Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Napi áhitat 2013. - Magyar Baptisták - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Zoltán napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A kupola belülről
XI. Gergely
Fórum

Oldalak: [1] 2345...Utolsó
2679. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-23 00:01
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Szánj időt a testedzésre

"Hasznos a fizikai edzés, azonban többet ér az áhítat gyakorlása, ami a jelen és jövő életünkre vonatkozó ajándékokat ígér."
(I. Timóteus 4:8., NLT fordítás)

Az egyik módja az áhítat gyakorlásának, ha foglalkozunk a fizikai egészségünkkel is. Az a helyzet, hogy a tested nem semmittevésre lett tervezve. Isten azért teremtett, hogy cselekedj. Már az is megváltoztatja a fizikai és szellemi jóléted ha neki állsz naponta sétálni.

Az egyik dolog, amit észrevettem, hogy többségünk meg van erről győződve, de nincs elköteleződve ez irányban. Tudjuk, hogy jót tesz az edzés; meg vagyunk erről győződve, de ez nem jelenti azt, hogy teszünk is ez ügyben lépéseket.

Mi az általános kifogás? "Nincs időm."


Hadd kérdezzem meg, van időd arra, hogy beteg légy? Ha nem szánsz időt a testedzésre, valószínűleg rá leszel kényszerítve arra, hogy betegeskedéssel töltsd az időd. Ezt akarod?

Mi az általánosan jelentkező hiba? Túlzásokba esünk már a kezdetekkor. Nagy döntéseket hozunk és óriási célokat tűzünk ki, amiket már pár héten belül el is akarunk érni. Néhányan egyszer csak azt mondjátok: "Ha belehalok is, akkor is formába hozom magam!"

Az a filozófiánk, hogy ha a kevés jó, akkor a több még jobb. Jó pár éve kiestünk a formából és egy hét alatt akarjuk ezt helyre hozni! Ezért hát halálra hajtjuk magunkat, teljesen kimerülünk, ennek következtében pedig kiszállunk és feladjuk.

A kulcs az edzés, nem az, hogy túl feszítsük a húrt. Ha formába akarsz jönni, folyamatosan növeld a gyakorlatokat. Ez segíteni fog abban, hogy elkötelezett maradj egy következetes, általános edzés program mellett.Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Hogyan alakíthatnád úgy a napirended, hogy maradjon időd az edzésre?
Milyen új gyakorlatot tűzhetsz ki célul ezen a héten, ami segíthet abban, hogy hosszabb ideig maradhass elkötelezett?
Hogyan tudnál a családoddal együtt aktívabbá válni?

2678. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-23 00:00
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Követhető apák


Olvasmány: 1Kor 11,1–16

A gyermekeink követnek minket – hová vezetjük őket?


1„Legyetek a követőim, amint én is követője vagyok Krisztusnak. 2Dicsérlek titeket, hogy mindig emlékeztek rám, és úgy tartjátok meg a hagyományokat, ahogyan átadtam nektek. 3De tudnotok kell, hogy minden férfinak Krisztus a feje, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig Isten. 4Minden férfi, aki fedett fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz a fejére. 5És minden asszony, aki fedetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szintén szégyent hoz a fejére, mert ugyanolyan, mintha megnyírták volna. 6Mert ha az asszony nem fedi be a fejét, akkor vágassa le a haját, ha pedig szégyen az asszonyra hajának levágása vagy leborotválása, akkor fedje be a fejét! 7Mert a férfinak nem kell befednie a fejét, mivel ő Isten képmása és dicsősége, az asszony ellenben a férfi dicsősége. 8Mert nem a férfi van az asszonyból, hanem az asszony a férfiból. 9Mert nem is a férfi teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiért. 10Ezért tehát kötelessége az asszonynak, hogy a férjétől való függés jelét viselje a fején az angyalok miatt. 11De az Úrban nincs asszony férfi nélkül, sem férfi asszony nélkül. 12Mert ahogyan az asszony a férfiból van, úgy a férfi is az asszony által van, mindez pedig Istentől van. 13Ítéljétek meg magatokban: illik-e az asszonynak fedetlen fővel imádkozni Istenhez? 14Nem arra tanít-e titeket maga a természet is, hogy szégyen az a férfinak, ha hosszú hajat visel? 15Ha viszont az asszony visel hosszú hajat, ékessége az, mert neki fátyolként adatott a haj. 16Ha pedig valaki ebben a dologban vitatkozni akar: nekünk nincsen más szokásunk, sem Isten gyülekezeteinek.”

Magyarázat:

Képzeljük el, hogy autónkkal eltévedtünk egy idegen környéken. Sosem jártunk még ott korábban, minden ismeretlen és ijesztő. Egy járókelőtől útbaigazítást kértünk, de olyan bonyolultan magyarázott el mindent, hogy még inkább elveszve érezzük magunkat. Ekkor hirtelen megáll egy autós mellettünk, aki így szól: „Hallottam, hogy merre szeretnél eljutni. Én pont oda tartok. Számtalanszor mentem már arra, ismerem a legjobb utat. Nincs más dolgod, csak kövess engem!” Gyermekeink az életük során nagyon sokszor kerülnek ehhez hasonló helyzetbe lelkileg. Ismeretlen az út, tapasztalatlanok, és félnek. Nem hosszas magyarázkodásokra van leginkább szükségük, hanem valakire, akit követhetnek, aki segít nekik. Olyan valakire, aki már megtanulta azokat a leckéket, amelyek még előttük állnak. Ez a valaki lehetsz te az életükben! Pál apostol Krisztus követője volt, ezért merte azt tanácsolni másoknak, hogy kövessék őt. Csak akkor tudjuk vezetni gyermekeinket, ha van, aki minket vezet. Jézus, mint a Jó Pásztor vezetni és terelgetni akar minket. A juhai vagyunk, és az ő juhai ismerik az ő hangját. Tény, hogy apaként a gyermekeim sok mindenben követni fognak. Ez jó nekik? Merre vezetem őket? Élj olyan életet, amilyet szeretnél a gyermekeidnek!

(Uzonyi Barnabás)

2677. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-22 00:48
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Sosem hasonlítunk jobban Istenre, mint amikor jótékonykodunk

„Ha tehát kitartotok a jótékonykodásban, Istent magasztalják érte, mivel készségesen vallomást tettetek Krisztus evangéliumáról, és bőkezűségetekkel kifejezésre juttattátok a velük és a többiekkel való közösséget.”
(2Kor. 9:13, SZIT fordítás)

A szívbetegség a nyugati világ egyik legsúlyosabb problémája. A Center of Disease Control* kutatásai alapján négyből egy amerikai ember halálát szívbetegség okozza.

Viszont az igazság az, hogy a lelki szívbetegség sokkal több problémát okozhat. A lelki szívbetegség legjobb ellenszere a jótékonykodás. Amikor adsz, a szíved mindig egy kicsit nagyobb lesz.

A Biblia több ígéretet tartalmaz a jótékonykodásról és a nagylelkűségről, mint bármilyen más témáról. Miért? Sosem hasonlíthatsz jobban Istenre, mint amikor jótékonykodsz. Isten ad. Ő ezt teszi. Ő nagylelkű. Minden, amid van, Isten ajándéka. A következő levegővételedre sem lennél képes, ha Isten nem adná azt meg neked.

Minden alkalommal, amikor úgy döntesz, hogy nagylelkűen adományozol ahelyett, hogy felhalmoznád mindazt, amid van, mindig egyre nagyobb – és egészségesebb – szíved lesz.

Nem véletlen, hogy a „kapzsi” és a „kapzsiság” ugyanabból a szóból ered. Az életben csak kétféle ember létezik: az aki ad, és az, aki elvesz. Aki elvesz, az mindig szomorú és dühös. Aki ad, az boldog.

Azt írja a Biblia a Példabeszédek 11:25-ben, hogy „aki máson segít, maga is meghízik, maga is jóllakik, aki mást jól tart.” (SZIT fordítás) A Biblia szerint a boldogulás kulcsa nem az eszed vagy a ravaszságod, még csak nem is a kapcsolataid. A boldogulás egyetlen kulcsa – azé a boldogulásé, amely Isten szemében szépséges – a mások felé irányuló, önzetlen jótékonykodás.

Végső soron a jótékonykodás az Istennel való kapcsolatod múltja, jelene és jövője.

A múlt: Hálás vagy mindenért, amit Isten cselekedett az életedben.
A jelen: Helyén kezeled a fontossági sorrendedet.
A jövő: Jótékonykodásod arra emlékeztet, hogy Isten gondját viseli a jövődnek.

Bőkezűnek lenni a javaiddal, megmutatja a világnak, hogy számodra ki számít leginkább.


A Biblia szerint: „Ha tehát kitartotok a jótékonykodásban, Istent magasztalják érte, mivel készségesen vallomást tettetek Krisztus evangéliumáról, és bőkezűségetekkel kifejezésre juttattátok a velük és a többiekkel való közösséget.” (2Kor. 9:13, SZIT fordítás)

Tehát étkezz egészségesen és sportolj. Tégy meg mindent, amit lehet a szíved egészségéért. De ne hanyagold el a lelki szívedet sem. A Biblia azt tanítja nekünk, hogy minden, amit teszünk, a szívünkből ered. (Példabeszédek 4:23, SZIT fordítáa)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Véleményed szerint miért olyan fontos a jótékonykodás a lelki növekedésedhez?
Mi tart távol a következetes adakozástól?
Milyen rejtett hiedelmek miatt vagy kevésbé bőkezű?

2676. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-22 00:47
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Az apák is pásztorok


Olvasmány: 1Pt 5,1–11

A családod a legkisebb gyülekezet. Hogyan pásztorolod?


1.„A közöttetek levő presbitereket tehát kérem én, a presbitertárs és Krisztus szenvedésének tanúja, valamint eljövendő dicsőségének is részese: 2legeltessétek az Isten közöttetek levő nyáját; ne kényszerből, hanem önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen; 3ne is úgy, mint akik uralkodnak a rájuk bízottakon, hanem mint akik példaképei a nyájnak. 4És amikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját. 5Ugyanúgy, ti ifjabbak: engedelmeskedjetek az idősebbeknek, egymás iránt pedig valamennyien legyetek alázatosak, mert az Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. 6Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. 7Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok 8Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: 9álljatok ellene a hitben szilárdan, tudván, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban. 10A minden kegyelem Istene pedig, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog titeket felkészíteni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni. 11Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen.”

Magyarázat:

Ha Isten megadta azt a kiváltságot neked, hogy édesapa lehetsz, akkor egy rendkívül fontos feladatot bízott rád a gyermekeidben. A családod a legkisebb gyülekezet, ahol apaként te vagy a lelki vezető, a „pásztor”. Ahhoz, hogy pásztorold a rád bízottakat, három alapvető dologra van szükséged: Először is, ismerned kell őket. Ismered a gyermekeidet? Jelen vagy az életükben, a kérdéseikben, sikereikben, kudarcaikban? A gyermekeidnek tudniuk kell, hogy mindig számíthatnak rád. Másodszor, nekik is ismerniük kell téged. Csak akkor fognak követni, ha ismernek, és hitelesnek bizonyulsz előttük. Elsősorban nem szépen csengő mondatokat szeretnének hallani, hanem látni akarják, hogy mindaz, amiben hiszel, működik is az életedben. Egyikünk sem tökéletes, de nem bújhatunk folyton e kifogás mögé. Őszintének kell lennünk, átláthatónak, s ha látják azt, hogy hibázunk, akkor lássák azt is, hogy bűnt vallunk és helyreállunk. Végül, az apaság sok időt igényel. Nagy kísértés ma az, hogy sikeresek legyünk a munkában, élvezzük a hobbinkat, miközben kudarcot vallunk apaként. Még az Istenért végzett szolgálatokat is vihetjük túlzásba, miközben elhanyagoljuk azokat, akiket legelőször bízott ránk az Úr. „Isten országát nem építhetjük a családunk romjaira.” (Claudio Freidzon)

(Uzonyi Barnabás)
2675. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-22 00:46
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Tudtad, hogy az aggódás opcionális?

„Amikor mély vizeken mész át, én veled leszek. Amikor a nehézség folyóin mész át, nem süllyedsz el. Amikor az elnyomás tüzében jársz, nem égsz meg; a lángok nem emésztenek meg téged."
(Ézsaiás 43:2 NLT fordítás)

Alapvetően három választásod van, amikor az életedben levő stresszről van szó: aggódhatsz, figyelmen kívül hagyhatod a stresszet vagy pedig megnyugodhatsz, és rábízhatod Istenre.

A Biblia azt írja a Zsoltárok 116:7-ben: „Azt mondtam magamnak: Légy nyugodt, mert az Úr gondot visel rólad." (NCV fordítás). Nem bízhatsz Istenben és aggódhatsz egyszerre!

Ez nem csak lelki értelemben jó bölcsesség az Úrtól; ez az egészségedre nézve is bölcsesség. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 14:30-ban, hogy a békességben levő szív egy egészséges szív: „A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat."

Nem csak az teszi tönkre az egészséged, amit megeszel – hanem az, ami téged esz meg! Lehet a legjobb egészségügyi terved – friss, egészséges, helyes, megfelelő adagokban való étkezés, – de ha neheztelsz valakire vagy aggódsz a holnapért, az egészséged is megszenvedi.

Az aggodalom olyan mint a méreg vagy mint a tűz. Feléget belülről. Emlékszem, láttam egyszer egy régi részt a Columbo sorozatból, amelyben Johnny Cash country énekes játszotta a rossz fiút. Amikor végre elkapták, ezt mondta: „Nagyon örvendek, hogy elkaptak, mert a bűntudat megölt!"

Megannyi féle aggodalommal szembesülünk életünk során, de a legtöbb az alábbi öt körül forog. Azért aggódunk, mert:

egyedül fognak hagyni;
nem tudjuk mit tegyünk a jövőben;
nem lesz meg az a jövőben, amire szükségünk van;
valami vagy valaki bántani fog a jövőben;
nem lesz erőnk a túléléshez a jövőben.

De van egy jó hír: nem kell aggódnod! Az aggodalom opcionális nyomorúság! Nagyon sok olyan dolog van, ami hatással van az egészségedre, amit nem tudsz irányítani. De irányíthatod az aggodalmaid mértékét!

Istennek több mint 7000 ígérete van a Bibliában. Sok közülük éppen azokra a területekre vonatkozik, amelyekkel kapcsolatosan a legtöbbet aggódsz, mint a fent említett öt terület.

Ha kapcsolatban vagy Istennel Jézus Krisztus által, ismered azt, Aki a jövődet alkotta. Az Ő ígéretei a jövőddel kapcsolatosan életet adnak, nem felemésztő aggodalmaskodást.

A Biblia azt mondja a több mint 7000 ígéret egyikében: „Amikor mély vizeken mész át, én veled leszek. Amikor a nehézség folyóin mész át, nem süllyedsz el. Amikor az elnyomás tüzében jársz, nem égsz meg; a lángok nem emésztenek meg téged." (Ézsaiás 43:2 NLT fordítás).

Nem kell aggódnod, semmi szükség az aggodalomra. Az, Aki kezében tartja a jövődet, végig veled fog menni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Hogyan hat az aggodalom a fizikai egészségedre és azok fizikai egészségére, akiket szeretsz?
Az életed melyik területein küzködsz azzal, hogy bízz Istenben és fölöslegesen aggodalmaskodsz?
Isten melyik ígéretébe fogsz belekapaszkodni, hogy segítsen jobban bízni Benne és kevesebbet aggódni?

2674. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-22 00:44
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Nem ingerelve


Olvasmány: Kol 3,17–21

Egy veszély, amit minden édesapának kerülnie kell.


17„Amit pedig szóltok vagy cselekesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala. 18Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban. 19Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák. 20Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban. 21Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek.”

Magyarázat:

„Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek” – írja Pál. Különös, hogy ezt pont az édesapáknak írja. Vajon azért nem az édesanyáknak, mert ez a veszély leg­inkább az édesapákat fenyegeti? Apaként egy nagyon különleges helyet töltünk be gyermekeink életében. Az Istenről alkotott elképzelésük gyermekkorukban szorosan összefügg a rólunk alkotott képpel. Észrevétlenül is néznek minket, minden apró mozdulatunkat nagyítóval figyelik. Figyelik, hogyan viselkedünk a feleségünkkel, a szomszédokkal, a környezetünkkel. Fiaink bennünk látják a férfiasság példáját, amit ha nem jól mutatunk be, majd a filmekből más példát vesznek. Lányaink tőlünk kapják meg nőiességük értékelését, amit ha mi nem adunk meg nekik, majd mások megteszik helyettünk kihasználva őket. Követnek és másolnak minket. Hatalmas felelősség! Pál egy nagy veszélyre hívja fel az apák figyelmét: ne ingereljétek gyermekeiteket! Érdekes, hogy bármit is ért Pál az ingerlés alatt, következményének látja a gyermekek bátortalanságát. Egy lexikon szerint az ingerlés „kihívó magatartással, állandó kellemetlenkedéssel, csipkelődéssel való bosszantás, dühítés”. Pontosan ennek ellentéte lenne az apák dolga. Bátorítani őket, amikor bátortalanok, felsegíteni őket, amikor elesnek, megerősíteni őket, amikor elgyengülnek. Csak így válhatnak a félénk fiúkból erős és bátor férfiak, akik semmitől sem félnek. Ma bátorítottad már gyermekeidet?

(Uzonyi Barnabás)
2673. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-20 00:04
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Nevess, játssz, imádkozz és remélj!

„Az Emberfia eljött, és élvezi az életet.”
(Máté 11:19b – Phillips fordítás)

Istennek az a szándéka, hogy élvezd az életet, ne csak elviseld. Olyan módon formálta a testedet, ami szemlélteti ezt az igazságot. Isten igéje világos: egészségesebb leszel, ha élvezed az életed.

A Példabeszédek 17:22-ben azt tanítja a Biblia: „A vidám szív a legjobb orvosság, de az összetört lélek a csontokat is kiszárítja.” (NIV fordítás) Más szavakkal, aki nevet, az életben marad. A tudomány is kezdi felismerni ezt. Tanulmányok bizonyítják, hogy mikor nevetsz – ez egy nagyszerű jele, hogy élvezed az életet – a T sejtjeid száma és a betegségekkel szembeni ellenállóképességed megnövekszik. A humor Isten ajándéka számodra. Fogadd el!

Máté 11:19-ben azt mondja a Biblia: „Az Emberfia eljött, és élvezi az életet.” (Phillips fordítás) Miközben Jézus volt a legerőteljesebb, szolgálat orientált személy, aki valaha élt, ugyanakkor a legteljesebb életet élte, és szerette az életet minden porcikájával. Számára ez nem jelentett ellentmondást.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha életed egyik legnagyobb célja, hogy Jézushoz egyre inkább hasonlóvá válj – márpedig ez – akkor nem töltheted be ezt a célt, hacsak nem élvezed az életet úgy, ahogy ő tette.


Az élet legteljesebb élvezetéhez olyan tevékenységekre van szükségünk, melyek újra töltik az érzelmeinket. Szükségünk van olyan tevékenységekre, melyek szó szerint újjá teremtenek. Mivel Isten mindannyiunkat különbözőnek teremtett, mindannyian különböző módon érjük el az életünkben.

Mivel én „szellemi munkát” végzek egész nap, engem az „teremt újjá” ha a kezeimmel dolgozhatok, ezt élvezem. Ha te fizikai munkát végzel, lehet, azt élvezed ha átmozgatod a gondolataidat, olvasol, keresztrejtvényt fejtesz, puzzle-t raksz ki pihenésképpen.

A rendszeres nevetés éppenséggel az egyik legfontosabb rekreációs mód. Mindannyiunknak szükségünk van rá naponta. Isten az ő képére formált minket, és a Biblia azt mondja, Isten nevet. Tény, hogy mindig Isten nevet utoljára (lásd 1 Mózes 21, Izsák születése)

Ahhoz, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott személyiség legyél, Istent nagyon komolyan kell venned, magadat azonban egyáltalán nem szabad komolyan venned. Tanulj meg nevetni a korlátaidon. Lesz mindig bőven okod a nevetésre.

Élvezned kell az életet nem csak a jó időszakokban. Tény, hogy ha csak akkor élvezed az életet, mikor minden problémád megoldódik, akkor sosem fogod élvezni az életed. Az összes problémánk sosem oldódik meg egyszerre.

Valószínű, hogy át fogsz menni kemény időszakokon ebben az évben. De kötelezd el magad ma, hogy élvezed az Istentől kapott élet ajándékát. Nevess, játssz, imádkozz – és remélj!

Aztán légy kész egy boldogabb, egészségesebb életre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Milyen módokon tudod feltölteni magad érzelmileg, szellemileg, fizikailag?
Idézz fel olyan időszakot az életedben, amikor a nevetés segített egy nehéz helyzetben.
Hogyan kell megváltoztatnod az időbeosztásod, hogy jobban egyensúlyban legyen a munkád, a szolgálatod és a pihenésed?


2672. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-20 00:03
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Fegyelmezve őket


Olvasmány: Ef 6,1–4

A szeretet és a fegyelmezés nem összeférhetetlenek, sőt, sokkal inkább kéz a kézben járnak.

1„Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes. 2„Tiszteld apádat és anyádat”: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, 3mégpedig ez: „hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.” 4Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.”

Magyarázat:


A gyermekünk születése utáni első pár hónap során gyakran megesett, hogy hosszú időn keresztül csak ültünk a feleségemmel és gyönyörködtünk az alvó kisbabánkban. Az idő teltével viszont a kisbaba megnőtt, egyre jobban kezdte kifejezni érzéseit, akaratát, amivel sok örömet szerzett nekünk, de egy komoly kihívás elé is állított minket. Kell-e, és ha kell, akkor hogyan kell fegyelmezni? Egy fontos leckét tanultam arról, hogy a szeretet és a fegyelmezés nem összeférhetetlenek, sőt, sokkal inkább kéz a kézben járnak. Mennyei Édesatyánk gyakran nevel és fegyelmez minket. Miért teszi ezt? Azért, mert nem szeret minket? Apaként most már tisztán látom, hogy pont azért teszi, mert nagyon szeret. Isten igéje tiszta és egyenes tanácsokat ad a fegyelmezéshez: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22,6) Mai korunkban nem divat a fegyelmezés. Jól csengő reklámok tanácsolják nekünk, hogy hagyjuk a gyermeket kibontakozni, megvalósítani magát, ne akarjuk keretek közé zárni. Pedig a gyermek pont a szülei által megszabott keretek közt tudná biztonságban érezni magát, és ott tudna kibontakozni. Édesapának lenni nem mindig népszerű. A gyermekednek nem mindig az a legjobb, amit szeretne, hanem az, amire szüksége van. Adjon mennyei Édesatyánk bölcsességet ahhoz, hogy a kettő között különbséget tudjunk tenni! „Ezt mondja az Úr, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az Úr, vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” (Ézs 48,17)

(Uzonyi Barnabás)
2671. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-20 00:02
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Így maradj lelkes

“A szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a Lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.”
(Róma 12:11-12 RÚF)

Ahhoz, hogy céljaidat elérhesd, rá kell jönnöd, hogyan tarthatod fenn magadban hosszú távon a lelkesedést.

A befolyásos amerikai író, Ralph Waldo Emerson így fogalmazott: „Senki sem ért még el nagyszerű dolgot lelkesedés nélkül.” Ezzel teljes szívemből egyetértek. Azt gondolom, hogy ez az életemben valóban így van. Sosem jutsz el a célvonalig, ha nincsen benned szenvedély, ha nem vagy lelkes.

A legtöbb ember azt mondaná, hogy én egy lelkes ember vagyok. Ez igaz is. De nem egy hete vagy egy hónapja vagyok motivált. Sőt! Nem is öt vagy tíz éve. Következetesen lelkesedem azon céljaimért, amelyeket már több, mint 30 éve kitűztem magam elé.

Hogy éred ezt el? Hogyan maradhatsz nap mint nap lelkes minden késedelem, nehézség, határidő, gond, nyomás és kritika ellenére? Hogyan lehetsz több, mint 30 évig kitartóan lelkes?

Nem elég a pozitív gondolkodás. Nem elég ha pszichológiai fogódzkodókba kapaszkodni. Önmagunk optimizmusba hajszolása sem elég.

Ha megvizsgáljuk a lelkesedés szó angol formáját, máris tanácsot kapunk az életen át tartó lelkességhez. Az angol “enthusiasm” (lelkesedés) szó a görög “en theos” kifejezésből ered. Ez a kifejezés pedig az jelenti: Istenben (en: -ban/ben, Theos: Isten).

Ha Istenben élsz, lelkes leszel. Ez pedig egy olyasfajta lelkesség, amelyet nem befolyásol az időjárás vagy a gazdaság helyzete, sem a körülményeid, hanem örökös. Örökös, mert az örök Istenhez köt téged Krisztusban.

A Rómaiakhoz írt levélben Pál erről beszél: “A szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a Lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12:11-12 RÚF)

Ha ebben az évben szeretnéd elérni céljaidat, Isten erejére van szükséged. Ehhez örömmel kell remélned, a szenvedést türelmesen kell tűrnöd és hittel kell imádkoznod.

Mondd el ma ezt az imát: “Uram! Szeretném, ha mostantól az életemben lennél, irányítanád a szívemet. Felajánlom neked a testem. Neked ajánlom magamat. Mindenért, amit értem tettél, áldozatul ajánlom magamat, és így dícsérlek Téged.

Alázatosan megvallom, hogy szükségem van a segítségedre. Szeretném, ha segítenél megújítani az elmém. Add, hogy úgy gondolkozzam, ahogy Te szeretnéd! Bocsásd meg büszkeségemért! Nem szeretnék többet gondolni magamról, mint ami vagyok. Hitemnek növekednie kell. Segíts nekem mérhető célokat kitűzni, amelyeket kezelni tudok! Bocsásd meg, hogy egyedül akarok változni!

Szeretném, ha eltöltenél szeretettel. Szeretném Veled betölteni az életemet. Add, hogy a közösség támogatását élvezhessem! Add, hogy örömömet leljem mások tiszteletében; hogy életemet odaajánljam, hogy Te töltsd be szükségeimet! Benned szeretném a lelkesedésemet növelni. Segíts, hogy örömmel reménykedjek, a szenvedésben türelmes legyek és hittel imádkozzam! Neked ajánlom magam, a nevedben imádkozom.
Ámen.”
2670. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-20 00:01
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
A nevelés mint apai feladat


Olvasmány: 1Thessz 2,1–12

A nevelés kiváltság, amiben a tökéletes példát mennyei Atyánkban találjuk meg.


1„Hiszen magatok tudjátok, testvéreim, hogy nem hiába jártunk nálatok. 2Sőt amint tudjátok, miután előbb szenvedés és bántalmazás ért minket Filippiben, a mi Istenünktől bátorságot kaptunk arra, hogy nyíltan hirdessük nektek az Isten evangéliumát sok tusakodás közben. 3Mert a mi igehirdetésünk nem tévelygésből ered, nem is tisztátalan szándékból, nem is álnokságból. 4Hanem mivel az Isten ítélt minket alkalmasnak arra, hogy ránk bízza az evangéliumot, úgy hirdetjük azt, mint akik nem az embereknek akarnak tetszeni, hanem a szívünket vizsgáló Istennek. 5Hiszen, mint tudjátok, soha sem léptünk fel hízelgő beszéddel, sem leplezett kapzsisággal, Isten a tanúnk: 6nem is vártunk emberektől dicsőséget, sem tőletek, sem másoktól. 7Mint Krisztus apostolai élhettünk volna tekintélyünkkel, mégis olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit. 8Mivel így vonzódtunk hozzátok, készek voltunk odaadni nektek nemcsak az Isten evangéliumát, hanem a saját lelkünket is, mert annyira megszerettünk titeket. 9Hiszen emlékeztek, testvéreink, a mi fáradozásunkra és vesződségünkre: éjjel és nappal dolgoztunk, hogy senkit meg ne terheljünk nálatok, és úgy hirdettük nektek az Isten evangéliumát. 10Ti vagytok a tanúim és az Isten: milyen szentek, igazak és feddhetetlenek voltunk közöttetek, akik hisztek. 11Aminthogy azt is tudjátok, hogy mint gyermekeit az apa, mindenkit egyenként 12intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek az Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.” Imádkozzunk hitben és szolgálatban egységes családokért! (Józs 24,15)

Magyarázat:

Vannak olyan pillanatok, amelyek képesek megváltoztatni egész hátralevő életünket. Egy ilyen meghatározó pillanat volt számomra, mikor megszületett a gyermekünk. Gyökeresen megváltozott az Istennel való kapcsolatom, amikor én magam is édesapa lettem. Elsőszülött gyermekemet kezemben tartva azon gondolkodtam, lehetséges-e az, hogy mennyei Édesatyám így szeret engem. Feltétel nélkül, érdemeimtől függetlenül, csupán azért, mert a gyermeke vagyok? Azóta számtalan esetben adta tudtul nekem, hogy az én szeretetem fiam felé meg sem közelíti azt a szeretetet, ahogyan ő szeret minket. Pál úgy intette és buzdította a gyülekezetet, mint apa a gyermekeit. A szülő-gyermek kapcsolaton keresztül megtapasztalhatjuk Isten atyai szívét, amint egyszerre int és buzdít. Ő ránk bízta, hogy ugyanezt tegyük a gyermekeinkkel is. A tökéletes példát benne találjuk meg ehhez: feltétel nélküli szeretettel, megalkuvást nem tűrő igazsággal, mindennap megújuló kegyelemmel, igazi megbocsátással nevel minket mennyei Atyánk. Ő megsebez, de be is kötöz, mert nem a pillanatnyi örömünket, hanem a hosszú távú javunkat akarja. Édesapaként legyünk követői, hagyjuk, hogy rajtunk keresztül nevelhesse gyermekeinket! Tegyük fel őszintén a kérdést magunknak: úgy neveljük gyermekeinket, ahogy minket nevel mennyei Atyánk

(Uzonyi Barnabás)
2669. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-20 00:00
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
A bűnvallásban gyógyító erő van

“Mielőtt bevallottam bűneimet, csontjaim erőtlenek voltak, és egész nap csak nyögtem.”
(Zsolt. 32:3 CEV)

Nem csak az árthat az egészségünknek, ha túl sok ételt nyelünk le. Ennél még rombolóbb hatása lehet az egészségünkre annak, ha a bűneinket "nyeljük le” és hallgatjuk el.

Az egészségünk szempontjából az egyik legjobb döntés az, hogy elfogadjuk Isten bűnbocsánatát. Sok ember egész zsáknyi bűnt cipel a hátán az élete során. Ha valaki állandóan a "bűnök zsákját" hordozza, nem tudja hatékonyan szolgálni Jézust, ráadásul még az egészségét is tönkreteszi.

A 32. Zsoltár 3-5. verseiben ezt olvassuk: „Mielőtt megvallottam bűneimet, csontjaim erőtlenek voltak, és egész nap csak nyögtem. Éjjel és nappal kezed rám nehezedett, és az erőm elpárolgott, mint a nyári hőségben. Ezért megvallottam bűneimet, mind elmondtam Neked. Így szóltam: „Elmondom minden bűnömet az Úrnak.” És akkor Te megbocsájtottál nekem, és minden bűnömet elvetted.”(CEV ford.)

2013 októberében a Princeton Egyetem és a Waterloo Egyetem kutatói tudományosan is igazolták, amit Dávid király századokkal korábban állított, vagyis hogy fizikailag is érezhetjük a bűntudat ránk nehezedő, nyomasztó hatását.

Istennek azonban van egy bárki által jól alkalmazható módszere arra, hogy hogyan szabadulhatunk meg a testet-lelket gyötrő bántudat érzésétől. Ez nem más, mint a bűnbánat.

Hogyan bánhatod meg a bűneidet?


1. készíts egy erkölcsi leltárt.
A 138. Zsoltár 23-24. verse ezt mondja: "Vizsgálj meg engem Uram, és ismerd meg szívemet; próbáld meg a gondolataimat. Mutass rá bármire, amit találsz bennem, amivel szomorúságot okoztam neked, és vezess engem az örök élet útján" (TLB ford.). Azaz, kezdd azzal, hogy fogsz egy ceruzát és papírt, és kérd meg Istent, hogy juttassa eszedbe minden bűnödet. Szánj rá időt bőségesen, ne siesd el, és légy tényszerű, fogalmazz pontosan. Írd le ezeket a bűnöket nyugodtan, hiszen ezt a listát csak te látod egyedül. Később, amikor végeztél, az egészet összetépheted majd.


2. Ismerd el, hogy hibás vagy és bűnt követtél el. A gyógyulást leginkább visszatartó erő sokszor mi magunk vagyunk. Ne próbálj magyarázkodni a bűneiddel kapcsolatban, és ne is kicsinyítsd le azokat. Az is lehet, hogy nem 100%-ig te vagy a hibás, de vállald fel azt, ami a te részed.


3. Kérj bocsánatot Istentől a bűneidért.
Hidd el, hogy Ő meg fog bocsátani neked. Kérd meg Őt, hogy annak alapján bocsásson meg neked, amit megígért az 1Jn. 1:9-ben: “Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.” Ne kolduld a megbocsátást, és ne is alkudozz Istennel érte, csak higgy abban, hogy Isten meg fog bocsájtani.

Ne szolgáltasd ki magadat egy szellemi szívinfarktus veszélyének. Isten használni akar téged! Ezért valld meg Istennek a bűneidet. Legyen ez egy új kezdet a számodra.

És látni fogod, hogy Isten mi mindent fog véghez vinni rajtad keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Készíts egy listát azokról a bűneidről, melyeket még soha nem vallottál meg Istennek. Ismerd el, hogy hibás vagy azért, amit elkövettél, és kérj bocsánatot mindenért, ami a listádon van.
Mi tart vissza, hogy megvalld bűneidet Istennek?
Esetleg vannak olyan bűnök az életedben, amelyek megvallása nagyobb nehézséget jelentenek, mint a többi bűn? Miért?

2668. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-19 23:59
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Örömmel tölt meg a bőséges reménységért


Olvasmány: Róm 15,8–13

Az élő reménység a megváltás tényéből és az örök élet ígéretéből fakad.


8.„Mert mondom: Krisztus a zsidóság szolgájává lett az Isten igazságáért, hogy megerősítse az atyáknak adott ígéreteket. 9A népek pedig irgalmáért dicsőítsék az Istent, ahogyan meg van írva: „Ezért magasztallak téged a népek között, és nevednek dicséretet éneklek.” 10Ezt is mondja: „Örüljetek, népek, az ő népével együtt.” 11És ezt is: „Dicsérjétek, ti népek mind, az Urat, és dicsőítse őt minden nép.” 12Ézsaiás pedig így szól: „Hajtás sarjad Isai gyökeréből, és népek uralkodójává emelkedik: benne reménykednek a népek.” 13A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.”

Magyarázat:

Kié a Krisztus? Gyorsan felelhetünk mi, mai, Bibliát olvasó emberek: mindenkié. Először a zsidóság szolgája volt, de minden nép irgalmas Megváltója lett. Jézus Krisztus egy hatalmas ajándék a világnak, ami boldoggá és örömtelivé tesz. Ha már tiéd ez a nagy ajándék Jézusban, gondold végig, mennyire tölt be öröm és boldogság téged emiatt. A reménység Istene be akar tölteni téged is örömmel és boldogsággal, hogy ezáltal bővölködj a reménységben. Inkább vagy reménytelen, boldogtalan, lehangolt, gyenge, fáradt, elégedetlen, mint reményben bővölködő boldog ember? Nincs meg az életedben, amit Isten adni akar? Elhiszed, hogy be tud ezekkel tölteni téged? Először is kérd Istent, hogy adja ezeket neked. Másrészt gondold végig, mit tett érted Jézus Krisztus által, és magasztald Istent érte, ahogy Pál is teszi ószövetségi igéket idézve. Engedd, hogy az igén keresztül emlékeztessen Isten, mit tett érted, mit tud és akar neked ajándékozni. Hadd tegyem hozzá, hogy ne csak arra gondolj, hogy egy boldog földi életet kell elérned, hanem a zavartalanul boldog mennyei lét a célod, ha hiszel Jézus Krisztusban. Erre emlékezz, ezen gondolkozz, ezért adj hálát, ennek reménységében bővölködj, töltsön be a boldogság és öröm.

(Takács Zoltán)
2667. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-16 23:56
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
A bűneid megvallása jó egészségben tart

“Amikor nem vallottam meg a bűnöm, a testem elernyedt és egész nap csak sóhajtoztam, nyögtem.“ (Zsoltárok 32:3, NLT fordítás)

A bűnöd megvallása jót tesz az egészségednek - ezt bármelyik pszichológus megerősíti. Jó megtisztítani a lelkiismeretedet és megszabadulni azoktól a dolgoktól, amik nyomják a szíved. A tested nem úgy van megalkotva, hogy állandóan hordozza magában a bűn miatt érzett bűntudatot. Ha mégis hordozza, akkor az olyan, mint amikor felrázunk egy üveg szódát úgy, hogy a kupak rajta van. A végén robbanni fog.

Dávid ezt így mondja el a Zsoltárok 32:3-5-ben: “Amikor nem vallottam meg a bűnöm, gyenge és nyomorult voltam, és sóhajtoztam, nyögtem egész nap… Az erőm elpárolgott, mint a víz a nyári hőségben. Végül megvallottam minden bűnömet neked és nem próbáltam többé a bűntudatomat se rejtegetni… És te megbocsátottál nekem! Minden bűnöm eltűnt.” (NLT fordítás)

Dávid belül, a lelkében hordozta a bűntudatot, és ez fizikailag kihatott a testére is. Ha nem beszéled ki a problémáidat, a bűneid miatt érzett bűntudatot és a benned lévő keserűséget Istennek, akkor a testi egészséged látja majd annak kárát.

Több orvos elmondta nekem, hogy sok ember azonnal elhagyhatná a kórházat, ha tudná, hogyan szabaduljon meg a bűntudattól azzal kapcsolatban, amit mások ellen tett, illetve a nehezteléstől, amit azok felé érez, akik őellene követtek el valamit.

Isten azt akarja, hogy egészségesek legyünk, és ennek egyik módja az, hogy megvalljuk neki a bűneinket és megbocsátunk másoknak. Fogadd el Isten kegyelmét és törj ki, légy szabad a bűntudattól!Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Okozott már kárt a fizikai egészségedben a bűntudat vagy a keserűség? Ha igen, milyen kárt?
Egy pár perces imában kérd Istent, hogy bocsásson meg azokért a rossz dolgokért, amiket mások ellen elkövettél.
Ezután imában mondd el Istennek a benned lévő neheztelést és keserűséget, amit azok felé érzel, akik megbántottak vagy elkövettek valamit ellened. Kérd Istent, hogy segítsen neked megbocsátani ezeknek az embereknek, hogy egészségesebb legyél.


2666. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-16 23:55
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Megmutatja, mit tanítsunk


Olvasmány: 1Kor 2,6–13

Nem kitalálnunk kell, mit kell hirdetnünk az embereknek, hanem megértenünk, mit közöl a Lélek.


6.„A tökéletesek között azonban mi is bölcsességet szólunk, de nem e világnak, sem e világ mulandó fejedelmeinek bölcsességét, 7hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrendelt a mi dicsőségünkre. 8Ezt e világ fejedelmei közül senki sem ismerte fel, mert ha felismerték volna, a dicsőség Urát nem feszítették volna meg. 9Hanem hirdetjük, amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. 10Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. 11Mert ki ismerheti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik. Ugyanígy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. 12Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk. 13Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva.”

Magyarázat:

Ezt a szakaszt már kedden is olvastuk. Nézzük kicsit más szempontból is, mit mond még Isten Lelkének munkájáról! A Lélek Isten ajándéka, amit határozott céllal adott Isten. Egyik ilyen cél, hogy ismerjük fel és ismerjük meg, mit tanít Isten, mit akar az embereknek üzenni. Amikor Pál ezeket leírta, sokkal nagyobb jelentősége volt ennek, hisz nem volt még Újszövetség, amit a gyülekezetek olvashattak volna. A hirdetett üzenet forrása, hitelessége nagyon fontos kérdés volt. Ez ma sincs másképp, csak most az írott ige magyarázatához van szükségünk Isten Lelkének tanítására. Amit egykor a Lélek által mondtak el, írtak le az apostolok, azt most ugyanaz a Lélek segít értelmezni. Ne légy olyan, aki azért hagyja abba a Biblia olvasását, mert nem érti, amit olvas. Kérd Istent, hogy az Írásból a Lélek által adjon neked személyes tanítást. Továbbá imádkozz, hogy amikor igehirdetést hallgatsz, a Lélek adjon az igehirdetőn keresztül személyesen téged érintő mondatokat. Ne csak olyat, amiről jó véleményed lesz, hanem olyat, ami megérint, ami kérdéseket vet fel, ami nem hagy nyugodni, ami megerősít. Ne elégedj meg kevesebbel soha, akard átélni, hogy Isten szava élő és ható.

(Takács Zoltán)
2665. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-16 23:55
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Az Istenben való bizalom jó hatással van az egészségedre

,,Azt mondtam magamnak: nyugodj meg, mert az Úr gondot visel rólad!”
(Zsoltárok 116:7, NCV fordítás)

Istentől kaptad a testedet is mint ajándékot, és mellé egy használati utasítást, a Bibliát. Benne van minden, amit tudnod kell ahhoz, hogy gondját tudd viselni a testednek és hosszú életet élj.

Az alapvető dolgokkal már tisztában vagy: megfelelő táplálkozás, testmozgás és elegendő éjszakai pihenés. De van még egy tényező, ami kihat arra, hogy jól és sokáig élj, bár eddig talán nem is gondoltál rá.

Az Istenben való bizalom jó hatással van az egészségedre.

A Biblia azt mondja, hogy ,,Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad értelmére támaszkodj!” (Példabeszédek 3:5, NIV ford.) Miért tesz jót az egészségednek, ha bízol Istenben? Azért, mert amikor bízol benne, nem aggódsz.

A Zsoltárok 116:7 így fogalmaz: ,,Azt mondtam magamnak, nyugodj meg, mert az Úr gondot visel rólad." Ha ténylegesen bízol Istenben, kevésbé leszel stresszes.

A Példabeszédek 14:30-ban azt is mondja a Biblia, hogy ,,Ha békesség van a szívben, az élteti a testet, de az irigység rothasztja a csontokat” (NIV ford.). Nem csak az számít, hogy te mit eszel meg, hanem az is, hogy ,,mi esz meg" téged. Ehetsz makrobiotikus ételeket vagy bioélelmiszereket, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, bűnös vágyakkal, bűntudattal, haraggal, keserűséggel vagy egyéb érzelmi problémával, akkor az megrövidíti az életed.

De van egy jó hír is: amikor lecseréljük az aggodalmunkat az Istenben való bizalomra, akkor egy nagy lépést teszünk az egészségesebb élet felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Milyen nehéz helyzettel vagy problémával kapcsolatban kell most bíznod Istenben?
Mondj példát arra, hogy ,,a magad értelmére támaszkodtál” és később megbántad, hogy nem bíztál inkább Istenben.
A neheztelésnek, a félelemnek vagy a haragnak milyen fizikai hatását vetted észre magadon vagy másokon?

2664. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-16 23:54
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Elküld konkrét személyekhez


Olvasmány: ApCsel 8,26–40

A Lélek tudja, ki áll készen arra, hogy meghallgasson téged. Hallgass a Lélekre!


26.„Az Úr angyala pedig így szólt Fülöphöz: „Kelj fel, és menj Dél felé a Jeruzsálemből Gázába vezető útra, amely néptelen.” 27Ő felkelt, és elindult. És íme, egy etióp férfi, a kandakénak, az etiópok királynőjének udvari főembere, aki egész kincstára fölé volt rendelve, és Jeruzsálemben járt az Istent imádni, 28visszatérőben hintóján ülve olvasta Ézsaiás prófétát. 29Ezt mondta a Lélek Fülöpnek: „Menj oda, és csatlakozz ahhoz a hintóhoz.” 30Amikor Fülöp odafutott, hallotta, hogy Ézsaiás prófétát olvassa, és megkérdezte tőle: „Érted is, amit olvasol?” 31Erre az így válaszolt: „Hogyan érthetném, míg valaki meg nem magyarázza?” És megkérte Fülöpöt, hogy szálljon fel, és üljön mellé. 32Az Írásnak az a szakasza, amelyet olvasott, ez volt: „Amint a juhot levágni viszik, és amint a bárány néma a nyírója előtt, úgy nem nyitja meg a száját. 33A megaláztatásért elvétetett róla az ítélet, nemzetségét ki sorolhatná fel? Mert élete felvitetik a földről.” 34Az udvari főember megkérdezte Fülöptől: „Kérlek, kiről mondja ezt a próféta? Önmagáról vagy valaki másról?” 35Fülöp beszélni kezdett, és az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdette neki Jézust. 36Amint tovább haladtak az úton, valami vízhez értek, és így szólt az udvari főember: „Íme, itt a víz! Mi akadálya annak, hogy megkeresztelkedjem?” ( 37Ezt mondta neki Fülöp: „Ha teljes szívedből hiszel, akkor lehet.” Ő pedig így válaszolt: „Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia.”) 38Megparancsolta, hogy álljon meg a hintó, és leszálltak a vízbe mind a ketten, Fülöp és az udvari főember, és megkeresztelte őt. 39Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, és nem látta őt többé az udvari főember, de örvendezve haladt tovább az útján. 40Fülöp pedig Azótoszba került, és végigjárva valamennyi várost, hirdette az evangéliumot, míg Cézáreába nem ért.”

Magyarázat:

A mai navigációs rendszerek beszélnek hozzánk vezetés közben, utasítást adnak, merre forduljunk egy kereszteződésben. A célt ezeknél mi határozzuk meg, a program csak az útvonalat mondja meg. Fülöp egészen más vezetést kapott. Angyal szólt és közölte, milyen úton kell indulnia, merre kell mennie. Majd a Lélek közölte, hogy csatlakoznia kell az úton arra haladó hintóhoz. Mennyivel nagyobb jelentőségű hangok, szavak lehettek azok. Vajon engedelmeskedni is olyan könnyű volt? Néptelen útra menni úgy, hogy a cél sincs meghatározva? Te elindulnál? Idegen személyhez csatlakozni, szóba állni vele? Te megtetted volna? Mennyivel nagyobb az Úr és az ő angyala, valamint az ő Lelke, mint egy program, ami emberi hangon szól hozzánk. Mégis nehezebben engedünk. Imádkozzunk azért, hogy mindig értsük a vezetést, és engedjünk annak. Lássuk meg, hogy a cél nem egy földrajzi hely, hanem a szolgálat. A Lélek nem kirándulásra vezet, hanem emberekhez akar irányítani, mert azoknak is akar közölni üzenetet. A vezetésben sokszor az a kérdésünk, mi származik ebből nekem? Lássuk inkább azt a kérdést: Miben fog ezáltal használni engem az Úr? Akiket Isten Lelke vezet, azok már másokért vannak irányítás alatt. Az elveszettekért (is).

(Takács Zoltán)
2663. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-14 23:38
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Isten receptje a jó egészséghez

„Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!” (Péld 3:1b-2, NIV fordítás)

Ha létezne olyan pirula, amely – ígéret szerint – évekkel meghosszabbíthatja az életed, valószínűleg sok pénzt fizetnél érte. De mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy keresztényként már nálad van a kulcs a hosszú élethez, és ráadásul teljesen ingyen?

Isten megadott minden alapelvet az egészséges életmódhoz a Szentírásban, a Bibliában. A Biblia kezelési útmutató a testedhez. Ahogyan Dávid mondja: „Uram, te alkottad a testemet; tégy értelmessé, hogy megtarthassam parancsolataidat” (Zsolt 119:73, TLB fordítás). A Mózes ötödik könyve 32:47-ben pedig ezt olvashatjuk: „Ezek az útmutatások nem üres beszédek, hanem az életet jelentik számotokra! Ezeknek engedelmeskedve hosszú ideig élhettek a földön” (NLT fordítás). Isten ezt mondja: „Ha azt teszed az egészségedért, amit én mondok, hosszú életed lesz.”

A mai igeversünkben ez áll: „Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!” (Péld 3:1b-2, NIV fordítás)

Melyek ezek a parancsok? „Teljes szívvel az Úrban bízzál, ne hagyatkozz a saját meglátásaidra. Minden helyzetben keresd az Ő akaratát, és megmutatja, hogy mely úton kell járnod. Ne értékeld túl bölcsességed, hanem féld az Urat és fordíts hátat a gonosznak. Gyógyulás lesz ez a testednek és életerő csontjaidnak. Tiszteld az Urat vagyonodból és összes jövedelmed legjavából, akkor gabonával telnek meg csűreid” (Péld 3:5-10a, NLT fordítás).

Ezek az igeversek rávilágítanak néhány olyan tényezőre, amelyekre valószínűleg nem is gondoltál, de segítenek megőrizni az egészségedet. A békesség, az Istenbe vetett bizalom, a tisztesség és feddhetetlenség, az alázat és a nagylelkűség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészséges legyél, mivel a testi egészségedet a szellemi és lelki egészséged befolyásolja.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Mit jelent azt, hogy tiszteld az Urat az „összes jövedelmed legjavából”?
Hogyan kellene változtatnod az általad felállított fontossági sorrenden, az időbeosztásodon vagy a gondolkodásmódodon, hogy jobban odafigyelj a szellemi és lelki egészségedre?
Melyek azok a területek az életedben, amelyeket szintén befolyásol a szellemi és lelki egészséged?

2662. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-14 23:36
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Célba juttatja az evangéliumot


Olvasmány: 1Thessz 1,1–6

A cselekvő hívő élethez elengedhetetlen az evangélium és a Lélek munkája.


1.„Pál, Szilvánusz és Timóteus, az Atya Istenben és az Úr Jézus Krisztusban hívő thesszalonikaiak gyülekezetének: kegyelem néktek és békesség. Hálaadás a gyülekezet példás hitéért 2Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, amikor megemlékezünk rólatok imádságainkban; mert szüntelenül 3emlegetjük a mi Istenünk és Atyánk színe előtt hitből eredő munkátokat, szeretetből jövő fáradozásotokat, és a mi Urunk Jézus Krisztus felől táplált reménységetek állhatatosságát; 4mivel tudjuk, Istentől szeretett testvéreink, hogy választottak vagytok. 5Mert a mi evangéliumunk nemcsak szavakban jutott el hozzátok, hanem erővel, Szentlélekkel és teljes bizonyossággal is. Ti is tudjátok, hogyan éltünk közöttetek, a ti érdeketekben, 6ti pedig a mi követőinkké lettetek, és az Úréi, amikor sok zaklatás ellenére a Szentlélek örömével fogadtátok be az igét.”

Magyarázat:


Ilyen dicséretek, elismerések minden gyülekezetnek jólesnének. Hitből eredő munka, szeretetből fakadó fáradozás, reménység állhatatossága. Mitől működik ez Thesszalonikában? A Lélek és az evangélium erőteljes munkája révén. A szolgáló gyülekezetnek ugyanúgy szüksége van az evangéliumra. Az nem csak az evangelizációs alkalmak témája, amikor jó esetben még vendégeket is sikerül az imaházba hívni. Figyeljük meg, igazán akkor történik valami a gyülekezetben, amikor evangelizálunk. Amikor az ige a Lélek által szól egyszerű üzenetben. Amikor bizonyságtételek hangzanak, azok elgondolkodtatnak mindenkit. Miért? – tettem fel már sokszor a kérdést. Mert ilyenkor nem fejtágító tanítást közöl az igehirdető, nincs tudományos fejtegetés az igehirdetésben. Egyszerűen hangzik az élet beszéde. Aki ezt örömmel fogadja a Lélek által, az átéli a változást az életében. Ha igehirdető vagy, vedd a bátorságot, és hirdesd gyakrabban az evangéliumot, hogy tapasztalja meg a gyülekezet a Lélek munkáját. Ha nem vagy igehirdető, imádkozz, hogy minél több evangéliumi üzenet hangozzon az istentiszteleteken. Az evangélium és a Lélek egymást erősítik. A Lélek célba juttatja az evangéliumot, az evangélium működésbe hozza az Isten Lelkét.

(Takács Zoltán)
2661. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-14 23:35
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Isten megoldása a magányra

“De az Úr az én pártomra állt és megerősített.”
(2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)

A Biblia a következőkre bátorít, amikor a magánnyal próbálunk megbirkózni:

Először is, helyezzük a fókuszt mások szükségeire. Választhatjuk azt, hogy mások felé fordítjuk a tekintetünket ahelyett, hogy csak önmagunkra fókuszálnánk. Kereshetünk különböző lehetőségeket arra, hogy szolgáljunk mások felé. Pál apostol azt tartotta legfőbb céljának, hogy minél több embernek beszéljen Jézusról: „De az Úr az én pártomra állt és megerősített, hogy hirdetni lehessen rajtam keresztül a tiszta evangéliumot és eljuthasson az minden pogányhoz.” (2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)

Másodszor, fókuszáljunk arra a célra, amire Isten elhívott. Bár Pál apostol börtönben volt, mégis mindig azt tartotta szem előtt, hogy megvalósítsa a legfőbb célt, és továbbra is Jézusról beszélt az embereknek. Valójában, amikor házi őrizetben volt Rómában, akkor írta számos olyan levelét, amelyek ma az Újtestamentum részét képezik.

Harmadszor, helyezzük előtérbe, hogy másokon segítünk. Ahelyett, hogy az járna a fejedben, hogy „olyan magányos vagyok”, mondd ezt Istennek: „Atyám, segíts nekem, hogy barátja lehessek valakinek, akinek barátra van szüksége. Segíts, hogy tudjak segíteni a magányos embereken.” Ez nagyon hatásos ellenszer a magányra.

Segíthetsz másoknak azzal, hogy megajándékozol valakit egy emberi kapcsolattal ─ az ajándék te magad vagy.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Beszéljétek meg, miért fontos ez az igevers: „De az Úr az én pártomra állt...” (2 Timóteus 4:17, NIV fordítás)
Hogyan segíthet az a magányodon az, hogy megvalósítod azt a célt, amire Isten elhívott?
Mondj néhány példát, hogyan lehet elérni és támogatni olyan embereket, akik magányosak?

2660. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-14 23:34
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Titkot jelent ki és mindent megvizsgál


Olvasmány: 1Kor 2,6–13

Azokat a titkokat érdemes kutatnunk, amelyek Istennél vannak, és amelyeket ő meg is akar Lelke által mutatni.


6„A tökéletesek között azonban mi is bölcsességet szólunk, de nem e világnak, sem e világ mulandó fejedelmeinek bölcsességét, 7hanem Isten titkos bölcsességét szóljuk, azt az elrejtett bölcsességet, amelyet az Isten öröktől fogva elrendelt a mi dicsőségünkre. 8Ezt e világ fejedelmei közül senki sem ismerte fel, mert ha felismerték volna, a dicsőség Urát nem feszítették volna meg. 9Hanem hirdetjük, amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. 10Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. 11Mert ki ismerheti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik. Ugyanígy azt sem ismerheti senki, ami Istenben van, csak Isten Lelke. 12Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk. 13Ezeket hirdetjük is, de nem emberi bölcsességből tanult szavakkal, hanem a Lélektől jött tanítással, a lelki dolgokat a lelki embereknek magyarázva.”

Magyarázat:

Röntgengép, ultrahangkészülék, endoszkóp. Diagnosztikai eszközök, melyeknek megvan a maguk funkciója és alkalmazási területe. Mindegyikkel más formában vizsgálnak bennünket az orvosok. Isten Lelkét is ilyen „eszközként” bocsátja rendelkezésünkre. A Lélek, aki bennünk lehet, az Isten mélységeit is képes vizsgálni. Magát Isten személyét és Isten titkait, munkáját is felfedi előttünk. Az ember nagyon kíváncsi, szeret titkokat kutatni. Milyen titkok érdekelnek téged? Mit szeretsz kutatni? Milyen kérdés, téma hoz lázba, aminek felderítéséért vizsgálódásba kezdesz? Érdekelnek Isten dolgai? Szeretnéd még mélyebben ismerni a Bibliát? Felcsigáz a kegyelem ereje, hatalma, ami képes embereket újjászülni? Jó lenne, ha ez érdekelne, és nem a bulvárújságokban, interneten terjedő szenzációhajhász témák. Az igazán hasznos isteni titkok vizsgálatához, megértéséhez Isten Lelkére kell figyelnünk. Ezáltal azokat a titkos bölcsességeket is megértjük, amelyek Pálnak, az apostoloknak is kijelentettek, amelyeket hirdettek, amelyek által sokan hitre jutottak. Igen, az evangélium az az öröktől fogva elrendelt titkos bölcsesség, amit szem nem látott, fül nem hallott és ember szíve még nem sejtett. Ilyen jó hír még soha nem volt a világon. Ezt kutasd, és ezt szóljad!

(Takács Zoltán)
2659. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-12 23:52
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Amikor mérges vagy, lassulj le és gondolkozz

„Mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, és ne legyen hirtelen haragú.”
(Jakab 1:19b)

Sok nehézséget és szívfájdalmat megspórolnánk magunknak, ha ezt az egyszerű szabályt követnénk: Lassulj le, amikor mérges vagy, vagy ha megsértenek.

A Biblia ezt mondja: „Mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, és ne legyen hirtelen haragú.” (Jakab 1:19 b).

Mi általában ennek pont az ellenkezőjét tesszük. Azonnal szóra nyitjuk a szánkat, nem hallgatjuk meg egymást és azonnal haragra gerjedünk. Ez pont a fordítottja! Ám, ha az első két dolgot teszed – jól meggondolod mit beszélsz és készségesen meghallgatod a másikat – akkor a második fele az Igének automatikusan fog működni! Kevésbé és nem túl gyakran dühödsz majd fel.

Van egy fontos ritmikusság ebben a gondolatban, amelyet a Biblia újra és újra ismétel:


Példabeszédek 14:29: „A türelmes ember nagyon értelmes, a türelmetlen pedig nagy bolondságot követ el.”
Példabeszédek 15:28: „A jó emberek megfontolják mit válaszolnak. A bűnösök szájából pedig árad a rossz.” (GNT fordítás).
Példabeszédek 15:18: „A fejvesztettség problémát szül; ám a higgadtnak maradás segít lecsendesíteni a vitákat.“ (GNT fordítás).

Hogyan lassulj le és gondolkodj el mielőtt haragra lobbannál? Vedd számításba ezt az öt kérdést, mielőtt haragodban beszédre nyitnád a szád.


Igazságos? Igaz-e az, amit mondani szeretnék?
Hasznos? Vagy egyszerűen megsérti a másik embert?
Ösztönző? Felemel vagy letaglóz?
Szükséges? Ha nem szükséges, akkor miért kellene mondanom?
Kedves? Bátorít vagy elbátortalanít?

Nem elég csupán lelassulni, amikor mérgesek vagyunk; hanem szánj extra időt arra, hogy GONDOLKODJ arról, amit épp tenni, vagy mondani szeretnél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mesélj egy olyan alkalomról, amikor haragosan szóltál és aztán megbántad.
Ha gondolkodás nélkül beszélnél, akkor a fönt említett öt kérdés közül melyiket ugranád át, vagy hagynád ki és miért?
Milyen hatással van a haragra lobbanásod arra az illetőre, aki fontos neked?

2658. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-12 23:51
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Teremt, megtart és vezet


Olvasmány: Jób 33

Az Isten Lelke fogantatásunktól életünk végééig aktív munkát végez bennünk, értünk.


1„Ezért halld meg, Jób, szavaimat, figyelj minden beszédemre! 2Most már kinyitom a számat, nyelvem hegyén a szó. 3Őszinte szívvel szólok, és tudós ajkam tisztán beszél. 4Engem Isten Lelke alkotott, a Mindenható lehelete éltet. 5Felelj nekem, ha tudsz, készülj, és állj ki ellenem! 6Lásd, én is olyan vagyok Isten előtt, mint te: agyagból formáltak engem is. 7Ne félj és ne ijedj meg tőlem, nem akarlak erőszakkal kényszeríteni. 8Te azt mondtad fülem hallatára, és én hallottam hangos szavaidat: 9Tiszta vagyok, vétség nélkül, ártatlan vagyok, nincs bűnöm, 10Isten mégis talál bennem kifogásolnivalót, ellenségének tart engem, 11béklyót tett a lábamra, ellenőrzi minden ösvényemet. 12Erre azt felelem, hogy nincs igazad, mert Isten nagyobb a halandónál. 13Miért pereltél vele, hogy egyetlen szóra sem ad választ? 14Hiszen szól az Isten így is meg amúgy is, de nem törődnek vele. 15Álomban, éjszakai látomásban, amikor mély álomba merül az ember, vagy a fekvőhelyén szendereg, 16akkor ad kijelentést az embernek, és intelmeire pecsétet tesz. 17Így téríti el az embert a rossz cselekedettől, és így óvja meg az embert a kevélységtől. 18Így akarja megőrizni lelkét a sírtól, és életét, hogy ne döfje át fegyver. 19Így fegyelmezi fekvőhelyén fájdalommal és csontjainak szüntelen háborgásával. 20Megutáltatja vele az ételt, lelkével kedvenc eledelét. 21Húsa lesoványodik, alig látható, azelőtt nem látható csontjai kiállnak. 22Közeledik lelke a sírgödörhöz és élete a halottakhoz. 23Ha van mellette egy angyal a sok közül, aki közvetítőként melléáll, és megmondja az embernek kötelességét, 24akkor könyörül rajta Isten, és ezt mondja: Váltsd ki, hogy ne jusson a sírba, elfogadom a váltságdíjat! 25Teste duzzad az ifjúságtól, visszatér fiatalsága. 26Istenhez könyörög, és ő kegyelmes lesz hozzá, megengedi, hogy arcát örvendezve nézze, és újból elfogadja őt igaznak. 27Ő pedig énekben mondja el az embereknek: Vétkeztem, mert görbévé tettem az egyenest, de Isten nem eszerint fizetett meg nekem. 28Megváltott engem, hogy ne jussak a sírba, és életem a világosságban gyönyörködjék. 29Mindezt kétszer-háromszor is megteszi Isten az emberrel, 30hogy visszahozza őt a sírból, és ráragyog az élők világossága. 31Figyelj, Jób, hallgass rám! Légy csendben, most én beszélek! 32Ha lesz mondanivalód, felelj, beszélj, mert neked szeretnék igazat adni. 33Ha pedig nem lesz, hallgass rám! Légy csendben, majd én bölcsességre tanítlak.”

Magyarázat:

Isten Lelke teremtett – mondja Elihú Jóbnak. Már ez önmagában egy fontos meggyőződés, a többi gondolat ráadás. Elfogadod, hogy te is Isten Lelkének alkotása vagy? Azt is átélted már, hogy ez a Lélek újjá is tud teremteni? Magasztalod mindkét munkájáért Istent azért, mert ezt ő kegyelemből végzi el? Jó lenne, ha ezt az igeszakaszt többször is átolvasnád, és látnád, hogy milyen csodálatos Isten kegyelmének munkája, aki az embernek meg „akarja megőrizni lelkét a sírtól, és életét, hogy ne döfje át fegyver”. Komolyan kérem, tedd meg, hogy többször figyelmesen elolvasod. Gondold végig azt is, hányszor és milyen formában szólt már eddig neked Isten. Mindig figyeltél, mindig beláttad, hogy ez azért van, hogy Isten megóvjon a rossztól és a tévelygéstől? Ha nehézségben voltál, észre tudtad venni a Lélek felvilágosítását, ami alapján könyörögni tudtál Istenhez, aki meghallgatva megtarthat téged? Netán arra a szomorú megállapításra kell jutnod, hogy lelked közeledik a sírhoz? Figyelj, kell-e még valamit megvallanod: Vétkeztem, mert... Ha átélted már, adj hálát azért, hogy „megváltott engem”. Ha még nem, kérd Istent, hogy végezze el benned, hogy ragyogjon rád az élők világossága.

(Takács Zoltán)

2657. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-11 23:45
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Isten minden nap ad lehetőséget, hogy segíts másoknak

„Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!”
(Példabeszédek 3:27 NIV fordítás)

Isten minden nap hoz eléd kisebb lehetőségeket, amikor segíthetsz a körülötted élőknek. Közben figyeli, hogyan reagálsz: önmagad körül forogsz vagy észreveszed, amikor valakinek egy bátorító szóra, vállveregetésre vagy más gyakorlati segítségre van szüksége (például, hogy elintézz helyette valamit).

A Biblia szerint: „Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!” (Példabeszédek 3:27) Nem mindig lesz lehetőséged segíteni. Ezért amikor ilyen helyzet adódik, alkalmazd a Nike módszerét: Csak csináld! Biztosan vannak olyan emberek az életedben, akikkel kapcsolatban már eszedbe jutott, hogy segítened kellene nekik. A szándékaid nagyon is jók, de eddig még nem tettél semmit. Miért nem?

Nem cselekedtél azonnal.


Sokszor kifogásokat keresünk, melyek közül az egyik leggyakoribb: „Majd segítek, ha a dolgok kicsit lenyugszanak”. Tudod mit? Ilyen sosem lesz. Ha szeretnél jót tenni, annak most van itt az ideje. A Biblia szerint: „Ha tökéletes körülményekre vársz, sosem fogsz semmit elvégezni.” (Prédikátor 11:4, TLB fordítás).

Tegyél jót még ma, mert nem vehetjük biztosra, hogy eljön a holnap.


Jézus ezt mondta: „Mindannyiunknak gyorsan kell teljesítenie a feladatot, amit Ő adott nekünk, aki engem elküldött, mert már nincs sok idő sötétedésig, amikor minden munkának vége szakad." (János 9:4, TLB fordítás)

Isten mindannyiunk számára adott feladatokat, az életünk ideje pedig egyre csak fogy. Ne várj a tökéletes körülményekre, inkább minden nap keresd a lehetőségeket! Te vagy Isten ajándéka másoknak, hogy segíts nekik és bátorítsd őket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Milyen kifogásokat hallottál már, amikor valaki nem tett azonnal jót?
Fel tudsz idézni egy olyan alkalmat vagy időszakot, amikor szerettél volna jót tenni, de addig vártál, míg már nem volt rá lehetőséged?
Miként kér Isten arra, hogy jót tegyél valakivel? Mit tehetnél ma azért, hogy ezt megvalósítsd?

2656. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-11 23:45
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
A három-egy Isten munkája közöttünk


Olvasmány: 2Thessz 2,13b–17

Isten Lelkének építő munkáját csodálhatod, de részt is vehetsz benne.


13.b„...kiválasztott titeket az Isten kezdettől fogva az üdvösségre, a Lélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hit által. 14Erre hívott el titeket a mi evangéliumunk által, hogy így részesüljetek a mi Urunk Jézus Krisztus dicsőségében. 15Ezért tehát, testvéreim, álljatok szilárdan, és ragaszkodjatok azokhoz a hagyományokhoz, amelyeket akár beszédünkből, akár levelünkből tanultatok. 16Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és az Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, 17vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben.” Imádkozzunk azért, hogy gyülekezeteink mentesek legyenek a szabadosságtól! (1Kor 8,9–13)

Magyarázat:

Milyen jó érzés, ha egy jól elvégzett munka eredményét látjuk. Én különösen tudom csodálni, ahogy egy ház épül. Gyönyörködtet az, ahogy létrejön valami, ahogy végbemegy a változás. Ez nem csak a látható világban működik. Pál hálát ad azért a csodálatos munkáért, amit testvérei életében lát. Az Úr szeretetéért, kiválasztásáért, megszentelő munkájáért, elhívásáért. Nehéz megmagyarázni, hogy ezt a munkát hogyan érzékeli, miből veszi észre. Milyen jó, ha azzal a készséggel fordulunk egymás felé, hogy a három-egy Isten munkáját keressük és csodáljuk a testvéreink, embertársaink életében. Figyeled, keresed, látod ezt a munkát, hogy te is hálát adj mindezért? Imádkozz azért, hogy ne a hiányosságokat keresd másokban, hanem az elvégzett munkát, amiért hálát akarsz adni. Ha ezzel a lelkülettel éljük meg kapcsolatainkat, az egyrészt azt bizonyítja, hogy bennünk is dolgozik Isten, másrészt így válunk segítővé az emberek számára. Figyeld meg, hogy Pál is a hálaadása után bátorító tanácsokat ad a vigasztalásra, erősítésre szoruló testvéreknek. Nem kioktat, inkább buzdít. Ezzel ő maga is az Isten munkájának eszközévé válik. Hát ez a jó, ha nemcsak tétlenül csodáljuk, hogy építi Isten a házát, hanem részt is veszünk abban.

(Takács Zoltán)
2655. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-10 23:17
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Mi a vészforgatókönyved kisértés esetén?

„Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!"
(1Tim 6:11b, NLT fordítás)

Alig néhány hete beszéltem a kísértésről, ma szeretném folytatni.

Amikor kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve, szükségünk vagy egy vészforgatókönyvre, egy menekülési tervre.

A Biblia azt mondja, hogy a kísértő helyzetből gyorsan ki kell lépni. Azaz, olyan megelőző stratégiát kell kifejlesztenünk, amivel a kísértés csapdáját el tudjuk kerülni. Szükségünk lesz a terv kifejlesztésénél egy „vész esetén megnyomni" gombra is, ami a kísértés váratlan helyzetében használható. Például amikor a tévét nézed és hirtelen egy csábítást érzel, mit teszel?

A Biblia az mondja, hogy fuss!

Pál Timóteushoz írt első levelében, a 6:11-ben ezt írja: „Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!" (1Tim 6:11b, NLT fordítás).

Ki kell lépned belőle. Legyen az egy csábítás a korrupcióra. Legyen az egy szexuális kísértés. A válaszod mindig ugyanaz kell legyen. Szállj ki, lépj ki! Sose érvelj a kísértés ellen. Veszíteni fogsz. Az érzelmek elragadnak, mert az érzelmek nem logikusak.

Évekkel ezelőtt, amikor ifjúsági lelkész voltam, azt mondtam a gyerekeknek: „Ne az autó hátsó ülésén döntsd el, hogy szűz maradsz és a házasságig ártatlan leszel." Sokkal előbb kell elhatároznod, hogy a házasságig érintetlen maradsz. Amikor már az autó hátsó ülésén találod magad, már a felfokozott érzelmek és nem a terveid irányítanak. Akkor már közbelépnek a hormonok és elárasztanak.

Ezért kérlek, szánjál időt arra, hogy legyen krízisterved a kísértés legyőzésére. Ne állj ellen, hanem váltsd le, lépj ki belőle! Válts másik csatornára, szállj ki! Ez a legrövidebb út.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

Mi a vészforgatókönyved arra a kísértésre ami most éppen foglalkoztat?
Milyen helyzeteket kell elkerülnöd, hogy távol maradj a kísértéstől?

2654. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-10 23:17
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Ugyanarra törekedve


Olvasmány: Fil 2,1–4

A gyülekezet az egyetlen földi hely, ahol az emberek és Isten Lelke élő közösséget alkothat.


1„Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, 2akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek 3Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; 4és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.”

Magyarázat:


Valószínűleg nem csupán Pál örömét tehették teljessé a Filippiben élő szentek, amikor ez az ige beteljesedett az életükben, hanem Krisztus jelenléte is tapinthatóvá vált közöttük. A gyülekezetben akkor és ott működik igazán a Lélek egysége, ahol van vigasztalás Krisztusban, szeretetből fakadó figyelmeztetés, lelki közösség, irgalom és könyörület. Ez az Isten mélységes szeretetében gyökerező egyetértés kemény hitküzdelem ára. Nem adja meg magát könnyen önzésünk, hiú dicsőségvágyunk és haszonlesésünk. Ezeket az emberi, gyakran ördögi törekvéseket minél hamarabb le kell lepleznünk önmagunkban, hogy a krisztusi indulat tudjon uralkodni bennünk. A kettő egyszerre nem megy, mert ellentétes irányba vezetnek. A gyülekezet Krisztusé, ezért nem a tagok véleménye a lényeges és iránymutató, hanem az életet adó Igéé. Az egyetértésünkből sohasem maradhat ki Isten akarata és a Lélek vezetése. Ugyanarra törekedve, vagyis együtt keresve, kutatva Megváltónk jelenlétét lehetünk fényhordozók, és ebből következően fényszórók is. A szeretet mértéke nem mi vagyunk és nem is a képességeink határa, hanem Jézus önfeláldozó áldozata. Ez egy valódi lelki forrás, amely nemcsak szomjat olt, hanem új emberré teremt, amelyben már Isten országának a törvényei uralkodnak.

(Paróczi Zsolt)
2653. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-10 00:09
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
A késlekedő engedelmesség engedetlenség

„Halogatás nélkül sietek megtartani parancsolataidat.”
(Zsoltárok 119:60 GNT fordítás)

A Biblia tele van életvezetési útmutatásokkal, melyeket Isten parancsolatainak nevez. Isten elvárja tőlünk, hogy halogatás nélkül megtartsuk parancsolatait.

Képzelj el egy szülőt, aki megkéri gyermekét, hogy tegyen meg valamit, mire ő ezt válaszolja: „Még meggondolom.”

Vajon nem lennének ennek következményei?

Pedig mi is állandóan így viselkedünk Istennel. Isten kinyilatkoztatja felénk akaratát és felszólít, hogy tegyünk meg valamit, mire mi azt feleljük: „Még meggondolom.”

Pedig nincs ilyesmire felhatalmazásunk, ahogy a gyermeknek sincs, aki „még meggondolom” válasszal hárít a szülőjének. Ám ha a világmindenség Teremtője szólít fel, hogy tegyünk meg valamit, ő elvárja, hogy azt – azonnal tegyük meg. Minden szülő tisztában van vele, hogy a késlekedő engedelmesség engedetlenség!

A Biblia így fogalmaz: „Halogatás nélkül sietek megtartani parancsolataidat.” (Zsoltárok 119:60, GNT fordítás).

Tehát mi az, amivel Isten megbízott, és te még hozzá sem kezdtél? Mire vársz? Isten teljes szívéből a legjobbat akarja neked. Eredj hát, és tedd meg azt, amit kér tőled.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Volt már olyan tapasztalatod a múltban, amikor vonakodva engedelmeskedtél Istennek, és ez súlyos következményekkel járt? Mi történt?
Milyen feladatra hívott el Isten, amelynek teljesítésében még tétovázol?

2652. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-10 00:08
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Egyetértés Krisztus akarata szerint


Olvasmány: Róm 15,1–7

Nem velem kell egyetértenie másoknak, hanem Jézus Krisztusban kell megtalálnunk egymást.


1„Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk. 2Mindegyikünk a felebarátjának kedvezzen, mégpedig annak javára, épülésére. 3Hiszen Krisztus sem magának kedvezett, hanem ahogyan meg van írva: „A te gyalázóid gyalázásai énreám hullottak.” 4Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. 5A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, 6hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját. 7Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére.”

Magyarázat:

A testvéri kapcsolataim a gyülekezetben igen jó hőmérői annak, hogy mennyire élek Krisztus akarata szerint, vagyis mennyire engedtem át az életemet az ő vezetésének. Amikor békességben élek a testvéreimmel, felnézek rájuk, tisztelet van a szívemben feléjük, és öröm tölt el, amikor találkozunk, ez azt jelenti, hogy Jézus szeretete át tudta hatni a lelkemet. Vigyázat, ezt nem lehet emberektől eltanulni, mint a viselkedési mintákat. Akkor sem lesz természetes, ha évek vagy évtizedek óta járok már gyülekezetbe. Ez az igazi tanítványi lét következménye, a Lélek munkája és gyümölcse a szívemben. Egy folyamat, amelyben elkezdek felelősséget érezni a gyülekezeti tagok felé. Az aktuális „testvéri” pletykán nem szörnyülködöm és megbotránkozom, hanem belülről jövő késztetést érzek, hogy valamilyen módon segítsek helyreállni és felépülni annak, aki bajba került. Egyre többet imádkozom másokért, és nemcsak a saját kéréseimet mondom el az Atyának. Felhívom, meglátogatom és beszélgetek olyan testvéreimmel, akik eddig nem voltak közel hozzám. A türelem és vigasztalás Istene pedig megajándékoz bennünket Jézus Krisztus akarata szerinti egyetértéssel, együttérzéssel és harmóniával. Így fogjuk majd egy szívvel és szájjal közösen dicsőíteni mennyei Atyánkat.

(Paróczi Zsolt)
2651. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-09 00:06
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Nem számít mi történt, Isten az ő dicsőségére tudja használni a múltad

"Mindenki vizsgálja meg saját tetteit; ezután képes lesz megállapítani saját értékét; nem kell másokhoz hasonlítsa magát."
(Galata 6:4., Knox fordítás)A legjobb módja annak, hogy rájöjj, hogyan akar használni téged Isten a jövőben az, ha megnézed hogyan használt a múltban.

Isten nem szeretné ha elpazarolnád a múltad, Isten használni akarja.

A Biblia azt mondja: "Mindenki vizsgálja meg saját tetteit; ezután képes lesz megállapítani saját értékét; nem kell másokhoz hasonlítsa magát." (Galata 6:4., Knox fordítás)

Ez nem arról szól, hogy mit csinálnak jól a szüleid, vagy mit csinál jól a házastársad. A Biblia azt mondja, hogy a saját tetteinket kell megvizsgálnunk.

Hogy is állj neki? Íme egy egyszerű feladat a kezdéshez:


Szánj rá egy fél órát a héten. Ülj le egy papírral és oszd fel egy-egy vonallal. hogy minden 10 évedre jusson egy hasáb. Próbálj leltárt készíteni az életedről. Vizsgáld meg saját tetteidet.

Miben voltál jó az életed egyes szakaszaiban? Mi volt az, amit élveztél? Mindegyik fontos.

Figyeld a mintákat. Ha jó voltál valamiben fiatalon, akkor valószínűleg még mindig az vagy.

Használd fel azt, amit tanultál magadról arra, hogy segítsen megérteni, mit szeretne Isten kezdeni az életeddel.Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

Miért fontos, hogy ne hasonlítsuk össze saját tálentumainkat másokéval?
Mik azok a dolgok, amikben régen jó voltál, de ma már nem csinálod? Mit gondolsz, miért változott meg a helyzet?
Mit gondolsz, miért hagyjuk abba néha azoknak az ajándékainknak és tálentumainknak használatát, amikben fiatalon aktívak voltunk?


2650. hozzászólás
Létrehozva: 2017-06-09 00:05
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 2900
Egy Lélek által


Olvasmány: 1Kor 12,1–13

A Megváltó már régen eltervezte a te helyedet is az ő testében, az Egyházban. A Lélek által tudod felismerni és betölteni ez a szolgálatodat.


1„A lelki ajándékokra nézve pedig, testvéreim, nem szeretném, ha tudatlanok lennétek. 2Tudjátok, hogy amikor pogányok voltatok, ellenállhatatlanul vitt és sodort valami benneteket a néma bálványokhoz. 3Ezért tudtotokra adom, hogy senki sem mondja: „Jézus átkozott”, aki Isten Lelke által szól; és senki sem mondhatja: „Jézus Úr”, csakis a Szentlélek által. 4A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. 5Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. 6És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz. 7A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. 8Mert némelyik a Lélek által a bölcsesség igéjét kapta, a másik az ismeret igéjét, ugyanazon Lélek által. 9Egyik ugyanattól a Lélektől a hitet, a másik ugyanazon Lélek által a gyógyítások kegyelmi ajándékait. 10Van, aki az isteni erők munkáit vagy a prófétálást kapta; van, aki lelkek megkülönböztetését, a nyelveken való szólást, vagy pedig a nyelveken való szólás magyarázását kapta. 11De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja. 12Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is. 13Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.”

Magyarázat:

Csak egy ajtó van, amelyen be lehet lépni az Isten országába: maga Jézus Krisztus. A Szentlélek által vallhatjuk meg őt Urunknak, és általa épülünk be az egy testbe, a gyülekezetbe is. Istent keresőkből tagok leszünk. Elsősorban Krisztus tagjaivá válunk, aminek lesz egy látható következménye: a helyi gyülekezet életének is aktív és szolgáló részévé akar formálni a Lélek. Ez azt jelenti, hogy innentől nem lehet számunkra „színház” a gyülekezet, ahol a nézőtéren ülünk és várjuk, hogy kielégítsék az igényeinket, és ha tetszett, lehet, hogy többet fogunk adni a perselybe. Nem lehetünk kívülálló megmondóemberek, akik bátran hangoztatják igazságukat (véleményüket), de a felelősséget és a munka terhét elkerülik. Az egy Lélek egy testbe merített be mindegyikünket. Nincs több Lélek, és nincs több Krisztus-test sem. A test valamennyi tagja fontos, mert így alkotta meg a Mindenható. Neked is megvan a szolgálati helyed a gyülekezetben, akkor is, ha még nem végzed azt teljes odaszánással. Másokat, akár csak a családod tagjait beszeretni Isten népe közé az egyik első és mindenkire érvényes mennyei elhívásod. A Lélek nem egyszerűen használni szeretne, mint egy szerszámot, hanem betölteni és veled együtt élni.

(Paróczi Zsolt)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép