Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Meddőség és keresztény megoldások - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Aladár, Álmos napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Tiziano: Urbinói Vénusz
Fórum

Oldalak: [1] 2345...Utolsó
331. hozzászólás
Létrehozva: 2013-10-28 21:18
Eniko
Hozzászólások: 2
Sziasztok! Kérlek benneteket, hogy töltsétek ki a következő kérdőívet http://meddoseg.magtud.hu/ , melyet a Magatartástudományi Intézet Stressz Kutatócsoportja végez meddőség és stressz témában. Lakatos Enikő vagyok, a kutatócsoport egyik tagja, aki segíteni szeretne a témában érintett személyeken.
330. hozzászólás
Létrehozva: 2013-09-24 01:22
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
Egyre többen érdeklődnek a lombikprogram elfogadásáról: ezért hoztam előre az oldalt.
329. hozzászólás
Létrehozva: 2012-09-11 01:06
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028

A Családok Jézusban Közösség imaestet szervez olyan pároknak, akik már hosszú ideje vágynak gyermekáldásra. Részletek:


Időpontok:

2012. szeptember 24.

2012. október 29.

2012. november 26.

2013. január 28.

2013. február 25.

2013. március 25.

2013. április 22.

2012. május 27.Helyszín: Az Országúti Ferences Plébánia (1024 Budapest, Margit krt. 23.) 1. emeleti kápolnája.


Kérjük, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében az érdeklődők előzetesen jelentkezzenek a gyermekrevagyva@gmail.com címen.

328. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-23 22:58
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028

Bemutatják Magyarországon a NaPro meddőségkezelési technológiát


A NaProTechnológia Magyarországon nem ismert és nem használt meddőségi kivizsgálási és kezelési módszer, melyet a világ számos országában (mintegy 230 központban) sikeresen alkalmaznak.


Az 1970-es évektől a nyolcvanas évek közepéig az USA-ban Hilgers és munkatársai a Katolikus Egyház által jóváhagyott, termékenységgel kapcsolatos kezelési módszerek és a természetes családtervezés kutatásával foglalkoztak. Kidolgozták a természetes családtervezés Creighton Modell rendszerét, majd ennek továbbfejlesztésével hozták létre a NaPro természetes fogantatást elősegítő technológiát (Natural Procreative Technology), melyet az egyház elfogad és támogat.


A módszert Magyarországon november 25-én Pécsett konferencia keretében mutatják be. A konferencia programjáról és a technológiáról bővebb információ az eseménynaptárban található.

327. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-08 21:27
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028

Videó a meddőségkezelés egyházilag elfogadott módszeréről
A NaPro Technológia Magyarországon eddig nem ismert és nem használt meddőségkivizsgálási és -kezelési módszer, amelyet számos országban (mintegy 230 központban) komoly eredményekkel alkalmaznak.A hetvenes-nyolcvanas években az USA-ban Thomas W. Hilgers és munkatársai a katolikus egyház által jóváhagyott, termékenységgel kapcsolatos kezelési módszerek és a természetes családtervezés kutatásával foglalkoztak. Kidolgozták a természetes családtervezés Creighton Modell rendszerét, majd ennek továbbfejlesztésével hozták létre a NaPro természetes fogantatást elősegítő technológiát (Natural Procreative Technology). Az egyházilag elfogadott módszer számos meddőnek tartott házaspárt ajándékozott meg a gyermekáldás örömével.


A módszert november 25-én konferencián mutatják be a hazai érdeklődőknek a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A rendezvényre elsősorban orvosokat, szülésznőket, védőnőket várnak, de szívesen látnak minden érdeklődőt. Az előadások után az előadóknak kérdéseket lehet feltenni. A részvétel ingyenes.


A NaPro technológiát ismerteti az alábbi, 14 perces videó. A magyar felirat megjelenítéséhez indítsuk el a videót, és kattintsunk a kép alatt megjelenő cc gombra!


326. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-15 21:35
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028

Dr. Marie Cabaud Meaney: A meddőség keresztje
"Ezt a könyvet a gyermektelenségben szenvedőknek, családjuk tagjainak, és a barátainak ajánlom. Tudom, nehéz azoknak megérteni, akik maguk nem cipeltek ilyen keresztet, hogy mások mi mindenen mennek keresztül. Ezért fordul elő, hogy amikor ilyen jellegű veszteségről értesülnek, szinte még fokozzák is a bajt azzal, amit mondanak. De így van ez fordítva is: a terméketlen párok maguk is gyakran érzik, mily nehéz szavakba önteni, min mennek keresztül, miközben fájdalmuk csak fokozódik a környezetükben élő emberek megjegyzései nyomán. Ezért igyekszünk leírni a meddőséggel kapcsolatos tapasztalatainkat, feltérképezni mindazokat a kísértéseket és csapdákat, melyeket érdemes elkerülni. A végén pedig még az is kiderülhet, hogy a sokak szerint vitathatatlanul szörnyű csapásnak tekintett jelenség körbejárása reményteljes és gyümölcsöző utazássá változik még akkor is, ha a meddőség már teljes és visszavonhatatlanul végleges lenne. Ez a töprengő írás a katolikus álláspont kifejtésével így próbál lelki segítséget adni, miközben mély békéhez és hiteles beteljesedéshez vezet" – ajánlja könyvét a szerző.
A könyvet, amelynek ára 1000,- forint, az érdeklődők a Szent Maximilián Lap- és Könyvkiadónál kizárólag postai úton (1075 Budapest, Károly krt. 1., e-mail: mek@mek.t-online.hu, telefon: +36 30 408 8646, fax: +36 1 413 0455), illetve az Alfa Szövetségtől (2071 Páty, Pf. 87., e-mail: alfateglasy@t-email.hu, telefon: +36 30 9226 775) rendelhetik meg.


325. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-25 00:34
bettina
Hozzászólások: 18
Elozmény: ( vajda.agnes.k @ 2011-07-19 10:51)
"Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak."

Szervusztok!
Szeretnék egy kis segítség a kutatómunkámhoz. Mivel itthon kell lennem a gyerkőcökkel csak a neten tudok informálódni ezért készítettem egy kérdőívet a gyermeknevelésről. Légyszi, ha van 4-5 percetek nézzétek meg!

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/view form?formkey=dGRZaFpoQXZxQllFUlJqTkc2VWxReVE6MQ

Köszönet Néktek!
Leültem gondolkozni. De nem állom meg szó nélkül: először is profilkép nélkül nem szívesen beszélgetek, még egy virág is megtenné. Úgy látom, nem vagyok egyedül. Másodszor: nem tudtam megnyitni a linket. Harmadszor: egy meddőségi fórumon a gyermeknevelésről kérdezni a fórumozókat elég nagy tapintatlanság. Negyedszer: igyekszem én békésnek lenni - ahogy az idézet mondja, - csak nem értem az egész hozzászólást... Végül pedig: az idézet pontos helyét illik megjelölni. Nem kötekedni akarok, csak ezek a dolgok felmerültek bennem.
324. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-19 20:24
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
Tabutémák
Gyermeket szeretnénk!


A közelmúltban a magyar népesség lélekszáma tízmillió alá csökkent, a fogyás egyre drámaibb képet vetít előre. A fiatalok ugyan sok gyereket szeretnének, de a tervezett gyerekek mégsem születnek meg, ezért a kilátások nem túl biztatóak. A helyzetet árnyalja, hogy hazánkban mintegy 150 ezer, meddőséggel küzdő pár él, és csupán kis százalékuknak születik végül gyermeke. Az orvostudomány egyre több mesterséges megoldást kínál, de érdemes a természetes módszerek között is szétnézni!

Szöveg: Marillai Andrea Kép: Profimedia

A meddőség okai
Meddőségről akkor beszélhetünk, ha a fogamzás a rendszeres szexuális élet ellenére 1 éven belül nem következik be, de meddőségnek nevezzük azt az állapotot is, ha egy nő terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. Arról beszélni, hogy ki a hibás, tulajdonképpen teljesen felesleges, a kezelés során azonban fontos tudni, hogy melyik félnél jelentkeznek a problémák. A meddőségek 50 százalékában a nőnél, 35 százalékában a férfinál, 10 százalékban pedig mindkettőjüknél megtalálható valamilyen probléma. Az esetek 5 százalékában a meddőség oka teljesen ismeretlen.

Férfias gondok
Noha ritkán hallani róla, a here-visszértágulat - vari­cocele - a leggyakoribb oka a férfiak megtermékenyítő-képessége romlásának. A leginkább kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban kialakuló betegség, szakemberek tapasztalatai alapján, a férfiak közel egynegyedét különböző mértékben érinti. Kamaszkorban a hirtelen testmagasság és a here növekedésével a szervezetnek több vérre van szüksége, a herevénára nagyobb nyomás nehezedik, és ez okozhatja a visszértágulatot. A betegség sok esetben tünetmentes, mégis fontos foglalkozni vele, mert kezelés nélkül a tartós vénás pangás a herében és a mellékherében nyomás- és hőmérséklet-emelkedést okoz, ami csökkenti a spermiumtermelést, és az esetek 30-50 százalékában rontja a nemzőképességet. A betegség kialakulását megelőzni nem lehet, de megfelelő szűrővizsgálattal és a fiúk önvizsgálatra nevelésével időben felismerhető, és szükség esetén kis műtéti beavatkozással gyógyítható.

Vissza a természet(es)hez!
A menstruációs és termékenységi ciklus sokszor tabutéma. A nők nagy része még ma sem tudja, hogyan működik a ciklusa, hogy mikor termékeny és mikor nem. Ezt igyekszik feltárni a nők egészségével foglalkozó új tudomány, amely harminc év kutatásainak eredményeként dolgozta ki a NaPro Technológiát.
A módszer még nem került be a magyar orvosi gyakorlatba, pedig segítségével a nők alaposabban megismerhetik a ciklusukat, a kapott információt fölhasználhatják egészségük megőrzéséhez, és eredményesen használhatják fel a családtervezés során is. A CrMS alapja a nő egészsége és termékenysége szempontjából fontos "biológiai jelek" megfigyelése és rögzítése egy megadott táblázatban. Ezek mutatják meg a párnak, hogy mikor termékenyek és mikor nem.

A természetes Prokreatív Technológia - Natural Procreative Technology, rövidítve NaPro vagy NPT - a termékenységi (menstruációs) ciklussal összhangban működik. Alapja az ún. Creighton Model (CrMS).

A módszer hasonlít a naptár- vagy más néven Billing-módszerhez, csak több mindent vizsgál, így képes az esetleges betegségeket felfedezni és a kivizsgálás hamarabb elkezdődhet. Tehát ellentétben a mesterséges megtermékenyítéssel, nem megkerüli a problémát, hanem fölismeri azt, és ha szükséges, a gyógyítás irányába terel, vagy segíti a termékenységi ciklus legjobb pillanatának kiválasztását.

Az okok és kezelések

A párok a Creighton Model alapján meghatározott rendszer szerint képesek felfedezni a menstruációs (termékenységi) ciklusban fellépő esetleges eltéréseket. A NaProTechnológia fő célja, hogy a nemzőképességben fellépő esetleges gondokat felismerjék, és minél előbb megkezdjék azok kezelését. Az esetek egy részében az orvosi kezelés mellett műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Sikerek reménytelen helyzetekben

Az eddigi tapasztalatok alapján, figyelembe véve a páciensek korát és a felállított diagnózist, a NaProTechnológiát alkalmazó párok esetében a teherbeesés körülbelül 50 százalékos, de elérheti a 80%-ot is. Olyan esetekben is eredményes lehet, mint a megmagyarázhatatlan meddőség, az endometriózis, az alacsony progeszteronszint, a különféle antitestek jelenléte, rendszertelen ovuláció stb. Olyan pároknak is van esélyük, akik már túl vannak valamilyen sikertelen mesterséges megtermékenyítésen.

A NaProTechnológiával nő a remény a terhességre, bár ez nem következik be minden esetben. A módszer mindenesetre segít abban, hogy a párok sokkal jobban megértsék, mi történik a testükben és mit lehet tenni egy egészséges várandósság érdekében.

Mesterséges vagy természetes?


A mesterséges reproduktív módszerek és az NPT megközelítésében alapvető különbség van. Az utóbbi arra törekszik, hogy a megtermékenyülés természetesen, a testben (in vivo), szexuális együttlét eredményeként jöhessen létre. A mesterséges technológiák a babát testen kívül (in vitro) hozzák létre.

Az Asszisztált Reprodukciós Eljárások (Assisted Reproductive Technology - ART) közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés (In-Vitro Fertilisation (IVF) és az ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection), amikor a petesejtbe egyetlen spermiumot juttatnak be mikrotűvel.

Az NPT ötvözi mind a gyógyszeres, mind pedig a sebészeti eljárásokat. A kezelések során gyógyszereket, (bioazonos) hormonokat vagy vitaminokat írnak fel, hogy a peteérést és a reprodukciós működést normalizálják. Vannak azonban esetek, amikor sebészeti beavatkozásra van szükség a termékenységért felelős szervek gyógyításához. Az NPT különlegességének alapja, hogy a terápiákat ötvözi a páciensek megfigyeléseivel, így segíti a párokat a gyermekáldáshoz._•http://www.fertilitycarecenterck.org/testimonials/

http://www.babyandbump.com/problems-tryingconceive/435201-napro-technology.html

http://www.naprotechnology.com/

http://www.catholicinfertility.org/naprotechnology.html

http://www.popepaulvi.com/

http://www.lifefertilitycare.co.uk/

A cikk megírásához Schaffler Orsolya ír és angol szakirodalmi adatait használtuk fel.

A cikk a Képmás 2011. januári számában jelent meg.

323. hozzászólás
Létrehozva: 2011-07-19 10:51
vajda.agnes.k
Hozzászólások: 3
"Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak."

Szervusztok!
Szeretnék egy kis segítség a kutatómunkámhoz. Mivel itthon kell lennem a gyerkőcökkel csak a neten tudok informálódni ezért készítettem egy kérdőívet a gyermeknevelésről. Légyszi, ha van 4-5 percetek nézzétek meg!

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/view form?formkey=dGRZaFpoQXZxQllFUlJqTkc2VWxReVE6MQ

Köszönet Néktek!
322. hozzászólás
Létrehozva: 2011-07-05 17:38
Ili
Hozzászólások: 729

A meddőségkezelés egyházilag elfogadott, természetes módszere
Nemcsak a fogamzásgátlásnak, hanem a meddőség kezelésének is van mellékhatásoktól mentes, természetes módszere – csak jóval kevesebben ismerik és alkalmazzák, mint a lombikprogramot. Dr. Thomas Hilgers amerikai katolikus szülész, nőgyógyász és sebész, az emberi termékenységet kutató VI. Pál Intézet alapítója a Zenitnek nyilatkozva feleleveníti az intézet megalapításának előzményeit, és felidézi, hogyan kezdett nőgyógyászati problémákra az egyház tanításával összhangban álló megoldásokat keresni.A hatvanas évek végén sokan azt várták, hogy az egyház meg fogja változtatni korábbi szigorú álláspontját a fogamzásgátlás kérdésében – írja Hilgers A NaPro technológia forradalma: a női ciklus erejének felhasználása című könyvében, megvallva, hogy akkoriban ő maga is így vélekedett. 1968. július 25-én VI. Pál Humanae Vitae kezdetű enciklikájával vetett véget a vitának, amelyben ismételten állást foglalt az emberi élet értéke mellett, a fogamzásgátlással szemben. A döntést – részben a média lejárató kampánya miatt – sokan még egyházi körökben is haraggal, csalódottan fogadták. Hilgers viszont nekiállt, hogy elolvassa az enciklikát, ami mind egyéni életében, mind szakmai pályafutásában sorsdöntő lett.


Az 1970-es évektől a nyolcvanas évek közepéig Hilgers és munkatársai az egyház által jóváhagyott, termékenységgel kapcsolatos kezelési módszerek és a természetes családtervezés kutatásával foglalkoztak. Kidolgozták a természetes családtervezés Creighton Modell rendszerét, majd 1985-ben a nebraskai Omahában megalapították az emberi termékenységet kutató VI. Pál Intézetet.


A Zenitnek nyilatkozva Hilgers elmondta: az elmúlt 30–35 év kutatásai alapján, a Creighton Modell továbbfejlesztésével hozták létre a NaPro természetes foganást elősegítő technológiát (Natural Procreative Technology), amely jóval több, mint pusztán a női ciklus alapján működő természetes családtervezési módszer kiterjesztése. A NaPro Technológia teljes körű női egészségtudomány. Homlokegyenest ellentétes a mesterséges, foganást előidéző vagy gátló technikákkal. Nemcsak a termékenységgel foglalkozik, hanem számos más tünetet orvosol (pl. szülés utáni depresszió, petefészekciszták, endometriózis, menstruációs zavarok stb.). Képes a – sokszor mesterséges fogamzásgátlók által előidézett – koraszülések megelőzésére, sebészeti vonatkozásban pedig olyan új műtéti beavatkozásokat tartalmaz, melyekben hegesedés nélkül állítják helyre a női ivarszervek szöveteit – mondta Hilgers.


Az orvos szerint a szexuális forradalom, a mesterséges fogamzásgátlás és a lombikprogram elterjedése óta minden azt harsogja, hogy a szexuális szabadosságnak nincsenek áldozatai. Pedig éppen az elmúlt évtizedekben egy másfajta „fejlődésnek” is tanúi vagyunk – csakhogy erről a média nem szeret beszélni. Elhallgatják, hogy éppen az elmúlt 45–50 évben ugrásszerűen nőtt a művi abortuszok, a házasságon kívüli születések, a nemi- és daganatos betegségek, a fizikai zaklatások, a válások, a tizenéves korban elkövetett öngyilkosságok, a drogfogyasztók, a koraszülések és az újszülöttkori halálozások száma; és mélyen hallgatnak a könnyedén felírt fogamzásgátló tabletta kockázatnövelő hatásairól (tüdőembólia, vérrögképződés, szívbetegségek, emlőrák, méhnyakrák stb.).


Hilgers és csapata a nyolcvanas évek elején kezdett orvosokat képezni a NaPro technológia alkalmazására, eleinte csekély érdeklődés mellett. 1991-ben kiadott orvosi kézikönyvük (The Medical Application of Natural Family Planning: A Physician's Guide to NaPro Technology) azonban megnövelte az érdeklődést. A korábbi egy-kettő helyett négy-öt, később tíz, majd harminc orvos jelentkezett évente meghirdetett egyhetes szemináriumukra. Idén áprilisban kilencvenen vettek részt. „Jöttek orvosok Lengyelországból, Írországból, Angliából, Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Államokból, szinte hihetetlen!” – mondta Hilgers, majd hozzátette: ma 230 központjuk működik a világ különböző pontjain, Japánban, Szingapúrban, Ausztráliában, Afrikában, Mexikóban, Európában. „Sose gondoltam volna, hogy egyszer ez lesz belőle; s ez nagy öröm.”


A mesterséges módszerek széles körű elfogadottságára utalva az orvos elismerte, hogy nagyon hosszú út áll még előttük. Ugyanakkor bizakodik abban, hogy a társadalom felismeri az emberi élet értékét és Isten ajándékainak szentségét. „Úgy gondolom, a következő tíz évben változásnak leszünk tanúi. Ha körülnéz, ez a változás máris érzékelhető. Nem harsány, nem nagy léptékű, de azt hiszem, a lehetőség megvan. Öröm erre gondolni.”

321. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-26 09:38
Rita
Hozzászólások: 4
:-) Köszönöm! :-)Akkor még van egy évem.:-)
320. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-23 22:50
Neugega
Hozzászólások: 18
Rita, hogy valami biztatót olvass, egy kis jó hír: bár huszonkilenc és harmincöt között a nők termékenysége lassanként csökken, a harmincöt év fölötti hölgyek többsége mégis tökéletesen fogamzóképes. Harmincöt és harminckilenc éves kor között a testben végbemenő hormonális változások miatt gyakoribb, hogy két petesejt érik egyszerre, így amellett, hogy a teherbeesés esélyei csökkennek, az ikerterhesség esélye megnő.
319. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-20 11:18
Rita
Hozzászólások: 4
Keves Lotti!
Talán lehettem volna türelmesebb, igen. Ha nem lennék most 38 éves, akkor várnék is ameddig kell. Csakhogy mindenhol azt olvastam, hogy ha egy év alatt nem sikerül a terhesség, akkor ki kell vizsgálni. Úgy éreztem, hogy mennem kell, mert különben nem teszek semmit. Mindenképp meg akartam tenni, amit emberileg lehet. És persze, folyton csak imádkoztunk....Isten megáldja a próbálkozást. És azt hittem, hogy ez az utam. Ma már nem tenném. És nem is megyek tovább. Ezért mondom, hogy milyen jó ez a fórum, ha előbb idejutok, akkor talán nem teszem meg ezeket a dolgokat.
Számomra is megdöbbentő, hogy egyből nekiesnek az embernek nagy dózisú hormonszerekkel.Persze, számukra ez is pénzről szól.
Valószínűleg türelmet kell tanulnom. Isten pedig más időszámítással mér, mint mi. És sokkal jobban tudja, hogy nekünk mi a jó,mint mi magunk.
318. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-20 07:26
Lotti
Hozzászólások: 68
Kedves Rita!
Kissé meglepett, hogy 3 év házasság alatt mennyi megpróbáltatáson mentetek keresztül. A türelem nagyon fontos, életkortól függetlenül. Isten szeretete és bölcsessége számunkra fel sem fogható. Ha a saját akaratunkat erőltetjük, akkor még több küzdelem állhat előttünk. Épp, ahogy írtad, az inszeminációk sokszor sikertelenek, vagy nem jön létre terhesség, vagy vetélés is előfordulhat. Ettől az ember még gondterheltebbé, stresszesebbé válik, és csak akadályozza a természetes fogantatást, ha nincs egészségügyi probléma. Azt nem értem, hogy egy orvos egészséges pár esetében miért javasol inszeminációt, vagy lombikot. Ismerek olyan anyukát, aki nem tudott várni, rögtön akart gyermeket, mivel nem sikerült úgy, ahogy várta, lombik programra mentek. Két gyönyörű gyermeke lett, de az egészségét teljesen tönkretették a kezelések, ráadásul lombik után kétszer is spontán lett terhes. Őszinte hittel, türelemmel, és főként elfogadással előrébb juthatunk. Tapasztalatból mondom, hogy sokszor akkor jön a gyermekáldás, amikor nem is számítunk rá.
317. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-19 09:35
Rita
Hozzászólások: 4
Sziasztok! Most találtam rá erre fórumra.Régóta keresem. Ha megengeditek leírom a történetemet.
3 évvel ezelőtt mentem férjhez, és azt gondoltam, hogy azonnal gyermekünk is fog születni. Ezzel szemben nem. Isten nagy! Azért az imádság mellett gondoltam, hogy egy orvos szájából is szeretném hallani, hogy minden rendben van. Egy magánintézetben kezdtük a kivizsgálást. Engem alaposan, férjemet csak tessék-lássék alapon vizsgálták. Szinte nem is fogtam fel, máris az első- második- harmadik inszemináción voltam túl. Minél több sikertelenség volt, annál jobban fájt, annál reményvesztettebb lettem.Aztán abbahagytuk. Fél év kihagyással egy állami intézetbe mentünk, ahol újra kivizsgáltak. Itt már nagyon alaposan a férjemet is. Egyikünknek sincs semmi baja, de az orvos inszeminációt javasolt. Már kettőt itt is megcsináltak. Még egy lehetőségünk van, aztán csak a lombik jöhet szóba. Szerintük! Nagyon sok imádság után arra jutottam, hogy azt már nem engedem. Rengeteg vívódás és lelki harc dúlt bennem, mire megszületett a döntés. Azt hiszem, kívülről mindíg könnyű tanácsot adni.
Oka van annak, ha Isten késlekedni látszik. Mert, hogy megáldja a szentségi házasságunkat abban biztos vagyok.
Bár nem nekem szóltak az eddigi hozzászólások, azért nagyon sok erőt és segítséget kaptam belőlük.Örülök, hogy van egy ilyen fórum, ahol hívő emberek segítik egymást.
316. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-03 08:40
Bettina
Hozzászólások: 18
A Családinet.hu oldalon találtam egy érdekes cikket Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialistától:

Spontán gyermekáldás műtéti beavatkozással - A kitartás meghozta gyümölcsét!

Ivett (25) szép, mosolygós fiatal nő, akinek kicsit gömbölyödő pocakját pulóver fedi el a kora tavaszi hideg miatt. Dietetikus konzultációra érkezett a budapesti meddőségi klinikára, ahol első gyermeke Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista segítségével fogant meg.

A 12. hétben levő várandós anyuka szívesen megosztja történetét mindazokkal, akik hasonló cipőben járnak, hiszen nem volt könnyű számára a gyermekhez vezető út, s úgy érzi, segíthet sorstársainak abban, hogy kitartsanak ezen a rögös és bizonytalanságokkal teli úton.

Ivett férjével két és fél éve házasodott össze. A házasság első pillanatától kezdve szerettek volna gyermeket, amikor azonban egy év után még nem következett be a várva várt gyermekáldás, a pár úgy döntött, elkezdik a kivizsgálásokat, hogy nincs-e valamilyen organikus akadálya a megfoganásnak. A fiatal hölgy így emlékszik vissza erre az időszakra: „Először a nőgyógyászomat kerestük fel azzal, hogy attól tartunk, valamilyen probléma lehet, mert nem jön a baba. Az orvos elvégezte a szükséges vizsgálatokat, ami alapján kiderült, hogy a TSH szintem eltér a normálistól. Felmerült a petevezeték- átjárhatósági vizsgálat is, de az orvosom azt javasolta, hogy ezt még ne végezzük el, mivel kellemetlenséggel jár, inkább próbálkozzunk továbbra is természetes úton, mivel még ilyen fiatal vagyok. Átgondolva a lehetőségeket mi mégis kértük a vizsgálatot, mely kimutatta, hogy mindkét petevezetőm elzáródott. A nőgyógyász javaslata ekkor az volt, hogy keressünk fel egy lombik központot, és próbálkozzunk a lombikbébi program segítségével, mert ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy kisbabánk legyen. Illetve mivel az egyik petevezető már a bemenetnél zártnak bizonyult, a későbbiekben javasolta annak eltávolítását is. A petevezető átjárhatóságát célzó műtéti beavatkozás lehetőségét azonban elvetette. Ezt az orvosi véleményt nem tudtuk elfogadni, hiszen így természetes úton nem lehetett volna gyermekünk, ezért felkerestünk egy másik nőgyógyászt is, aki ülőfürdő kúrát ajánlott, s szintén azt javasolta, hogy legyünk türelemmel, próbálkozzunk természetes úton.”

A szakember által javasolt kúra nem hozta meg a kívánt hatást, így a férjével arra jutottak, speciális meddőségi szakember segítségét kérik. „Fontos lenne, hogy minden orvos megértse, türelemmel lenni még ilyen fiatalon sem könnyű, hiszen egy gyermekre vágyó nőnek minden egyes hónap hatalmas csalódás, ha nem jön össze a baba. A folyamatos bizonytalanság pedig a párkapcsolatot is nagyon megterhelheti, ezért is döntöttünk úgy a párommal, hogy nem hagyjuk annyiban a dolgot” - folytatja. Ivett és férje tehát úgy döntöttek, hogy felkeresnek egy hasonló esetekre specializálódott meddőségi klinikát, hiszen mielőbb szerettek volna szülőkké válni.

„Egy rokonom barátjának a felesége ajánlotta Dr. Vereczkey Attilát, hiszen ő segítette hozzá a gyermekáldáshoz, amikor már minden más szakember lemondott arról, hogy gyermeke szülessen. Fel is kerestük a doktor urat, aki a kivizsgálásokat követően azt javasolta, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legtermészetesebb úton próbálkozzunk, vagyis ne vessük magunkat feleslegesen IVF (in vitro fertilizáció) kezelésnek, hanem elsőként a petevezetőimet hozzuk megfelelő állapotba ahhoz, hogy akár természetes úton is megfoganhasson a baba. Nagyon gyorsan pörögtek az események, 3 hónap múlva megtörtént a műtét. Bár másik intézményben államilag is finanszírozott lehetett volna ez a beavatkozás, mi mégis úgy döntöttünk, hogy inkább egy specialista segítségét vesszük igénybe. Így a doktor úr endoszkópos műtéttel átjárhatóvá tette mindkét petevezetékem, és néhány hónap várakozást követően teljesen természetes úton megfogant a baba. Most a 3. hónapban vagyok, és persze nagyon boldogok vagyunk. Ráadásul olyan szempontból is szerencsés vagyok, hogy elkerülnek a reggeli rosszullétek, csak akkor émelygek egy kicsit, ha éhes vagyok, de az is elmúlik, ha eszem valamit. A pocakom még nem olyan feltűnő, inkább estefelé látszik, hogy már szépen gömbölyödik. Nemsokára jövünk a 12. héten esedékes vizsgálatokra, hogy megbizonyosodjunk róla, minden rendben van” - meséli boldogan Ivett.

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa szerint egyáltalán nem ritka hasonló esetekben, hogy egy speciális műtéti eljárás segítségével elkerülhető a mesterséges megtermékenyítési procedúra, és természetes úton megfoganhat a gyermek.

„A fiatal hölgy esetében a műtéti eljárás az ún. minimál-invazív sebészeti módszerrel történt, ami azt jelenti, hogy Ivettet olyan sebészeti technológiák alkalmazásával operáltuk meg, amely számára minimális megterheléssel járt. Ennek eredményeképpen egy napos sebészeti beavatkozásként csupán egy éjszakát kellett az intézményben eltöltenie, és a regenerációja is nagyon gyors volt: akár a műtétet követően 3-4 nap múlva már ismételten munkába állhatott. Az ilyen jellegű beavatkozások során ugyanis olyan speciális eszközöket alkalmazunk a műtét során, melyhez elegendő 3-4 apró, fél centiméteres metszést ejteni a hasfalon. Ez érthetően nagyon vonzó a fiatal páciensek körében kozmetikai szempontból is, de emellett természetesen a gyógyulási időt is lerövidíti. A műtétet kiegészíthetjük lézersebészeti eszköz használatával, mely során a kóros szöveteket, esetleg endometriózist, összenövéseket a lézersugár segítségével elpárologtatjuk. Sok esetben – mint Ivett esetében is – a meddőség oka a petevezetők funkciójának csökkenése volt. Mivel már egy másik intézményben megállapították a petevezeték elzáródását, ezért a problémát egy egyszerű sebészeti beavatkozással meg tudtuk oldani, így a petevezetők átjárhatóvá váltak. A műtét során alkalmaztunk egy másik eljárást is, mely során az ún. PCOS – polycisztás petefészkek apró cisztáit lézersebészeti módszerrel eltávolítottuk. Ennek a műtéti eljárásnak az angol irodalomban „drilling” a neve. Ebben az esetben a hormonrendszer működése a műtétet követően rövid időn belül helyreáll, a páciens rendszeresen ovulálni kezd, és az embrió beágyazódásának is jobb esélye lesz. A fenti műtéti technológiák vezettek ahhoz, hogy Ivett ilyen rövid időn belül, lombikbébi módszer használata nélkül spontán áldott állapotba került. Sőt, az is elképzelhető, hogy ez a műtéti megoldás hosszú távon meg fogja oldani Ivették gyermekvállalási terveit is, azaz a szülés után akár ismételten spontán létrejöhet majd a következő kívánt terhesség” – tudhattuk meg Vereczkey doktortól.

Ivett történetének fő tanulsága az, hogy mindenképpen fontos megkeresni a meddőségi probléma pontos okát, és ehhez érdemes speciális meddőségi szakember segítségét is igénybe venni, hogy minden út kitárulhasson a kívánt gyermekáldás előtt…
315. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-13 22:09
Ati
Hozzászólások: 160


Minden gyermeket, aki a világra jön, az isteni jóság
ajándékának kell tekinteni, és szeretettel kell felnevelni.


Napjaink egyik súlyos problémája, hogy az emberi élet a születés előtt nem részesül megfelelő tiszteletben, szeretetben és védelemben. A legártatlanabb, a legvédtelenebb emberi lényeket, az emberi embriókat megfosztják életüktől.

E dráma hatalmas méreteket ölt például a „mesterséges megtermékenyítés” útján, amikor az elkövetők által „számfelettinek” tekintett embriókat megölik. Ilyenkor
különösen nem jó a születésszám növelésének érdekében használt eszköz. A
jó cél sem szentesíti a rossz eszközt! (vö. Róm 3,8)


II. János Pál pápa az Evangelium vitae kezdetű enciklikájának 14. pontjában felhívja a figyelmet arra, hogy a mesterséges megtermékenyítés különféle módozatai csak látszólag állnak az élet szolgálatában: valójában kaput nyitnak az élet elleni új támadásoknak.


Fontos tudni, hogy a Pápai Kódexmagyarázó Bizottság 1988-ban pápai jóváhagyással állást foglalt a tekintetben, hogy a „lombikban” lévő emberi embrió megölése is az Egyházi Törvénykönyv 1398. kánonja szerinti, önmagától beálló kiközösítéssel büntetni rendelt magzatelhajtásnak minősül (ld. Acta
Apostolicae Sedis 1988. december 12. 1818. oldal).


A Katolikus Egyház Katekizmusa értelmében az emberi életet fogantatása pillanatától feltételek nélkül tisztelni és védeni kell, az ártatlan emberi élet közvetlen és szándékos kioltása súlyos bűn (ld. pl. 2261., 2270-2271., 2274. pont; II. Vatikáni Zsinat, Gaudium et Spes kezdetű konstitúció 27., 51. pont; Hittani Kongregáció Donum vitae kezdetű instrukció; Evangelium vitae kezdetű enciklika 44., 57-58., 60., 62. pont).


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által 2003-ban meghozott, Az élet kultúrájáért című bioetikai körlevélben is szerepel, hogy a magzattal fogantatása pillanatától kezdve személyként kell bánni (ld. 60., 264. pont);
továbbá: „Emberi embriókat vagy magzatokat kísérlet tárgyául vagy eszközéül használni bűncselekmény emberi méltóságuk ellen.” (uo. 266. pont).


A fentieken túl azt is látni kell, hogy a heterológ „mesterséges megtermékenyítés” ellentmond a házasság egységének, a házastársak hűségének és méltóságának, a szülői hivatásnak és a gyermek jogának, hogy házasságban és házasság által foganjon és szülessen a világra (ld. Donum vitae instrukció).


A homológ in vitro megtermékenyítés is ellenmondásban van a szaporodás méltóságával és a házastársi egyesüléssel, akkor is, ha az emberi embrió halálának elkerülésére mindent megtesznek. Az in vitro fertilizáció esetén ugyanis a fogantatás nem házassági aktus eredménye, hanem technikák által jön létre. Ebben az esetben a gyermek nem úgy fogan a világra, mint a szeretet ajándéka, hanem mint laboratóriumi termék. Az életet sem úgy tekintik már, mint
Isten ragyogó ajándékát. Az élet egyszerűen „dologgá válik”, amit „kizárólagos, szabadon uralom alatt tartható és manipulálható tulajdonnak” tekintenek (ld. uo.).


A homológ mesterséges ondóbevitel a házasságban sem megengedett, kivéve
azt az esetet, amelyben a technikai segítség nem a házastársi aktust
helyettesíti, hanem megkönnyíti azt, és segít annak természetes célját
elérni (ld. uo.).


Az utódnemzés terén minden orvosi eszköznek és beavatkozásnak az kell, hogy legyen a funkciója, hogy segítse – és sohasem az, hogy helyettesítse – a
házastársi szerelem aktusát. Az orvos az emberek és az emberi szaporodás
szolgálatában áll: nincsen hatalma rendelkezni felette vagy dönteni róla. Az orvosi beavatkozás akkor tiszteli az emberi méltóságot, ha a házastársi aktus támogatását célozza. Ha az orvosi beavatkozás a házastársi aktust helyettesíti, akkor nem áll a házastársi egyesülés szolgálatában, ahogy az rendjén lenne, hanem kisajátítja magának a szaporodást, és így ellentmond a házastársak és a még meg nem született gyermek méltóságának és elidegeníthetetlen jogainak (ld. uo.).


A házasság ugyanis nem arra jogosítja fel a házastársakat, hogy gyermekük legyen, hanem csak azon természetes aktusok végrehajtására, amelyek önmagukban a szaporodást célozzák. A gyermek utáni vágy a házastársak részéről, bármennyire őszinte és mélységes is, nem teszi jogossá az emberi szülőséggel és az új emberi lény méltóságával ellentétes technikák alkalmazását. A gyermek utáni vágy nem ad semmiféle jogot arra, hogy valakinek gyermeke legyen. A
gyermeknek jogai vannak, s mint emberi lény nem akarható úgy, mint valami tárgy. A gyermek nem járandóság, hanem ajándék. Az ember méltósága megköveteli, hogy isteni ajándékként és a házastársi aktus gyümölcseként jöjjön a világra. Ez az aktus sajátosan és specifikusan a házastársak közötti, egyesítő és életet fakasztó szerelemhez tartozik, vagyis természeténél fogva helyettesíthetetlen. Az emberi lény olyan nemzés gyümölcse, amely a házastársi szövetségben egyesített szülőknek nem csak biológiai, hanem lelki egyesüléséhez is kötött. A gyermek nemzésének a kölcsönös ajándékozás (szülei szeretete) gyümölcsének kell
lennie; fogantatása és léte nem lehet egy orvosi beavatkozás eredménye, mert ez azt jelentené, hogy egy tudományos technológia tárgyává alacsonyítanák le. A termékenységet nem lehet a férfi és a nő önkényes döntésének alá vetni (ld. uo.).


A gyermektelenség keresztjén hatékonyan segíteni kell, ám a gyermektelenség megszüntetésének őszinte vágya még sem lehet határtalan, azaz nem szabad mindenáron – bármely eszközt, illetve módszert alkalmazva – ennek elérésére törekedni. A felelős szülőség gyakorlása semmiképpen sem történhet a már megfogant élet elpusztításával (ld. pl. ún. „számfölötti” embriók). Mi emberek az élettel nem rendelkezhetünk; az életnek csak gondos sáfárai vagyunk, és nem a szuverén ura; a mi feladatunk, hogy az életet hálával, szeretettel elfogadjuk és megőrizzük (ld. uo., KEK 2258., 2280. pont).


Az emberi élet a fogantatás pillanatától a természetes végéig szent, sérthetetlen, alapvető, örök érték; nem pusztán személyes, hanem közösségi, társadalmi érték is, minden személyi jog forrása és feltétele; az ennek megfelelő, teljes, feltétlen jogi védelmét a világi társadalmakban is biztosítani kell.

Azok a házastársak, akik kimerítették a jogos orvosi segítségnyújtás
lehetőségeit, azaz azt a technikai segítséget, ami nem a házastársi aktust helyettesíti, hanem megkönnyíti azt, segít annak természetes célját elérni, és mégis terméketlenek maradnak, bekapcsolódhatnak – az igaz szeretet oltárán – az elhagyott gyermekek örökbefogadásának és mások javára végzett egyéb nagylelkű segítségnyújtásnak a szolgálatába (ld. KEK 2379. pont).


Végül megemlítendő: a Donum vitae instrukció is rögzíti, hogy ámbár az in
vitro fertilizáció által történő emberi foganás módját és jellegét nem lehet helyeselni, minden gyermeket, aki a világra jön, az isteni jóság ajándékának kell tekinteni, és szeretettel kell felnevelni.314. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-12 02:33
Ili
Hozzászólások: 729
Tudom nem teljesen erre vagytok kíváncsiak amit ez az imasor tartalmazz, de nem árt ha tudjátok milyen rohamosan fejlődik egy magzat.

Szinte minden pillanatban hatalmas változáson megy keresztül. Melyik fejlődési szakaszban van amikor esetleg magára hagyjuk.

Nagyon fontos, hogy a fogantatás pillanatától érezze, mert érzi, hogy akarják, szeretik, várják. ( a lombik és béranya ezt nem adja meg )

Nekem az első terhességem után, vagy is a szülés után azt mondták nem lesz több gyermekem.

Alá is kellett írni a klinikán mindkettőnknek, hogy tudomásul vesszük.

Nem lázadoztunk nem jártam semmiféle kezelésekre, elfogadtuk ezt szánta nekünk a Teremtő.

Jobban szerettük egy mást ettől a pillanattól ha lehetett jobban, mert tudtuk csak mi vagyunk egymás számára.

Nem számolgattunk, hogy anyagilag mi lenne jobb számunkra.

Aztán kaptunk egy ajándékot amit mérlegelés nélkül elfogadtunk, és komoly harcot folytattunk mindkettőnk életéért, de csak mi hárman.

Aztán évek múlva újabb ajándékot kaptunk. Akkor már mindenki tiltakozott ellene az előzményeket ismerve. Minden papírom készen volt a kórházba való bevonulásra, másnap reggel kellet volna bemennem, NEM MENTEM. Nem is beszéltünk róla.

Azt le sem írom mit kaptunk az orvosoktól, hogy milyen felelőtlenek vagyunk.A harmadik terhességemmel SEMMI PROBLÉMÁM nem volt. A SZÜLÉSSEL SEM!

Ahhoz képest, hogy egy gyermeket sem ajánlottak és ígértek az orvos tudomány szerint. HÁROM gyönyörű lányom született.

Igaz türelmesek voltunk az időhöz, türelmesek és szeretők egymáshoz. Nem követelőztünk sem a természettől sem egymástól.

Mindig hálával köszöntük meg hogyha nem is lesz gyermekünk, bennünket egymásnak rendelt a teremtő.

Most már 33 éve 10 hónapja és 6 napja.

Kívánok mindenkinek ilyen férjet gyerekeket, most már unokákat és családot.
313. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-12 01:47
Ili
Hozzászólások: 729
IMA AZ ANYÁÉRT ÉS A SZÜLETENDŐ, MEGFOGANT GYERMEKÉRT


312. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-11 23:09
Bettina
Hozzászólások: 18
Sziasztok! Biztos vagyok benne, hogy sok átlag ember riogatásnak venné amit itt leírtatok, de én is olvastam hasonlókat. Konkrétan azt, hogy az ösztrogén kezelés (amit ha jól tudom a változó korban is sokszor adnak) növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Lehet, hogy más problémát csökkent, de nem biztos, hogy érdemes kockáztatni. Egy másik fórumon írt egy lány a veszélyekről, amit a lombik rejt, és nagyon leszólták, agresszíven támadták, pedig igaza van. Rám még azt se lehet fogni, hogy nagy a szám, mert van gyerekem, de azért próbálok normálisan gondolkozni. Tényleg ki kéne rakni a valóságot a lombik központok falára, nemcsak a mosolyt, meg hogy tuti minden jól sül el, mert nem igaz. A bácsi fényképe egyébként nem tetszik. Sokáig néztem, de nem vagyok kibékülve vele, akkor se ha nagy orvosnak tartják. A statisztika - már bocsánat - de nagyon durva. Az 50 ezer lombik kezelésből 15 ezer egészséges gyerek, az nem feltétlenül 35 ezer baba elvesztését vagy betegségét jelenti, mert szerintem egyszerre általában nem egy embriót ültetnek be, és többet le is fagyasztanak. Én úgy számolom, hogy ennek a sokszorosa, és ez nagyon borzasztó. Ja, és azt tudtátok, hogy a fagyasztás se biztonságos? Az olvasztás után egyáltalán nem biztos, hogy a kis embrió túlélte a fagyasztást.
311. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-11 11:01
Katang
Hozzászólások: 130
Azt hiszem, hogy a sok mosolygós fénykép mellé ezt is ki kéne tenni a lombikkal foglalkozó intézmények falára. Erről mélyen hallgatnak, csak azt a statisztikát hangoztatják, ami szép eredményeket hozott: a Kaáli honlapján az elmúlt 18 évben mintegy 50 ezer lombikkezelést és 15 ezer egészséges kisbabát említenek. Arról nincs szó, hogy mesterségesen hány élet veszett oda, és mennyi beteg, sérült gyermek született. Attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik az "embergyár" gyilkos oldala is, és ha az 50 ezret a 15 ezer mellé tesszük, nem túl fényes az a statisztika, 35 ezer lélek halálát vagy betegségét jelenti, a szülők testi-lelki szenvedéseiről nem is beszélve.


Egyszer láttam egy riportot Steven G. Kaálival, a Kaáli intézet alapítójával. A téma az ember klónozása volt, konkrétan a betegségben elhunyt gyermek tökéletes másának "pótlása", hogy a család benne találjon megnyugvást. Kaáli doktor minden további nélkül vállalná az intézeteiben a klónozást! Olyan természetességgel beszélt erről, mintha a leghétköznapibb dolog lenne elhunyt gyermeket ilyen módon "feltámasztani", nem törődve azzal, ami a gyászban a legfontosabb: a lélekkel. Véleményem szerint tipikusan ez az az eset, amikor a Sátán a legnagyobb jóság köntösébe bújva követi el a legaljasabb gaztetteket.
310. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-11 07:38
Lotti
Hozzászólások: 68
Most is többször szóba került a mesterséges megtermékenyítés és a hormonkezelés. Többen említettük, hogy nemcsak azért utasítjuk el, mert keresztény hitünk szerint elfogadhatatlan, hanem mert az egészségre komolyan veszélyes lehet. Abban az esetben is, ha lombik programról van szó, és akkor is, ha béranyát akarnak - illegálisan - alkalmazni; ráadásul ebben az esetben egy másik nő egészségével játszunk. Az én szavam laikusként ehhez kevés, de Dr. Kovács Anikó szakértőként ír a valós veszélyekről az alábbi cikkében:

"Bár hormonkezelés során több készítményt alkalmaznak egyszerre, a káros hatásokat mégsem lehet csak az egyik vagy másik szerre fogni, hanem összességében kell beszélni a terápia lehetséges veszélyeiről.

Petefészek-túlstimulálási szindróma
A tüszőérést elősegítő kezelés során alkalmazott hormonkészítmények hatására ritka esetben petefészek-túlstimulálási szindróma alakulhat ki, amely során a szervezet túlzott mértékben reagál a hormonokra, és ennek következtében a vártnál több tüsző kezd megnagyobbodni. Ez pedig a többszörös terhesség kockázatát növeli.

A hormonok hatására a petefészek jelentősen megnagyobbodik, ezt azonban meg kell különböztetni az egyszerű petefészek-megnagyobbodástól. A petefészek-túlstimulálási szindróma egy tünetegyüttes, melynek különböző súlyossági fokai lehetnek, és súlyosabb következményekkel is járhat. A szindróma egyik mérhető jele a túlzottan magas ösztrogénszint. A hormonkezelések alatt épp emiatt figyelik rendszeresen ultrahanggal a fejlődő tüsző vagy tüszők méretét, számát, valamint vérvizsgálattal ellenőrzik az ösztrogén mennyiségét.

A szindróma egyik jellemző tünete a hasi fájdalom, haspuffadás, amely a megnagyobbodott petefészek miatt alakul ki. A másik nagy tünetcsoport amiatt jön létre, mert a folyadék kilép az érpályából, és a testüregekben halmozódik fel. A folyadék felhalmozódhat a hasüregben, a mellüregben, esetleg a szívburokban, ekkor nehézlégzést, egyéb légzési elégtelenséget okozó kórképeket, testtömeg-növekedést, a vérmennyiség csökkenését, a vér besűrűsödését, a vizelet mennyiségének csökkenését, elektrolit-egyensúly zavarokat, valamint vérrögképződést okozhat.

A petefészek-túlstimulálási szindróma gyorsan, pár nap alatt súlyos, orvosi beavatkozást igénylő esetté válhat. Különösen hCG kezelést követően, és a kezelés után 7-10 nappal a legerősebb, ezért a pácienst legalább két hétig megfigyelik.

Ha mégis bekövetkezne a túlstimulálás, abbahagyják a hormonkezelést, és javasolják a páciensnek, hogy kerülje a házaséletet, vagy gondoskodjon megfelelő mechanikus védekezésről a teherbeesés elkerülése végett. Ez azért fontos, mert nagy a többes terhesség előfordulásának valószínűsége. Ráadásul terhesség bekövetkezése esetén a petefészek túlstimulálási szindróma súlyosabb és elhúzódóbb lehet. Nagyobb valószínűséggel fordul elő policisztás petefészek betegség esetén.

Többes terhesség
A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség. Ez jó hír lehet azok számára, akik már régóta szeretnének kisbabát, azonban nagyon veszélyes állapotot idézhet elő. A többes terhesség, különösen, ha sokszoros, anyai rendellenességeket okozhat, valamint szüléskor komplikációkhoz vezethet. Ha túl sok embrió fogan meg, akkor rontják egymás túlélési esélyeit, és nő a koraszülés kockázata is. Ilyen esetben lehetőség van arra, hogy egy vagy több embriót eltávolítsanak, és ezzel a többi esélyét javítsák. Hogy hány embriót tartanak meg, az teljes mértékben a szülők döntése, és arra is lehetőség van, hogy a többi embriót lefagyasszák egy esetleges későbbi beültetés céljából.

Terhességi veszteség
A mesterséges megtermékenyítési eljárások során létrejövő terhesség esetén nagyobb a valószínűsége a vetélésnek vagy az abortusznak, mintha spontán fogant volna meg az embrió.

Méhen kívüli terhesség
A mesterséges megtermékenyítés kismértékben növeli a méhen kívüli terhesség veszélyét is. Ráadásul akiknek a kórtörténetében méhkürt-rendellenesség szerepel, szintén nagyobb a méhen kívüli terhesség veszélye.

A nemi szer­vek daga­natos megbetegedései
A terméketlenség miatt különböző gyógyszeres kezeléseken átesett nőknél elméletileg megnőhet mind a jó-, mind a rosszindulatú hormonfüggő daganatok előfordulási gyakorisága a petefészekben és az egyéb ivarszervekben. Bizonyítani ilyen összefüggést eddig csak a nagyon sokáig klomifen kezelést kapott pácienseknél lehetett. A kockázatfokozódás valószínűleg az átmenetileg magas hormonszintek miatt alakul ki.

Születési rendellenességek
Mesterséges megtermékenyítési eljárások alkalmazása során a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata magasabb lehet, mint spontán fogamzás esetén. Ennek feltételezett okai a többszörös terhességek és a szülők tulajdonságaiban lévő eltérések, mint például a kor vagy a spermium jellemzői.

Vérrögképződés
Azon nők esetében, akik súlyosan elhízottak, saját vagy családjuk kórtörténetében vérrögképződés, vagy vérrögképződési hajlam előfordult, a hormonkezelés alatt fokozott veszélynek vannak kitéve vérrögképződés szempontjából. Ugyanis a kezelés során a női nemi hormonok megnövekvő szintje a vér enyhe besűrűsödését okozhatja, ami elősegíti a vérrögképződést. A kezelések megkezdése előtt mérlegelni kell ezt a kockázatot is, valamint azt, hogy maga a terhesség is növeli a vérrögképződés veszélyét.

Bár sokan szeretnének kisbabát, azt mégis célszerű alaposan megfontolni azokat a veszélyeket, amelyeket a kezelés okozhat, mert megfelelő óvatossággal vagy kiegészítő terápiával kivédhetők, mielőtt súlyosabb károsodást okoznának."

A tudatlanság önmagában nem bűn, de ha ez nemtörődömséggel és hanyagsággal társul, valamint nincs törekvés a tudás megszerzésére - mert nekem így is jó - az már igenis az! Egy tanárom mondása volt: a hülyének minden világos...
309. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-05 11:34
Pavike
Hozzászólások: 34
Elozmény: ( Katang @ 2010-10-04 21:45)
A jógával kapcsolatban egyet kell értsek Bettinával, nem helyes, a kereszténység elutasítja.

Az, hogy segíthet, hogy csodát tehet, előfordul. Annak, aki nagyon szeretne kisbabát, vagy egy betegségből meggyógyulni, mindent kipróbál, de ha keresztények vagyunk, és Jézus Krisztust követjük, akkor az ő segítségét kérjük és a hitünk szerint megengedhető utat járjuk.

A jógával az a probléma, hogy keleti eredetű, és ott bizony komoly vallási és filozófiai háttere van, illetve az egyes mozdulatoknak megvan a maga jelentése, ami lehet egy istenség imádata, stb. Ezek a mozdulatsorok divattá váltak a nyugati világban, és ezek vannak pl. a pilates tornában is, szemgyógyító tornától kezdve sok területen. (Erről korábban már írtam pont ezen a fórumon.) A jógával együtt járnak az olyan szellemi-lelki gyakorlatok is, mint a tudat kitisztítása, a lélek felemelése, meditáció, ami szintén a keleti világ vallásos gyakorlatával kapcsolódik össze. Összességében mindegyik irányzatról elmondható, hogy a test és lélek egységére és harmóniájára törekszik, így badarság lenne azt állítani, hogy "de én csak a tornát végzem", mert ezzel a jóga lényege veszne el.

A keresztény ember Istennel teremtsen kapcsolatot, kérje a Szűzanya közbenjárását, elmélkedjen-meditáljon keresztényként, mozogjon és sportoljon a természetben. És ott valóban megtalálja Istent. Jóga helyett a természetben sétálva, esetleg kocogva próbáltatok már saját szavakkal imádkozni?
Köszönöm a választ. Lehet, hogy ezért nem tudtam végigcsinálni a gyakorlatokat? :-) Olyan nyakatekert mozdulatokat kellett volna csinálni, amire azt mondtam, hogy na, ezt nem... Nem tudtam elsajátítani, magamévá tenni.
Sokat sétálunk, és nagyon sokat vagyunk kinn a természetben a párommal, hiszen majdhogynem naponta kimegyünk a szőlőbe, sokszor csak úgy. Van amikor nem csinálunk semmit, csak kinn vagyunk, és nagyon szeretjük. Olyankor mindketten közel érezzük Istent magunkhoz, ezt meg is szoktuk beszélni. Olyan nyugalom van ott, távol a város zajától, csak a természet... Valamelyik nap, amikor mentem haza egy vadnyuszival találtam szembe magam. Nem ijedt meg, csak nézett. Aztán tegnapelőtt meg egy süni keresztezte az utam. :-) Tegnap meg cickafarkfüvet szedtem egy egész kosárral.
Meg akarom próbálni a cickafarkfű és palástfűtea kúrát, ami állítólag nagyon hatásos annak aki babát szeretne. A cickafark az ösztrogén termelésben segít, a palástfű meg a progeszteronéban.
Majdnem elfelejtettem Bettinának megköszöni, hogy ajánlotta a barátgyökeret. Igazából még nem is hallottam róla, de amikor utánanéztem, úgy döntöttem, hogy azt is kipróbálom.
308. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-05 09:33
Lotti
Hozzászólások: 68
Azt hiszem, hogy ebben az állásfoglalásban benne van a tökéletes válasz Csutak számára is.
307. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-05 00:16
Ili
Hozzászólások: 729A Vatikánnak nem tetszik az orvosi Nobel-díjas

Élesen bírálta a Pápai Életvédő Akadémia elnöke azt a döntést, amellyel a mesterséges megtermékenyítés atyjának, Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat.

Edwards nélkül nem létezne az a piac, ahol petesejtek millióit adják el és a világon nem lenne ilyen sok fagyasztógép, tele embriókkal – nyilatkozta az ANSA olasz hírügynökségnek Ignacio Carrasco de Paula, az akadémia elnöke. A Vatikánban ez a testület az illetékes bioetikai kérdésekben.

Legjobb esetben ezek az embriók arra várnak, hogy utána beültessék őket az anyaméhbe; de valószínűbb, hogy végül elpusztulnak. Márpedig ez egy olyan probléma, amiért az új Nobel-díjas felelős – mondta az akadémiai elnök, aki szerint Edwards nélkül a külső segítséggel való megtermékenyítés nem lenne olyan zűrzavaros helyzetben, mint amilyenben most van: például a nagyszülők vagy a béranyák által világra hozott gyerekek érthetetlen helyzetével.

Ignacio Carrasco de Paula szerint Edwards nem oldotta meg a terméketlenség problémáját, ami komoly probléma. Hozzátette, meg kell várni, hogy a kutatás rábukkanjon egy más megoldásra, amely ráadásul olcsóbb kell hogy legyen, és így hozzáférhetőbb a szélesebb tömegek számára, mint az óriási költségekkel járó szervezeten kívüli megtermékenyítés.

A Vatikán 2008 vége óta elfogadja a külső segítséggel való megtermékenyítés gyakorlatát, ám az embriók nagy számának feláldozása miatt erkölcsileg illegálisnak tartja a szervezeten kívüli megtermékenyítést.
306. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 22:19
Lotti
Hozzászólások: 68
Mint mértékletes, de ínyenc kávékedvelő, sok érdekességet olvastam mostanában a koffeinről.

A koffein is oka lehet a meddőségnek.
A nőknél elősegítheti az endometriózis kialakulását, ami sokszor jelent meddőséget is, a férfiaknál a hímivarsejteket károsítja. Ez természetesen a túlzott koffeinfogyasztás eredményeként fordulhat elő, és koffein ugye nemcsak a kávéban van: kakaó, csokoládé, üdítők-kólák, teák mind tartalmaznak koffeint kisebb-nagyobb mértékben. A fiatalok körében nagyon népszerű energiaitalok különösen nagy veszélyt jelentenek. Nagy koncentrációban tartalmazzák a koffeint, és ma már a kis kiszerelés mellett akár másfél-kétliteres palackban is megvásárolhatók. A fiatalabb korosztályt elsősorban a koffeinmérgezés miatt intik mértékletes fogyasztásra, ám a betegségek kialakulását, a magas vérnyomást, az impotenciát, a férfi és női meddőséget sokszor elfelejtik megemlíteni.

Egy-két csésze kávé kellemes kiegészítője lehet a napi étrendnek, vannak pozitív hatásai is (étvágycsökkentő, serkenti az anyagcserét, élénkít), de ha valaki kávén-kólán-csokin-energiaitalon él, az már együttesen komoly veszélyt jelenthet az egészségre.
305. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 21:45
Katang
Hozzászólások: 130
A jógával kapcsolatban egyet kell értsek Bettinával, nem helyes, a kereszténység elutasítja.

Az, hogy segíthet, hogy csodát tehet, előfordul. Annak, aki nagyon szeretne kisbabát, vagy egy betegségből meggyógyulni, mindent kipróbál, de ha keresztények vagyunk, és Jézus Krisztust követjük, akkor az ő segítségét kérjük és a hitünk szerint megengedhető utat járjuk.

A jógával az a probléma, hogy keleti eredetű, és ott bizony komoly vallási és filozófiai háttere van, illetve az egyes mozdulatoknak megvan a maga jelentése, ami lehet egy istenség imádata, stb. Ezek a mozdulatsorok divattá váltak a nyugati világban, és ezek vannak pl. a pilates tornában is, szemgyógyító tornától kezdve sok területen. (Erről korábban már írtam pont ezen a fórumon.) A jógával együtt járnak az olyan szellemi-lelki gyakorlatok is, mint a tudat kitisztítása, a lélek felemelése, meditáció, ami szintén a keleti világ vallásos gyakorlatával kapcsolódik össze. Összességében mindegyik irányzatról elmondható, hogy a test és lélek egységére és harmóniájára törekszik, így badarság lenne azt állítani, hogy "de én csak a tornát végzem", mert ezzel a jóga lényege veszne el.

A keresztény ember Istennel teremtsen kapcsolatot, kérje a Szűzanya közbenjárását, elmélkedjen-meditáljon keresztényként, mozogjon és sportoljon a természetben. És ott valóban megtalálja Istent. Jóga helyett a természetben sétálva, esetleg kocogva próbáltatok már saját szavakkal imádkozni?
304. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 13:55
Bettina
Hozzászólások: 18
Elozmény: ( Pavike @ 2010-10-04 09:25)
Bettina!
Ezen a honlapon mindent megtalálsz:
http://antalvali.com/hirek/bpa-biszfenol-a.html
Én sokat lógok rajta, például itt találkoztam először a Luna-jógával is, meg a pocakkrémmel. Ha beütöd a honlap keresőjébe akkor sok mindent megtudhatsz róla. Remélem sikerült segítenem.
Szia Pavike! Köszi az ajánlást, megnéztem a honlapot, nagyon jó dolgok vannak rajta, a pocakkrém is tetszik, a BPA-ról is sok infó van, ahogy Lotti is mondta. A jógát ellenben keresztényként ellenzem, mert keleti-filozofikus-vallásos dolog, még akkor is, ha olykor használ. Én meg inkább gyógynövényt, barátcserje kapszulát javaslok a ciklus rendezésére. Meg rendes testmozgást, nagy sétát, stb. (Ha meg komolyabb a ciklusprobléma, akkor azt is lehet nyugati orvoslással gyógyítani.) Azért köszi!!!
303. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 11:04
Lotti
Hozzászólások: 68
Igen, igaza van Pavikenek, én is ezen a honlapon találtam a legtöbb információt, sok vita van a hozzászólások között, és sokan írnak valóban hozzáértőként. Listát is találtam a BPA mentes termékekről, ám ez inkább babáknak és mamáknak készült:

http://safemama.com/2007/11/22/bpa-free-bottle-and-sippy-cup-cheat-sheet/
302. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 09:25
Pavike
Hozzászólások: 34
Elozmény: ( Bettina @ 2010-10-03 13:51)
Én már csak kíváncsiságból is, de kipakoltam a konyhaszekrényt. A legtöbb műanyag edényen 7-es volt a háromszögben, ami ezek szerint kukavárományos. Az ásványvizes flakon 1-es, ami eldobható, jobban mondva újra felhasználható, mégis a jobbik műanyag. És ami nekem nagyon érdekes, hogy az egyik kozmetikai világcég a biztonságos 5-ös műanyagtégelybe tölti a krémeket, de a promóciós reklámkulacs gyerekeknek 7-es...

Rossz belegondolni, hogy esetleg egy ilyen miatt nem lehet valakinek egykönnyen gyereke. Ez vajon kiürül a szervezetből? Nem tudja valaki?
Bettina!
Ezen a honlapon mindent megtalálsz:
http://antalvali.com/hirek/bpa-biszfenol-a.html
Én sokat lógok rajta, például itt találkoztam először a Luna-jógával is, meg a pocakkrémmel. Ha beütöd a honlap keresőjébe akkor sok mindent megtudhatsz róla. Remélem sikerült segítenem.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép