7Nagy fenséggel söpröd el támadóidat. Ha elszabadul haragod, megemészti őket, mint a tarlót. 8Haragod szelétől tornyosult a víz, gátként megálltak a futó habok. Megmerevedett a mélység a tenger szívében. 9Üldözöm, elérem! - mondta az ellenség. Zsákmányt osztok, bosszúm töltöm rajtuk. Kirántom kardomat, kezem kiirtja őket. 10Ráfújtál szeleddel, a tenger elborította őket. Elmerültek, mint ólom a hatalmas vízben. 11Ki olyan az istenek között, mint te vagy, URam? Ki olyan felséges, mint te vagy szentségedben? Dicső tetteiben félelmetes, csodákat cselekvő. 12Kinyújtottad jobbodat, föld nyelte el őket. 13Hűségesen terelgeted e megváltott népet, erőddel vezeted szent legelődre. 14Népek hallják, s megremegnek, fájdalomban vonaglanak Filisztea lakói. 15Megzavarodnak majd Edóm fejedelmei, Móáb hatalmasait rettegés fogja el, kétségbe esik Kánaán minden lakosa. 16Rettentő félelem szakad rájuk, hatalmas karodtól néma kővé válnak, míg átvonul a néped, URam, míg átvonul ez a nép, amelyet szerzettél. 17Beviszed, és elülteted őket tulajdon hegyeden, melyet lakhelyül készítettél, URam, a szent helyen, URam, mit kezed tett szilárddá. 18Az ÚR uralkodik örökkön örökké!” Könyörögjünk, hogy az Úr hűségét magasztalhassa éneklésünk és zenélésünk! (Zsolt 33,2–4)

Magyarázat:

Mózes és Izrael népe félelmetes körülmények közé került: előttük a hatalmas tenger, mögöttük a legyőzhetetlennek látszó ellenség. Az utolsó pillanatban azonban jön az Isten adta szabadítás: keresztül lehet menni az áthatolhatatlannak látszó akadályon, és elpusztul a félelmetes ellenség. El sem tudom képzelni, mit éreztek, amint mentek előre a tenger közepén, majd visszanéztek a biztonságos túlsó partról. A mi életünk is tele van szorító, satuba fogó helyzetekkel. Időnként kilátástalannak látszanak a feladatok, az emberi helyzetek, a fizikai/egészségügyi kérdések. Mit teszünk, ha mégis átjutunk az áthatolhatatlannak látszó falakon? Mózes énekelt. Egészen pontosan Istent dicsőítő éneket énekelt szívből az Úrnak. A hála, az öröm és a magasztalás csordult ki belőle. Éneke messze hangzik. Az idők vége felé, az üvegtenger melletti győztesek is Mózes „kottájából” énekelnek (Jel 15,1–4). Hálát, dicséretet, hódolatot adnak ők is az Istennek. Belőled mi jön elő a feszült helyzetek után? Mózes éneke, vagy saját dalaid? Isten magasztalása, vagy a sikereid számbavétele? Hívlak ezen a vasárnapon is a győztesek tiszta kórusába! Szóljon a győztesek éneke már ma, veled együtt!

(Papp János )
2599. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-13 21:42
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Életedet a gondolataid alakítják

„Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon benneteket a gondolkodásmódotok megváltoztatásával”
(Róma 12:2b, NLT-fordítás).

Nem válhatsz mindazzá, amire Isten megteremtett, míg tisztában nem vagy azzal az öt tényezővel, amelyek befolyásolják személyiséged. Az első kettő a genetika (ahogy „össze vagy szerkesztve”) és az emberi kapcsolataid. Tehát annak a produktuma vagy, ahogy és amilyennek Isten megalkotott, valamint a kapcsolataidnak.

Azt, hogy ki is vagy valójában, két további tényező is meghatározza, amelyeket ma fogunk körbejárni: a körülményeid és a tudatod.

A körülmények azok a dolgok, amelyek veled és körülötted történnek – és ezek egyikét sem tudod az irányításod alá vonni. Az életedben téged ért traumák, bajok, szenvedések, szégyen, sokkhatások, szorongás és fájdalom mind alakítottak téged. Talán még bántalmazás is ért, ami rányomta bélyegét arra, aki ma vagy. Ha valaha is átmentél bukások, sikertelenségek vagy katasztrófák során, az mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden.

A tudatod az, ahogyan önmagaddal beszélsz. Szerintem ha úgy beszélnél a barátaiddal, ahogy önmagaddal, akkor valószínűleg többé már nem lennétek barátok. A gondolataink ugyanis teli vannak más emberektől hallott hazugságokkal, amelyek ott vannak elfojtva és beépülve a tudatunkba, és csak mérgeznek minket. Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebben beépülnek a tudatunkba, és elkezdik formálni személyiségünket.

A Példabeszédek 4:23-ban a Biblia így fogalmaz: „Vigyázz, hogyan gondolkozol; az életedet a gondolataid alakítják” (GNT-fordítás). Nem kell, hogy igazak legyenek a gondolataid ahhoz, hogy ártsanak neked – csak el kell hinned azokat. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól tartasz, hogy valamit nem tudsz megcsinálni, akkor az úgy is lesz. A gondolataid irányítják az életed!

A körülményeidet talán nem vagy képes az irányításod alatt tartani, Isten azonban mindent az irányítása alatt tart. A gondolataid formálják a személyiséged, viszont változtathatsz azon, ahogy gondolkozol. A körülményeid és a tudatod formáltak azzá, aki jelenleg vagy, ám a hátralévő életedet az fogja alakítani, hogy te hogyan reagálsz majd a körülményeidre és milyen gondolatokkal kapcsolatban fogsz úgy dönteni, hogy elhiszed azokat.

Holnap a személyiségünket befolyásoló ötödik tényezőt fogjuk áttekinteni: a döntéseinket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Hogyan reagálsz egy nehéz helyzetre vagy körülményre?
Hogyan kellene megváltoztatnod a gondolkodásmódodat? Milyen emberek illetve élethelyzetek terelhetik a gondolataidat negatív irányba?

2598. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-13 21:40
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Az ajándék feladat is!


Olvasmány: Lk 1,39–45

Sose felejtsd el, hogy áldott vagy!

39.„Azokban a napokban útra kelt Mária, és sietve elment a hegyvidékre, Júda egyik városába. 40Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. 41Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében. Megtelt Erzsébet Szentlélekkel, 42és hangos szóval kiáltotta: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! 43Hogyan is lehetséges ez, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám? 44Mert íme, amint felfogta fülem köszöntésed hangját, ujjongva mozdult meg a magzat méhemben. 45Boldog, aki hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki.”

Magyarázat:

Azt hiszem, hogy nekünk is gyakrabban kellene megtelnünk Szentlélekkel, és hangosan kellene felkiáltanunk édesanyákat, édesapákat látva, hogy áldottak vagytok! Vagy amikor tükörbe nézünk, felkiáltani és azt mondani, hogy bizony áldottak vagyunk! Az élet nagy áldás! A házasság nagy áldás! Ne feledjük, hogy a házasságnak nem célja a gyermek, hanem ajándék. Nélküle is lehetünk áldottak, de ha megajándékozott Atyánk gyermekkel, akkor még hangosabban kiáltunk hálát neki, úgy, hogy mások is „meghallják”! „Gabe ist Aufgabe”– mondják német testvéreink, azaz az ajándék egyben feladat is! Felelősséggel tartozunk mi, megajándékozottak! Mikor imádkoztunk legutóbb szenvedéllyel, hittel társunkért, gyermekünkért, a ránk bízottért?! Kedves barátom mesélte, hogy egyszer, amikor vonaton utazott és épp Bibliát olvasott, leültek mellé rockerek, akikről kiderült, hogy sátánisták, és azt mondták neki, hogy rendszeresen, böjtölve imádkoznak azért a gonoszhoz, hogy keresztény házasságok menjenek tönkre... Mikor imádkoztál böjtölve – áldottként – legutóbb házasságodért?!...

(Floch Gábor Barnabás)
2597. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-13 00:25
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Isten segítségével ép kapcsolatokat építs

[Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb parancsolat] az, hogy "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" A második [legfontosabb parancsolat] ez: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!" Nincsen ezeknél nagyobb parancsolat."
(Mk 12:30-31)

Tegnap a személyiségünket befolyásoló öt tényező közül az elsőről beszéltünk. Mindannyian csodálatosan komplexek, összetettek vagyunk – a sok hibánkkal együtt – , és amíg nem fogadjuk el, akik vagyunk – a hibáinkkal együtt – , addig nem tudjuk megtenni az életünkben azokat a változásokat, amik a személyiségünk valóságos átformálódást eredményezik.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségedet: a kapcsolataid. Az emberi kapcsolataid adnak célt és értelmet az életednek és alakítják a személyiségedet. Ha rendezetlen vagy rosszul működő kapcsolatokban nőttél fel, akkor felteszed talán a kérdést, hogy mi a célja az életednek, vagy esetleg nem stabil a személyiséged.

A Márk 12:30-31-ben Jézus azt mondja, hogy a legfontosabb, amit tennünk kell az, hogy szeressük Istent és szeressük az embereket. Az élet nem arról szól, hogy mit érsz el, milyen javakat szerzel meg, mennyire vagy népszerű vagy mennyire vagy fontos és befolyásos ember. Az élet arról szól, hogy mennyire tudsz szeretni másokat.

Három akadály van, amiért nem tudunk Isten akaratának megfelelően szeretni:

1. Egyikünk sem tökéletes. Nincs tökéletes kapcsolat, mivel nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt bennünket.
Ádám és Éva esetében történt először az, hogy megromlott a kapcsolat közöttük és Isten között, illetve kettőjük között is. A bűn elválasztotta őket Istentől és egymástól. Azóta is csak mentegetőzünk és vádoljuk azokat az embereket, akiket szeretünk.

3. Minél jobban el vagyunk választva Istentől és egymástól, annál inkább félünk bizonyos dolgoktól.
Például vágyunk arra, hogy valakivel nagyon közeli kapcsolatba kerüljünk, de félünk attól, hogy ezáltal sebezhetőek leszünk. Vágyunk az elfogadásra, de félünk az elutasítástól.

Te a kapcsolataid "végterméke" vagy. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a személyiségedet főleg az határozza meg, hogy mit gondolsz, hogy az életedben legfontosabb szerepet játszó emberek mit gondolnak rólad. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy Jézus legyen a legfontosabb személy az életedben, aki feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunknak sokféle kapcsolata van – van, amelyik egészséges, és van, amelyik sérült. Lényeges, hogy egészséges kapcsolataink legyenek, mert ezeknek nagyon nagy szerepük van a személyiségünk alakulásában. Akiknek egészséges kapcsolataik vannak, azokban nem merül fel a kérdés, hogy ”Számít az életem?”

Talán eddig nem volt semmi beleszólásod abba, hogy hogyan alakult az életed. De Isten elküldte Fiát, a Szabadítódat, hogy mostantól kezdve neked is "nyerő lapjaid" legyenek. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz kapcsolataid voltak eddig az életedben, csak azzal kell elszámolnod majd, hogy mit teszel a meglévő kapcsolataidban most.

Hagyod-e, hogy Isten befolyásolja a kapcsolataid? Függetlenül a múltban átélt nehézségektől, fogsz Istenben bízni a jövőddel kapcsolatban? Ápolod, véded és építed majd a kapcsolataidat, hogy életed még inkább Isten dicsőségére váljon?

Határozd el még ma, hogy Isten segítségével ép és egészséges kapcsolatokat fogsz építeni.

Holnap megnézzük a harmadik és negyedik tényezőt, ami befolyásolja a személyiségünket: a körülményeket és a tudatunkat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Istennek milyen szerepe van az emberi kapcsolataidban?
Mit jelent az, hogy a múlt nehézségeitől függetlenül valaki bízik Istenben a jövőjével kapcsolatban?
Hogyan lehet úgy ápolni, védeni és építeni a kapcsolatainkat, hogy az életünk még inkább Isten dicsőségére váljon?

2596. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-13 00:23
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A happy end útján


Olvasmány: 2Kir 4,8–22.27–37

Isten keltette életre a fiút, de az anya is megtette, ami az ő része volt.


8„Egyszer Elizeus elment Súnémba. Volt ott egy jómódú asszony, aki marasztalni szokta őt, hogy ott egyék. Ezért ahányszor csak arra járt, betért oda, hogy nála egyék. 9Az asszony így szólt a férjéhez: Nézd csak, én tudom, hogy Isten szent embere az, aki mindig betér hozzánk. 10Építsünk neki egy kis felső szobát, tegyünk bele neki ágyat, asztalt, széket és mécsest, hogy ott szálljon meg, amikor hozzánk jön! 11Történt egyszer, hogy odaérkezett Elizeus, megszállt a felső szobában, és lefeküdt ott. 12Majd ezt mondta Géhazinak, a szolgájának: Hívd ide ezt a súnémi asszonyt! Az odahívta az asszonyt, aki megállt előtte. 13Még ezt is mondta a szolgájának: Mondd meg neki: Látom, hogy milyen figyelmesen gondoskodol rólunk. Mit tehetek érted? Nincs-e valamilyen ügyed, amelyről beszélhetnék a királlyal, vagy a hadsereg parancsnokkal? De ő így felelt: Én a saját népem körében lakom. 14Elizeus ezt mondta: Mégis mit tehetnék érted? Géhazi közbeszólt: Hiszen nincs fia, a férje meg öreg. 15Elizeus így szólt: Hívd ide az asszonyt! Amikor odahívta, az megállt az ajtóban. 16Elizeus így szólt: Egy év múlva fiút ölelsz. Az asszony így felelt: Ugyan, uram, Isten embere, ne ámítsd szolgálódat! 17De teherbe esett az asszony, és fiút szült egy év múlva, abban az időben, amelyet Elizeus megmondott neki. 18Amikor felnőtt a gyermek, egy alkalommal kiment az apjához, az aratókhoz. 19Egyszer csak azt mondta az apjának: Jaj a fejem, a fejem! Az apja meghagyta a szolgájának, hogy vigye el az anyjához. 20Az föl is vette, és elvitte az anyjához; annak a térdén feküdt délig, akkor meghalt. 21Az anya fölment, és lefektette az Isten emberének az ágyára, rázárta az ajtót, és elment. 22Odahívta a férjét, és így szólt: Küldj ide egy szolgalegényt meg egy szamarat, hadd siessek az Isten emberéhez, aztán visszatérek. ... 27De amikor odaért az Isten emberéhez a hegyre, átkarolta a lábát. Géhazi odalépett, hogy félretaszítsa, de az Isten embere így szólt: Ne bántsd, hiszen el van keseredve, és az Úr eltitkolta előlem, nem jelentette ki ezt nekem. 28Az asszony ezt mondta: Uram, kértem-e én fiút? Nem azt mondtam-e, hogy ne hitegess engem?! 29Akkor Elizeus így szólt Géhazihoz: Övezd fel derekadat, vedd kezedbe a botomat, és menj el! Ha valakivel találkozol, ne köszönj neki, és ha valaki neked köszön, ne válaszolj! Tedd a botomat a fiú arcára! 30De a fiú anyja így szólt: Az élő Úrra és a te életedre mondom, hogy nem hagylak itt! Elindult tehát Elizeus, és ment az asszony után. 31Géhazi már előttük elment, és a botot a fiú arcára tette, de az nem szólt és nem eszmélt. Visszatért tehát Elizeushoz, és jelentette neki, hogy nem ébredt fel a fiú. 32Ekkor Elizeus bement a házba, ahol a fiú holtan feküdt az ágyán. 33Bement, bezárta kettőjük mögött az ajtót, és imádkozott az Úrhoz. 34Majd fellépett az ágyra, odafeküdt a gyermek mellé, és rátette száját a szájára, szemét a szemére, tenyerét a tenyerére. Ahogy így ráhajolt, fölmelegedett a gyermek teste. 35Azután néhányszor föl-alá járt a házban, majd ismét odalépett, és föléje hajolt. Ekkor a fiú tüsszentett hétszer egymásután, és felnyitotta a szemét. 36Ő pedig odahívta Géhazit, és azt mondta: Hívd ide a súnémi asszonyt! Az odahívta, és amikor odament hozzá, így szólt: Viheted a fiadat. 37Az asszony, odamenve, a lábához esett, a földre borult, azután vette a fiát és elment.”

Magyarázat:


Először is az fogott meg most ebben a történetben, amikor odahívatta Elizeus a súnémi asszonyt, és azt kérdezte tőle, hogy van-e olyan ügye, amivel kapcsolatban közbenjárhatna a hadsereg parancsnoknál vagy akár még a királynál is. Biztos vagyok benne, hogy van olyan ismerősünk, akivel kapcsolatban közbenjárhatunk (közbenjárhatnánk) nem a hadsereg parancsnoknál, hanem magánál a Királynál. Igen, néha mi is teljesen cselekvésképtelennek érezzük magunkat, ahogy ez a tipikus apa is, akinek az első mondata az volt fia rosszullétekor, hogy vigyék az anyjához (19. v.). Sőt próbálta lebeszélni feleségét, aki még aznap menni akart gyermekével Elizeushoz, de persze egy igazi anyát nem lehet lebeszélni. Ment is. Pont, mint a tegnapi történetben, hullámhegyek és -völgyek követik egymást, de a főszereplő mindvégig Isten, aki sosem hibázik. Jó lenne, ha ez a tény a bajokban is eszünkbe jutna és meg tudna nyugtatni. Mai történetünk is happyenddel ért véget: az asszony visszakapta fiát. Hadd szóljak most azokhoz, akik úgy érzik, hogy de jó ennek az asszonynak, de az én történetem nem így ért véget. Mi is veszítettünk el gyermeket még magzatkorában. Isten tud vigasztalni valóságosan, és lelki sebeket is gyógyítani. Ha pedig él a gyermeked, akkor ne add fel érte a közbenjárást soha, a happyend még előtted áll!

(Floch Gábor Barnabás)
2595. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-11 23:50
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Még a hibáid is dicsőséget szerezhetnek Istennek

„Köszönöm, hogy olyan csodálatosan összetetté formáltál. A szakszerűséged lenyűgöző - ezt jól tudom."
(Zsoltárok 139,14, NLT fordítás, második kiadás)

Ha valaki szenved, akkor egyszerű, de nem leegyszerűsített igazságra van szüksége. Nem elég azt mondani neki, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliáját és járjon gyülekezetbe. Segítened kell neki rájönnie, hogyan változtathat az életén.

Az életünkön viszont addig nem tudunk változtatni, amíg nem értjük meg az identitásunkat. Addig nem tudsz mindazzá válni, aminek Isten teremtett, amíg nem fogadod el teljesen az identitásod: a senkivel sem összetéveszthető, egyedi önmagad, akit Isten egy bizonyos céllal teremtett.

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy be tudd tölteni Isten rád vonatkozó tervét, meg kell vizsgálnod az életed minden dimenzióját és meg kell értened az életedet befolyásoló öt tényezőt. Ezután pedig ki kell hoznod a legtöbbet abból, amit kaptál. Mindannyian különböző szülők gyermekei vagyunk. Különbözőek a fájdalmaink, a problémáink és a bennünk rejlő lehetőségek is. Egy nap mégis arról adunk majd számot, hogy mit kezdtünk ezekkel a tényezőkkel.

A kémiád az első tényező, amely meghatározza milyen vagy. Ez magába foglalja a DNS-ed, a génjeidet, a hormonjaidat és a kémiai felépítésedet. Van köztetek túlérzékeny és van, akinek különösen magas a fájdalomküszöbe. Egyeseknek alacsony az energiaszintje, mások viszont egész nap nyüzsögnek. Van aki hajlamos a térdfájásra, rosszul lát vagy törékenyek a csontjai. Vannak olyanok is, akiknél az oxytocin hormon szintje alacsony, ami depresszióhoz vezethet.

Egyetlen hiányosság sem bűn vagy szégyellnivaló - Isten ilyennek tervezett bennünket! Vettem egyszer egy kopott farmert, amelynek a címkéjén ez állt: „Ez a farmer tele van szándékos hibákkal, azért, hogy egyedi legyen." Ez a génjeidre is igaz: a hibáid tesznek különlegessé. Ezek a hibák részei az egyedi tervnek és Isten saját céljaira és dicsőségére tervezte azokat.

Sosem fogsz tudni változást elérni az életedben vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatosan összetett és hibákkal is rendelkező teremtmény vagy Isten dicsőségére. A kérdés tehát az, hogy mit fogsz kezdeni a neked osztott lapokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Melyek azok a hiányosságok, amelyek különlegessé tesznek?
Hogyan tudod ezeket a hiányosságokat úgy felhasználni, hogy dicsőséget szerezzenek Istennek?
A következő kérdést mindannyiunknak meg kell válaszolnia: Mit kezdesz az adottságaiddal?

2594. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-11 23:48
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Aki ma is életet ad


Olvasmány: 1Kir 17,8–24

Amikor a legsötétebb az éjszaka, akkor van legközelebb a hajnal!


8.„Ekkor így szólt hozzá az ÚR igéje: 9Kelj föl, és menj el a Szidónhoz tartozó Sareptába, és lakj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjék rólad. 10Fölkelt tehát, és elment Sareptába. Amikor a város bejáratához érkezett, éppen ott volt egy özvegyasszony, aki fát szedegetett. Odakiáltott neki, és ezt mondta: Hozz nekem egy kis vizet valamilyen edényben, hadd igyam! 11Amikor az elment, hogy vizet hozzon, utána kiáltott, és ezt mondta: Hozz nekem egy falat kenyeret is magaddal! 12De az asszony így felelt: A te Istenedre, az élő ÚRra mondom, hogy nincs honnan vennem. Csak egy marék liszt van a fazekamban, és egy kevés olaj a korsómban. Éppen most szedegetek pár darab fát, hogy hazamenve ételt készítsek magamnak és a fiamnak. Ha azt megesszük, azután meghalunk. 13Illés azonban ezt mondta neki: Ne félj, csak menj, és tégy úgy, ahogyan mondtad; de előbb készíts belőle egy kis lepényt, és hozd ki nekem! Magadnak és a fiadnak csak azután készíts! 14Mert így szól az ÚR, Izráel Istene: A lisztesfazék nem ürül ki, és az olajoskorsó nem fogy ki, míg az ÚR esőt nem ad a földre. 15Az asszony elment, és Illés beszéde szerint járt el. És evett ő is, meg az asszony és a háza népe is minden nap. 16A lisztesfazék nem ürült ki, az olajoskorsó sem fogyott ki, az ÚR ígérete szerint, amit megmondott Illés által. 17Történt ezek után, hogy megbetegedett az asszonynak, a ház tulajdonosának a fia, és betegsége olyan súlyossá vált, hogy már nem is lélegzett. 18Az asszony így szólt Illéshez: Mi bajod van velem, Isten embere? Azért jöttél hozzám, hogy emlékeztess bűnömre, és megöld a fiamat? 19Ő ezt mondta neki: Add ide a fiadat! És elvette az öléből, felvitte a felső szobába, ahol lakott, és az ágyra fektette. 20Majd az ÚRhoz kiáltott, és ezt mondta: Istenem, URam! Még bajt is hozol erre az özvegyre, akinek én a vendége vagyok, és megölöd a fiát?! 21Azután háromszor ráborult a gyermekre, és így kiáltott az ÚRhoz: Istenem, URam! Térjen vissza a lélek ebbe a gyermekbe! 22Az ÚR meghallgatta Illés szavát, a lélek pedig visszatért a gyermekbe, és az föléledt. 23Ekkor Illés fogta a gyermeket, levitte a felső szobából a házba, odaadta az anyjának, és ezt mondta Illés: Nézd, él a fiad! 24Az asszony így felelt Illésnek: Most már tudom, hogy te Isten embere vagy, és hogy igaz a te szádban az ÚR igéje!”

Magyarázat:


Messze járunk a lényegtől, ha azon akadunk fenn, hogy lehetett Illés ennyire udvariatlan, amikor azt kérte, hogy először neki adjon ennivalót az özvegy, ő és fia csak ezután egyen. Nem erről szól a történet, hanem valami sokkal többről... Ez az özvegyasszony – sok mai kortársához hasonlóan – összetört szívvel, kihűlt reményekkel éldegélt. Isten azonban látta őt, és a rendelt időben küldte a szolgáját. A dráma bonyolódott, és mindennek a tetejében utolsó mentsvára, fia is meghalt. Az asszony ekkor teljesen érthető módon összetört, kiborult és végre hangot is adott évek óta magába lenyomott fájdalmának. Kiömlött belőle a szomorúság. Illés is egyszerű (de használható) eszközként hangot adott kétségének, majd elmondott egy rövid, velős, őszinte imádságot, amire válaszolt Isten. Az az Isten, aki teremtette őket, az az Isten, aki mindent kézben tart, és aki tud élettel megajándékozni. Fizikai és szellemi élettel is! Pont most telefonált egy édesanya, akivel sokat aggódtunk közösen fiáért. Sokat imádkoztunk, erőlködtünk, küzdöttünk fiáért. Aztán Isten egyszer csak rátekintett, és elkezdett a szívében dolgozni. Hívott, hogy fia döntött Jézus mellett. Isten magához szeretgette és felnyitotta a szemét. Ezt mi nem tudtuk elérni, de Megváltója igen. Körülbelül úgy örülhetett a sareptai asszony régen, mint Betti ma. Isten ma is cselekszik és velünk örül!

(Floch Gábor Barnabás)
2593. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-11 00:23
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Isten hitet vár tőled, nem érzelmeket

„Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!"
(Jób 1:21)

Amikor még csecsemőkorú keresztény vagy, Isten nagyon sok érzelmi megerősítést küld feléd és gyakran válaszol a legéretlenebb vagy önző imáidra is, hogy megtudd, hogy létezik. Azonban ahogy növekszel szép lassan leszoktat erről.

Az hogy Isten ott van mindenhol és jelenlétének megnyilvánulása két külön dolog. Az első egy tény, a második pedig sokszor egy érzés. Isten mindig jelen van, akkor is amikor nem tudsz róla, a jelenléte pedig olyan erőteljes, hogy nem lehet csupán érzelmekben mérni.

Igen, Ő azt akarja, hogy megtapasztald a jelenlétét, azonban sokkal inkább szeretné, hogy bízz benne, mint hogy érezd Őt. Isten hitet vár tőled, nem pedig érzelmeket.

Lesz, hogy úgy érzed, egy helyzet próbára teszi a hited; többnyire ezek az idők lesznek azok, amikor az életed darabokra hullik és sehol sem találod Istent. Ez történt Jóbbal. Egyetlen nap alatt elvesztett mindent – a családját, a megélhetését, az egészségét, minden tulajdonát. A legkiábrándítóbb az, hogy 37 részen keresztül Isten nem mond semmit!

Te hogyan dicsérnéd Istent, amikor nem érted mi történik veled és Isten néma marad? Hogyan maradnál vele kapcsolatban a válságban, amikor nincs kommunikáció? Hogyan tartanád a tekinteted Jézuson, amikor a szemeid könnyekkel vannak tele? Azt tennéd, amit Jób tett? „Azután a földre esve leborult, és így szólt: Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:20/b-21).

Mondd el Istennek, hogy pontosan mit érzel! Öntsd ki a szíved Istennek! Tedd elé minden érzelmed! Jób is ezt tette, amikor azt mondta: „Nem tudok csendben maradni! Dühös és megkeseredett vagyok. Beszélnem kell." (Jób 7:11, GNT fordítás).

Felkiáltott, amikor Isten távolinak tűnt: „mint amilyen ifjúkorom idején voltam, amikor Istennel közösségben élhettem sátramban." (Jób 29:4).

Isten képes kezelni a kétségeidet, a dühödet, a félelmedet, bánatodat, a zavarodottságodat és a kérdéseidet. Mindent elé hozhatsz imában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Hogyan tudod kimutatni Istennek, hogy bízol benne akkor is, amikor nem érzed a jelenlétét?
Melyek azok a dolgok, amikért tudod dicsérni Istent, annak ellenére, hogy nem érted épp mi történik veled?
2592. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-11 00:19
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Otthonunk mint védelmező kosár


Olvasmány: 2Móz 2

A megkapás-elengedés művészete.


1Egy Lévi házából való férfi elment, és feleségül vette Lévi egyik leányutódját. 2Az asszony teherbe esett, és fiút szült. Amikor látta, hogy milyen szép, három hónapig rejtegette. 3De amikor már nem tudta tovább rejtegetni, fogott egy gyékénykosarat, bekente szurokkal és gyantával, majd beletette a gyermeket, és kitette a Nílus partján a sás közé. 4A gyermek nénje pedig ott állt távolabb, hogy megtudja, mi történik vele. 5A fáraó leánya éppen odament, hogy megfürödjék a Nílusban, szolgálói meg ott járkáltak a Nílus mentén. Megpillantotta a kosarat a sás között, odaküldte a cselédjét, és kihozatta azt. 6Fölnyitotta, és meglátta a gyermeket; hát egy síró fiú volt! Megszánta, és ezt mondta: A héberek gyermekei közül való ez. 7A kisfiú nénje pedig ezt mondta a fáraó leányának: Ne menjek, és ne hívjak egy szoptató asszonyt a héberek közül, aki majd szoptatja a gyermeket? 8A fáraó leánya így felelt: Eredj! A leány elment, és a gyermek anyját hívta oda. 9Vidd magaddal ezt a gyermeket, mondta neki a fáraó leánya, és szoptasd! Megadom jutalmadat. Az asszony magához vette a gyermeket, és szoptatta. 10Amikor felnőtt a gyermek, elvitte a fáraó leányához, aki a fiává fogadta, és elnevezte Mózesnek, mert azt mondta: A vízből húztam ki. 11Abban az időben történt, amikor Mózes már felnőtt, hogy kiment atyjafiaihoz, és látta kényszermunkájukat. És meglátta, hogy egy egyiptomi férfi egy héber férfit ver az ő atyjafiai közül. 12Körülnézett, és amikor látta, hogy senki sincs ott, agyonütötte az egyiptomit, és elrejtette a homokban. 13Másnap is kiment, akkor meg két héber férfi civakodott egymással. Rászólt arra, aki a hibás volt: Miért vered a felebarátodat? 14Az így szólt: Ki tett téged elöljáróvá és bíróvá közöttünk? Talán engem is meg akarsz ölni, ahogyan az egyiptomit megölted? Mózes megijedt, és ezt mondta: Bizony kitudódott a dolog. 15A fáraó is meghallotta ezt a dolgot, és halálra kerestette Mózest. De Mózes elmenekült a fáraó elől. Midján földjén állapodott meg, és leült ott egy kútnál. 16Midján papjának volt hét leánya, akik odajöttek vizet meríteni és a vályúkat megtölteni, hogy megitassák apjuk juhait. 17De pásztorok is jöttek oda, és elkergették őket. Ekkor fölállt Mózes, segítségükre sietett, és megitatta juhaikat. 18Amikor a leányok hazaértek apjukhoz, Reuélhez, az megkérdezte: Hogy-hogy ma ilyen korán megjöttetek? 19Egy egyiptomi férfi védett meg bennünket a pásztoroktól - felelték. Sőt még vizet is merített nekünk, és megitatta a juhokat. 20Akkor ezt mondta a lányainak: Hol van ő most? Miért hagytátok ott azt az embert? Hívjátok ide, és egyék velünk! 21Mózes jónak látta, hogy ott maradjon annál a férfinál, az pedig Mózeshez adta lányát, Cippórát. 22Az asszony fiút szült, ő pedig Gérsómnak nevezte el, mert azt mondta: Jövevény lettem idegen földön. 23Közben hosszú idő telt el, és meghalt Egyiptom királya. Izráel fiai pedig sóhajtoztak a szolgaság miatt, kiáltottak, és a szolgaság miatt való jajgatásuk feljutott Istenhez. 24Isten meghallotta panaszkodásukat, és visszaemlékezett Isten az Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal kötött szövetségére. 25Rátekintett Isten Izráel fiaira, és gondja volt rájuk Istennek.

Magyarázat:

Mózes édesanyja fogta gyermekét, betette egy kosárba... Feleségem egész éjjel fenn volt két lázas gyermekünk mellett, és vigyázott rájuk, majd betette őket az autóba, és elvitte őket az orvoshoz, miközben én írom ezeket a sorokat. Hadd köszönjem meg itt és most férfitársaim nevében nektek, kedves édesanyák, a ti anyai szíveteket! Először is azt, hogy vállaltok és megajándékoztok gyermekkel minket. Ez ma egyre kevésbé természetes. Sose volt még ilyen kor, mint a mai, amikor ilyen nehéz volt egy gyermeknek megszületnie, amikor ennyire féltek a gyermekvállalástól. Az akkori Egyiptom sem volt valami családbarát, Mózes szülei mégis vállalták őt. Tudták őt elengedni is (micsoda erő kellett rátenni gyermeküket a krokodiloktól hemzsegő folyóra), és vissza is kapták őt. (Istennek van humora, még pénzt is kaptak a fáraótól, hogy neveljék saját gyermeküket.) Aztán újra el kellett engedniük, hogy betöltse fiuk a küldetését. Nem várom azt, amikor ki fognak „repülni” gyermekeink. De már most készülök rá, hogy el tudjam/tudjuk engedni őket, viszont addig is, a rendelt időben szeretnék mellettük lenni, és segíteni őket a legjobb tudásom szerint. Legyen védelmező „kosár” az otthonunk, ahol szeretettel, megbecsüléssel és élettel találkoznak gyermekeink! Ahol fel tudnak készülni személyes küldetésükre.

(Floch Gábor Barnabás)
2591. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-10 01:03
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
Egy érzés keresése még nem dicsőítés

„Ha keletre nézek, akkor nincsen ott, s ha nyugatra megyek, arra sem látom. Akkor sem látom, ha északon keresem, s ha délre fordulok, nem látom ott sem. De hisz ismeri mind az útjaimat.”
(Jób 23:8-10a SZIT)

Tegnap láttuk, ahogy Dávid sűrűn panaszkodik amiatt, hogy Isten látszólagosan elrejtőzött előle. De az igazság az, hogy Isten nem hagyta el Dávidot, mivel Isten sosem hagy el. Többszörösen megígérte: „Nem hagylak el, nem szolgáltatlak ki.”

De Isten azt nem ígérte meg, hogy mindig érezni fogod a jelenlétét. Valójában Isten beismeri, hogy néha elrejti majd előlünk az arcát. (ld. Ézs 45:15).

Vannak olyan időszakok, amikor úgy tűnik, hogy Isten egyszerűen eltűnt az életedből.

Floyd McClung ezt így magyarázza: „Egy reggel felkelsz és rájössz, hogy minden lelki érzelem eltűnt belőled. Imádkozol, de semmi sem történik. Szemrehányást teszel a gonosznak, de ez sem változtat semmin sem. Lelkigyakorlatokat végzel…, megkéred a barátaidat, hogy imádkozzanak érted…, minden elképzelhető bűnt megbánsz, majd körbejársz mindenkit, akit ismersz és a bocsánatukat kéred. Böjtölsz… de nem történik semmi. Töprengeni kezdesz, vajon meddig tart ez a lelki mélabú? Napokig? Hetekig? Hónapokig? Valaha is vége lesz? … Úgy érzed, hogy az imáid egyszerűen visszahullanak a plafonról. Végső elkeseredésedben azt kiáltod: ’Mi baj van velem?’” (Finding Friendship with God – Barátra találni Istenben; Ann Arbor, Vine Books, 1992, 186 o.).

Az az igazság, hogy semmi baj nincsen veled! Ez teljesen normális, része a tesztnek és az abban való fejlődésnek, hogy közelebbi barátságba kerülj Istennel. Minden keresztény legalább egyszer keresztülmegy ezen, de általában többször is. Fájdalmas és nagyon zavaró, de abszolút létfontosságú a hited fejlődéséhez.

Ez a tudat adott Jóbnak reményt, amikor nem érezte Isten jelenlétét az életében. Azt mondta: „Ha keletre nézek, akkor nincsen ott, s ha nyugatra megyek, arra sem látom. Akkor sem látom, ha északon keresem, s ha délre fordulok, nem látom ott sem. De hisz ismeri mind az útjaimat, és ha próbára tesz, aranynak minősít.” (Jób 23:8-10 SZIT).

Amikor Isten távolinak tűnik, azt érezheted, hogy haragszik rád vagy egy hibád miatt büntet. A bűn valóban eltávolít minket attól, hogy közeli kapcsolatba kerüljünk Istennel. Fájdalmat okozunk Isten Lelkének és elfojtjuk a kapcsolatunkat vele az engedetlenségünk által, az által, hogy konfliktusba kerülünk másokkal, túlságosan elfoglaltak vagyunk, az által, hogy túlságosan világiasan élünk és egyéb bűnök által. (Ld. 51. Zsoltár, Efézus 4:29-30, 1Tesz 5:19, Jer 2:32, 1Kor 8:12, János 4:4.).

De gyakran ennek az elhagyatottság érzésnek vagy Istentől való elidegenedésnek semmi köze nincs a bűnhöz. Ez a hit tesztje, olyan, amivel mindannyiunknak szembe kell néznünk: Folytatni fogod a szeretetet, bizalmat, engedelmességet és Isten dicsőítését, még akkor is ha nem érzékeled a jelenlétét vagy munkájának látható bizonyítékát az életedben?

A leggyakoribb hiba, amit a keresztények ma elkövetnek a dicsőítésben az az, hogy a megtapasztalást keresik, nem pedig Istent. Egy érzést keresnek, és ha megtörténik, akkor bizton állíthatják, hogy jól dicsőítettek.

Tévedés! Valójában Isten gyakran elveszi tőlünk az érzéseket, hogy ne függjünk tőlük. Egy érzést keresni, még ha az az érzés a Krisztushoz való közelség érzete, nem dicsőítés.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

A dicsőítésről most tanult igazságok megértése milyen módon változtatja meg a közösségedben végzett dicsőítés módját és a rászánt időt?
Mit gondolsz, miért teszi Isten próbára a hitünket? Mit akar elérni az életedben?
Ha tapasztalsz olyan időszakot az életedben, amikor nem érzed Isten jelenlétét, hogyan reagálsz?

2590. hozzászólás
Létrehozva: 2017-05-10 01:02
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2840
A neki megfelelő módon


Olvasmány: Péld 29,1–15

Szeresd és neveld!


1.„Aki a fenyítés ellenére is nyakas marad, hirtelen gyógyíthatatlanul összetörik. 2Ha az igazak jutnak hatalomra, örül a nép, de ha a bűnösök uralkodnak, nyög a nép. 3Aki szereti a bölcsességet, örömet szerez apjának, de aki paráznákkal barátkozik, elpazarolja vagyonát. 4Igazsággal tartja fenn országát a király, de ha ajándékot fogad el, romba dönti azt. 5Aki hízeleg embertársának, hálót vet annak lába elé. 6A gonosz embert csapdába juttatja vétke, az igaz pedig ujjongva örül. 7Az igaz megérti a nincstelenek ügyét, a bűnös azonban nem tudja megérteni. 8Az öntelt emberek fellázítják a várost, a bölcsek pedig lecsillapítják a haragot. 9A bölcs ember vitatkozik az ostobával, az pedig hol háborog, hol nevet: nem marad nyugton. 10A vérszomjas emberek gyűlölik a feddhetetlent, a becsületesek pedig gondoskodnak róla. 11Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti. 12Ha az uralkodó hallgat a hazug beszédre, minden szolgája bűnössé válik. 13A szegény és a zsarnok egymás mellett élnek, de mindkettő az ÚRtól kapta a szemevilágát. 14Ha a király igazságosan ítéli a nincsteleneket, trónja mindvégig szilárdan áll. 15A bot és a fenyítés bölccsé tesz, a kényeztetett gyermek pedig szégyent hoz anyjára.”

Magyarázat:

Bot meg fenyítés?!... Brüsszel ezt nem tartja EU-kompatibilisnek, és valószínű, hogy Elisabeth Elliottal sem értene egyet, aki azt mondta, hogy „egy helyen tartottuk a Bibliát és a nádpálcát”. Igen, a bölcs nevelés része a szeretetteljes fenyítés: „Fiam, ne vesd meg az Úr fenyítését, és ne csüggedj el, ha megfedd téged, mert akit szeret az Úr, azt megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad. Szenvedjétek el a fenyítést, hiszen úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival. Hát milyen fiú az, akit nem fenyít az apja?” (Zsid 12,5–7) A fenyítés alatt inkább azt értsük, amiről Pál az efezusiaknak írt, hogy Isten elhívott embereket, akik felkészítenek másokat. Itt egy olyan orvosi kifejezést használ, ami azt jelenti, a kificamodott testrész helyreállítása. Ez minden, csak nem kellemes, de szükséges. A fenyítés is ilyen! Valaki egyszer azt mondta, hogy ha jót akarsz a gyermekednek, akkor szeresd nagyon az édesanyját, és ez így is van, de még hozzátehetjük azt is, hogy: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22,6) Itt a neki megfelelőt szeretném hangsúlyozni. Egyszer Gyökössy Bandi bácsihoz odament egy anyuka, és panaszolta, hogy minden gyermekét teljesen egyformán nevelte, mégsem hisz mindegyik, mire Bandi bácsi azt felelte, hogy pontosan ez volt a baj. Minden gyermek más személyiség, külön meg kell találnunk – Teremtőjük segítségével – a hozzájuk vezető utat. Ehhez kérjünk most bölcsességet és türelmet!

(Floch Gábor Barnabás)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép