Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Mit süssünk, főzzünk KARÁCSONYRA? - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Szilárda napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendég



Képek a galériából

Márti otthona.  Topor Márta
Jézus Szíve és Szűz Mária templom mellékoltár
Fórum

Oldalak: [1] 2
60. hozzászólás
Létrehozva: 2017-12-14 10:46
ili
Hozzászólások: 729



59. hozzászólás
Létrehozva: 2011-12-11 21:53
Ili
Hozzászólások: 729
Kolbászos gombóc

Hozzávalók:
3 nagyobb krumpli, só, 20 dkg kolbász, 50 dkg liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír.

A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és kevés vízzel puhára főzzük. A főző lében krumplinyomóval simára összetörjük, enyhén megsózzuk, és hagyjuk kihűlni.
Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és kis kockákra vágjuk.
A krumplipürét liszttel összegyúrjuk. Lágy tésztát készítünk, amit lisztezett gyúródeszkán kinyújtunk. Csíkokat, majd kisebb négyzeteket vágunk belőle. Középre egy kocka kolbászt teszünk, a tészta sarkait négy oldaláról összefogjuk, és kis gombócot alakítunk belőle. Ezzel a módszerrel az egész tésztát feldolgozzuk.
Nagy fazékban vizet forralunk, ebben főzzük ki a gombócokat. Főzés közben néhányszor óvatosan megkeverjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony laskákra vágjuk, majd zsírban üvegesre pároljuk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk párolt hagymával. Összerázogatjuk, és máris lehet fogyasztani.

Tejfölt is tehetünk a tetejére.
58. hozzászólás
Létrehozva: 2011-12-11 21:49
Ili
Hozzászólások: 729
Birkakáposzta

Hozzávalók:


1 kg savanyú káposzta,
1 kg birkahús csontos és húsos része nagyobb kockákra vágva,
1 nagy fej vöröshagyma, só,
3,5 dl paradicsomlé,
2 fakanál sertészsír,
1 teáskanál fűszerkömény,
10 szem egész feketebors.
A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika.




A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A felhevített zsírban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a húst, és addig pirítjuk, míg a hús megfehéredik. Felöntjük egy liter vízzel, és felforraljuk.
A savanyú káposztához fűszerköményt, és egész feketeborsot keverünk, és a birkához tesszük. Legalább két órát főni hagyjuk.
A sertészsírban a lisztet jól megpirítjuk, híg rántás alapot készítünk. Langyosra hűtjük, és összekeverjük az őrölt paprikával. Apránként hozzáadagoljuk a paradicsomlevet.
A megfőtt birkakáposztát a paradicsomos rántással besűrítjük, és összefőzzük.

Békés-megyei recept

Bármilyen húsból elkészíthető! Pl: Nyúl!
57. hozzászólás
Létrehozva: 2011-12-11 21:42
Ili
Hozzászólások: 729
Szalalkális tészta

Hozzávalók: (nagy adag süteményhez)

1 kg liszt,
35 dkg kristálycukor,
25 dkg sertészsír,
4 tojás,
3 dl tej,
2 dkg szalalkáli,
10 dkg dió,
a sütemények összeragasztásához lekvár.

Elkészítése

A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a szalalkálit, és a liszthez adagoljuk. Beleszórunk 25 dkg cukrot, hozzáütünk 3 tojást, és összegyúrjuk.
Legjobb, ha este elkészítjük a tésztát. Tetejét meglisztezzük, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk úgy, hogy egyik fele vékonyabb, a másik vastagabb legyen. A vastag tésztából diós-cukros tészta készül, a vékonyabbat pedig úgy készítjük el, hogy minden formából két egyformát kiszúrunk, és csak az egyiket diózzuk, a másik natúr süteményt kisütés után lekvárral hozzáragasztjuk.
Amikor kinyújtottuk a tésztát, különböző formákkal kiszaggatjuk.
A megmaradt egy tojásunkat villával felverjük, és minden második tészta tetejét bekenjük vele. A durvára vágott diót 10 dkg kristálycukorral összekeverjük, és a tojással átkent süteményeket egyenként megmártjuk benne. A vastagabbra nyújtott tésztákból csak ilyen cukros, diós ízesítésűt készítünk.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk. A sütiket úgy helyezzük bele, hogy kicsi hézag legyen köztük, mert sütés közben kicsit megdagadnak. Előmelegített sütőben gyorsan megsülnek. A vastagabbakat azonnal tálalhatjuk, a vékonyabbakból egy diósat és egy natúrt lekvárral összeragasztunk, és úgy kínáljuk. Sokáig elálló, szapora sütemény, keksz helyett is fogyaszthatjuk.

Békés-megyei recept
56. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-16 14:48
lotti
Hozzászólások: 68
Katang, köszönöm! :) Azt hiszem, a gyerekek nagyon fognak örülni a csemegének!
55. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-16 11:14
katang
Hozzászólások: 130
Szia Lotti!
A szódabikarbónával nem szabad spórolni, én két púpos teáskanállal teszek ebbe az adagba, amit leírtam. Nekem is ez volt a problémám, de ez a recept tényleg bevált, kipróbáltam. Én ma gyúrom össze a tésztát, holnap sütöm ki, ha lesznek szebbek, teszek fel egy képet a frissekről.
54. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-15 14:48
lotti
Hozzászólások: 68
Katang, az én mézesem nem szokott megpuhulni, mit rontok el? Nagyon szeretem a mézeskalácsot, de már félek sütni, mert utána csak ledarálhatom mint a kekszet - bár így is fel lehet használni finomságokhoz, jobb szeretnék rendes, igazi mézest sütni. :)
53. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-04 13:23
katang
Hozzászólások: 130
A bevált mézeskalács recept



76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket összekeverünk. Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát egy éjszakára hideg helyen pihentetjük. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.

A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (20-30 perc)

Egy nap pihenés után a levegő páratartalmánál fogva meg fog puhulni.

Több hónapig eláll.
52. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-02 23:39
Lotti
Hozzászólások: 68
Tűzdelt őzérmék Széchenyi módra recept

Hozzávalók:
3,5 kg őzgerinc,
300 g füstölt szalonna,
300 g étolaj,
100 g vaj,
400 g csirkemáj,
400 g csiperkegomba,
200 g hámozott mandula,
100 g tisztított sárgarépa,
100 g tisztított gyökér,
50 g paradicsompüré,
50 g liszt,
1 db babérlevél,
1 liter csontlé,
3 dl soproni kékfrankos,
1/2 cs petrezselyemzöld,
10 adag szalmaburgonya,
10 db áfonyával t. körte,
só,
őrölt bors,
kakukkfű.

Elkészítés:

Az őzgerinc csontjáról a húst éles késsel lefejtjük, megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, és füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk, kevés darált kakukkfűvel megszórjuk, edénybe tesszük, olajat öntünk rá, és 1-2 napig hűtőszekrényben érleljük. A visszamaradt őzgerinc csontot nagyobb darabokra vágjuk, megfelelő edénybe helyezzük, kevés olajat öntünk alá, majd sütőbe tesszük és megpirítjuk. Amikor a csont enyhén megpirult, szeletekre vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát adunk hozzá, kevés paradicsompürét, és tovább pirítjuk. Megszórjuk kevés liszttel, csontlével felengedjük, sózzuk, fűszerezzük, babérlevelet adunk hozzá, két és fél, három óra hosszáig főzzük, ezután szőrszitán átszűrjük. Hozzáadjuk a vörösbort, és beforraljuk. A csirkemájat kockákra vágjuk, és leforrázzuk. A gombát megmossuk, kockára vágjuk, a megtisztított mandulát éles késsel metéltre vágjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, a csirkemájat és a metéltre vágott mandulát. Fűszerezzük, és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. Tovább pirítjuk, és a leszűrt mártáshoz tesszük hozzá. Serpenyőben olajat hevítünk, és a felszeletelt előkészített tűzdelt őzérméket angolosra sütjük. Tűzálló edénybe helyezzük, bevonjuk az elkészített raguval. Frissen sütött szalmaburgonyával és vörösborban párolt, áfonyával töltött körtével tálaljuk, tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet rakunk. Köretnek párolt rizst, burgonyakrokettet vagy házi tarhonyát is adhatunk.
51. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-02 23:26
Lotti
Hozzászólások: 68
Marcipántekercs

Hozzávalók:
10 dkg vaj, 5 ek. baracklekvár, 10 dkg darált mandula, 2 cl mandulalikőr, 20 dkg marcipán, 50 dkg darált keksz, a nyújtáshoz 2 ek. porcukor

Elkészítés:
A vajat szobahőmérsékletűre felolvasztjuk, hozzáadjuk a lekvárt, az amarettót, a mandulát és a kekszet. Alaposan összegyúrjuk úgy, hogy nyújtható masszát kapjunk. (Ha túl lágy a massza, akkor kekszmorzsát, ha túl száraz, akkor baracklekvárt adjunk hozzá.) Hűtőbe tesszük. A marcipánt kétfelé vágjuk, és mindkét darabot porcukorral meghintett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott marcipánlapokon elkenjük a masszát, és jó szorosan feltekerjük. Kívülről vékonyan megkenjük baracklekvárral és darált mandulába hempergetjük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felszeletelve kínáljuk.
50. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-01 12:50
Böbe
Hozzászólások: 38



Hatlapos

Tészta

80 dkg liszt
10 dkg zsír
12 dkg porcukor
2 db tojás
1/2 cs. szalakáli
annyi tej amennyit felvesz ( kb. 4 dl )

Krém

4 cs. vanília pudingpor + kakaópor
1 cs. vaníliás cukor
1.70 L tej
ízlés szerint cukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 egyforma részre elosztjuk és nagyon vékonyra kinyújtjuk. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel Sütőpapíron, 180 fokon pár perc alatt megsütjük.

A pudingot a szokásos módon elkészítjük. Ha valaki szereti a hatlapost túl csokisan az csak csoki pudingporból készítse, aki nem az vanília pudinggal és abba szitáljon kakaóport.

A pudingot melegen kell a lapok közé kenni, hűtőbe helyezni és szeletelés előtt több órán keresztül állni hagyni.
49. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-01 12:23
Ati
Hozzászólások: 160
Vaníliás kifli

25 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg margarin
1 tojás
15 dkg őrölt mandula
1 cs. vaníliás cukor
fel csomag sütőpor

Ezeket összegyúrod, vékony rudacskákat formázol. A világosra sütött kifliket vaníliás cukros porcukorban megforgatod.

Figyelem, tényleg nagyon rövid ideig kell sütni mert különben száraz lesz a kifli és nem omlós!

Áldott , Békés, Boldog Karácsonyi előkészületeket mindenkinek.
48. hozzászólás
Létrehozva: 2009-11-23 00:30
Linda
Hozzászólások: 197
Rahát


Hozzávalók

10 dkg apróra vágott mandula
10 dkg apróra vágott mogyoró
10 dkg apróra vágott dió
10 dkg hámozott, apróra vágott narancs
10 dkg hámozott, apróra vágott grapefruit
4 dl méz
4 dl víz
1/2 rúd vanília
1/2 dl citromlé
15 dkg kukoricaliszt
1 teáskanál finom étolaj
kevés kukoricaliszt a sütőformához

Elkészítés

Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, majd kukoricaliszttel lisztezzük meg. Terítsük el egyenletesen a tepsi alján az alaposan összekevert mandula-, mogyoró-, és gyümölcsvagdalékot. Jól keverjük össze a mézet és a vizet, tegyük bele a vaníliarudat, és állandó kevergetés mellett (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vaníliarudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mindenhova. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki onnan, és kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, porcukorban megforgatjuk.
47. hozzászólás
Létrehozva: 2009-11-12 01:56
Ili
Hozzászólások: 729


Kedves Barátaim!

Nem is gondolnánk, hogy repül az idő. 6 hét múlva - Szenteste -
Lassan gondolkodhatunk a Karácsonyi menün.

Ha valami újat szeretnétek ki próbálni nézzétek végig mit ajánlottak tavaly a többiek, és kövessétek figyelemmel az idei ajánlatokat.

Ha neked van egy (sok-sok) jó recepted kérlek oszd meg velünk.

Mindenkinek Áldott készülődést lelkileg és testileg is.

Isten Áldásával Ili
46. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-21 21:16
torokad
Hozzászólások: 11
Forralt bor

Hozzávalók (4 személyre)

750 ml száraz, nem túl savas vörösbor
70 g cukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
4 szelet citrom

Elkészítés

1. A bort és a fűszereket egy fazékban forrás előtti állapotig melegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Ne forraljuk fel a bort, mert az tönkreteszi a bor aromáját!

2. Ha felmelegítettük, tegyük bele a szeletelt citromot, szükség esetén plusz porcukorral állítsuk be az ital édességét, és csészékbe öntve forrón kínáljuk.

Áldásban gazdag, boldog, békés ünnepeket kívánok mindenkinek!
45. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-19 23:51
Marika
Hozzászólások: 213
Hal burgonyabundában

Hozzávalók

4 szelet, lehetőleg szálkamentes, bőr nélküli halfilé, 1 kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 evőkanál mustár, 4 közepes burgonya, 8 dkg liszt, a sütéshez: bő olaj, a díszítéshez: 1 citrom

Ehhez az ételhez a süllő-, a fogas- vagy a pisztrángfilé a legalkalmasabb, de jó hozzá a fagyasztott tengeri hal is. Utóbbit kissé ki kell nyomkodni és leszárogatni, nehogy sütés közben szétessen. A halat besózzuk, megborsozzuk, mustárral leheletvékonyan megkenjük. A burgonyát megtisztítjuk és lereszeljük. Alaposan kinyomkodjuk Ez a művelet azért fontos, mert ha túl vizes a burgonya, nem tapad a halra, sütéskor leválik róla. A megfűszerezett halat lisztbe hempergetjük, majd a burgonyába forgatjuk, amit kissé rá is nyomkodunk. Ahhoz, hogy a hal szép aranybarnára süljön, ne égjen meg, és a bundája se váljon le, nagyon kell figyelni a sütésére, és az olaj megfelelő hőmérsékletére. Ezért először a reszelt burgonyából 1-2 szálat dobjunk az olajba, ha följön a tetejére és sülni kezd, akkor jó, belerakhatjuk a halszeleteket. Oldalanként 2-3 percig sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Majonézes almával tálaljuk, ami úgy készül, hogy a meghámozott, kockákra vágott gyümölcsöt majonézbe keverjük, és kisebb darabokra tépett salátalevelekkel gazdagítjuk.
2 személyre

Jó étvágyat kívánok.
Szeretettel Marika

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek.
44. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-19 14:16
Ili
Hozzászólások: 729
Diós panírba bundázott hal

Hozzávalók:
4 közepes méretű filézett hal

A panírhoz
liszt
tojás
4 gerezd fokhagyma
10 dkg darált dió
zsemlemorzsa

bors

Elkészítés:
A halat megsózzuk, megborsozzuk.
A tojást habosra verjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kis sót.
A zsemlemorzsát összekeverjük a dióval.
A halakat megforgatjuk a lisztben, a tojásban majd a zsemlemorzsában. Közepesen forró olajban kisütjük.
Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.
A gyerekeim majonézes burgonyával is nagyon szeretik.
43. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-19 14:09
Ili
Hozzászólások: 729
Ormánsági töltött káposzta

Hozzávalók:
50 dkg sertéshús,
10 dkg füstölt, főtt tarja,
2 dkg zsír,
15 dkg rizs,
1 dkg só,
15 dkg füstölt szalonna,
5 dkg vöröshagyma,
20 dkg sertésmáj,
1 dkg fokhagyma,
2 dkg só,
0,2 dkg törött bors,
0,2 dkg majoránna,
1 dkg paprika,
3 tojás,
100 dkg savanyúkáposzta-levél,
200 dkg savanyú káposzta,
12 dkg zsír,
10 dkg vöröshagyma,
1 dkg paprika,
6 dkg liszt,
4 dl tejföl,
0,2 dkg törött bors.
Először megpároljuk a rizst, de csak félpuhára, s ezért a megszokottnál kevesebb vizet tegyünk hozzá. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megsütjük, leszűrjük. Zsírjában megpirítjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a borsónyi darabokra vágott májat. A sertéshúst és a füstölt tarját ledaráljuk, hozzátesszük a rizst, a hagymás májat, a szalonna töpörtyűjét, az összezúzott fokhagymát, sóval, borssal, majoránnával, paprikával ízesítjük, végül ráöntjük a tojásokat. A fenti anyagokat nagyon jól összedolgozzuk.
A káposztaleveleken végighúzódó szár vastagabb részeit levágjuk, hogy a levél könnyen hajlítható legyen. Húsz darab, kb. egyforma nagyságú levélre van szükség. Ehhez a nagyobb leveleket kettévághatjuk, illetve két kisebb levélből is összeállíthatunk egyet. A levelekre arányosan elosztjuk a tölteléket. A húst belecsavarjuk a káposztalevélbe, és henger alakú töltelékeket formálunk, két-két végét benyomkodva.
A többi káposztát ha túlságosan sós kimossuk. Megfelelő nagyságú lábosban háromnegyed részét szétterítjük, rárakjuk nem nagyon szorosan a töltelékeket, majd a káposzta megmaradt részét. Egy külön edényben finomra vágott hagymát pirítunk zsírban, megszórjuk paprikával, gyorsan elkeverjük benne, és egy kevés vízzel fölengedve az egészet a káposztára öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, körülbelül egy órát pároljuk, míg meg nem puhul. Ekkor a töltelékeket óvatosan átszedjük egy tiszta edénybe, az apró káposztát egy kevés törött borssal ízesítjük és tejföllel behabarjuk, végül jól kiforraljuk.

Én 4 szeres mennyiségből szoktam főzni a nyolctagú családomnak.
42. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-14 17:37
Dianka
Hozzászólások: 34
Citromos csillagok

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

2 citrom
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt

A mázhoz:

15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vagdalt citromhéj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.
41. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-13 21:52
Katang
Hozzászólások: 130
Kávétorta

Kakaós piskótát sütünk, hagyjuk kihűlni, végül 3 lapra vágjuk.

A krémhez lefőzünk egy bögre feketekávét (kb. 2-2,5 dl). Egy csomag csokis pudingport elkeverünk 4-6 evőkanál kristálycukorral, majd 6 evőkanálnyi tejjel csomómentesre. A kávéhoz annyi tejet öntünk, hogy fél liter legyen, majd felforraljuk, ha forr, hozzá keverjük a cukorral, tejjel elkevert pudingot, ha sűrű, hűlni tesszük. Egy kocka Rama-t habosra keverünk 4 evőkanál porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a hideg pudingot. A kész krémmel megkenjük a tortalapokat, végül bevonjuk a tetejét és az oldalát. Egy tábla étbevonót a leírás alapján elkészítünk, és rácsorgatjuk a tortára, majd ha megdermedt, fél tábla tejbevonót készítünk, és azzal dekoráljuk.
40. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-13 21:48
Katang
Hozzászólások: 130
Fenyőmagos csirkemellsaláta

Hozzávalók:
1 db nagyobb sárgarépa
2 db kígyóuborka
1/2 fej kelkáposzta
3 db alma
5 db tojás
1 marék fenyőmag
1 marék sótlan földimogyoró
1 egész csirkemell
pikáns fűszerkeverék
olívaolaj

A zöldségeket megmosom, hosszú csíkokra vágom, az almát meghámozom, kimagozom, vékonyan felszeletelem, a tojásokat keményre főzöm és mindegyiket 8 részre vágom. A csirkemellet vékony csíkokra vágom, pikáns fűszerkeverékkel megszórom, és kevés olajon serpenyőben megsütöm. Az egészet összekeverem, tetszőleges öntettel tálalom.
39. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-08 10:40
Dianka
Hozzászólások: 34
Halfilé gombával sütve

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg tengeri halfilé egy darabban, bőr nélkül
8 dkg joghurtos vaj
3 szál póré
25 dkg koktélparadicsom
15 dkg apró sampinyon
8 ív sütőpapír

Előkészítés: A halat nyolc egyforma darabra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, kihűtjük. A pórét megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, negyedeljük. A gombát megtisztítjuk, szintén négybe vágjuk.

Elkészítés: Összekeverjük a pórét, a paradicsomot, a gombát, és kissé megsózzuk, megborsozzuk. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Egymásra fektetünk két-két sütőpapírt, és a felsőt vékonyan megkenjük vajjal. A közepére fektetünk 2-2 halfilét, elosztjuk rájuk a zöldségeket, és meglocsoljuk a maradék vajjal. A papírt szaloncukorszerűen összecsomagoljuk, oldalán megtekerjük, és cérnával összekötjük. A sütő középső rácsán kb. 20 percig sütjük. A halat a zöldségekkel és krumplipürével tálaljuk.

Jó étvágyat!
38. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-04 16:59
Katang
Hozzászólások: 130
Karácsonyi kalácskoszorú

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
8 dkg cukor (helyette használhatunk mézet)
8 dkg margarin
2,6 dl langyos tej
2 dkg élesztő
6 dkg mazsola
őrölt fahéj
reszelt (bio) narancshéj
fél kiskanál só

Elkészítése:

1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket a maradék tejjel, cukorral, a felfuttatott élesztővel, csipet sóval, őrölt fahéjjal és reszelt narancshéjjal ízesítve jól összedolgozzuk. Az olvasztott vajjal hólyagosra bedagasztjuk, miközben belegyúrjuk a mazsolát is. Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük, majd három egyenlő részre osztjuk. Enyhén lisztezett deszkán egyenként vékony rudakká sodorjuk-nyújtjuk ezeket a cipókat, majd hármas copffonással koszorú alakúra befonjuk. Enyhén kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, és tejjel vagy tejszínnel bekenjük. Langyos helyen kb. 35 percig kelesztjük, majd ismét megkenjük. 200 fokos előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, hogy szép fénye legyen.
37. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-04 16:54
Katang
Hozzászólások: 130
Egybesült rostélyos finom fűszerekkel

Hozzávalók

4 ek. liszt
2 ek. mustár
1 kk. bazsalikom
1 kk. kakukkfű
1 kk. só
1 kk. chilipor
1 kk. paprika
1 kk. szurokfű
1 kk. fokhagymapor
1 kk. hagymapor
2 kg rostélyos (bordacsonttal)
2 ek. Worcestershire-szósz
2 ek. szójaszósz
1 vöröshagyma négyfelé vágva
2 sárgarépa négyfelé vágva
1 zellerszár apróra vágva
1 babérlevél
2,5 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

Keverjük össze a lisztet, a mustárt és a fűszereket, dörzsöljük bele a húsba, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsük rá a Worcestershire- és a szójaszószt. Rakjuk körbe a zöldségekkel, öntsük hozzá a bort.

Tegyük a 160 fokos előmelegített sütőbe, és gyakori locsolgatás mellett fél kilónként 40 percig süssük a húst. Ha a zöldségek hamarabb megsülnek, szedjük ki őket előbb.
36. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-03 21:55
Marika
Hozzászólások: 213
Egyszerű tepertős pogácsa.

Hajtogatás nélkül is elérjük, hogy leveles legyen a pogácsa.

Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj vagy margarin
1 dl tej
1 tk cukor
5 dkg élesztő
1 dl tejföl
3 tojás
1 ek só


40 dkg tepertő
1 tk őrölt bors, só


Elkészítés:

A tejet felmelegítjük. A felét elkeverjük az élesztővel és a cukorral, a másik felében pedig hagyjuk a vajat felolvadni. A tejfölt és a 2 tojást mini kézi habverővel elkeverjük.

A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, a túrót, a vajas tejet és az élesztős tejet. Konyhai robotgéppel, vagy kézzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva 30 percet pihentetjük.

A tepertőt vágjuk éles nagy késsel apróra. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságú téglalappá. A tésztán egyenletesen osszuk el az apróra vágott tepertőt, borsozzuk (esetleg sózzuk) meg. A tésztát piskótatekercs módon feltekerjük, konyharuhával letakarva ismét pihentetjük 30 percet.

A tésztát sodrófával 3 cm vastagra nyújtjuk. Az így keletkező keskeny téglalap tetejét kenjük meg a felvert tojással, éles késsel kockázzuk be (a kockázás elhagyható). Pogácsa szaggatóval (kb. 4 cm) szaggassunk belőle pogácsákat.
A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

35. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-03 21:05
Böbe
Hozzászólások: 38
Újévi lencseleves (ez négy személyre)

Ha itt az új esztendő első napja, akkor a mondás szerint “kötelező” lencsét enni, mert az sok pénzt hoz az új esztendőben (és tilos szárnyast, mert akkor elrepül a szerencse…). Mi sem egyszerűbb, mint egy gyors újévi lencseleves készítése? Előző nap elkészítve még finomabb.

Hozzávalók:

20 dkg lencse
5 dkg füstölt szalonna
1 ek olaj
1 hagyma
kevés zeller zöld
20 dkg leveszöldség
1 póréhagyma
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
3 szegfűszeg
só, 1/4 tk egész fekete bors
1 db nagy burgonya
ízlés szerint tejföl
1/2 citrom leve
4 pár virsli

Elkészítés:

1. A lencsét a babbal ellentétben nem kell túlzottan sokáig beáztatni a főzés előtt, elegendő annyi idő áztatásra, amíg a hozzávalókat megpucoljuk és felaprítjuk.
2. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, a hagymát és a zöldségeket vágjuk fel, a pórét karikázzuk. Kevés olajon pirítsuk ki a szalonna zsírját, tegyük rá a zeller zöldet majd a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a többi zöldséget. A lencsét szűrjük le és azt is adjuk a zöldségekhez. Annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és teatojásban a fokhagymát, egész borsot és szegfűszeget (így utána könnyen ki tudjuk venni). Fedő alatt főzzük tovább.
3. A főzési idő (figyelem, lencsénél nem tart sokáig!) felénél tegyük bele a kockára vágott burgonyát.
4. Ha levesünk kész, tegyük bele a tejfölt (legalább 1dl-t) és jól keverjük el, majd a citromlével savanyítjuk. A virslit 3 cm-es darabokra vágjuk, mindkét végüket kereszt alakban bevágjuk (így nagyon dekoratívak lesznek a levesünkben) és a már kész leveshez adjuk. Ezzel már nem kell főzni, csak fedő alatt hagyni tálalásig. Tálalás előtt szedjük ki a teatojást és a babérlevelet.

Tipp: a virsli helyett tehetünk bele (esetleg csípős) debreceni kolbászt is. Nem tévedés, hogy a leves készítéséhez nem a hagyományos lisztes habarást javaslok (bár ez is alkalmazható), hanem a következő: a burgonya 1/4-ét ne kockára, hanem vékony szeletekre vágjuk. Ezek a szeletek szétfőnek a levesben, kicsit szét is nyomkodhatjuk fakanállal, így kellemesen besűrítik azt, liszt hozzáadása nélkül is. Az újévi lencselevest fehér kenyérrel, felnőtteknek akár valami “csípőssel”, tálalom. Ezt a levest természetesen az év bármelyik napján megfőzhetjük, ha házias ételre vágyunk.
34. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-02 15:15
Peti
Hozzászólások: 61
Kókusz szelet


Tészta:
30dkg liszt
1/2cs sütőpor
2ek kakaópor
15dkg porcukor
1tojás
15dkg margarin

Töltelék:
6db tojásfehérje
20dkg porcukor
20dkg kókuszreszelék

Krém:
6tojás sárgája
3ek liszt
3dl tej
4cs van.cukor
25dkg margarin
20dkg porcukor
csoki reszelék

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük,
majd 2db félkeménységű cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni,
akkor tegyünk bele 2-3ek tejet.
A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük.
A kókuszt is belekeverjük.
A két cipót vékonyra kinyújtjuk, a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük
az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal.
Közepes lángnál 20percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a van.cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük ,a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre
eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csoki reszelékkel
megszórjuk.
32. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-02 11:17
Ili
Hozzászólások: 729
Júlia sütemény Nászasszonyomnak!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt,
30 dkg vaj vagy margarin,
20 dkg cukor,
1 cs. sütőpor,
1 cs. vaníliás cukor,
3 tojás,
5 ek. tej,
rumaroma,


A mázhoz:

Olvasztott csokoládét, vagy
ízesített cukoroldatot készíthetünk.

Elkészítés:
A tésztához előírt anyagokat habosra keverjük. Kizsírozott, lisztezett sütőformában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kihűlt tésztát olvasztott csokoládéval, vagy ízesített cukoroldattal bevonjuk.
31. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-02 06:04
Katang
Hozzászólások: 130
Gyömbérwhisky

Hozzávalók:
2 dl whisky
28 gramm reszelt, friss gyömbér
28 gramm köménymag
250 gramm mazsola
780 gramm cukor
2 citrom héja és leve

Egy jól záródó palackba tegyük a hozzávalókat. Két héten keresztül, napjában egyszer jól rázzuk fel. Végül szűrjük le, tegyük egy mutatós üvegbe. Bár ez egy melegítő ital, mégis hidegen javasolt fogyasztani.


Csokoládé likőr

Hozzávalók:
o,5 liter tej,
5o deka cukor,
15 deka csokoládé,
2 kanál kakaó,
o,5 liter rum.

A tejet és a cukor felét felforraljuk. A maradék cukorba beletesszük az összetört csokit és kakaót. A forró tejből erre a krémre öntünk egy keveset. Összekeverjük, rázzuk, hogy az alapanyagok jól egybeolvadjanak. Majd ezt a krémet öntjük a többi tejre. Amikor kihűlt a folyadék, akkor keverjük bele e rumot.


Ír krémlikőr

Hozzávalók:
2 deci rum
15 deka porcukor
2 vaníliás cukor
2 kis csomag natúr ízű kapuccsínó por
3 dl habtejszín

A tojásokat, a porcukrot és vaníliás cukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a rumot,a kapuccsínó port, és a habbá vert tejszínt. Ha sűrű a massza lehet hozzáadni egy kevés tejet is. A rum helyett whisky-vel is lehet készíteni Egy éjszaka alatt jól besűrűsödik.
30. hozzászólás
Létrehozva: 2008-11-29 07:43
Katang
Hozzászólások: 130
Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók:
60-70 dkg pulykamell
1 zsemle
2 tojás
10—10 dkg gesztenyemassza
sárga és fehérrépa
2 dl tej
2 fej hagyma
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió, liszt, vaj

Elkészítés:
A tejben megáztatjuk a zsemlyét és kinyomkodjuk. Az egészben lévő pulykamellet szeleteléssel kinyitjuk, a leeső részeket megdaráljuk. A húsra műanyag fóliát terítünk és kiveregetjük, hogy még nagyobb felületet kapjunk. A töltelékhez a gesztenyemassza 90 százalékát a kinyomkodott zsemlét, a darálthúst, a tojást összekeverjük és sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kiterített húst enyhén megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és olajjal megkent alufóliára tesszük. A zöldségeket és a hagymát karikára vágjuk, egy edénybe tesszük, majd belehelyezzük a fóliába tekert húst is. Vízzel felöntjük, és sütőben készre pároljuk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép