Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - Lelkigyakorlat
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Lelkigyakorlat - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aladár, Álmos napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

himnusz kezdősora
Jozef-Damiaan De Veuster (1840-1889)
Fórum

Oldalak: [1] 23
67. hozzászólás
Létrehozva: 2012-06-19 22:12
finokorsi
Hozzászólások: 1
Kedves Mindenki!
Szt. Ignáci és gyógyító lelkigyakorlatot szervezünk Beöthy Tamás jezsuita atya vezetésével.
Helyszín, és időpont: Kecskemét: július 15-22., és Nagykanizsa: július 22-29.
Minden gyógyulni és imádkozni vágyót sok szeretettel várunk!
Érdeklődni és jelentkezni nálam lehet: finokorsi@gmail.com
Finok Orsi

66. hozzászólás
Létrehozva: 2010-11-03 19:38
Lajos1958
Hozzászólások: 38
Szeretettel hívunk Téged is.
A Skypen estenként Ima orat tartúnk.
Minden este 20 oratol 21 oraig.
Aki részt szeretne veni az Ima közöségünkbe kérem vegye fel Lajos1958
a Skypen.

65. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-16 12:43
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Adventi Lelkigyakorlat

2009.12.16 szerda

Juhász Gyula: Betlehem

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
S gondoljatok rá holnap és minden áldott
Napján e múló életnek s legyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsonyi álomból valóság
És békessége már az embereknek!

részlet

Máthé György
c. prépost,
szolnoki esperes-plébános

Elfogadni az életet - harmadik elmélkedés

Karácsonykor egy bölcsőnél állunk meg. Az Isten-ember bölcsőjénél. Isten Fia nem a teremtett angyalok természetét vette fel, hanem a „sár-arany” emberét. Misztérium ez! Isten a tudója mindennek! A Krisztus-eseménynek is! Isten egy törékeny baba-állapotban! Azért ez nem semmi! – ahogy manapság mondogatni szokták!

Sokaknak ez elfogadhatatlan, „hisz azért ez már nem méltó az Istenhez!” – mondják. Hogyan lehet ezt megtenni, hogy a teremtetlen a teremtett természetbe transzponálja magát! Azért ez túlzás! Főleg, ha abba is belegondolunk, hogy ennek a Baba-Istennek szopni is kellett és tisztába is kellett tenni. Hát megáll az ész! Csak addig áll meg, míg az Isten végtelen, emberhez, teremtményeihez lehajló szeretetét nem kezdjük ízlelgetni.


Ugye, Kedves Testvéreim, Ti is és én is lehajlunk a beteghez, az időshöz, a kicsihez az elesetthez és nem azt mondjuk nekik, hogy te emelkedj fel hozzám. Nem, mi emberek is, ha szeretni tudunk, akkor mindig lehajlunk a kicsihez, a másikhoz. Mindezt Isten isteni módon képes megvalósítani. Ezért nyugodtan hihetünk ebben a fantasztikus valóságban, hogy Isten ember lett! Ne féljünk ettől! Sőt érezzük, hogy Isten, igen, ilyen fantasztikusan szeret és hogy Jézus Krisztusban az emberi élet véglegesen megszentelődött. Az Úristen igazolta, hogy mi fontosak vagyunk neki.

Ha Isten így megbecsüli az emberi életet, akkor nekünk is hasonlóan meg kell becsülni!

Az élet elfogadása nehéz kérdés korunkban! Azért nehéz, mert nehézzé tesszük hitetlenségünkkel! Bátrabban és sokkal nagyobb hittel kellene Istenben bízni, amikor a gyermekáldásról van szó! Miért a világ és miért nem az Isten normáját követik a házaspárok! Nem a kiélvezéshez kapták nemiségüket a házastársak, hanem azért, hogy egymás boldogítása mellett Istennek termékeny munkatársai legyenek az életadásban! Azt hiszem, darázsfészekbe nyúlok most, amikor ezeket írom! De kérem mindenki megfontolását! A líbiai elnök Kadhafi azt mondta, az iszlám megnyerte a harmadik világháborút. Kissé megdöbbentő! Miért mondta Kadhafi ezt a kemény ítéletet? Azért, mert Európában az átlagos gyermekszám 1,3 gyermek családonként, míg az muszlim családokban ennek sokszorosa. (Egyesek szerint közel hét- nyolcszorosa, de ezt a tényt én nem tudom pontosan igazolni!) Most, hogy októberben a Szentföldön jártam mondta ott élő idegenvezetőnk, hogy Betlehemben harminc évvel ezelőtt a lakosság 60 % muszlim volt, 40 % keresztény. Elég volt 30 év ahhoz, hogy radikális változás álljon be az arányszámban, mert napjainkban már 95 % a muszlim és mindössze csak 5 % a keresztény. Valóban a muzulmánok megnyerték, vagy inkább így mondhatnánk nyerésre állnak ebben a kérdésben. Én ezzel nem a keresztény-iszlám feszültségeket akarom szítani, sőt ellenkezőleg, tanulásra hívom a Kedves Keresztény Családokat.

Tanuljunk az iszlám családoktól! Csak annak lehet területi követelése, aki sok élettel rendelkezik! Hazánkban évente egy Esztergom méretű várossal csökken a lakosság létszáma. Már a szakemberek is rémképekkel fenyegetnek. A Magzatvédők idén is hívnak bennünket a méhen belüli erőszak 6 milliónál több áldozatáért engesztelni, imádkozni és küzdeni, hogy hazánk ne magzattemető, hanem életet elfogadó legyen!

(Az Életvédő Zarándoklat Hatvanban lesz 2009. december 28-án hétfőn, 16,30-kor a Római Katolikus templomban!)

Kérlek Benneteket, Kedves Olvasók, hogy Jézus jászla előtt, szent gyermekségét szemléljétek, és egyáltalán az életet, a gyermekséget az idei adventvégen, de a közelgő karácsonyi ünnepek alatt még inkább, hogy valami változás induljon már el hazánkban. Legyünk az élet elfogadói! Kedves, nős, diákónus barátom mesélte, hogy amikor felnőtt korában megtért, akkor még csak három gyermekük volt. Megtérésének gyümölcseként még két gyermeket fogadtak el! Az idei nyáron ismertem meg Kingát. Csinos, de nagyon vékony ifjú asszony. Egy gyermeket még kinéztem belőle, de amikor megtudtam, hogy öt gyermekes édesanya, megrendültem és egy mély tisztelet jött ki a szívemből. Nyár végétől tudom, hogy most már a hatodik gyermekét hordozza. Minden babavárás számára egy kereszt, - mondta, de vállalja! Tőle tanultam, hogy Isten kereszttel is szeret! Tudatosan vállalja férjével a nagycsaládot, annyi gyermeket, amennyit Isten ad! Ők is elkötelezettek a hitben, lelkiségi mozgalomhoz tartozók, akik a nagycsaládot Isten jelének tartják! Ők nem szektások, Ők római katolikusok!

Én nem ítélek, mert sok házaspárnak nem lehet gyermeke, vagy csak épp egy adatott! Vannak egészségügyi gondok több nőtestvérnél! Nem ítélhetünk! De a fogyó Magyar Nemzet rémképe, az egykézés, és a több mint 6 millió magzat-áldozat ténye lelkiismeret vizsgálatra kell sarkaljon bennünket! Kit-kit a maga területén! Jézus az emberi életet igényelte! Mi is fogadjuk el bátran, ha érkezik! Ezekben a napokban imádkozzatok a gyermeket váró édesanyákért, azért, hogy ne legyen abortusz, és hogy magyar családjaink meg tudjanak újulni Jézus Krisztusban!


Add Istenem, hogy szeressük egymást!


Add Istenem, hogy szeressük egymást! Add, hogy minden embert szeressünk, még ellenségeinket is. Nem azért, mivel testvéreink, hanem hogy, azok legyenek!

Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri szeretet, a testvér, mint olyan iránt, és az ellenség iránt, hogy a szeretettől testvér legyen.

Add megértenem, hogy amikor egy barátot szeretek, egy testvért szeretek; már velem van, már bekapcsolódott a minden embert átfogó egységbe.

Add Uram, hogy szeressek, és testvéri szeretettel szeressek! Áradjon egész szeretetem a keresztények felé, az Egyház minden tagja felé, ó, Jézusom!

Add, hogy szeretetem kiterjedjen az egész világra, a te szereteted által, hogy tagjaid átöleljék az egész világot!

Szent Ágoston

TANULSÁGOS TÖRTÉNET


A gyermek az emberszívet látta

Karácsony napján történt. Los Angelesből San Franciscoba utaztunk, hogy az ünnepeket férjem szüleinél töltsük el. Péntek este indultunk, ez évben ugyanis szombatra esett Szenteste, és vasárnapra Karácsony első napja. Hogy hétfőn már dolgozni tudjunk, már vasárnap vissza kellett indulni, hiszen Los Angeles 600 km-re volt.

A gyerekekkel együtt mintegy 14 órás kemény próba állt előttünk. Mikor már nem bírtuk tovább, King City-ben megálltunk, hogy együnk valamit. A helység hat benzinkútból és három ütött-kopott étteremből állt. Ezek közül az egyikbe tértünk be az utazástól kimerülten.

Egyéves kis csemeténket, Eriket elhelyeztem egy magas gyerekülésben, közben körülnéztem: "Vajon ki tartózkodik Karácsony napján ilyen helyen? Krisztus születésének reggelén? Mit keresek én itt Üdvözítőm születése napján? Ma még ünnepelni kellene, a családdal és a barátainkkal tölteni a napot, hálát adni Istennek a kellemes életért, melyben Ő vezet, és melyet sok kis szolgálat tesz értékessé!"

Miközben leültünk, és az étlapot nézegettük, gondolataim messze kalandoztak.

"Vajon ki olyan boldog ebben a teremben, mint mi? Kedves gyermekek, egy boldog házasság, biztos megélhetés, és mindenekelőtt a hit, amely védőpajzsunk lehet bármilyen helyzetben. A hit, amelyet ajándékként és előjogként kaptunk. A hit, amelyből másoknak is szeretnénk juttatni a közösségi munkálkodásunkon, a városban végzett szolgálatunkon és az egész életünk minden tettén keresztül. Karácsony tulajdonképpen hitünk születésének jelképe. Mi pedig itt ülünk messze otthonunktól, városunktól, mégsem elszakadva Istenünktől."

Az étterem szinte üres volt. Mi voltunk az egyetlen család. A mieinken kívül nem voltak gyermekek. A többi vendég sietve evett, halkan beszélgettek, talán mindannyian érezték, hogy egy ilyen napon senkinek sem lenne szabad itt lenni. Ezen a napon még a hitetlenek is megállnak egy kicsit, hogy a békéről és barátságról beszélgessenek.

Gondolataim fonalát Erik boldog gügyögése szakította meg: "Tetete!" Kis kezecskéjével a gyermekülés fém asztallapját csapkodta. Tekintetében csodálkozás tükröződött, szemei tágra nyíltak, fintorgott, és közben fogatlan ínyét mutogatta. Kuncogott és prüszkölt - és akkor észrevettem derültségének okát - és először nem hittem a szememnek.

Egy rongyos, gyűrött kabát, nyilvánvalóan évekkel ezelőtt volt új, agyonhordott, mocskos, foltos. Egy kitérdesedett nadrág, mely a pipaszár lábakat lengte körül félárbócosan. A cipő maradékaiból előkandikáló lábujjak, ing, melyről hiányzott a nyak. Aztán egy semmihez nem hasonlítható arc, a szája pont olyan fogatlan, mint Eriké. Zsíros, kócos haj, szőrös arc, s az orr olyan barázdás, mint a frissen szántott föld.

Csontos kezével integetett: "Na, te csöppség! Látlak ám, haver!”

Összenéztünk férjemmel: "Most mit csináljunk? Szegény szerencsétlen!" Erik tovább nevetgélt és válaszolt: "Tetete!" Minden szava visszhangra talált. A pincérnők is felfigyeltek, és néhány vendég a szomszédos asztaloknál már a torkát köszörülte. A csavargó és a kisfiam kettőse feltűnést keltett.

Egy falatot toltam Erik elé. Ő szétkente az asztalkáján. "Miért pont én?" sóhajtottam csendben.

Megjött az étel, de a társalgás folyt tovább. Az öreg átkiáltott a termen: "Akarsz almás-pitét? Szereted a túrós-palacsintát? Nézzétek! Szereti a túrós-palacsintát!"

Senki nem mulatott rajta. Alkoholista volt a férfi és idegesítő. Mérges voltam. Dennis, a férjem szégyellte magát. Még a hatéves fiúnk is azt kérdezte: "Miért beszél ez az ember olyan hangosan?" Némán ettünk - Eriket kivéve, aki mindent beleadott csak azért, hogy egy országúti vándor tetszését megnyerje.

Lassan betelt a pohár. Megfordítottam a gyerekülést. Erik üvöltve forgolódott, hogy öreg barátját láthassa. Ez már aztán sok volt.

Férjem a pénztárhoz indult, hogy fizessen, és így szólt:
"Fogd Eriket! A parkolóban találkozunk."

Kiemeltem Eriket az ülésből, és megcéloztam a kijáratot. Az öreg szétvetett lábakkal, várakozóan ült pontosan a kijárathoz vezető út mentén.

"Istenem, hadd jussak ki innen, mielőtt megszólítaná Eriket, vagy engem!" Siettem az ajtó felé. Hamar kiderült azonban, hogy sem Isten, sem pedig Erik nem így gondolta.

Mikor a férfi közelébe kerültem, oldalt fordultam, hogy kikerüljem a valószínűleg rossz leheletét. Ugyanabban a pillanatban Erik, szemét legjobb barátjára függesztve, hátrahajolt és karjait a tipikus "Vegyél fel!" kisgyermeki tartásba lendítette.

Míg azon igyekeztem, hogy ne ejtsem el gyermekemet és megtartsam egyensúlyomat, egy pillanatra szemtől szembe találtam magam az öregemberrel. Erik kitartóan emelte karjait felé. A csavargó kérdőn és esengőn tekintett rám. "Megengedi, hogy karjaimba vegyem a gyermekét?" Válaszolni sem volt időm, Erik már a férfi karjaiban volt.

Egyszerre kiteljesedett az idős ember és a kisgyermek szeretete. Erik a teljes bizalom, a szeretet és az odaadás gesztusával hajtotta a férfi rongyos vállára kis fejecskéjét. Amaz lehunyta szemét, és láttam pillái alatt az előbukkanó könnyeket. Munkában megvénült, koszos kezeivel átölelte fiam testét, és megsimogatta hátát.

Talán még soha nem mélyült el ilyen rövid idő alatt ilyen mértékben két ember között a szeretet. Az öreg így tartotta egy pillanatig karjában a gyermeket. Aztán kinyitotta a szemét, és rám nézett. Tiszta, parancsoló hangon szólalt meg: "Most vegye újból át a gyermeket!"

Alig fért ki belőlem a "persze", mintha gombócot nyeltem volna. Kelletlenül adta vissza magától Eriket, vágyakozva, mintha fájdalmat okozna ezzel magának. Átvettem a gyermeket. Még egyszer megszólított a férfi: "Isten áldja meg önt, asszonyom! Karácsonyi ajándékot kaptam öntől."

Nem fért ki más a torkomon, csak egy "köszönöm". Erikkel a karomban mentem az autóhoz. Férjem csodálkozott, hogy miért sírok, szorítom magamhoz Eriket, és miért motyogok: "Istenem, Istenem! Bocsáss meg nekem!"

Öt év telt el az esemény óta, de egyetlen kis részletet sem felejtettem el belőle. Még mindig hatása alatt vagyok. Az Evangélium üzenetét világította meg számomra. Az irgalmas szamaritánus üzenete volt, és én voltam a pap, aki továbbment.

Jézus a leprást meggyógyította, a vaknak visszaadta szeme világát - én voltam a vak.

Isten tette fel a kérdést: "Kész vagy fiadat egy pillanatra átadni?" - miközben Ő örökre átadta nekünk Fiát.

Pontosan tudtam, mit jelent a misszió, és csődöt mondtam, mert kényelmetlen volt. "Kész vagy megalázkodni olyan helyen is, ahol nem ismernek, hogy valakit boldoggá tégy?"

Krisztus szeretete volt az, amely egy kisgyermek ártatlanságában nyilvánult meg, aki nem ítélt; a gyermek az emberszívet látta, az anya csak a mocskos ruhát.

Cselekedetek nélküli hit volt. Egy keresztény, aki vak, és egy gyermek, aki látott.

El kellett ott némulnom, hogy tanuljak, és azután halljam, hogy egy idős ember ellentmondásos élete ellenére Isten áldását adja rám. Kisfiam szívében ismerte azt, amit én csak eszemmel tudtam: "Uram, mikor láttuk, hogy éheztél volna?"

Amit eggyel a legkisebbek közül megtesztek, azt velem teszitek meg.

Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, és azt a pillanatot még egyszer átélhetném, vajon mit tennék?

Talán csak egyszerűen mellé ülnék, meghallgatnám, gyermekemet karjaiba tenném, tartsa addig, ameddig ő szeretné.

N. D.
64. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-15 16:27
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Adventi Lelkigyakorlat

2009.12.15 kedd

Nagy Gáspár: Betlehemi szalmaszál

Jegyezvén szalmaszállal
- mindig és mindig:
bűnökben édesült, iramult napok
habjaiban fuldokló emberek,
egy szalmaszállal, tudjátok-e?
talán a menthetetlent mentitek.

-kívül és belül:
poklosan örvényült, háborult világ,
de a remény sohasem meghaló,
ha minden utolsó szalmaszál
ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!

Máthé György
c. prépost,
szolnoki esperes-plébános

Betlehemi szalmaszál - második elmélkedés


A szentek, az Isten emberei azok, akik rá tudnak csodálkozni Isten szeretetére, ráébrednek a tiszta lelkiismeret, a bűn nélküli élet gyönyörűségére. Az Isten emberei azok, akik mellett az élet megújul, megszépül, megtisztelődik, béke és öröm hajt ki. A szentek mellett nem kell félni! Nem kell félni azoktól, akiket az Isten Lelke tölt el! Valóban az Isten Lelkének ajándéka az áhítozott öröm és béke.

Tanuljunk meg jót tenni és akarjunk jót tenni! A saját lelkiismeretünk igazolja, hogy jót tenni az egy jó dolog, mert öröm és béke szállja meg a szívünket. S ha ez megtörténik magunknak is jó, és a mellettem lévőnek is jó! A dolog fordítottja is igaz: rosszat tenni rossz dolog, mert nem lesz jó általa a közérzetünk, a lelkiismeretünk vádolni fog, sem bennünk, sem körülöttünk nem lesz öröm és béke. Törekedjünk az igazságra és a szeretetre, akkor elkerüljük a hazugságot és a gyűlöletet!

Megváltó Urunk azért jött el közénk, hogy felmutassa az igaz, a jó, a szép és a szent életet. Jézusunk megmutatta az Istennek tetsző ember vonásait. Azért jött, hogy „életünk legyen, és hogy ez az élet bőségben legyen”! Ezért az életért, az örökért keményen megfizettettük, keresztre szögeztük! Úgy tűnik, nem nagyon értjük Isten szeretet parancsát, mert azóta is, most is, a harmadik évezredben is keresztre szögezzük Jézust, megöljük az embertestvérekben, amikor igazságtalanok vagyunk politikai, gazdasági, kulturális területeken, amikor egymást címkézzük faji, vallási és más alapokon. És eljött közénk az Isten, és velünk élt és él, tanít és olyan szép emberi életvitelt mutat, ami vonz.

Hát ez semmi, ez nem korszerű a mai embernek? Úgy tűnik, már megint magunk akarjuk megváltani magunkat, és ezért nem is jutunk egyről a kettőre. Őseink beteges világát visszük tovább a mammon, a hatalom, az „erősebb vagyok nálad”, és a bűn megannyi régi és új változatait. Hát épp ezért jött a mi Urunk, Jézus Krisztus közénk, hogy ebből a bűnökkel terhelt világunkból kivezessen bennünket, „és jótettekben buzgólkodó választott népévé tegyen” (Tit 2,14).

Jézus Egyháza azért küzd ma is, hogy az élet evangéliuma, a jó hír, az örömhír eljusson minden emberhez, hogy az Ő tanítása, élete és sebei által gyógyultak legyünk. Az Egyház minden mozdulása, az Istenben élő ember minden rezdülése egy olyan utolsó szalmaszál, amely abból a jászolból való, melyet a Gyermek-Isten szentelt meg, s melybe minden élethelyzetünkben megkapaszkodhatunk!

Legyünk ma is és minden nap a remény emberei! Olyan sokan sebzettek, olyan sokan kilátástalannak, értelmetlennek látják életüket. Nyújtsunk mi egy szalmaszálat hitünkkel, szeretetünkkel! Legyünk Egyházunkban a remény megmutatói, legyünk „emberei másoknak”, bátran adjuk Krisztust a ránk bízottaknak! De ne felejtsük el, csak akkor adhatunk a kapaszkodáshoz egy utolsó szalmaszálat a másiknak, ha mi magunk is ebbe a Szalmaszálba kapaszkodunk!

Sziénai Szent Bernardin

Atyánk! Jézus Krisztusnak,
az Evangélium Emberfiának
halhatatlan életet adtál.
De még ennél is többet tettél:
minden embernek, aki reménykedik,
a kegyelem gazdagságát
helyezted kilátásba.

Ezért merjük imánkat Hozzád intézni:
tökéletesítsd bennünk, amit elkezdtél,
teremjen sok gyümölcsöt
minden kegyelemmel megáldott ember
az idők végezetéig. Ámen.

TANULSÁGOS TÖRTÉNET

Piros lufin keresztül érkezett az ajándék

Senkinek nem beszélt arról, amit tervezett. Titokban írta meg azt a levelet is, amelyet a lufi zsinórjára kötött. Aztán, amikor már minden gyermek az iskolában volt, kilopakodott, és felsietett a dombra, hogy a lufit szélnek eressze.

"Kedves Isten" - állt nagy betűkkel a papíron - "Néhány hét múlva kistestvérkém születik. Már most is hatan vagyunk testvérek, és szüleimnek kevés pénze van. A picinek majd Pedróval és velem kell aludnia, mert nincs elég ágy. Kérlek, kedves Isten, küldj nekünk egy szalmazsákot, lehet használt is! Arcoleban lakom, Olaszországban. Beppo Sala"

Ezt írta Beppo, és abban reménykedett, hogy akinek a levelet szánta, el fogja olvasni, és amikor a kis piros pontocska eltűnt a magasban, nagy nyugalommal hazaballagott: Isten segíteni fog!

A következő napokat nehezen viselte Beppo. Tele volt várakozással és feszültséggel. Semmi sem történt. Mintha soha nem is létezett volna a piros lufi. Az egyetlen, ami mégis történt az az, hogy büntetést kellett letöltenie a lógás miatt.

Aztán mégiscsak történt valami. Négy nap telt el a levél elküldése óta. Hazafelé menet már messziről meglátta házuk előtt a postáskocsit. Izgatottan rontott be a lakásba. Az egész család a konyhában gyűlt össze. Az asztal közepén ott feküdt egy csomag. Sala papa a postással vitatkozott. Beppo a nagy hangzavarban is tisztán hallotta édesapja basszushangját.

- Postás létedre, Antonió, nem érted meg, hogy lehetetlen, hogy ez a csomag nekünk jött?

A postás az égre emelte a szemét.

- Jaj, de buta vagy! - kiáltotta - Nem tudsz olvasni? Sala. A Sala család részére. Itt áll, ni!

- Tényleg ez a nevünk. De senkit nem ismerünk Rovigóban. Ajándékot pedig nem fogadok el, ezt nagyon jól tudod. Fogd ezt a pakkot, és vidd vissza!

Azzal akkorát csapott a csomagra, hogy a földön üldögélő kisebb gyerekek az asztal alá menekültek.

Beppo nem bírta tovább.

- Hát nyissátok már ki a csomagot! - kiáltotta izgatottan - Akkor majd kiderül, nekünk szól, vagy sem.

A zaj elhalkult. Vastag szemöldöke mögül szigorúan nézett az apa a fiára, és gondolkodott.

-Nos - fordult a postáshoz, - hallottad, nyisd ki!

Sietve bontotta a férfi a zsinórokat. Amikor a doboz tetejét leemelte, néma csönd lett a konyhában. Mindenki látta, annak hófehér tartalmát: pelenkák, ágynemű és apró gyermekruhácskák! Nem volt ugyan minden vadonatúj, de tiszta és vasalt. Valóságos kincs a Sala család számára! A mama szeme nedvesen csillogott.

Nem csoda, hogy Isten éppen Rovigóban, Arcolétól majdnem 100 km-re távol adott postára egy csomagot a Sala család részére?

- Szerencse, hogy nincs feladó! - gondolta Beppo -így legalább a papa nem tudja visszaküldeni a csomagot.

Mialatt a csomag tartalma kézről kézre járt, Beppo észrevétlenül kilopakodott az ajtón. Telve volt a szíve. Lélekszakadva rohant a dombra, ahol négy nappal azelőtt a piros lufit útjára bocsátotta, és megköszönte az ajándékot a jóságos adakozónak.
63. hozzászólás
Létrehozva: 2009-12-14 15:14
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Adventi Lelkigyakorlat

2009.12.14 hétfő

Elérkezett hát az első nap!
Minden lelkigyakorlatnak az a célja, hogy megfeledkezve magunkról, Istenre tudjunk figyelni, és meghallva üzenetét, jobbá tegyük életünket.

Ehhez viszont csöndre, megfelelő körülményekre van szükség.

Gyújtson egy gyertyát.

Csendesüljön el, csukja be a szemét, tartson egy pár perces szünetet, ne gondoljon se a munkára, se takarításra, se a bevásárlásra, se egyéb más gondra, problémára.
Az Úr most itt van Ön mellett, ott ül egy másik széken, és szólni szeretne...

Babits Mihály: Karácsonyi ének (részlet)

Becsesnek láttad te e földi test
koldusruháját, hogy fölvetted ezt?
s nem vélted rossznak a zord életet?
te, kiről zengjük hogy "megszületett"!

Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.


Máthé György
c. prépost,
szolnoki esperes-plébános


Isten a miénk - első elmélkedés

Milyen is az ember? Mennyire a környezete, az éghajlati viszonyai, múltjának szokásvilága befolyásolja. A lényeg sokszor elmarad, és a lényegtelen kap hangsúlyt. Az igazság helyett a hangulat lesz a fontos! Nagy baj, ha a külső csillogás elnyomja Azt, aki fényt gyújtott, és Aki miatt fényt gyújtanak! Minden adventi időben azért küzdünk, hogy karácsony ünnepére lélekkel és ne vásárlással készüljünk! Igen, szeretnénk reálisak is lenni! Kell a karácsonyfa alá ajándék is, mert várják, meg aztán kellenek a csodálatos családi együttlétekhez a finom ételek, az italok, egy jó karácsonyi CD.

Annyira szeretnénk a karácsony ünnepét jól megszervezni, rákészülni, hogy amire oda érkezünk, már el is vesztettük a legfontosabbat, azt, Aki miatt karácsony van.

Hol vagy Jézus az életünkből? Hol vesztettünk el? Járom ezekben az adventi napokban, esténként városunk utcáit. Tényleg micsoda pompa és káprázatos fényvilág van, - ebben már utolértük a nyugati világot. Üzletek és butikok csábítanak, hívogatnak. Minden gazdasági nehézség ellenére az idén is sokat vásárolnak az emberek. Igen, karácsony nem múlhat el ajándékozás nélkül.

Most eszembe jut Rostás Sándor verbita atya, aki öt évig volt Paraguayban és elmondta egy lelkigyakorlat alkalmával, hogy élete legszebb karácsonya az volt, amikor az éhező bennszülötteknek mindenét odaadta, s neki egy fárasztó, szolgálattal teli nap során csak néhány marék, szerény ennivaló maradt. Mélyen átérzem a misszionárius atya szíve érzéseit, hogy mindez mennyire nagy boldogsággal töltötte el, hisz itt csak Jézusról és a másik embernek nyújtott szeretetről volt szó! Semmi külső csillogás nem volt.

Jézus volt, szeretet volt, s csupán ennyi elég!

Mennyire messze tudunk jutni Jézusunktól, az általa tanított szeretettől… Istent cseréljük fel ajándék-halmazokkal! Nem is találjuk meg a Lényegest dobozaink mélyén… Pedig Isten már régóta a miénk, az Ő szeretete a miénk, kezünkbe adta életét, mondhatjuk Izajás prófétával: Emmánuel, velünk az Isten!

Mi van ettől nagyobb? Mit akarsz még, te ember? Hát veled van az, Aki alkotott, aki öröktől fogva szeret! Titokzatosan, rejtetten is, de kézzelfoghatóan is veled van! Végtelen felfoghatatlanságával is itt van, de kinyilatkoztatott életével és tanításával is itt van. Felfoghatod Őt! Olvashatod a Szentírásból életét és szeretetét! Viszontszeretheted úgy, ahogy Ő kéri! És megragadhatod úgy, mint édesanyja, a Boldogságos Szűzanya!

Tudod mit jelent a karácsony? Ember Istent fog! Micsoda hallatlan bravúr az emberhez hajló Isten részéről! Csak csodálni tudjuk Isten, ajándékozó szeretetét, mert nem tárgyat, hanem önmagát adja a Fiúban, az emberré lett Istenben.

Tizenöt évvel ezelőtt Gödöllőn, a káplán, Bokros Levente atya a karácsonyi ünnepi szentmise prédikációjában egy pillanatra kikapta sógornőm kezéből, a pólyából a négy hónapos Árpika unokaöcsémet és a hívek mosolygása közepette felmutatta nekik, mondván: értsétek meg, az Örök Fiúisten ilyen gyermekké lett, ilyen kézzelfogható emberré lett! Így adta, ilyen megfogható, elérhető és felfogható közelségbe önmagát! Ez nem görög-római mitológia, ahol istenek emberi alakzatban jönnek és mennek. Amit mi ünneplünk, amit mi karácsonynak mondunk az ennyire egyszerű és ennyire isteni: A Fiúisten a világba jött és emberré lett!

Legyen a hátralévő napokban feladatunk, hogy minden imánkban, kötelességeink teljesítésében, váratlan helyzetekben, nehézségekben, örömökben és fájdalmakban tudjuk kimondani és megélni, hogy Jézus Krisztus, az emberré lett Fiúisten a miénk!

Minden élethelyzetben a miénk! És légy szíves szeretni Őt és a melletted lévő embert! Ezzel igazolod, hogy eljött hozzád is, mint egykor Betlehemben!

Canterbury Szent Anzel

Arcodat keresem, Uram, Istenem!

Taníts engem, miképpen keresselek, és hol talállak!
Te alkottál, Uram, és újjáalkottál:
ami bennem jó, az mind tetőled van.
Mégsem ismerlek még igazán.
Képedre és hasonlatosságodra alkottál,
hogy képes legyek rád gondolni
és téged szeretni.

Öntsd szívünkbe a szeretetet;
azt a szeretetet, mely hozzánk való
szeretetedből forrásozik,
hadd tudjunk másokat úgy szeretni,
mint te minket!


TANULSÁGOS TÖRTÉNET

Fogadd el tüskéidet!

A magyaltündér még több tüskét növesztett leveleire. Most már a madarak sem mertek a közelébe menni. Hetek teltek így el. A magyaltündér már nem bánatosan nézelődött, hanem mérges pillantásokat lövellt. Egyre dühösebb lett, mert a magány nem tett jót a természetének.

Már csak néhány nap volt hátra karácsonyig, az emberek gallyakat vágtak a fenyőfákról és fenyőtobozt gyűjtöttek.

- Ugyan minek az nekik? – tűnődött hangosan a kis tündér.

- Hogy feldíszítsék a házaikat. Hamarosan fenyőfát állítanak a szobájukba, és karácsonyfadíszeket aggatnak rá – szólalt meg egy hangocska mellette.

Döbbenten fordult oda, és pillantása egy apró manóra esett.

- Te ki vagy?

- A karácsonyi manó, talán már hallottál rólam, vagy mégsem? Nem számít. De áruld el, miért vagy ennyire mérges? Nemsokára itt van karácsony, akkor senkinek sem szabad mérgelődnie – intette a karácsonymanó.

- Te is mérges lennél, ha senki nem szeretne. És tudod, miért nem szeretnek? Azért, mert szúrós vagyok – panaszkodott a kis tündér.
- Érthető, hogy nem szeretnek. Csak magadnak köszönheted. Szúrósak a leveleid? Na és? Rengeteg növény, virág és rovar él a földön, amelyik szúrós. Mind jól boldogulnak. Cseppet sem mérgesek vagy szomorúak. Boldogok, hogy olyanok, amilyenek. De te nem szeretsz az lenni, aki vagy, ezért vagy magányos. Békülj meg magaddal! Magaddal és a tüskéiddel! – tanácsolta a karácsonymanó.

A magyaltündér elgondolkodott azon, amit a karácsonymanó mondott. Azután úgy döntött, hogy bohócnak öltözik. Sapkát készített piros bogyóiból, és a fejére tette. Nagy piros orrot is készített, és miután felerősítette, elkezdett körbeugrándozni vidám dalokat énekelve, és hívogatva az arra járókat.

A tündérek és az állatok hamarosan rádöbbentek, hogy a magyaltündér nem is olyan szúrós, hanem bájos és vidám teremtés. És milyen szépen mutatnak a piros bogyói a cakkos szélű, fényes, zöld levelek között

Az emberek is ezt gondolták, ezért vágtak a magyal piros bogyós ágaikból, és vitték haza, hogy házaikat díszítsék vele. Azóta is minden karácsonyokor ezt teszik, a magyaltündér nagy-nagy örömére.

Chritl Vogl
62. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-23 00:56
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Keresztény párkapcsolat


Ötödik nap 2009. július. 22

Építsük együtt népünk nagy családját és az Isten országát!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

A feladat, a munka nem csak kenyérkereseti lehetőség, a családnak, hanem a világot tovább teremtő, mindmáig munkálkodó Istennel való közösség vállalása is. Annyira szeretem magam elé képzelni a názáreti kis otthont, hol Jézus dolgozik Szent Józseffel. A gyermek és az apja, az Isten és az ember együtt dolgozik, fűrészelnek a kis műhelyben, építik azt az Országot melynek eljöveteléért naponta imádkozunk a Miatyánkban. A Szent Család verejtékes munkával keresik a mindennapit, nem segélyből él. Mária főz, nem az angyalok hozzák a mannát. A szorgalmas munkájuk nemcsak a mindennapi betevő falatot jelenti, hanem az örömöt is, a sikerélményt mely az embert boldoggá teszi. A jól végzett becsületes munka öröme, az a tiszta érzés, hogy az életnek értelme és célja van. A munka a vad, melyet elejtettél, nemcsak táplálék, hanem trófea is, mely létet biztosít neked, de mely megkoronázza fáradságos munkádat is.

Könyörögjünk:

Uram add, hogy ne féljünk vállalni a feladatokat, a családunknak szükséges anyagiakat elő teremteni becsületes munkával. Segíts, hogy jól végzett értelmes mindennapi erőfeszítéseinkkel építsük a Te szent országodat.

Jézus Krisztus szavaival, hogy minden családnak meglegyen a becsületes, tisztességes munkája, így imádkozunk.

Miatyánk...

Reggeli elmélkedés, Csaba testvér:

Reggeli elmélkedés témája:

Elmélkedés:


Gyermekeink kirepülnek, nagyszülők lettünk!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Szép nagyra nőtt lányod eladó, és boldog lehetsz, ha elkísérheted felemelt fővel az oltárhoz, hogy ott törékeny kezét kedves vőd kezébe tedd, hogy életed legszebb féltett virágát, rábízd egy fiatal emberre. Nagylelkűségedet megajándékozzák drága unokával, ki mellett pároddal megfiatalodtok, és újból gyermekké váltok. Biztos, hogy csodálatos érzés életed első bálján táncolni, és hihetetlenül szép a menny-asszonyi tánc is, de hidd el, unokád keresztelői ünnepe is valódi öröm ünnep, mely semmihez nem hasonítható boldogságot ad. Jó dolog látni, hogy felfakad a víz a kútból, melyet te ástál, de melybe a vizet mégsem te öntötted, életet adtál gyermekednek, felnevelted, de most már ő megy, alkot, épít és te az általa nagylelkűen adott, minden pohár vízért számíthatsz Isten hálás köszönetére. Jó dolog ülni a csendesen a tornácon, és életed párjával gyönyörködni a nagyra nőtt erős gyermekeitekben, sudár orgona síp unokáitokban, jó dolog a terméstől roskadozó fákban gyönyörködni az őszi napsütésben.

Könyörögjünk:

Urunk Istenünk, te bölcsen megszabtad mindennek az idejét itt a földön, a finom eper szezonja után újabb és újabb gyümölcsök szezonja jó. Én nem szeretnék csak fagyasztott epret enni. Add, hogy életem minden szakában, meglássam, és elfogadjam azokat az örömöket, melyeket te nagylelkűen felkínálsz nekünk.

Krisztus szavaival imádkozzunk azért, hogy az idős kor örömeit meglássuk, és Istenünk kezéből elfogadjuk.

Miatyánk....

Déli elmélkedés, Csaba testvér:

Déli elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Könyörgés:

Nem lesz egyedül a szívem

Szent vagy

Vén vagyok, akár a Föld:

Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.Özvegy vagyok: Társam már haza ért!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Kedvesem kit szerettem, meghalt. Nagyon hiányzik, fáj hogy nincs velem. Sírva szeretném alázattal megköszönni Uram, hogy megismerhettem életem jobbik felét, hogy ajándékként nekem adtad öt, hogy társa lehettem jóban, rosszban egyaránt. Mellette megtapasztalhattam az őszinte igaz szerelmet, azt, hogy elfogadnak, értékelnek, hogy szép vagyok. Talán rajtad kívül Istenem, senki nem látott engem olyan jónak, szépnek mind életem drága társa. Most egyedül maradtam, társam csendben haza ért, és én özvegy vagyok. Tudom, hogy azt szeretné a társam, hogy helyette is szeressek, szolgáljak. Gyermekeimet, unokáimat istápoljam, segítsem boldogulni az életben. Azt is tudom, hogy imádságos szeretettel, az égből ö is mindenben segít, és továbbra is kis családunknak támasza. Hiszem, hogy jóságosan Isten országában számunkra nagy szeretettel otthont készít, és a Szentháromsággal együtt engem is haza vár.

Könyörögjünk:

Uram Istenem, te nem a gyász, a kétségbeesés parancsát adta nekünk, hanem a szeretet és a remény parancsát, melyet sem a halál, sem a sír nem szakíthat szét. Segíts, hogy gyászomban is kezedet fogva, a szeretet parancsának az útján járjak.

Jézus Krisztus szavaival a gyászoló özvegyekért így imádkozunk.

Miatyánk...

Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Délutáni elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Minden mi él

Elmegyek

Két karodban

Két karodban ringatózom
csöndesen.
Két karomban ringatózol
csöndesen.
Két karodban gyermek vagyok
hallgatag.
Két karomban gyermek vagy te
hallgatlak.
Két karodban átölelsz te
ha félek.
Két karommal átölellek
s nem félek.
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy
csöndje sem.
Két karodban a halálon,
mint egy álmon
átesem.

Radnóti Miklós

Hála Mindenért!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Uram te létbe hívtál, nem kértem, de te megajándékoztál a létezés örömével, a teremtett világod csodálatos szépségével, mellyel betelni nem tudok. Jóságodban jónak láttál feladatot bízni rám, hivatást adtál, hogy így társad legyek a világ tovább teremtésében. Majd megajándékoztál házastársammal, hogy vándorlásom Feléd nagyon szép legyen. Kézen foghattam azt, kit a legjobban szerettem ezen a földön, és Te, teremtő Istenem egymás iránti szerelmünket megajándékoztad kacagó gyermekekkel. Igen megajándékoztál erővel, egészséggel, munka kedvel és így a mindennapit, a becsületes munkánkkal elő teremthettük, és felnevelhettük gyermekeinket. Eddig, mit adtál minden ajándék volt! Hála mindenért! Most itt állok a földi lét határainál, és tudom, hogy újabb ajándékok várnak ránk. Nem tudom, hogy hogyan lesz tovább, de végtelenül bízom benned, mert tudom, hogy örök szeretettel szeretsz engemet és drága családomat.

Könyörögjünk:

Az életem csoda volt, e földi lét szépsége, ajándékaidnak nagysága ámulatba ejt, és tudom, hogy halálomban mindent mit eddig adtál azt megdicsőülve szépen vissza kapom. Tudom, hogy szem nem látta, és földi értelem fel nem tudja fogni azt, mit a Mennyei Atyánk azoknak készített akik szeretik öt. Szerettelek Istenem, és most hálás szívvel, nagy nagy alázattal, állok Szentfölséged elé.

Jézus Krisztus szavaival, hogy egész családunk megdicsőüljön így imádkozunk.

Miatyánk.....

Esti elmélkedés, Csaba testvér:

Esti elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Isten hozzád

KÖSZÖNÖM ISTENEM


Köszönöm Istenem,köszönöm életem

Köszönöm azt hogy megszülettem,
Köszönöm azt hogy megértettem.

Köszönöm Istenem,köszönöm életem

Köszönöm azt hogy tanítottál
Mit értem tettél nekem adtál

Köszönöm Istenem,köszönöm életem

Köszönöm hogy felnőtt lettem
S még inkább hogy Ember lettem

Köszönöm Istenem,köszönöm életem

Köszönöm azt hogy fenyítettél,
Ha szükség volt rá felemeltél.

Köszönöm Istenem,köszönöm életem

Mindent Köszönök én!
Olyan jó azt mondani hogy szívem Benned él!

Szívem benned él!
Mindent köszönök én!

61. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-21 22:06
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Keresztény párkapcsolat


Negyedik nap 2009. július. 21

Családommal az Egyházban!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Kis családom otthonra talált Isten nagy családjában az Egyházban? Mit számít, ha az egész világot megnyertétek, de lelketeknek kárát valljátok? A jó Isten első kérdése az utolsó ítéleten. Hol van a te feleséged, férjed, gyermeked? És ha te nyugodt szívvel magad mellé mutatva csak annyit mondasz, hogy itt vannak mellettem, akkor Isten biztos, hogy befogad országába, de ha elhagytad kedvesedet, ha nem tudtad elvezetni az Egyházon keresztül, a szentségekhez, az élő Istenhez, és a szolgáló szeretethez, akkor valószínű, hogy az Úr vissza küld, hogy türelmes, imádságos szeretettel társadat vezesd el a felnőtt nagykorú kereszténységhez, oda, hogy az Egyházban, a Szentírást olvasva, szentségekhez járulva felnőjön az élő Istenhez. Beiratkoztál a családoddal a helyi egyházközségbe? Családod fizeti az egyházi hozzájárulást? Gyermekedet járatod hittan órára? A vasárnapot megszenteled családodban pihenéssel, imádságos templomba menéssel, jó kedvel, szeretettel?

Könyörögjünk:

Uram Istenem felelős vagyok családom lelki életéért is, segíts meg, hogy családom megtalálja a helyét a plébániánkon, egyházközségünkben. Segíts meg, hogy a szentségek vételével felnőjön családom oda, hogy majd egykor színről színre láthassunk téged az Országodba.

Családjaink, hogy otthonra találjanak az Egyházban, így imádkozunk.

Miatyánk...

Reggeli elmélkedés, Csaba testvér:

A reggeli elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Szövetségben más családokkal.Szövetségben más családokkal.

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Nem csak a történelmi korokon átívelő hosszú sorban kell megtalálja a család a maga helyét és szerepét, hanem a saját korában is társakat kell találnia. A viharban a magányos fákra sokkal nagyobb nyomás nehezül, mint egy erdő, életadó közösségében élő társaikra. Őseinktől örökölt szép szokásokat, a kalákát, a családok közti szolidaritás megannyi más módját, a Szállást keres a Szent Család szép szokását, de a radinás kosártól, a kóstoló küldésig mindent próbáljuk megélni, mindennapi életünkben. Hívjunk meg családi ünnepeinkre a baráti családokat, egymás névnapjait, az év jeles eseményeit együtt ünnepeljük meg, ne hagyjuk, hogy egymástól elidegenítsen ez a rohanó világ. Oly sok egyházi családmozgalom van, hol nyitott ajtókkal, színvonalas, lelki, kulturális programokkal várnak bennünket. Nemcsak az egyéni ember, de a család is társas életre született, keressünk az élethez, a vándor útunkhoz társakat, jó barátokat.

Könyörögjünk:

Urunk Istenünk, te jó pásztorunk vagy, terelj, tarts össze bennünket, gyermekeidet, ne hagyd, hogy családjainkat egymástól elszakítva a gonosz levadásszon. Add áldásodat, azokra a lelkiségekre, mozgalmakra, melyek összefogják és táplálják a legkisebb életadó közösséget, a családot.

Krisztus Urunk szavaival imádkozzunk családjainkért, hogy szövetségesekre találjanak egymásban.

Miatyánk......

Déli elmélkedés, Csaba testvér:

A déli elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Jézus, áldott legyél:

Azért vannak a jó barátok:

Hűség és egymásra figyelés!Hűség és egymásra figyelés!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

A mesében olyan egyszerű minden. „Megházasodtak és boldogan éltek míg meg nem haltak!” A valóságban azt tapasztaljuk, hogy a gonosz lélek mind ordító oroszlán jár körül, és keresi, hogy kit nyeljen el, ahogy a mi Urunk Istenünk, Jézus Krisztus mondta. Tudnunk kell, hogy sok kísértés és bűn próbálja családjainkból ellopni a hűséget az őszinte egymásra figyelést, kioltani a házastársi szeretetet, szerelmet. Az oltár előtt a keresztre tett eskü könnyen elhalványodik, elkopik a mindennapi terhelés alatt. A szépség megfakul, a feszes test elernyed, és ilyenkor a lángoló szív pislákolni kezd, és a csillogó tekintet elkalandozik. Ahogyan a tábortüzet táplálni kell, a házastársi szeretetet, hűséget is ápolni kell. Tartsd karba kedvesed, és ne feledd, ölelő karjaidban van a társad, a házassági hűségetek a legjobban karban tartva.

Könyörögjünk:

Uram tudom, hogy életem legdrágább kincse kis családom békéje, egysége cserépedényben van, és oly könnyen eltörik, össze roppan. Segíts meg bennünket, hogy töretlen hűséggel, szeressük egymást, és egymás iránti szerelmünket mindeneken keresztül megőrizzük.

Családjainkban, hogy megmaradjon a hűséges szeretet, Jézus Krisztus
szavaival így imádkozunk.


Miatyánk....

Esti elmélkedés, Csaba testvér:

Az esti elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Jöjj kedvesem:

Ajándékozzuk meg egymást a kiengesztelődés lehetőségével...


Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Tíz lefutásból, nem lehet tíz gólt rúgni, tíz döntésből ki hat-hét alkalommal jól dönt az már tökéletes a szakemberek szerint. Az embert az Isten egy marék porból teremtette, már az is csoda, hogy két lábon tudunk járni. Miért tartanál haragot? Kihez ragaszkodsz jobban? A te vélt, vagy valós Igazadhoz, vagy Kedvesedhez? Sajnos sokszor mindkettő nem lehet tied. Krisztus nagypéntek után nem ül félre sértődötten duzzogni, hanem túl lép a hatalmas kudarcon, és szeret, a galileai tenger partján tüzet rak, halat süt, reggelit készít, és megajándékozza apostolait a kiengesztelődés nagy lehetőségével: „Péter szeretsz te engem?” O milyen szép lenne ha a házastársak félre tudnák tenni vélt, vagy valós sérelmeiket és megtudnák ajándékozni egymást a tiszta szívből jövő kiengesztelődés lehetőségével. Gondolkozzál csak el, házastársadat valamikor annyira szeretted, hogy kész lettél volna meghalni érte, most egy békát, sértést nem tudsz lenyelni érte?

Könyörögjünk:

Uram Istenem, bűneink súlya alatt görnyedezünk, de oly nehezen tudjuk egymás hibáit elnézni megbocsájtani. Segíts, hogy a magam szeméből kivegyem a gerendát és hogy nagylelkűen mindig kész legyek a kiengesztelődésre.

Krisztus szavaival így imádkozunk a bajba került házasságokért.

Miatyánk....
2. Esti elmélkedés, Csaba testvér:

2. esti elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Várj:

SZERETLEK, KEDVESEM!

Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Szeretem azt a kis
Könnyű termetedet,
Fekete hajadat,
Fehér homlokodat,
Sötét szemeidet,
Piros orcáidat,
Azt az édes ajkat,
Azt a lágy kis kezet,
Melynek érintése
Magában élvezet,
Szeretem lelkednek
Magas repülését,
Szeretem szívednek
Tengerszem-mélységét
Szeretlek, ha örülsz
És ha búbánat bánt,
Szeretem mosolyod,
S könnyeid egyaránt,
Szeretem erényeid
Tiszta sugárzását
Szeretem hibáid
Napfogyatkozását,
Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Amint embernek csak
Szeretnie lehet.
Kívüled rám nézve
Nincs élet nincs világ,
Te szövődöl minden
Gondolatomon át,
Te vagy érzeményem
Mind alva, mind ébren,
Te hangzol szívemnek
Minden verésében,
Lemondanék minden
Dicsőségrül érted
S megszereznék
Minden dicsőséget,
Nekem nincsen vágyam,
Nincsen akaratom,
Mert amit te akarsz
Én is azt akarom,
Nincs az az áldozat,
Mely kicsiny ne lenne
Éretted hogyha te
Örömet lelsz benne,
S nincs csekélység, ami
Gyötrelmesen sért,
Hogyha te fájlalod
Annak veszteségét,
Szeretlek kedvesem,
Szeretlek tégedet,
Mint ember még soha,
Sohasem szeretett!
Oly nagyon szeretlek,
Hogy majd belehalok,
Egy személyben minden,
De mindened vagyok,
Aki csak szerethet,
Aki csak él érted.
Férjed, fiad, atyád,
Szeretőd, testvéred,
És egy személybe te
Vagy mindenem nekem.
Lányom, anyám, húgom,
Szeretőm, hitvesem!
Szeretlek szívemmel,
Szeretlek lelkemmel,
Szeretlek ábrándos
Örült szerelemmel!
És ha mindezért jár
Díj avagy dicséret,
Nem engem illet az,
Egyedül csak téged,
A dicséretet és
Díjat te érdemled,
Mert tőled tanultam
Én e nagy szerelmet!


Petőfi SándorUram az életem

Évek múlnak lassan peregve
Mint szakadt gyöngysor
Állsz egymagadban ,oly magányosan
Testedben fájdalom tombol
Hiányzik, és-te érzed pontosan
Szívedben hatalmas az űr
Kiért megtennél mindent mit lehet
Hogy boldog legyen az emlékezet
Kedves mosolyát látod még
Ölelése álomba ringatott
Ő az aki neked mindent megadott
Szeresd hát,mert
nagyon szeret,még él ő és az emlékezet
60. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-20 21:01
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Keresztény párkapcsolat


Harmadik nap 2009. július. 20

Nem anyóst, hanem örömanyát kaptál!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Azt kit nagyon szeretsz, egy áldott édesanya hozta a világra, kedvesed szerettei immár a te családod is, és te is tagja lettél kedvesed családjának. Ők nem elvesztettek egy gyermeket, hanem gazdagabbak lettek egy hálás, de a maga lábára állt gyermekkel. Pároddal kétszer annyira szerethetitek szüleiteket, kik büszke örömmel elengednek, hogy szárnyat bontva a magasba emelkedjetek. Álmaik tovább álmodói ti vagytok, a tőlük örökölt értékek hordozói, kamatoztatói, őrzői, és gyermekeiteknek tovább adóiként álltok előttük. Isten országának építésében lehanyatló kezükből a szerszámokat ti kell erős kezetekbe vennetek. A generációk hosszú sorába beállva, a nemzedékek egymást követő hullámverésében feladataitokat megtalálva éljétek meg ajándék léteteket, hogy szüleitek nagyszüleitek és majdan gyermekeitek is magasztalják a bennetek életet-bontó Istenünket.

Könyörögjünk:

Add Uram, hogy a generációk szeretettel és jósággal adják át egymásnak, és vegyék át egymástól azokat az értékeket, kincseket, melyet egy nép nemzedékei, mint áradó nagy folyók hordoznak, és visznek a történelemben. Add hogy az új családok büszkén, újból magasba emeljék népünk, nemzetünk értékeit, kincseit.

Jézus Krisztus szavaival imádkozzunk, hogy a fiatal házasokat a szülök szeretettel betudják fogadni családjaikba.

Miatyánk....

Reggeli elmélkedés, Csaba testvér:

A reggeli elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Fészek rakás, otthon teremtés!Fészek rakás, otthon teremtés!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Szeretem magam elé képzelni a Szentcsaládot, hogy Názáretben otthont építenek maguknak, templomot a közénk jövő Istennek. Megépítik az első keresztény szentélyt, hol Isten és ember egy födél alatt éli mindennapjait imádságos szeretetben. Talán a Loretoi kápolna kopott kövei, porladó téglái tudnak mesélni e kis, egyszerű ház szépségéről, melyet csordultig megtöltött az élő szeretet, az alázatos egymásra figyelés és a jóság. Ne földi pompa, csicsás üresség vezessen otthonunk megépítésében, melynek aztán a fenntartása, mint egy nagyra sikeredett mókuskerék folyamatos hajtása elrabolja minden életerőnket, szeretetre kapott véges időnket, hanem a názáreti szent család szerény otthona, mely nemcsak élettér, hanem az Istennel való találkozás szentélye is. Milyen jó lenne, ha minden fiatal pár előtt e kis szerény lakás állna példaképül, a maga egyszerűségében, szenteknek otthont adó szépségében.

Könyörögjünk:

Uram add, hogy itt a Kárpátmedence csodálatos tájain, az itt élő fiatalok egymásra találjanak, a házasság szentségében eggyé is váljanak, és kitartó szorgalmas munkájukkal, maguk, gyermekeik számára otthont építsenek. Otthont, fészket, melyben Te is otthonodra találsz.

Jézus Krisztus szavaival kérjük Isten áldását, otthont alapító fészket rakó testvéreinkre.

Miatyánk....

Déli elmélkedés, Csaba testvér:

Szentlélek jöjj

Olvasmány

Elmélkedés

Könyörgés

A Nap bíborban áll

Felelős apaság, anyaság!Felelős apaság, anyaság!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

A jó Isten szeretné megosztani veled mint szülővel az életadás, az élet befogadásának, felnevelésének, a felelősségteljes örömét. Társa lehetsz a világ tovább teremtésében az Istennek. Gyermekeidnek életet ajándékozhatsz, és felkínálhatod nekik mindazokat az értékeket, kincseket, melyeket életedben felfedeztél, melyek a te életedet is beragyogták. Gyermeked tiéd, neked mondja ki gügyögve élete első szavait. Neked hozza haza a rétről, kis kacsóival élete első virágait. Neked mondja el álmait, hivatásának alakulását, bontakozó szerelméről veled beszél csendesen, az ö házasságánál, leszel örömanya – örömapa. Ö ajándékoz meg drága unokákkal! Ő lesz az ki kerekesszékedbe, ha megéred még egyszer kigördít a természetben, hogy megcsodáld életed alkonyán a naplementét, a szülőfölded felett. Vállald ezért felelőséggel a gyermekeidet, mert, az a természetes, ha te ápolod és gondozod gyermekeidet, és majd nagyra nőve, ők is ápolnak és gondoznak tégedet, letörlik szemedről a könnyet hálából, jóságodért, amiért felnevelted őket.

Könyörögjünk:

Uram te ránk bízod az életet, a világon a legnagyobb értéket, hogy hordozzuk, és hogy alázattal tovább adjuk gyermekeinknek. Alázattal köszönöm jóságodat, hogy meghívtál a felelős apaságra, anyaságra, segíts, hogy felnőjek csodálatos szent hivatásomhoz.

A gyermeket vállaló szülőkért Jézus Krisztus szavaival így imádkozunk.

Miatyánk...

Esti elmélkedés, Csaba testvér:

Esti elmélkedés témája:

Elmélkedés:

Mama kérlek

A fiam meg a lányom

REJTELMEK

József Attila

Rejtelmek ha zengenek,
őrt állok, mint mesékbe.
Bebújtattál engemet
talpig nehéz hűségbe.

Szól a szellő, szól a víz,
elpirulsz, ha megérted.
Szól a szem és szól a szív,
folyamodnak teérted.

Én is írom énekem,
ha már szeretlek téged,
tedd könnyűvé énnekem
ezt a nehéz hűséget.

Jöjj kedvesem

59. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-19 23:26
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Keresztény párkapcsolat


Második nap 2009. július. 19

A jegyes főpap és áldás a házasságkötésnél!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

A találkozás, az őszinte ismerkedés, és a felelősségteljes eljegyzés után, egy érett kapcsolat az oltár elé ér, és ott kiteljesedik. Igen,Isten Szent Színe előtt, a tiszta őszinte szerelem a szerelmeseket felszenteli, hogy főpapi méltósággal egymásnak gyöngéden kiszolgáltassák a házasság szentségét. A pap a násznép csak tanú, tanúsítják egyház és a világ előtt, hogy megtörtént a csoda, szerelemből egy új család született. A jegyeseknek tudniuk kell, hogy a házasság kötésnél, nemcsak szentséget szolgáltatnak ki egymásnak, hanem maguk is Isten jelenlétében, szentségé vállnak, áldássá, mely erőt ad nekik, hogy kibontakozzanak, és felelős apa anyaságban életet adjanak gyermekeiknek, hogy lehozzák egymásért, családjukért akár az égről a csillagot. Két ember áll az oltár elé, hogy egyek legyenek, és egy új család lép ki a templom kapuján, az ők új, mesés frissen teremtett világukba, melyben még nagyon sok csoda vár rájuk.

Könyörögjünk:

Uram Istenem, olts égő vágyat az őszinte szerelem után, fiataljaink szívében, és teljesítsd ki azt, az életre szóló szent házasságkötésben. Szerelmük szentelje fel őket szentséget kiszolgáltató főpappá, hol ők maguk vállnak áldássá, társuknak megszentelő életet adó szent ajándékká.

A szerelemből kötött házasságok kibontakozásáért Jézus Krisztus szavaival így imádkozunk.

Miatyánk.....

58. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-19 15:05
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Második nap 2009. július. 19

Megismerni és megszeretni!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

A kis Magból felfakad az élet!

A megismerés egy folyamat, hol van Alfa és Omega, vagy még inkább Egy és Végtelen, hihetetlen távlatok. A megismeréshez, kibontakozáshoz, türelem kell, rácsodálkozás, munka és szent idő! Az idő teljességében megszületett az Isten Fia, de itt a földön is, csodálatos türelemmel, 3o év csendes názáreti életet, növekedést vállalt. Nem elég elgondolni, hogy Olimpiai bajnok leszek, kitartó kemény munkával, fel kell nőni a dobogóra. A sportoló edzésének része, megismerni saját testét, képességeit, és az általa választott sportág titkait, fortélyait is, mert csak így érik meg számára a babér. A párkapcsolat kiteljesedésének útján is sokan elesnek, össze törhetnek. Te Szánj időt rá, ismerd meg magadat és azt, kit mindenki közül leginkább Isten szép ajándékának találsz. Kövesd a szívedet és szánj időt a megismerésre, nőj fel az érett szerelmi vallomáshoz, és ahhoz is, hogy fogadni tudd párod őszinte simogató szép szavait.

Könyörögjünk:

Uram oly türelmetlen vagyok, pedig oly sokan elestek, vergődnek egy át nem gondolt, felületesen kimondott ígéretnek a súlyai alatt. Segíts meg, csendes növekedésben kivárni, azt a szent napot, mikor bomló szerelmünk elmoshatja a határokba zárt létünk elválasztó falait. Add uram, hogy szépen felnőjek, és karomba zárhassam, hordozni tudjam határtalan ajándékaidat.


Hogy kedvesemet megismerjem, és megszeressem Szent Fiad szavaival így imádkozunk.

Miatyánk.....

Reggeli elmélkedés, Csaba testvér:

Ajándék létemet neked felkínálom!

Dicsőség az atyának....

Miképpen kezdetben....

Igen hiszem, hogy Isten annyira szerette a jövendő párodat, társadat, hogy megteremtett téged, hogy általad áldottá, boldoggá váljon ő. Te vagy Isten áldó keze, simogatása, hivatásod, hogy egész lényeddel kimond a társadnak, hogy ő milyen nagy kincs, drágaság ezen a földön.
Szerelmed napfény, a tavaszi zsongás az ébredező magocskának. Mosolyod, biztató kedves szavad töri fel az ő magányának csonthéját, kulcsolja kezét kezedre, indít el, egy félénk mosolyt, mely életedben bő termést ígér. Szeretettel telt szavadra, szava vízhang csupán, mely benned újból vízhangot kelt, forrást fakaszt. Egymásban a kölcsönös szeretetetek elindít egy bomló élet lavinát, mely nem pusztít, hanem minden napotokat fénnyel tölti el, virágba borít mindkettőtöket, életet fakaszt.

Könyörögjünk:

Uram Istenem, megismertem kedvesemet, és nagyon szeretném, hogy tiszta szerelmünk szépen kibontakozna. Minden napjainkban a te jóságos szereteted szárba szökkelve gyümölcsöt hozzon. Tudom, hogy rengeteg csoda vár felfedezésre a páromban, sok még előtte is titok, adj türelmet és erőt, hogy egymásból kiszeressük mindazt a szépet és jót, mellyel te bennünket meg ajándékoztál.

Hogy kölcsönösen egymás szeretetétől megnyíljunk, Jézus szavaival így imádkozunk.

Miatyánk....

Déli elmélkedés, Csaba testvér:

Szentlecke:

Evangélium:

Elmélkedés:

Könyörgés:

Esti elmélkedés, Csaba testvér:

Gyöngéden ölelj át

Mama kérlek

A fiam meg a lányom

ATYJÁT S ANYJÁT

Atyját s anyját elhagyja az ember
Ragaszkodik asszonyához akit Isten rendelt
Egy test egy lélek lesznek mától kezdve
Közös teher,közös öröm
Együtt az úr kezében.

Már az édenkertben,Isten is azt látta
Az embernek szüksége van egy hozzáillő társra
Sokkal jobb a dolga kettőnek mint egynek
Botlik az egy,a másik segít,egyszerre el nem esnek.

Jobb kettőnek együtt kéz a kézben járni,
akármilyen hideg jöhet,azoknak nem kell fázni.
Ellenállni könnyebb ellenség ha támad
Velük az úr kegyelme van,még a pokol sem árthat.

Felette nagy titok ez,az ember meg sem érti
Hogyan lehet egyáltalán ennyire szeretni
Titok de van megoldás,az igében találod
Isten maga alkotta meg egykor a házasságot.
57. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-19 14:52
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Az Élet Útja

Első nap 2009. július. 18

Ki vagyok én? Isten szép ajándéka!

Dicsőség az Atyának.....

Miképpen kezdetben.....

Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte, mondja Szent János apostol.

Hisszük és valljuk, hogy Isten úgy szerette ezt a világot, hogy megteremtett téged, engem, mindnyájunkat, hogy általunk megajándékozza a földet.
Arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk és boldogok legyünk énekeltük sírva a hetvenes években.
Talán mi képesek vagyunk egy üres csomagot postára tenni, egy levél nélküli borítékot elküldeni, de Mennyei atyánk senkit nem küld el üres kézzel, üres szívvel erre a földre.
A te léted, egy értékes lezárt ajándék egy drága csomag.
Az ahogyan becsuksz egy ajtót, összefogsz egy inget, vagy megöntözöl egy virágot mind mind Isten adta szép simogatás kell, hogy legyen.
Betűid a fehér papíron, szavaid az iskola padok között, jókedvű tréfás kacagásod Isten csodaszép áldása, égből jött boldog mosolya, kedves áldása kell hogy legyen.
Puszta léted őszinte jó szó, Isten által kimondott igaz beszéded, gyógyír legyen!

Könyörögjünk:

Uram te mindent szeretsz ami van, mert ha nem szeretnél meg sem teremtettél volna, mondja az ószövetségi szentírásod.
Add, hogy a Te szemeddel nézzek magamra és szépnek, értékesnek lássam létemet, mindennapjaimat.
Segíts, hogy felfedezzem életem minden percében utamat a jóság felé, azt akinek ajándékul szántál, akit általam is szeretnél nagyon- nagyon szeretni.
Hogy valóban minden ember Isten áldó ajándéka legyen, így imádkozunk.

Miatyánk.....

Csaba testvér elmélkedése:

Könyörgés:

Szívből szeretni

Keresem az utam

Amikor

Köszönöm, hogy vagy nekem

József Attila: ÓDA (részlet)...........

Óh mennyire szeretlek téged,
ki szóra bírtad egyaránt
a szív legmélyebb üregeiben
cseleit szövő, fondor magányt
s a mindenséget.
Ki mint vízesés önnön robajától,
elválsz tőlem és halkan futsz tova,
míg én, életem csúcsai közt, a távol
közelében, zengem, sikoltom,
verődve földön és égbolton,
hogy szeretlek, te édes mostoha!

Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!

Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.
Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.

Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.

A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.

Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng.


Óh, hát miféle anyag vagyok én,
hogy pillantásod metsz és alakít?
Miféle lélek és miféle fény
s ámulatra méltó tünemény,
hogy bejárhatom a semmiség ködén
termékeny tested lankás tájait?

S mint megnyílt értelembe az ige,
alászállhatok rejtelmeibe!...

Vérköreid, miként a rózsabokrok,
reszketnek szüntelen.
Viszik az örök áramot, hogy
orcádon nyíljon ki a szerelem
s méhednek áldott gyümölcse legyen.

Gyomrod érzékeny talaját
a sok gyökerecske át meg át
hímezi, finom fonalát
csomóba szőve, bontva boglyát
hogy nedűid sejtje gyűjtse sok raját
s lombos tüdőd szép cserjéi saját
dicsőségüket susogják!

Az örök anyag boldogan halad
benned a belek alagútjain
és gazdag életet nyer a salak
a buzgó vesék forró kútjain!

Hullámzó dombok emelkednek,
csillagképek rezegnek benned,
tavak mozdulnak, munkálnak gyárak,
sürög millió élő állat,
bogár,
hínár,
a kegyetlenség és a jóság,
nap süt, homályló északi fény borong
tartalmaidban ott bolyong
az öntudatlan örökkévalóság.

Mint alvadt vérdarabok,
úgy hullnak eléd
ezek a szavak.

A lét dadog,
csak a törvény a tiszta beszéd.
De szorgos szerveim, kik újjászülnek
napról napra, már fölkészülnek,
hogy elnémuljanak.

De addig mind kiált
Kit két ezer millió embernek
sokaságából kiszemelnek,
te egyetlen, te lágy
bölcső, erős sír, eleven ágy,
fogadj magadba!...


(Milyen magas e hajnali ég!

Seregek csillognak érceiben.

Bántja szemem a nagy fényesség.
El vagyok veszve, azt hiszem.
Hallom, amint fölöttem csattog,
ver a szívem.)

(Mellékdal)

Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz.

Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Íme a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.
56. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-22 22:50
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Kilencedik nap 2009. május. 22

Dicsőség az Atyának.....

Miképpen kezdetben.......

Szent Rita imádság közben megtapasztalta azt a szenvedést, melyet Krisztus irántunk való szeretetből vállalt a kereszten. A töviskorona egyik tövise megsebezte a homlokát, és ő ezt a fájdalmas sebhelyet hordozta élete végéig. Jelképes tövis, élete tele volt tövissel, és ő mégis az Isten, és az emberszeretet útját járta. Szent Rita nem fordult el Istentől, ki hűségéért töviskoronájának hordozásában társául választotta öt.

Gondoljunk arra, hogy mi tudunk-e másokért áldozatot vállalni, töviskoronával a fejünkön türelmesen szeretni? Milyen nehéz szeretetből, jóságból keresztet hordozni, talán pont olyanokért kik megsebeztek bennünket? Pedig tudjuk, hogy aki Krisztus útján jár, az Krisztusnak társa lesz, az megtapasztalja azt az örömet, melyet csak az önzetlen szeretet, és a feltétel nélküli jóság adhat nekünk.

Könyörögjünk:
Ó Uram, taníts meg bennünket, hogy boldogságunkat ne a kényelemben, fogyasztásban keressük, hanem a szeretetből vállalt önfeláldozásban. Add, hogy megértsük, hogy földi létünkben, sem hatalomban, sem bölcsességben nem válhatunk hozzád hasonlókká, csak a testvéreinkért vállalt őszinte szeretetben, kereszthordozásban. Legyen bár egyetlen kis tövis a te koronádból, mi a szeretet nevében testünkbe fúródik, ha azt béketűréssel elfogadjuk, hordozzuk, akkor a Te csodálatos szép arcod vonásai ragyognak fel fel a ni arcunkon is. A szeretet szentel meg, tehet Szenté bennünket is.

A feltétel nélküli szeretet kegyelméért így imádkozunk:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária....

Délelőtti elmélkedés, Bakó Pál atya:

Pál atya elmélkedése:

Vers:

Ima a jegyesemért:

Ima a gyermekemért:

Ima a család viszály idejére:

Ima a betegség idejére:

Ima a gyász idején:

Miatyánk:

Csaba testvér befejező gondolatai:

MEGHALLGATOTT IMÁDSÁG

Erőt kértem az Úrtól,
s ő nehézségeket adott,
melyeken megedződtem.

Bölcsességért imádkoztam,
és problémákat adott,
melyeket megtanultam megoldani.

Előmenetelt óhajtottam,
gondolkodó agyat és testi erőt kaptam,
hogy dolgozzam.

Bátorságot kértem,
és Isten veszélyeket adott,
melyeket legyőztem.

Szeretetre vágytam,
és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket,
hogy segítsek rajtuk.

Kegyes jóindulata helyett
alkalmakat kaptam a jóra.
Semmit nem kaptam, amit kértem,
és mindent megkaptam, amire szükségem volt.

ISTENEM meghallgatta imádságomat!


Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Csaba testvér elmélkedése:

Élménybeszámolók:

Áldjon meg téged az Úr!

Befejező gondolat:
55. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-21 23:30
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Nyolcadik nap 2009. május. 21

Dicsőség az Atyának.....

Miképpen kezdetben .....

Megtörténik a csoda, Szent Rita régi vágya teljesül, befogadják a nővérek. Ő engedelmességből, alázattal elkezd öntözni egy kiszáradt szőlőtőkét. Jelképes cselekedet! Rita hitét, kitartó munkáját Isten megajándékozza és mindenki csodálkozására az értéktelen szőlőtőke kizöldül, és gyümölcsöt terem. A csoda ma is tart, mert él és évente terem Szent Rita szőlője.

Gondoljuk csak el, milyen egyszerű lett volna Ritának legyinteni és kivágni a szőlőtőkét. De ő rendi elöljárói akaratából neki áll egy reménytelen feladatnak.

Sajnos mi nagyon könnyen lemondunk a körülöttünk lévő személyekről, dolgokról. Egy-egy előttünk tornyosuló feladatról milyen hamar megállapítjuk, hogy megoldhatatlan, reménytelen. Pedig egy reménytelennek látszó csatát megnyerve, önbecsülésünket, hitünket nyernénk vissza. Isten az élet ura, miénk a kitartó munka, az imádság, övé a döntés, az irgalom.

Könyörögjünk:
Szent Rita a reménytelen helyzetek szentje, élete, példája bennünket is töltsön el reménnyel, hogy a magunk kiszáradt szőlőtőkéjét ne szűnjünk meg öntözni. Istennek nincs lehetetlen, csak ha az ember tehetetlen! Adj erőt Urunk, hogy kötelességein elöl ne szaladjunk el, hanem benned bízó lélekkel, még ha nagyon sokszor kilátástalannak is tűnik a ránk bízott munka, alázattal vállaljuk fel és kitartással, a Te segítségeddel oldjuk meg feladatainkat.

Szent Rita életadó reményéért, kitartásáért, így imádkozunk:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária.....

Délelőtti elmélkedés, Bakó Pál ferences atya:

Elmélkedés:

Ne félj!

TE VAGY A JÓ

Én Uram, Istenem, velem mit tettél!
Már újra megint csak megszégyenítettél.
Századszor is újra Te vagy a jó,
Én a rossz kisgyerek, vesszőzni való.

Ficánkoltam megint lábbal, kézzel,
Játszottam megint a kifent késsel,
S amikor az ujjam majd megvágtam,
Jóságod kézen legyintett lágyan.

De még le se zörrent a földre a penge,
Már mosolygott is szemed a szemembe,
Mintha mondta volna. Légy szófogadó,
Gyerek kezébe kés nem való!

Csak arra volt jó vihar és villám,
Hogy megrebbenjen aluszékony pillám,
Hogy éberséggel látni tanuljak,
Meglátni messziről felemelt ujjad.

Ó látom, Uram, hogy is ne látnám.
Szívembe maradjon vésve e látvány,
Bár el ne mosódnék onnan soha,
Ne lennék többé se vak, se puha.

Csak benned, Uram, s csak egy a reményem.
Csak annyit engedj kérni szerényen,
Hogy amit most némán súgok eléd,
Álljam becsülettel, legalább felét!

Sik Sándor

Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Áldjon meg téged az Úr:

Csaba testvér elmélkedése:

A nap témája:

Beszélgetés:
54. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-20 22:41
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Hetedik nap 2009. május. 20

Dicsőség az Atyának......

Miképpen kezdetben........

Szent Rita, gyermekei betegségben meghalnak, kedvesei elvesztése után, egyedül marad. A szörnyű veszteségek után is talpra áll, jelentkezik, hogy szerzetesnővérként szolgálja az Istent és a szenvedő bajban lévő embertársait. A jelentkező, összetört özvegyasszonyt a nővérek visszautasítják. Nem adja fel, imádkozik, Istennek és a szenteknek segítségét kéri, és végül befogadják a casciai Szent Ágostonrendi nővérek közösségébe.

Elmélkedjünk saját kudarcainkról: Ó, hányszor utasítanak vissza, hányszor értelmezik félre jó szándékunkat és törik le kibontakozó reményeinket, álmainkat. Milyen nehéz talpra állni! Sajnos sokszor környezetünk sem ért meg, hanem leír, mint egy vesztest, mint egy értéktelen lim - lomot. Szent Rita példája bizonyítja, hogy még ha a világ szemében értéktelenek is vagyunk, Isten drága gyermekeiként csodák várnak ránk. Az életszentség útja, a mennyország mindenki előtt nyitva áll.

Könyörögjünk:
Uram, oly sokszor kicsinek, összetörtnek érezzük magunkat. Környezetünk, sokszor szeretteink sem bíznak bennünk, és mi azt hisszük, hogy valóban hibásak, értéktelenek vagyunk. Szent Rita a sok csapás, nehézség ellenére, nem írja le saját magát, hanem összetört életét felkínálja ajándékként Neked. Neked, ki a kereszten kitárt karral mindenkit magadhoz hívtál. Segíts Urunk, hogy nagylelkűen életünket neked merjük ajándékozni, melyet Te akkor is szeretettel fogadsz, ha darabokra van törve.

Mennyei Atyánk, segíts, hogy gyengeségeinkben, nálad keressünk vigaszt:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária.....

Délelőtti elmélkedés, Csaba testvér:

A nap témája:

Rózsáknak szentje:

Csaba testvér elmélkedése:

Én megakarom magam tartani!

Beszélgetés:

Tárd ki kapuid:


Légy csendességben!

Légy csendességben. Isten hogyha hív,
Halkan szólít, mint pásztorhangú síp.
Kelj fel, és indulj engedelmesen,
Kutyuska-vígan, bárány-csendesen.

Ha futni verne vesszős szenvedély,
Ne gondolj vele: menj és mendegélj.
Ha futva hágy el bárki, meg se nézd.
Csak el ne vétsed a csilingelést.

Ne nézz se jobb felé, se bal felé.
Csak az egyenes út az Istené.
Hátad mögött ha mennydörög, se bánd,
Te csak sürögj a hívó síp iránt.

Ha éjbe vész is előtted az út,
Megsimogasd a síró kisfiút,
Ha sívó örvény örvénynek kiált,
Te kikerüld a szepegő csigát.

A hangos ember érőt nem teremt.
Az erőszaknál erősebb a csend.
Ha szeges-öv, ha véres máglyaláng.
Te mosolyogj, és mondd, hogy Miatyánk.

S ha tán a hang a véres Hegyre vitt,
Hol elveszik a világ bűneit,
Szelíden lépj a szegezők elé.
A nyírő béres is a Pásztoré.

Sík Sándor

Délutáni elmélkedés, Domokos atya:

Áldj meg engem:

Domokos atya elmélkedése:

Én Istenem:

Beszélgetés Domokos atyával:
53. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-19 23:08
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Hatodik nap 2009. május. 19

Dicsőség az Atyának......

Miképpen kezdetben........

A magányos özvegy egyedül neveli gyermekeit, megbocsájt férje gyilkosainak, és gyermekeit is arra kéri, hogy ne vérbosszúra készüljenek, hanem Krisztus példájára bocsássanak meg apjuk gyilkosainak. Megtesz mindent, hogy gyermekeit a fájdalom és a jogos harag, ne térítse le a szeretet útjáról.

A mi szíveinket is hányszor szorítja marékra a valós, vagy vélt sérelmek miatt érzett harag, gyűlölet. Sokszor úgy érezzük, hogy világunkat csak bosszúállással, kegyetlen tettekkel tehetjük jobbá. Szent Rita, Isteni mestere példájára nem a gyűlölet, hanem a szeretet útján jár, tudja, hogy világunkat szebbé, jobbá csak az alázatos újrakezdés, és a szeretet teheti.

Könyörögjünk:
Mennyei Atyánk, világunkban oly sok a fájdalom, a seb. Görcsösen hurcolunk magunkkal egészen friss és évszázados sérelmeket, sebeket. Kérünk segíts megbocsájtani! Adj erőt Szent Rita példájára kiengesztelődni önmagunkkal, egymással, a világgal. Add, hogy a rosszat ne rosszal, hanem jósággal, szeretettel próbáljuk legyőzni. A rossz útra tévedt testvéreinket ne elpusztítani, hanem felszabadítani akarjuk, hogy ők is megtapasztalják a kiengesztelődés, és becsületes, tisztességes élet örömeit, az Isten gyermeki élet boldogító szabadságát.

Mennyei Atyánk, segíts imádkozni, a bűnösök megtéréséért:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária....

Délelőtti elmélkedés, Csaba testvér:

A nap témája:

Szent Rita ének:

Csaba testvér elmélkedése:

Ki szívet osztja szét:

A NEVELÉS TITKA

A gyermek szíve olyan mint a malomkő: mindig őröl.
Ha jó gabonát öntötök fel a garatra, jó lisztet kapok.
Ha silány vagy romlott a gabona ilyen lesz a liszt is.
Ha nem öntök fel semmit a kő megőröli önmagát.
Jó dolgokat kell neki adnunk, hogy ne legyen ideje a gonoszságokat szeretni, vagy ami még ennél is rosszabb vesztére csak önmagát...

Don Bosco

Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Elmélkedés:

A holnap egy új nap:

Beszélgetés:

Ha hinnél valamiben:

Búcsú elmélkedés:

Ennek is eljön a vége:

52. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-19 00:13
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Ötödik nap 2009. május. 18

Dicsőség az Atyának...

Miképpen kezdetben......

Szent Rita immár boldog családi élete, két szép iker fiú születése után, néhány évvel, 18 évnyi házasság után, tragikus véget ér. Szeretett férjét, régi ellenségei meggyilkolják. A szörnyű esemény után, Rita képes újrakezdeni, és magányos özvegyként, egyedül neveli tisztességesen gyermekeit.

Gondoljunk a bennünket ért pótolhatatlan csapásokra. Nincsen ház kereszt nélkül. Mindannyiunkat ért, és ér kisebb-nagyobb kudarc, tragédia. Szent Rita nem adta fel, nem esett kétségbe, hanem volt ereje újból felállni, és hittel tovább menni. Nekünk is fel kell állnunk, el kell engednünk azt mit elvesztettünk, és tovább kell mennünk reménnyel, életutunkon. Isten nem a sírás, a gyász parancsát, hanem a szeretet parancsát adta nekünk.

Könyörögjünk!
Urunk Istenünk, adj erőt, hogy ahogyan a jót és a szépet elfogadjuk tőled, ugyanúgy tudjuk elfogadni, feldolgozni azt is mi fájdalmat, sebet okoz nekünk. Segíts meg, hogy Szent Rita példájára, újra tudjunk kezdeni, talpra tudjunk állni. Add nekünk a te Húsvét hajnali nyugodt, csendes újrakezdésedet, mellyel felálltál nagypéntek halálából. Győzedelmeskedjen az élet, a szeretet életünkben is a halál felett.

Imádkozva kiáltunk hozzád Atyánk, és kérünk segítséget, erőt, keresztünk hordozásához:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária....

Délelőtti elmélkedés, Csaba testvér:

A nap gondolata:

Csaba testvér elmélkedése:

Könyörgés:

Korál:Kergesd el a felhőt a házadból

Ments meg Uram!

A virágtalan, gyümölcstelen ágtól,
A meddőségtől, lanyhaságtól,
A naptalan és esőtelen égtől.
Ments meg Uram a szürkeségtől!

Édes az ifjak mentás koszorúja,
Fehér öregek aranyos borúja,
Virága van tavasznak, télnek.
Ne engedj Uram, koravénnek!

Csak attól ments meg, keresők Barátja,
Hogy ne nézzek se előre, se hátra.
Tartsd rajtam szent, nyugtalan ujjad,
Ne tűrd, Uram, hogy bezáruljak!

Ne hagyj Uram, megülepednem,
Sem eszmében, sem kényelemben.
Ne tűrj megállni az ostoba van-nál,
S nem vágyni többre kis mái magamnál.

Ha jönni talál olyan óra,
Hogy megzökkenne vágyam mutatója,
Kezem kezedben ha kezdene hűlni,
Más örömén ha nem tudnék örülni.

Ha elapadna könnyem a más bűnén,
A minden mozgást érezni ha szűnném,
Az a nap, Uram, hadd legyen a végső.
Szabadíts meg a szürkeségtől!


Sik Sándor

Délutáni elmélkedés,Csaba testvér:

Elmélkedés:

Könyörgés:

Ne add fel :
51. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-18 00:23
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Negyedik nap 2009. május. 17

Dicsőség az Atyának...

Miképpen kezdetben......

Rita, a fiatal asszony megtapasztalta férje kegyetlen, züllött, durva természetét. Házaséletük elviselhetetlenül nehéz, de tudja, hogy Isten legfőbb parancsa a kitartó, gyógyító szeretet parancsa, és ezért nem hátrál meg. Hosszú évek önfeláldozó szeretete, jósága, imádságos kitartása, meghozza férje megtérését. A házastársi szeretet győzedelmeskedik a bűnös vágyak felett, és boldog, kiegyensúlyozott lesz az életük.

Elmélkedjünk saját családunkról, közvetlen kapcsolatainkról. Vajon én, mint egyszer használatos zsebkendőt dobom azokat, kik tévedtek, hibákat, bűnöket követtek el? Tudok küzdeni szeretteimért, vagy hagyom, hogy a gonosz lélek, a vergődő szeretteimet elragadja mellőlem? Képes vagyok akár átdöfött szívvel is szeretni, párbeszédet folytatni, újra kezdeni, hinni a szeretet végső győzelmében?

Könyörögjünk!
Mennyei Atyánk, oly sok kapcsolat hull darabokra, családok bomlanak szét, gyermekek sodródnak el szüleiktől, barátok fordítanak hátat egymásnak. Alázattal kérünk, hogy Szent Rita példájára, ne eltaszítsuk a bűnöst, hanem kitartó, imádságos szeretettel gyógyítsuk, mentsük meg őt. Te nem bírónak küldtél ebbe a világba, hanem orvosnak. Adj erőt, hogy hinni tudjunk a jóság, a párbeszéd és a szeretet gyógyító, új életet adó erejében.

Hogy családjaink ne térjenek le a szeretet útjáról, így imádkozunk:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária.......

Délelőtti elmélkedés, Bernadin testvér:

Ének:

Bernadin testvér elmélkedése:

Könyörgés:

Ének:

Ima Szent Ritához:

Ima:

Vers:

Koncz Zsuzsa: Összetartozunk

Vers:

Koncz Zsuzsa: Jöjj kedvesem

GYERMEKKÉ TETTÉL

Gyermekké tettél. Hiába növesztett
harminc csikorgó télen át a kín.
Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg.
Hozzád vonszolnak, löknek tagjaim.

Számban tartalak, mint kutya a kölykét
s menekülnék, hogy meg ne fojtsanak.
Az éveket, mik sorsom összetörték,
reám zúdítja minden pillanat.

Etess, nézd éhezem. Takarj be fázom.
Ostoba vagyok foglalkozz velem.
Hiányod átjár, mint huzat a házon.
Mondd, távozzon tőlem a félelem.

Reám néztél s én mindent elejtettem.
Meghallgattál és elakadt szavam.
Tedd, hogy ne legyek ily kérlelhetetlen,
hogy tudjak élni, halni egymagam!

Anyám kivert a küszöbön feküdtem
magamba bújtam volna, nem lehet
alattam kő és üresség fölöttem.
Óh, hogy alhatnék! Nálad zörgetek.

Sok ember él, ki érzéketlen, mint én,
kinek szeméből mégis könny ered.
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén
nagyon meg tudtam szeretni veled.


József Attila


Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Reményik Sándor: Sóhaj a mindenségért

Elmélkedés:

Maradj velem

Beszélgetés a munkatársakkal:

Oh, Szent Rita ének és Reményik Sándor: Ne ítélj vers

Köszönet:
50. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-16 23:55
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Harmadik nap 2009. május. 16

Dicsőség az Atyának....

Miképpen kezdetben....

A fiatal Ritának döntenie kell, lelkében vágyat érez a szerzetesi élet iránt, de szülei kérésére igent mond a gazdag Pauló Moncini kérésére és férjhez megy. Vállalja a házastársi, családanyai hivatást.

Elmélkedjünk saját hivatásunkról: Isten azt akarja, hogy minden kis patak beletorkoljon egy nagy folyóba. Sajnos, nagyon sok fiatal élete megfeneklik, és nem képesek vállalni az életre szóló elkötelezettséget. Őszinte, saját képességeinket számba vevő útkeresés után, mindannyiunkban meg kell szülessen a döntés, az elhatározás, hogy hol, milyen pályán, kinek az oldalán akarjuk életünk gyümölcseit megteremni.

Könyörögjünk:
Szentlélek Úr Isten, bölcs tanácsnak lelke, áraszd ki fiataljainkra a tisztánlátásodat, hogy meglássák, hogy mit kell tenniük, és adj erőt is nekik, hogy a felismert úton, a vállalt értékeket kitartó munkás élettel, valóra tudják váltani. Ments meg Uram a meddő, céltalan sodródástól. Szent Rita közbenjárására segíts, hogy egyetlen életünkben, hivatásunkban, jól döntsünk.

Imádkozzunk, szerzetesi és családos hivatásokért:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária.....

Délelőti elmélkedés, Bernardin testvér:

Bernardin testvér elmélkedése:

Napi gondolat:

Könyörgés:

A kisherceg dala:

Koncz Zsuzsa:Ahogy lesz, úgy lesz

A LEGNAGYOBB KÉRÉS

"Legyen meg a Te akaratod!"
Ha elkerülnek a gondok, a bánatok,
Könnyű kimondani ezt a mondatot.
De, ha nehéz órák jönnek, s az öröm ködbe vész?
Ha a szív vérzik, a lélek zokog?
Ha éjszakának tűnnek a nappalok,
Akkor nehéz eltördelni ezt a mondatot,
Hogy "legyen meg a Te akaratod!"

Inkább sikoltanék, Atyám óh, ezt ne! Ne!
Miért kellett ennek így történnie?
És a szívem keserű lázadásba jut,
Ha érthetetlen előtte az út,
Sírva tesz fel kínzó kérdéseket,
Én Istenem! Hát ez a szereteted?

Azután lassan elcsitul, "bocsáss meg, óh Atyám!"
Hisz Te szeretsz engem mindig igazán.
A kínban vergődő szívemmel is tudom:
Te vezetsz engem a legjobb úton.
Akaratod ellenemre is véghez viheted,
Szívem mégsem lesz ettől csöndesebb.

Taníts meg hát Hozzád méltón imádkozni,
Hogy ne csak szájjal, de szívemből is tudhassam mondani:
"Legyen meg a Te akaratod,
Ahogy Te akarod, mégse úgy, ahogy én.
Mert a békesség csak így lesz az enyém."

Lehet az út tövises, meredek,
Amerre Te vezetsz, arra én bátran mehetek,
Mindennapi kérésem így csupán egy marad:
Add, hogy csupán Téged kívánhassalak.
Legyen minden úgy, ahogy Te akarod,
Ha az éj temet, ha a Nap nevet.

Fogd meg hát a kezem,
Fogadd el újra a szívem.
Ha az utam célját el is takarod,
Hiszek Benned!
Legyen mindig meg a Te akaratod!Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:

Vers:

Csaba testvér elmélkedése:

Könyörgés:

Beszélgetés az elkötelezett életformáról:
49. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-15 22:04
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Második nap 2009. május. 15

Dicsőség az atyának....

Miképpen .....

Szent Rita szülei egyszerű emberek, a mezőn dolgoztak. Egy fa árnyékában, alvó kislányra méhraj telepedett. Szülei megijedtek, de nem estek kétségbe, hanem imádságos szeretettel, óvatosan megtisztították, kimentették épen, egészségesen lányukat a méhek közül.

Elmélkedjünk azokról a gyermekekről, fiatalokról, kiket a mai élet veszélyei fonnak be, az alkohol, a kábítószer, vagy más bűnök, testet, lelket romboló veszélyek. Szent Rita szülei imádkozva, kapkodás nélkül, a veszélyt vállalva megszabadították gyermeküket, megmentették a méhecskék fullánkjaitól. Vajon bennünk megvan-e ez a kitartó, imádkozó, csendes küzdelem, gyermekünk testi, lelki épségéért? Tudunk-e veszélyt, áldozatot vállalni, imádságos szeretettel gyermekeinkért, egymásért?

Könyörögjünk:
Mennyei Atyánk, gyermekeinket, fiataljainkat oly sok kísértés, baj fenyegeti a mai világban. Szeretettel kérünk, segíts, hogy a felnövekvő generációkat, megtudják őrizni a szülők a veszedelmektől. Kérünk, segítsd a bajba sodródott fiatalok szüleit, tanárait, lelkipásztorait, hogy megtudják menteni a bűn, a gonosz karmai közé került életeket. Segíts Gondviselő Mennyei Atyánk, hogy Szent Rita szülei példájára egészségesen, tisztán, szépen neveljük fel gyermekeinket, és óvatos bölcsességgel, kitartó munkával tisztítsuk meg őket a bűntől.

Veszélyeztetett gyermekeinkért, fiataljainkért, így imádkozunk:

Miatyánk.....

Üdvözlégy Mária.....

Délelőtti elmélkedés, Csaba testvér:

A nap témája:

Csaba testvér elmélkedése:

Szent Rita ének:

Koncz Zsuzsa: Békét és reménységet

Élményeiket és tapasztalataitokat elmondták Szász Csilla dévai házfőnők. Trepák Cecília tusnádfürdői volt házfőnők,
Denei Katalin önkéntes nevelőnő

Nox: Eskü

Kő az úton

Gondolod hogy kerül életed útjába
Egyetlen gátló kő is hiába?
Lehet otromba ,lehet kicsike,
Hidd el ahol van ott kell lennie.

De nem azért hogy visszatartson téged,
S lohassza kedved,merészséged,
Jóságos kéz utadba azért tette,
Hogy te megállj mellette.

Nézd meg a követ s aztán kezdj beszélni
Róla Isteneddel
Őt kérdezd milyen üzenetet
küld azzal az akadállyal Neked.

S ha lelked Istennel találkozott
utadba minden kő áldást hozott.


(Prohászka egyetlen ismert verse)

Délutáni elmélkedés, Antal testvér:Szent Rita rózsafüzér imádkozása:

Antal testvér elmélkedés:

Ima:

Búcsú gondolatok:

Ha elölről kezdhetném a gyermeknevelést

Ha elölről kezdhetném a gyermeknevelést,
Fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet.
Példálkozás helyett példát mutatnék.
Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék.
Nem nagyokost játszanám, hanem okosan játszanék.
Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot.
Kirándulnék, sárkányt eregetnék,
Réteken kószálnék, bámulnám a csillagokat.
A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék.
Nem erőszakoskodnék a gyerekkel, hanem a lelkét erősíteném.
Ebből az önbizalmat építeném, azután a házamat.
Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről
És többet a szeretet hatalmáról.

Diane Loomans

A GYEREKEK MEGTANULJÁK AZT, AMIBEN ÉLNEK

Ha a gyerek szidalmakban él,
Megtanulja az ítélkezést.

Ha egy gyerek haragban él,
Megtanulja a harcot.

Ha a gyerek félelemben él ,
Megtanulja a rettegést.

Ha egy gyerek szánalomban él,
Megtanulja az önsajnálatot.

Ha egy gyerek gúnyban él,
Megtanulja a szégyent.

Ha egy gyerek féltékenységben él,
Megtanulja az irigységet.

Ha egy gyerek szégyenben él,
Megtanulja a bűntudatot.

Ha egy gyerek biztatásban él,
Megtanulja az önbizalmat.

Ha egy gyerek megértésben él,
Megtanulja a türelmet.

Ha egy gyerek dicséretben él,
Megtanulja az önbecsülést.

Ha egy gyerek megértésben él,
Megtanulja a szeretetet.

Ha egy gyermek helyeslésben él,
Megtanulja magát szeretni.

Ha egy gyerek elismerésben él,
Megtanulja hogy jó ha célja van.

Ha egy gyerek önzetlenségben él,
Megtanulja a nagylelkűséget.

Ha egy gyerek tiszteségben és őszinteségben él,
Megtanulja,mi az igazság és a becsület.

Ha egy gyerek biztonságban él ,
Megtanulja, hogy bízzon magában és a többiekben.

Ha egy gyerek barátságban él,
Megtanulja,hogy jó a világban élni.

Ha egy gyerek nyugodalomban él,
Megtanulja a saját békéjét.

A te gyereked miben él?
48. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-15 10:39
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Szent Rita Kilenced

Első nap 2009. május. 14

Dicsőség az Atyának a Fiúnak és a Szentléleknek!

Miképpen kezdetben, most és mindörökké, Ámen! ...

Szent Rita szülei, Ammatta és Antonio Lotti, Olaszország egyik legszebb vidékén, Perugiaban éltek, egy kis faluban, a hegyek között Roccaporenaban, mint e kis falu megbecsült polgárai. Idősek voltak, de nem szűntek meg bizakodva imádkozni, Istentől gyermek áldást kérni. 1381-ben imájuk meghallgatásra talált, és lányuk született, kit Margaritának, (Margitnak) kereszteltek meg, de szeretettel csak Ritának becéztek.
Elmélkedjünk az élet befogadásáról: Vajon megvan bennünk Szent Rita szüleinek tisztelete, őszinte, kitartó vágyakozása az élet iránt? Tudjuk, hogy földi létünk, életünk kiteljesedése a gyermek áldásban lesz teljes? Egyéni, közösségi létünk, megmaradásunk az élet melletti döntésünktől függ. Imádkozzunk a fiatalokért, idősebbekért, hogy merjenek, akarjanak tudatosan dönteni az élet mellett, a gyermek vállalás mellett és, hogy a megfogant életet tiszteljék, lássák meg benne az Isten ajándékát, a világot megszentelő holnap Szentjét.

Könyörögjünk:
Mennyei Atyánk, Szent Rita szülei tudták, hogy ha együtt közösen kérik tőled az életet, a gyermekáldást, akkor Te jóságosan meghallgatod a hozzád esdeklők imáját. Tiszta szívből kérünk, hogy hallgasd meg a hozzád forduló családok imáját és ajándékozz nekik ép, egészséges kisbabát, hogy gyermekeiket átölelve, hálatelt szívvel dicsőítsenek, hirdethessék, hogy Te vagy az élet Ura. Adj nekünk Mennyei Atyánk, tiszta szívű édesanyákat, édesapákat, és sok-sok kacagó kisbabát.

Gyermekáldásért imádkozzunk:

Miatyánk....

Üdvözlégy Mária......


Délelőti elmélkedés, Bernadin testvér:

Bevezető, Zsóka nevelő:

Elmélkedés Bernadin testvér:

Ima, Ének Szent Ritához:

Zorán - Apám hitte:Ha romba dőlnek legszebb álmaid,
reményeid el ne hagyjanak,
Mert sokszor a romok fölött
a legszebb virágok nyílnak.

(Johann Wolfgang von Goethe)


Délutáni elmélkedés, Csaba testvér:Elmélkedés, Csaba testvér:Vers: Boldogság vár rád

Beszélgetés Karda Róberttel és feleségégével:

Cserháti Zsuzsa: Édes kisfiam

47. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-14 23:37
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Jézus Krisztus földi élete során nem a külső politikai hatalmat, és nem is a gazdasági élet szabályait akarta megreformálni, hanem magát az embert, ki felépíti a családot és a társadalmat.

Szent Rita Kilenced.

Jézus Krisztus földi élete során nem a külső politikai hatalmat, és nem is a gazdasági élet szabályait akarta megreformálni, hanem magát az embert, ki felépíti a családot és a társadalmat. Ki a maga jó vagy bűnös hozzá állásával megszenteli a világot amelyben él, vagy összetöri, és a fájdalom, a szenvedés forrásává változtatja.

Nagyon sok összetört családból fogadtam be gyermeket. A legtöbb családban a kezdet kezdetén jól indultak a dolgok, minden történhetett volna nagyon szépen is, hisz gyerekek születtek szeretetből, szerelemből, de az emberi gyarlóság, a bűnök össze törték az álmokat, és mérhetetlen szenvedéseket zúdítottak azok vállára, kik végül is egy családban össze tartoztak.

A kilenced alatt szeretnénk imádkozni az édesanyákért, édesapákért, a megfogant és megszületett életekért, azért, hogy Szent Rita példájára megerősödjünk a jóban, és erőnk legyen elindulni, vagy felállva tovább menni azon az úton, melynek végén alázattal egy asztalhoz ülhetünk az Élő Istennel és az Ő szentjeivel.

Lelkigyakorlatunk egy-egy napi témáját a csatolt Szent Rita kilenced adja. Mindennap két elmélkedés fog elhangzani, reggel nyolckor, és délután hatkor, mind a két elmélkedést a Mária rádió élőben fogja hozni, de a www.magnificat.ro oldalon is meglehet hallgatni.

Március 14. Csütörtök.

08.00 Szentmise, elmélkedés. Bernardin testvér.
Gyermek a családban, gyermek vállalás.

18.00 Elmélkedés. Csaba t. A gyermek Isten szép ajándéka.
Betelefonálókkal való beszélgetés

Március 15. Péntek.

08.00 Elmélkedés. Csaba t. Gyermek nevelés,
Szent Ritát megmentik a méhektől a szülei.

18.00 Szentmise, elmélkedés. Antal t. A gyermek nevelé szépsége,buktatói. Betelefonálás

Március 16. Szombat.

08.00 Szentmise, elmélkedés. Bernardin t. Hivatás tisztázás, Szent Rita a házasság mellett dönt.

18.00 Elmélkedés: Csaba t. Elkötelezett életforma.
Betelefonálások

Március 17. Vasárnap.

12.00 Szentmise, elmélkedés. Bernardin t. Szent Rita legyőzi a rosszat jóval

18.00 Elmélkedés. Csaba t. Szeressük ki egymásból a jót. + Betelefonálások

Március 18. Hétfő.

08.00 Elmélkedés: Csaba t. Szent Rita elveszti 18 év házasság után a férjét

18.00 Szentmise, Csaba t. elmélkedés. Kudarc, tragédia feldolgozása az életünkben + Betelefonálások

Március 19. Kedd.

08.00 Szentmise, elmélkedés: Antal atya, Szent Rita megbocsájt, kiengesztelődés

18.00! Elmélkedés: Csaba t. kiengesztelődésre való nevelés + Betelefonálás

Március 20. Szerda.

08.00 Elmélkedés Csaba t. Szent Ritát mindenki elutasítja, de Isten szemében drága szent.

18.00 Szentmise, elmélkedés: Csaba t. Gyengeségünkben vagyunk igazán erősek... Betelefonálás

Március 21. Csütörtök

08.00 Szentmise, elmélkedés Antal atya: Szent Rita a reménytelen esetek szentje, a szőlő töke

18.00 Elmélkedés. Csaba t. Mindig van tovább

Március 22. Péntek.

08.00 Elmélkedés Csaba Szent Rita és a tövis Krisztus koronájából

18.00 Ünnepi Szentmise, Antal atya, elmélkedés.

Csaba testvér.
46. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-12 00:36
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 12

14. A nap kezdete


Urunk, akit jobban elrejt
ez a világ, mint a sírbolt,
Te, akit bűneink keresztre feszítenek,
Te, akit eltemettünk szívünkben
feszítsd fel a sziklát,
amelyet eléd hengerítettünk.
Ezt kéri tőled szegény hitünk.
Nagypénteki gyászában már
félhangon énekel valami benne.
Hiszen ez az éjszaka, amely
most ráborul a hitre,
számára csak a nap kezdete.
S a nap te vagy, ó Krisztusunk!

André Frossard

A nap kérdése


Ugye semmi sem történik véletlenül az életünkben?


Feltámadás

Kedves testvéreim, nem tudom számmal elmondani, amit lelkemben érzek, szívem örömét nem tudja tolmácsolni a nyelvem.
"Ez az a nap, amelyet az Úr megszabott, ujjongjunk és vigadjunk rajta!"
Örüljetek testvérek, mert megváltásunk ára ki van fizetve. Sokba kerültük, és értünk magát is áruba bocsátotta az, aki megváltott bennünket. Krisztus ugyanis, a mi Urunk és Megváltónk azért született, hogy tanítson bennünket, azért halt meg, hogy meggyógyítson bennünket.

A kereszt halált hozott Krisztusnak, de üdvösséget a kereszténynek. Feltámadt a Megváltó - istensége összes jegyeinek pompájában. Születését csillag követte, sírját dicsőség, Sírjánál az az angyal áll őrt, aki hírül adta, hogy meg fog születni. Születésével megszüntette a tévelyt, halálával széttiporta a halált, a pokol tornácából előhívta azt, akit teremtett. Az ő keresztjén függött a mi váltságunk és királyságunk. Visszatér a fényre a teremtmény Urával együtt. Fényt kap az ember a fényből, azt a fényt, amelyet elvesztett, amikor Krisztus lecsukta szemét. Örüljenek az őt gyászoló elemek, hisz Krisztus semmit sem veszített el fenségéből, az embert pedig, akit teremtett, megszabadította.

Mi pedig, akik minden előző érdem nélkül méltók lettünk arra, hogy a pokol börtönéből és az örök éj sötétségéből megszabaduljunk, törekedjünk oly józanul, tisztán és szentül élni, hogy a keresztség ruháját bűn nélkül, épen, sértetlenül megőrizve, jó-cselekedetekkel feldíszítve a mennyei örömök részeseivé lehessünk.
Az segítsen bennünket, aki az Atyával és Szentlélekkel egyetemben él és uralkodik mindörökkön örökké. Ámen.

Szent Ágoston

Minden kedves olvasónknak áldott húsvétot kívánunk!

45. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-11 00:33
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 11

13. A hitre támaszkodva


Krisztus, Te fölajánlod nekünk, hogy kiengesztelődött emberként éljünk Testednek, az egyháznak közösségében. Kiragadsz minket elszigeteltségünkből és lehetővé teszed, hogy egész egyházad hitére támaszkodjunk kezdve az első keresztényektől, az apostolokon és Márián át azokig, akik ma hisznek. Köszönjük, hogy arcod fénye ragyog fel arcunkon minden gyermeked tekintetében s így előttünk is föltárul titokzatos jelenléted. Titkos valóság módjára átéljük Isten országának valóságát. A szív túlcsorduló gazdagságát!

Roger testvér

A nap kérdése


Mennyire ápolom a hitemet?44. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-10 00:33
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 10

12. A Tiéd vagyok!


Legyen meg a te akaratod, Uram! Minden körülmények között teljesedjék bennem szent akaratod! Ha azt kívánod, hogy szenvedjek, adj erőt, és én elviselem azt! Ha betegséget, gyalázatot, üldözést, szegénységet küldesz rám íme, kész vagyok, Atyám! Nem térek ki az útból, rosszul tenném, ha a szenvedés elől menekülnék.
Add nekem szent kegyelmedet, amelyért szerelmes Fiad könyörgött már, hogy bennem az ő szándékai megvalósuljanak! Tégy velem teljesen tetszésed szerint. A tiéd vagyok!

Avilai Szent Teréz

A nap kérdése


Mennyire figyelek Isten akaratára az életemben?

43. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-09 00:37
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 9

11. A kereszten


Áll a kereszt az ég alatt, a föld felett.
Tajtékot ver lába körül a gyűlölet.
Ember Fia, egyedül vagy a puszta végtelenben!
Egyedül lenni, emberek között,
Egyedül lenni, az Isten előtt,
Egyedül lenni, önmagamnak is csak undora,
Hát ezt is megtapasztalod, Ember Fia!
Akkor tudod meg, hogy mi a kereszt és ki az Úr,
A nagy Kereszten, ha mellette függsz áldozatul.
Az áldozatban ott megoldatik minden titok,
Ott, akkor Isten, a nagy Hallgató, Felelni fog.
Ott akkor, "Istenem, én Istenem!" kiálthatom.

Sík Sándor

A nap kérdése


Mennyire tudok egyedül lenni az Istennel?
Mit jelent számomra az imádság?


42. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-08 00:42
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 8

10. Mi az, amitől megfoszthatnak?


Uram, adj nekem tapintatot és elnéző szeretetet az emberek és helyzetek megítélésében. Adj kedvet ahhoz, hogy szívesen imádkozzak azokért, akik valami szenvedést okoztak, és mindenben hadd uralkodjék nagy jóság, határtalan türelem, nem feledve, hogy bármi más érzés összeegyeztethetetlen Evangéliumoddal és az evangéliumi tökéletesség szellemével.
Azért, hogy a szeretet győzedelmeskedjék mindig és bármi áron, kívánom, hogy ne tartsanak sokra. Hagyni fogom, hogy összezúzzanak, de a hősiességig türelmes és jó akarok maradni!

Boldog XXIII. János pápa

A nap kérdése


Mi az, amitől hagyom, hogy megfosszanak?
Nyugalom, béke, szeretet?
És mi az, amitől én fosztok meg másokat?


41. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-07 00:58
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 7

9. Hogyan tekintünk az életre?


Egyszer egy fiatal lány jött valamelyik Indián kívüli országból a Szeretet Misszionáriusaihoz, hogy velük együtt dolgozzék. Szabályzatunk szerint annak, aki dolgozni jön hozzánk, a megérkezése utáni napon el kell mennie a Haldoklók Házába. Megpróbáltam elmagyarázni ennek a lánynak: "Látta a papot a szentmisén, milyen gyöngéd szeretettel és milyen óvatosan fogta meg az ostyakenyér Krisztusát? Amikor a Haldoklók Házába megy, tegyen Ön is ugyanígy, mert szegényeink elgyötört testében ugyanazt a Krisztust fogja megtalálni. "A nővér elment. Három óra múlva olyan mosollyal tért vissza, amelyhez foghatót még sohasem láttam. Ezt mondta: "Anyám, három órán keresztül Krisztus testét érintettem. " Mire megkérdeztem: "Hogyan? Mit csinált?" Így válaszolt: "Amikor megérkeztünk, hoztak egy embert, aki beleesett a szennyvízcsatornába, és csak nagy nehezen tudták kimenteni. Telis-tele volt sebekkel, mocsok és férgek borították. Miközben mosdattam, tudtam, hogy Krisztus testét érintem."

Teréz anya

A nap kérdése


Hogyan tekintünk saját magunk és mások gyengeségeire, botlásaira, nyomorúságaira?
40. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-06 11:07
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 6

8. Van okunk sírni?


Jeruzsálem leányai,
Mind, ti keserves Máriák,
Ne sirassátok az Ember Fiát.
Ti magatokon sírjatok,
S fiaitokat sirassátok el.

A boldogtalan bűnösökre öntsétek
Könnyeitek árját,
rájuk ontsátok könnyel.
Ölelkező szánalmatok,
Akik nem tudják,
hogy mit cselekszenek.

Sík Sándor

A nap kérdése


Már jól megtanultam együtt élni bűneimmel?
Vajon, tudom-e Isten felé nyújtani kezem?

39. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-05 00:55
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 5

7. Amikor nehéz felállni


Uram, könyörülj azokon, akik fájdalmukat nem tudják legyőzni, akik
szenvedésükben nem tudnak fölegyenesedni, akik a csapásoktól sújtva mint
vakok kénytelenek tovább botorkálni!
Uram, segítsd őket, hogy ki tudjanak egyenesedni, állj mellettük, mint
legközelebbi barát, aki tud velük hallgatni, vigasztalni és keresztet
viselni, hogy újból fényt lássanak, a Te fényedet!

Páli Szent Vince

A nap kérdése

Kérem-e az Urat, hogy minden nap újrakezdhessek?

38. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-04 01:23
Lelkigyakorlat
Hozzászólások: 65
Nagyböjti Keresztút 2009 április. 4

6. Add azt, amid van!


Add Uram, hogy egyek legyünk minden testvérünkkel, a legtávolabbiakkal is, azokkal is, akikkel másképp bánsz, mint velünk. Te taníts minket szeretetre, hadd kamatoztassuk adottságainkat hátrányos helyzetben lévő testvéreink javára.
Add, hogy testvér módjára szeressük őket, hogy megosszuk velük minden javunkat, eléjük sietve felkínáljuk nekik, és könyörögjünk, hogy fogadják el.

Charles de Foucauld

A nap kérdése

Mi az, amit másoknak adni tudsz?
Lehet ez akár egy mosoly is!

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép