Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - Anya leszek!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Anya leszek! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Márton és a koldus
Magányosan
Fórum

Oldalak: [1] 2
56. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-12 23:09
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
Az Élet a Jövő! - "méhében él..." - életvédő rendezvény Budapesten

November 19-én, szombaton nemzetközi filmfesztivált és konferenciát tart több civil szervezet összefogásában az Alfa Szövetség a Pest Megyei Közgyűlés dísztermében. Több országgyűlési képviselő, a Központi Statisztikai Hivatal, nemzetközi és hazai életvédők vállalnak szerepet a rendezvényen. Bemutatásra kerülnek magyar és külföldi filmek is a magzatvédelem témájában.

Részletes információt találnak a programról a www.yesforhungary.eu internetes oldalon.

Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség főtitkárával beszélgettünk a tanácskozás kihívásairól. Elmondta véleményét azzal kapcsolatban, hogy vajon az új alkotmány tükrében beszélhetünk-e társadalmi áttörésről az életvédelem terén.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ma Magyarországon - még a hívő emberek körében is - szinte tabu téma az abortusz illetve az életvédelemhez kötődő kérdések. 20 évvel a rendszerváltozás után még mindig nincs egy társadalmi, közéleti szinten ismert, átütő hang e téma képviseletében. Az interjúban Téglásy Imre kifejtette álláspontját ezzel a helyzettel kapcsolatban.
55. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-26 11:39
Katang
Hozzászólások: 130
A tej véd az allergiától?

Nagyon sok vita folyik arról, hogy szabad-e 1 éves kor előtt akár csak egy korty tejet adni a gyermekünknek. Régen ez nem volt kérdés, megfelelő forralás, hígítás, édesítés után adták a babáknak, ám mindig vannak újabb kutatások, ezek alapján az utóbbi években elítélték azokat az anyukákat, akik a régi módszer szerint táplálták gyermeküket, amikor már nem volt anyatej. Sajnos nem minden baba bírja a tápszereket. Most találtam ezt a cikket Vida Ági tollából, érdemes elolvasni.

"Izraeli kutatók meglepő eredményre jutottak egy friss kutatásban: a Tel-Avivi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik 2 hetes koruk előtt akár egyetlen alkalommal is kaptak tehéntejet, 19x ritkábban lettek tejallergiásak, mint azok, akik csak később találkoztak a tehéntejjel.

Az eddigi szakmai javaslatok szerint, ha a baba családjában nem fordul elő allergia, akkor tejtermékeket 8 hónapos kortól, tejet pedig 1 éves kortól lehet adni nekik, a feltehetően allergiára hajlamos gyerekeknél (akiknek legalább az egyik szülőjük allergiás) pedig még ennél is tovább kell várni, mert minél később találkozik az allergénnel a kicsi immunrendszere, annál kisebb az esélye, hogy kialakul az allergia.

A kutatás most bebizonyította, hogy ez a szabály nem igaz: azok a babák, akik életük első 2 hetében kaptak tehéntejet, 19-szer ritkábban lettek allergiásak, mint azok, akiknél vártak a tehéntej-adásával. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tehéntej a legjobb táplálék a kisbaba számára, hiszen túlságosan megterheli az emésztőrendszert és nem tudja ilyen kis korban teljesen megemészteni azt, tehát az ajánlott táplálék továbbra is az anyatej a csecsemők számára. A vizsgálat eredménye azzal magyarázható, hogy az életnek ebben a korai szakaszában találkozott az idegen anyaggal a szervezet, ezért később nem fogja már idegenként kezelni azt."
54. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-25 00:07
lotti
Hozzászólások: 68
Terhességi leletek: mi micsoda?

Vida Ági kismamablogjából vettem át, nagyon sok értékes információt tartalmaz a leendő anyukáknak.

A terhességről szóló első érték a HCG, aztán sorra jönnek az érdekesebbnél érdekesebb rövidítések a kismama szótárában: AFP, BPD, HR, PI és a többi. Nézzük, melyik rövidítés mit jelent a kismama leletein!

Általános rövidítések

LMP az utolsó menstruáció időpontja
GA (LMP) az utolsó menses alapján szerint számolt terhességi kor
w hetek
d napok
EDD az utolsó menses alapján számolt szülési időpont
EDD (Average US GA) a mérések (ultrahang adatok) szerint számolt szülési időpont

Az Ultrahang lelet rövidítései

EFW Hadlock a magzat súlya (az UH leleten szereplő adatok és a terhességi kor alapján számolt)
Average US GA az ultrahangos mérések szerint a hetek száma átlagolva
CRL ülőmagasság (a fejtető és fartávolság közti méret ülő állapotban)
BPD koponya harántátmérője
OFD a koponya hosszanti átmérője
HC a koponya kerülete
APD a gerinctől a hasfalig mért távolság
TAD mellkas átmérője
AC haskörfogat
FL combcsont hossza
APAD has hosszirányú átmérője
APTD has keresztirányú átmérője
FL combcsont
TIB sípcsont
FIB szárkapocscsont
HUM felkarcsont
RAD orsócsont (alkarcsont)
NT nyaki redő vastagsága
NB orrcsont
ANB hiányzó orrcsont
YS szikhólyag
AS petezsák
HR magzati szívfrekvencia

A terhesség utolsó heteiben (3. harmadban) megnézik az alábbi értékeket is
AFI magzatvíz index

Flowmetria (áramlásmérés):
RI rezisztencia index
PI pulzatilitási index

Lepény érettsége:
0: sima magzati felszín, egynemű szerkezet
1: enyhén hullámos felszín, mészszemcsék közel a magzati felszínhez
2: közepes fokban érett lepény, a lebenyek határain is mészlerakódás
3: kiérett lepény, fészkes mészlerakódások

Méhszáj értékei:
3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

Ha arra vagy kíváncsi, hogy az ultrahang leleten található értékek alapján milyen korú a babád, akkor kattints ide: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html
53. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-11 09:56
Katang
Hozzászólások: 130
Az ultrahangról

Sokszor terjednek rémhírek az ultrahang vizsgálatok káros hatásaival kapcsolatban, a kismamák egy része komolyan tart tőle, nehogy baja essen a magzatának. Én is kaptam ilyen figyelmeztetést, úgy döntöttem, hogy komolyabban utána olvasok, hogy másokat is megnyugtathassak.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóirat 2006 augusztusában beszámol Pasko Rakic, a Yale Egyetem neurobiológiai osztályának vezetőjének kutatásáról, amit egereken végeztek. A 335 egérrel végzett vizsgálat során kiderült, hogy ha az ultrahang hatás legalább 30 percig, vagy tovább tartott, akkor egy csekély számú kisegérnél találtak agyi fejlődési problémát. Rakic ezek után kijelentette, hogy bár még nem tudni, milyen hatása van az ultrahangnak az emberi agy fejlődésére, a kismamák tartózkodjanak az ultrahangos vizsgálatoktól, amíg újabb kutatások ki nem derítik, okozhat-e károsodást. Ezek után pánik tört ki, és sok kismama nem járult hozzá, hogy ultrahanggal vizsgálják a magzatát.

Fontos megjegyezni, hogy mindez azért robbant ki az USA-ban, mert egy ismert hollywood-i színész ultrahang készüléket vásárolt a várandós feleségének, hogy otthon is nézegethessék a babát. Azt azonban fontos tudni, hogy az ultrahang, mint megannyi diagnosztikai eszköz, az orvosok kezében fontos és biztonságos eszköz lehet, míg magáncélra nem tanácsos alkalmazni.

Dr. Copel, az ultrahang vizsgálatokkal foglalkozó amerikai orvos-szakmai szövetség elnöke elmondta, hogy az egerek kísérleti vizsgálata, és az emberek gyógyászati ultrahangos vizsgálata között jelentős eltérések vannak. Az emberi magzat jóval nagyobb méretű, és a csontsűrűsége is nagyobb, mint az egerek esetében. Az egereket szándékosan hosszú ideig, közvetlen közelről tették ki az ultrahang hatásainak, esetenként 30 perctől 7 óráig tartott a vizsgálat. Az emberi magzat esetében nagyobb a távolság a vizsgálófej és a magzat között, valamint a vizsgálat ideje csak pár perc, nem órák. Az is fontos, hogy az emberi agysejtek fejlődése az ember esetében sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint az egereknél, így az ultrahangos vizsgálat a fejlődés rövidebb időszakaszát érinti. Röviden: egy szélsőséges állatkísérlet alapján tört ki pánik, ami az emberi vizsgálatokkal nem hozható összefüggésbe.

Biztosan állítható, hogy a szülészetben alkalmazott ultrahangkészülékek által kibocsátott ultrahang energiája még hosszan tartó, gyakran ismételt vizsgálatok esetén sem elégséges semmilyen szöveti ártalom létrehozására. Egyetlen megbízható, nagy esetszámú tanulmány sem igazolta az ultrahang esetleges magzatkárosító hatását. Mindazonáltal az ultrahangvizsgálatot, mint minden egyéb humán vizsgálatot, csak indokolt esetben szabad végezni. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az ultrahangvizsgálatok segítségével súlyos fejlődési rendellenességek, valamint anyai és magzati veszélyállapotok ismerhetők fel időben.

Terhességi ultrahang-vizsgálatok: Egy panaszmentesen viselt terhesség során négy ultrahangvizsgálat szükséges. Az elsőt hüvelyi úton végzik a terhesség 12-13. hetében. Célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség korának pontos kiszámítása, valamint egyes fejlődési rendellenességek korai kimutatása.

A második vizsgálatot a terhesség 18. hetében végzik, már hasi úton. Ekkor a magzat esetleges fejlődési rendellenességeinek felismerésére törekednek. Egyes adatok szerint az ultrahangszűrések során a veleszületett rendellenességek mintegy 75%-a szűrhető ki.

A harmadik vizsgálat a 28. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve egyes később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.

Az utolsó vizsgálatot a terhesség legvégén, a 38. héten végzik el: célja a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata.
52. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-07 21:55
Katang
Hozzászólások: 130
A Picibaba.hu oldalon barangolva találtam az alábbi cikket, mindenképpen meg szeretném osztani veletek!

Az élet védelme

Ha erre az oldalra hozott a jó sorsod, és éppen dönteni készülsz élet vagy halál felöl, kérlek, fogd fel úgy, mint egy jelet, üzenetet, és legalább annyi esélyt adj az életnek, hogy ezt végigolvasod.

A Te életedet nem ismerhetem. Nem tudhatom, mi forog a fejedben. Csak Te tudod milyen körülmények között fogant meg benned ez az élet. Mire számíthatsz a családodtól, de főleg a leendő apától. Talán attól félsz, hogy nem fogsz tudni mindent megadni neki, amit szeretnél, talán attól, hogy elítélnek majd miatta, talán attól, hogy elveszíted a fiatalságodat. Mégis… próbáld elképzelni, milyen hihetetlenül nehezen jutott el az a kis sejt eddig a pontig, hogy él. A testedben számtalan akadály állt ennek az életnek az útjában, egy cikluson belül alig több mint 24 óra volt erre alkalmas idő, a megtermékenyített petesejtnek hosszú utat kellett megtennie, mire a méhedbe talált, és ott beágyazódott. Mondhatjuk rá, hogy csoda, mondhatjuk, hogy az Isteni akarat, a sorsod, az ő sorsa. Mindegy, csak egy dolog számít, hogy van. Mire tudomást szereztél róla, már valószínűleg a szíve is dobogott. Minden nap, míg azon gondolkozol, hogy közbelépj vagy nem, hatalmas változásokon megy keresztül, napról-napra fejlődnek ki a kis szervei, emberré alakul benned.
És Veled mi történik? Valahol tudat alatt esélyt adtál ennek. Ez másképp nem történhetett. Egy anya-terv vagy.

Talán már nem is csak terv, talán nevelsz már egy vagy két gyermeket. Akkor pedig pontosan tudod, mit dobsz el magadtól, mit veszíthetsz. Nekik is Te adtál életet, ennek az ismeretlen kisembernek pedig nem jár az élet? Őt el tudnád pusztítani, csak azért mert még olyan kicsiny, hogy nem is érzed, nem is látod? Akkor is tudod, hogy van. Naponta többször eszedbe jut, nem hagy nyugodni a gondolat, rágódsz, hogy mit tegyél. Miután a mérleg egyik oldalára feltetted azt a roppant súlyos okot, problémát, ami miatt megfordult a fejedben, hogy szabadulnod kell tőle, kérlek, tegyél fel egy-két dolgot a mérleg másik oldalára is. Legalább esélyt adj neki, hátha ki bírja billenteni! A babamosolyt, a szülés utáni katarzist, a szoptatás örömét, a baba és tejszagot, a szeretetadás élményét, a fejlődés megtapasztalását, a büszkeség érzését, a fárasztó, de mégis édes kötelességet, az alvó babaszuszogást, egy kisgyermek örömét, szeretetét, boldogságát, a testvéri szeretet érzését. Ezek mind nyomják a mérleg "megtartom" serpenyőjét, komolyak, súlyosak, nagy és nemes dolgok ezek. A legfontosabbak az életünkben. Ettől vagyunk gazdagok, örömben, tapasztalatban, élményben. A legtöbbet tőlük tanulhatunk meg magunkról, és róluk.

Ne feledd, hogy soha nem fogod tudni elfelejteni! Most teszed meg, de egy életen át emlékezni fogsz rá, siratod, gyászolod, bánod majd, és kínoz az önvád. Az ok, amiért nem akarod, vajon kellő magyarázat lenne egy képzeletbeli találkozáskor vele? Megbocsátana?

Ő biztosan, hiszen olyan tiszta, ártatlan és jó. Hívtad és jött. Az élet törvénye szerint. Nem tagadhatod, hogy nincs ennél tisztább, természetesebb a világon.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt, egy régi "hívásra" írtam ki magamból, ha csak egy életet megmenthetek vele, már megérte.

Ha jól döntesz, fogsz kapni hozzá erőt, támaszt, hogy elbírd a vele járó terhet. Bíznod kell ebben!

Ha van esély, akár csak egy szemernyi is, add meg!!!
51. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-05 00:20
Ili
Hozzászólások: 729A Vatikánnak nem tetszik az orvosi Nobel-díjas

Élesen bírálta a Pápai Életvédő Akadémia elnöke azt a döntést, amellyel a mesterséges megtermékenyítés atyjának, Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat.

Edwards nélkül nem létezne az a piac, ahol petesejtek millióit adják el és a világon nem lenne ilyen sok fagyasztógép, tele embriókkal – nyilatkozta az ANSA olasz hírügynökségnek Ignacio Carrasco de Paula, az akadémia elnöke. A Vatikánban ez a testület az illetékes bioetikai kérdésekben.

Legjobb esetben ezek az embriók arra várnak, hogy utána beültessék őket az anyaméhbe; de valószínűbb, hogy végül elpusztulnak. Márpedig ez egy olyan probléma, amiért az új Nobel-díjas felelős – mondta az akadémiai elnök, aki szerint Edwards nélkül a külső segítséggel való megtermékenyítés nem lenne olyan zűrzavaros helyzetben, mint amilyenben most van: például a nagyszülők vagy a béranyák által világra hozott gyerekek érthetetlen helyzetével.

Ignacio Carrasco de Paula szerint Edwards nem oldotta meg a terméketlenség problémáját, ami komoly probléma. Hozzátette, meg kell várni, hogy a kutatás rábukkanjon egy más megoldásra, amely ráadásul olcsóbb kell hogy legyen, és így hozzáférhetőbb a szélesebb tömegek számára, mint az óriási költségekkel járó szervezeten kívüli megtermékenyítés.

A Vatikán 2008 vége óta elfogadja a külső segítséggel való megtermékenyítés gyakorlatát, ám az embriók nagy számának feláldozása miatt erkölcsileg illegálisnak tartja a szervezeten kívüli megtermékenyítést.
50. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-04 11:48
Lotti
Hozzászólások: 68
Íme egy lista a BPA mentes cumisüvegekről és baba-mama termékekről:

http://safemama.com/2007/11/22/bpa-free-bottle-and-sippy-cup-cheat-sheet/
49. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-02 17:19
Lotti
Hozzászólások: 68
BPA Free

Egyre több csecsemőknek készült műanyag terméken olvashatjuk ezt a feliratot: BPA Free. A BPA (Bisphenol A) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. Csomagoló anyagokat, műanyag edényeket készítenek belőle. A BPA-nak a szervezetre gyakorolt hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. Mivel a nemi hormonok nagyon sokféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket.

Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, és a lányoknál a saját ösztrogén termelését, ezáltal meddőséget, idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is.

A BPA a szervezetből ugyan lassan kiürül, viszont a BPA-t tartalmazó cumik, cumisüvegek rendszeres használatával a Bisphenol A a cumi anyagából folyamatosan kioldódik, ezáltal pótlást biztosít, melynek így szüntelenül rossz hatása van a baba szervezetére.

Néhány államban a BPA-t tartalmazó cumikat, cumisüvegeket már be is tiltották.

A BPA mentes termékekre általában nagybetűkkel rá van írva, hogy BPA Free, ezeket vegyük a kicsiknek.
48. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-28 13:55
Lotti
Hozzászólások: 68
Lanugo

A lanugo, magzat testét borító elsődleges szőrzetet. Ez a puha, selymes szőrzet a magzat tenyere és talpa kivételével az egész testén megtalálható.

Elsődleges szerepe, hogy a magzatmáz megtapadását segítse bőrön, melynek segítségével a bőr felázása, illetve a magzatvíz bőrre gyakorolt egyéb káros hatása kivédhető.

A magzat szőre a 12-14. terhességi héten kezd el növögetni, és a 19 hétre már az egész testén megtalálható.

A szüléskor a lanugo nagy része lekopik, és ami marad, az is a szülést követő pár hétben elhullik. Azoknak a babáknak, melyek császármetszéssel jönnek a világra, születést követően több magzati szőr, és több magzatmáz található.A magzatmáz a szülést követő néhány percben felszívódik, a lanugo pedig lassan elhullik, és helyén úgy nevezett korai testszőrzet nő.
47. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-28 13:52
Lotti
Hozzászólások: 68
NST

Az NST mozaikszó a non-stress test kifejezés rövidítéseként adódik. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítjük. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek NST vizsgálatot. A vizsgálat során (mely kb 20 percet vesz igénye) a kismama vagy az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. 2 gumipántot rögzítenek a hasára, melyek 1-1 tappancskával van ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítik a gumipánt segítségével, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel teszik, ezzel figyelik a baba aktivitását, és a szívritmusát.

A műszer az idő függvényében a méhösszehúzódásokat figyeli. Konkrétan pedig azt, hogy a magzat mozgásának hatására a méh milyen mértékben húzódik össze, illetve emiatt a baba szívverése mennyire gyorsul föl. Van olyan készülék, ahol a baba mozgását észlelve a kismamának egy gombot kell megnyomnia, de legtöbb esetben már erre nincs szükség.

Akkor kapunk jó eredményeket ha a baba aktív, mozog. Ha lassú szívritmust kapunk, akkor az bajt is jelenthet, akár azt, hogy a babának a köldökzsinór a nyaka köré van tekeredve, de lehet, hogy a baba csak alszik. Ilyenkor meg kell kísérelni a baba felébresztését. Van olyan orvos, aki a kismamát valamilyen édesség (csoki, mazsola, szőlőcukor) fogyasztására biztatja, van hogy egy rövid séta, néhány guggolás, egy kis lépcsőzés segít, de találkoztam már olyannal is, aki a mama hasát kicsit megmozgatva, egyszerűen fölkelti a gyereket odabent.
A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:

Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív.

Suspect : azaz gyanús. Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a CTG és az NST vizsgálatok között. Pusztán annyi, hogy az NST valamivel modernebb, hiszen a magzat mozgását is képes figyelni, nem szükségen az anyukának jeleznie, hogy mikor mozog, és mikor van nyugalmi állapotban a baba odabent. A kórház fölszereltségétől függ, hogy melyik műszert használja.
46. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-28 13:50
Lotti
Hozzászólások: 68
Sok kismamánál az orvosi rövidítések és kifejezések sokszor homályosak, nem mindenki tudja, hogy mi mit jelent. Nem tudom, van-e rá igény, de szívesen készítek egy "kismamaszótárat", hogy tisztázzuk, mi micsoda.
45. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-08 00:43
Ili
Hozzászólások: 729
44. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-08 00:40
Ili
Hozzászólások: 729
Andrea Bocelli az abortusz ellen

http://www.youtube.com/watch?v=6QfKCGTfn3o&feature=player_embedded
43. hozzászólás
Létrehozva: 2010-01-29 13:50
Ili
Hozzászólások: 729

42. hozzászólás
Létrehozva: 2010-01-12 18:54
Böbe
Hozzászólások: 38
Az anya meg a szülő

Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint - hogy is magyarázzam - mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza.


A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.
Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű.
A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon.
Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya.
Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya.
Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő.

Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet.
De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya.

Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlánbarlangba, az már megint az anya.
Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya.
Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya.

Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő.
De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle

De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya.
Mintha így született volna ötvenegynéhány éves korában egyenesen nagymamának.


A barátnőm többszörös nagymama és azt mondja minden szó így igaz.
Remélem egyszer én is átélhetem.
41. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-17 21:25
Jakab
Hozzászólások: 171
Otthon tanított gyermekek egy keresztény családban

Sally Thomas

ISKOLA OTTHON

Egy reggel, amint a tanítási naphoz készülődtem a négy gyerekkel, szokásomhoz híven elővettem a Szentek életét, hogy megnézzem, melyik szentnek van éppen ünnepe. Aznap kettőt is találtam: Szent Damazuszt és Oszlopos Szent Dánielt. Főleg az utóbbi ragadta meg a képzeletüket. A könyv, miután kijelenti, hogy Dániel hosszas ücsörgése a Boszporusz mellett álló oszlopán „javarészt eseménytelenül” zajlott, számos igen figyelemreméltó eseményt sorol fel, köztük betegek csodálatos gyógyítását, egy pusztító tűzvész megjövendölését és egy démontól megszállt prostituált látogatását. Amikor halála után a szerzetesek végre lehozták az oszlopról, és megpróbálták kiegyenesíteni testét a sokáig őrzött magzati pózból, „csontjai olyan hangosan ropogtak, hogy balesettől kellett tartani”.

Hűha, borzongtak elismerően valamennyien, a hároméves és a négyéves megilletődve
bújt hozzám. A tizenkét éves és a kilencéves komoly beszélgetésbe bonyolódott arról, hogyan lehetne az udvaron egy remetelakot kialakítani a hinta tetejére vagy a várba költözzenek-e, amíg csak a szerzetesek hasznos megállapítását „csodálatra, de nem követésre méltó” felidézve nem sikerült őket visszaterelnem a teendőinkhez.

Előző este régi barátainknál vacsoráztunk, és egy idő után arra terelődött a beszélgetés, hogy mi otthon tanítjuk a gyerekeket. Házigazdáink nem akarták vitatni a döntésünket, ami azt illeti, a férjem és én sokkal nagyobb ellenállásra számítottunk, amikor elhatároztuk, hogy bárki bármit mond, az otthoni tanítást választjuk. Nem kérdezték meg, hogyan fognak a gyerekeink „szocializálódni” valószínűleg azért, mert ott voltak velünk, és egészen jól játszották a „szocializált gyerekek” szerepét. A kilencéves a Csillagok
háborújáról értekezett a felnőtteknek, a négyéves segített megteríteni, a hároméves pedig szépen eljátszott a földön barátaink unokájával. A tizenkét éves balettpróbán volt, ő távollétével fejezte ki szocializáltságát.
Barátaink egyáltalán nem azután érdeklődtek, hogyan boldogulnak a gyerekeink, hiszen a saját szemükkel is láthatták, hogy a gyerekek jól vannak. Kíváncsiságuk valójában arra irányult, hogy mégis, mit csinálunk mi egész nap.
Erre a kérdésre soha nem könnyű válaszolni. Amikor az ember az iskolára gondol,
általában jól elkülöníthető tantárgyak sora jelenik meg a szeme előtt. Irodalom és nyelvtanórán olvasunk, írunk, helyesírást és nyelvtant tanulunk. Matekórán számolunk. Történelemórán arról tanulunk, amit mások tettek előttünk.
Az otthoni iskolánkban mindezekkel foglalkozunk, de a különböző tárgyak nem válnak el ilyen élesen egymástól. Most ősszel például a bátyámtól, aki matematikatanár, kaptunk egy Híres matematikusok című könyvet, amelyben rövid életrajzok vannak Eukleidésztől a huszadik századi Norbert Wienerig.
A kilencéves fiam megkérdezte, elolvashatja-e, úgyhogy hetente kétszer, amikor egyébként matekoztunk, ő nem a szokásos számolgatással foglalkozott, hanem olvasott. Amikor végzett a könyvvel, kiválasztott egy híres matematikust, és rövid beszámolót írt az életéről. Amikor a barátaimnak meséltem erről a feladatról, először úgy éreztem, hogy vagy túl sokat matekoztunk és elhanyagoltuk az angol nyelvet, vagy túl sokat foglalkoztunk az angollal és megfeledkeztünk a matekról. Aztán egyszer csak megértettem, hogy a feladat mindenre kiterjedt. A fiam matematikai fogalmakat tanult, olvasott a történelemről, gyakorolta az olvasást, az írást, a helyesírást és a fogalmazást mindezt úgy, hogy egyetlen könyvet olvasott el, és erről az
egy könyvről írt.

Ahogyan az elmúlt években egyre elfogadottabbá vált az otthoni iskoláztatás, sok
szó esett az otthon tanított gyerekek sikereiről, különösen a szabványosított felméréseken nyújtott statisztikailag kiemelkedő teljesítményükről, és arról, hogy az egyetemi felvételi bizottságok színvonalasnak tartják a felvételin nyújtott teljesítményüket és a beadott anyagaikat. Azzal azonban, úgy érzem, kevesebbet foglalkoztak, hogy hogyan és miért ilyen sikeresek ezek a gyerekek. Az az igazság, hogy az otthoni tanítás az oktatás és a tanulás hatékony módja. Jobban kihasználja az időt, hiszen az otthon tanított gyerek egyedül vagy a szülővel, esetleg a testvérével kettesben dolgozik, így több feladatot tud elvégezni és gyorsabban megérti az új fogalmakat, mint azok, akik
huszonötödmagukkal ülnek egy osztályteremben. A befektetett munkával is hatékonyabban bánik, mert ha a gyermek már megértett valamit, nem kell hosszú órákig várnia, amíg a többiek is megértik ugyanazt. Elkerülhető továbbá, hogy úgy koptassa évekig az iskolapadot szép csendben, a tanárai által észre nem véve, hogy bizonyos tárgyakat nem tanul meg, és később, amikor a hiányosságra fény derül, fáradságos és lehangoló munkával pótolja azt.
Számomra azonban az otthoni tanítás hatékonysága elsősorban abban rejlik, hogy
megfelelő életrendet alakít ki. Az iskolába járó gyereknek szinte elkerülhetetlenül kialakul egy külön élete, az „iskolai élet”, amely könnyen aláássa a szülői tekintélyt és értékeket, ráadásul mesterséges határvonalat húz a tanulás és minden más közé. A gyerekek kimerülten érnek haza az iskolából és ha a szüleik dolgoznak, akár tizenkét órát is az iskolában tölthetnek, otthon pedig eszük ágában sincs elővenni egy könyvet vagy beszélgetni. A tévé és a videójátékok viszonylag kevés energiát igényelnek, és egészen mást ígérnek, mint amivel a gyerekek napközben foglalkoztak. „Tudod, hogy én nem olvasok olyanokat, mint te” mondta megvetően a szomszéd gyereke a legnagyobb lányomnak néhány éve, amikor elkezdték a gyerekek között szokásosnak mondható vitát arról, hogy mit játsszanak. A lányom Kincses szigetet vagy Kisasszonyokat
akart játszani, a barátnője viszont egy Disney-rajzfilmet, Kim Possible-t javasolta.

Könyvekről az iskolában szokás beszélgetni, most pedig, köszöni szépen, ő nem az
iskolában van. Otthon megtehetjük azt, ami az iskolai környezetben szinte lehetetlen: beleszőhetjük a tanulást családi életünk szövetébe, és így jórészt el is mosódnak a határok a „tanulás” és „minden más” között. A nagyobb gyerekek napi órarend szerint foglalkoznak azzal, amit ülőmunkának neveztem el: van matekóra, angol és idegen nyelvi feladatok, valamint történelmi és természettudományos olvasmányok. A kilencéves körülbelül napi két órát, a tizenkét éves három-négy órát tölt ülőmunkával. Ám oktatásuk korántsem
merül ki ebben a néhány órában.

Tartunk például latinórákat, de az asztali áldást is latinul mondjuk, ima közben pedig latin zsoltárokat éneklünk. Mindkét nagyobb gyermekünk tagja a templomi kórusnak: ott is énekelnek latinul, ezért ez a nyelv számukra nem holt nyelv, hanem nagyon is élő, hiszen énekelni lehet vele. A tizenkét éves angol nyelvtant és fogalmazást tanul, de a szabadidejében színdarabot ír, amelyet a helyi gyerekszínház tavasszal be is mutat.

A kilencévesnek saját előfizetése van a National Geographicre, és amíg vacsorázunk, a normandiai partraszállás részleteivel vagy éppen az óriáscápa szokásaival traktál bennünket. Mivel nehezen megy neki az írás, gyakorlásképpen angol barátainak ír levelet, ugyanis élete első éveiben Angliában éltünk. Tavaly novemberben az idősebb gyerekek egy barátjukkal csomagokat küldtek az Irakban állomásozó katonáknak, levelet írtak, sapkát kötöttek, karácsonyi üdvözlőlapokat készítettek, és egy szombaton végigjárták a szomszédságot, hogy pénzt gyűjtsenek a postaköltségekre és iskolaszerekre, amelyeket a katonák osztogathatnak majd az iraki gyerekeknek. Ez a vállalkozás már önmagában is
kitett egy minitantervet: szerepelt benne írás, olvasás, fogalmazás, művészet, matek, közösségi szolgálat, de még kommunikáció is. Legjobb napjainkat az tölti ki, amit az iskola csak szeretne elérni: valódi, alapos, aktív, hasznos és erkölcsi érzéket is fejlesztő tanulás.

Életrendünk szempontjából az a legfontosabb, hogy az otthoni tanítási nap mintegy az imák rendjéből bontakozik ki. Rózsafüzérrel és a szentek életével kezdjük a napot, délben elmondjuk az Úrangyalát; elolvasunk egy részt a katekizmusból vagy egy apologetikai munkából, lefekvés előtt pedig esti imát mondunk. A nagyobb gyerekek magukévá tették ezt a napi ritmust, és nagy örömömre akkor is felsorakoztatják imához a kisebbeket, mikor mi, szülők nem vagyunk otthon. A napunkat az alakítja és osztja részekre, hogy mikor fordulunk Istenhez.

Sokszor előfordul, hogy a gyerekek akkor is tanulnak, amikor azt nem tervezzük el előre. A rózsafüzérrel például a nagyobbak edzik a memóriájukat, gyakorolják a szövegmondást és az elmélkedést. A kisebbek pedig az egy helyben ülést és a számolást gyakorolják. Amikor reggelente együtt megbeszéljük, kinek mi a „napi jószándéka”, azt gyakoroljuk, hogyan nyithatjuk meg szívünket és elménket mások szükségletei felé. Ima közben sokszor azon kapjuk magunkat, hogy napi eseményekről, erkölcsről, az Istennel és az élettel kapcsolatos kérdésekről beszélgetünk, amelyek egészen addig a percig csendben érlelődtek valamelyik gyerek fejében. A szentek akiknek ünnepeit bevezetjük a családi naptárba nemcsak a szentség példáival szolgálnak, hanem betekintést engednek azokba a történelmi korokba is, amelyekben éltek. Az is előfordult már, hogy az ima földrajzórába torkollt: már nem is tudom, miért volt ez olyan fontos az egyik ima közben, de arra tisztán emlékszem, hogy egy este elővettük az atlaszt és megkerestük benne Csádot.

Ha mindenképpen nevet kellene adnom az iskolánknak néhány államban ez kötelező, talán Oszlopos Szent Dániel Akadémiának nevezném. Ez eredeti és könnyen
megjegyezhető választás lenne és biztos, hogy nem kellene ismételgetnem, hogy
„Nem, mi nem az az Oszlopos Szent Dániel Akadémia vagyunk”. De az elnevezés utalna arra is, ami számomra az otthoni iskola lényege: a rendszeres imából fakadó és általa szabályozott életrend, amelynek szerves része a tanulás. Hiába intettek hát a szerzetesek, mégiscsak azt hiszem, hogy nem is olyan buta ötlet Szent Dániel pályáját követni.

Az otthoni tanítás sokszor olyan, mintha egy oszlopon élnénk: elszigeteltek, mégis láthatóak vagyunk, eltávolodunk a világtól, mégis a legalapvetőbb dolgokkal foglalkozunk. Saját, „javarészt eseménytelen” életünkben még nem kellett kardforgató szellemekkel csatáznunk, és a „birodalom csodájaként” sem mutogattak ránk, mint Szent Dánielre. És mégis, ami a dolgok mindennapi felszínén nem tűnik különösebben érdekesnek, az a való életben sokkal fontosabbnak bizonyulhat, mint a naptárbejegyzések sugallnák. A mi életünkben az anyanyelv, a matematika, a természettudományok és a történelem, az elmélkedés, a vita és a cselekvés, a hit és a tanulás nem magukba záruló
egységek, hanem egyetlen, szerves egész alkotóelemei. Abban bízunk és azért imádkozunk, hogy ebből a szerves egészből a gyerekeink olyan erős jellemmel kerüljenek ki, hogy a világon semmi se tudja majd meghajlítani őket.
(Gyárfás Vera fordítása)részlet
40. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-19 11:21
Dianka
Hozzászólások: 34
Bababarát a Széchényikerti gyülekezet – „minden korosztály igényeit ki kell elégíteni”

Bababarát minősítést kapott a Debrecen-Széchényikerti Református Egyházközség. Az elismeréshez anyagi támogatás is jár, melynek célja, hogy az anyukáknak lehetőleg gyermekük 6 hónapos koráig biztosítsák a szoptatáshoz és babagondozáshoz szükséges természetes környezetet. Jenei Zoltán a gyülekezet lelkipásztora szerint a ’90-es évek második felében épített templomban nemcsak a szoptatáshoz, pelenkázáshoz, de az istentiszteleten való zavartalan részvételhez is biztosítottak a feltételek. A lelkipásztor az Európa Rádió kérdésére hangsúlyozta: „Akkor, amikor a fiatalok egyre inkább elfogynak a gyülekezetekből, akkor a mi felelősségünk, hogy minden korosztály igényeit kiszolgálva megszólítsuk és hitükben megtartsuk ezeket az embereket.”


Az alap ötlettel egyet értek, csak nem túlzás, hogy már pelenkázni is ott pelenkázzon az anyuka?! Azt az egy órát kibírja a baba, nem? Hisz úgy megy el, hogy rendbe teszi otthon... Nem tudom, én még nem vagyok anyuka...
39. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-15 10:28
Ili
Hozzászólások: 729
Anyaság

Az anyaság, mint intézmény, ma Magyarországon sajnos nagyon alulértékelt. Szeretnénk elindítani egy mozgalmat, amely átélhetővé teszi a nők számára az anyaság felemelő érzését, ellensúlyozza azokat a mai társadalomban egyre terjedő negatív hozzáállást, amely az anyasággal járó nehézségeket, hátrányokat domborítja ki. Az örömöt, a teremtés élményét nem kapja meg a szülő. Erőltetik az abortuszt, a szülést követően a test változásainak hatását, belénk diktálják, hogy a gyermekvállalás mekkora teherrel, áldozathozatallal jár, hogy meg tudjuk teremteni a gyermeküknek az életben való elindulásához a feltételeket. Ezek mesterségesen gyártott elméletek, amelyek teljesen félrevezetnek, elrettentenek sok leányt a szüléstől. Ezt az állapotot meg kell szüntetni!

Ebben a témakörben is várjuk ötleteiteket, és egy csapatot is építenénk, akik országosan, más szerveződésekkel karöltve dolgoznának az ügyön. Előadásokat tartanának, tervezetet dolgoznának ki, reklámkampányt indítanának.

"A legszebb ellenállás a gyermekáldás!"
A jelentkezéseteket a következő címre várjuk:
msz.anyasag@gmail.com
38. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-10 01:02
Linda
Hozzászólások: 197
Fohász a Gyermekért


Ne bántsátok őt, a Gyermeket.
Ártatlan, apró lénye feléd integet.
Oly kiszolgáltatott, oly törékeny még,
Ne vegyétek el tőle az éltetőfényt
Anya vagy,
mikor méhedben megfogant.
Nem lennél, ha anyád, akkor
Hidegen kiszaggat.
Ne tépd ki testedből
A testet.
Egy pici, érző lény szólít.
Ó anyám!
Te még nem értesz, nem érzékeltél,
Nem hallod hangomat irtózatos sikolyomat!


Fáj nekem, ha bántasz,
Ha magadtól a halálba taszítasz.
Méhedben jó meleg az élet vár,
Odakint számomra a pusztító halál.
Te nem tudod honnan is tudhatnád?
El nem mondta ezt
Gyermeki száj.

Szeretlek ó anyám
Méhednek gyümölcse
Édes szüleimnek
Könyörgő gyermeke.
Tartsatok meg engem.
S az Isten megsegít.
A helyes úton járni
Bizton megtanít!
37. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 23:14
Judy
Hozzászólások: 42
és ez az utolsó hozzászólásom a kérdésben: hallhatam a rádióban, hogy a gyógyszerészek kifejlesztették az eddigi legjobb, kivételesen FÉRFIAKNAK készült fogamzásgátlót. és a legnagyobb döbbenetemre a férfiak a legnagyobb számban jelezték:hogy: nem fogják alkalmazni....... DÖBBENET!!!!Most nagyon keményen fogok fogalmazni:itt érződik tökéletesen a férfiak 2000 éves és igen csak megszokott SOVINIZMUSA a nőkkel szemben. itt az idő, hogy szembe nézzenek a saját önzésükkel....DE NEM FOGNAK MEGVÁLTOZNI......s mi nők fogjuk továbbra is hordania a férfiak ránk akasztott szégyen bélyegét.HOGY KÉPESEK A LELKÜKBEN EVVEL A DOLOGGAL együtt élni....ahogy nézem egészen jól......
36. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 22:55
Judy
Hozzászólások: 42
ez meg most jutott az eszembe: Az egyház "helyesli" a Viagra nevű gyógyszert a férfiaknak, Nos most már pontosan tudjuk, hogy a gyógyszer?????? szívrohamot és szívinfarktust idéz elő.... ez akkor tessék nekem megmondani minek minősül???? TUDATOS MINEK???????és a szaporodás.. nos nekem itt csak a"MINŐSÉGI ÉLETHEZ VALÓ JOG" az egyetlen elfogadható.. és nem a szaporulat... az MÁS..
35. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 22:50
Judy
Hozzászólások: 42
Ilikém!Te pontosan tudod.hogy igen is kompromisszum kész vagyok, és ha "MEGVITATUNK" egy kérdést az meg nem vitatkozás, és ez a lényeg!! Gondolom te is így gondolod. nos az előző hozzáázólásomban tökéletesen jeleztem az film béli orvos egy mondatát: bárhogy cselekszem ,mindenképpen rossz,Magyarán:ha nem segítek a nőn,akkor rajta ütök, ha meg segítek, akkor is rosszat teszek.de a film egy lépéssel tovább lép.Megmutatja az intézetben megszületett és felnövő gyermekek életét, és ez a dolog lelke szerintem. SENKI NEM FOGLALKOZIK a következménnyel:magyarán a gyermekkel... és annak az lelki sérülésével......az írás egyik pillére pont egy ilyen gyermek és annak az élete?????? lesz.....Szeretettel és feltétlen odaadással... Judit.
34. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 20:21
Ili
Hozzászólások: 729
Kedves Judy!

Nyugodtan írd le. Persze ha eltudod fogadni mások véleményét te is, akkor is ha nem értenek egyet veled.Akár ide vagy a

"Meddőség és keresztény megoldások" fórum témához.

A gyilkosság az gyilkosság ez így igaz, és nem mentesíti a tettest attól függetlenül, hogy mit tett ez az ember.

Az egy másik kérdés, hogy valaki ebből(terhességmegszakítás) többszörös milliomos legyen. Ő is gyilkos volt.

Isten Áldásával Ili
33. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 15:40
Judy
Hozzászólások: 42
még EGY gondolat mindenki tisztában avval a ténnyel. hogy éves szinten hány nő hal bele a rosszul és szakszerűtlenül elvégzett abortuszba?vagy ez a TÉNY nem számít::???Nőkről beszélünk,akik esetleg egy családot és gyermekeket hagynak el... árván....és hogy merik az AB bizottságok CSAK A NŐT VALLATNI tudtommal ehhez a dologhoz még egy FÉRFI IS KELL,és hol LAPUL AZ A FÉRFI? bármilyen foglakozású IS LEGYEN????És az ő felőssége?? tessék mondani hol is van??,nem rég láttam egy filmet, Sajnos a címére nem emlékszem a mondandója pont ez a kérdés: a nők jönnek és ő segít, és a film mondandója is az orvos egy mondata: ha nem segítek, ezek a nők gyakorlatilag Halottak..a FŐSZEPLŐ:Michael Caen...nem várok választ.......
32. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-02 15:19
Judy
Hozzászólások: 42
ez egyértelműen gyilkosság, hogy ezt az embert megölték, A saját véleményemet a kérdésben TUDATOSAN NEM ÍROM le,mivel pontosan tudom :nagy port kavarnék a témával kapcsolatban. már régóta foglakoztat a kérdés, ebből tudom egy hosszabb írás lesz.. a közeljövőbe...nem is tudom.hogy az majd egyáltalán ide valahová beillszthető lezs e? nos azt hiszem IDE NEM FOGOM FELTENNI....
31. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-01 20:03
Marika
Hozzászólások: 213
Agyonlőttek egy abortuszokat végző amerikai orvost

Az orvost bíróság elé is állították, amiért 2003-ban állítólag 19 esetben hajtott végre illegális terhesség-megszakítást.

Agyonlőttek egy amerikai orvost, akit rendszeresen ért kritika, amiért késői terhesség-megszakításokat vállalt klinikáján erősítette meg a kansasi rendőrség. A 67 éves George Tiller épp a wichitai otthona közelében fekvő templomba akart bemenni, amikor helyi idő szerint nem sokkal reggel tíz óra után lelőtték.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a merénylő a lövést követően egy kék Ford Taurus-szal menekült el a helyszínről. Brent Allred rendőrkapitány szerint az ügyben az FBI segítségét kérték, és egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gépkocsi - rendszáma alapján - egy Kansas City külvárosában élő emberé.

Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Ráadásul ő vezette az egyiket azon három amerikai magánkórház közül, ahol ilyen beavatkozásokat végrehajtottak.

Az orvos épp ezért gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt. 1991-ben például egy egész nyáron át tüntettek az épület előtt az abortusz ellenzői, esetenként kétezren is.

A tiltakozások azonban több ízben is a tettlegességig fajultak: 1986-ban egy ismeretlen merénylő robbanószerkezetet helyezett el a kórház tetején, ami felrobbanva súlyos károkat okozott az épületben. 1993-ban pedig egy férfi a kórház előtt rálőtt Tillerre, mindkét karján megsebesítve az orvost. A merénylő 11 évnyi börtönbüntetést kapott, Tiller néhány hét alatt felépült.

A késői terhesség-megszakítás abban az esetben engedélyezett Kansas államban, ha két független orvos is egyetért abban, hogy az anyát "helyrehozhatatlan egészségkárosodás" éri, ha megszüli a gyermeket. Tillert többen azzal vádolták, hogy lefizette azokat az orvosokat, akik az övével egyező szakvéleményt adtak.

Az orvost bíróság elé is állították, amiért 2003-ban állítólag 19 esetben hajtott végre illegális terhesség-megszakítást. Tillert idén márciusban mentette fel a törvényszék a vádpontok alól. Ügyvédje az esetet boszorkányüldözésnek nevezte.

30. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-25 22:44
Lotti
Hozzászólások: 68
Fontos, friss információk:

Májustól két évre csökken a gyes

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében két évre csökken a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama, és a jelenlegi 180 helyett 365 nap biztosítási idő kell a gyermekgondozási díjhoz (gyed), valamint a 24 hétig járó terhességi és gyermekágyi segélyhez (tgyás) a hétfőn 199 igen, 164 nem szavazattal, illetve 3 tartózkodással elfogadott törvénymódosítás szerint.

Jövőre nem emelkedik a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

A jelenleg a gyermek hároméves koráig alanyi jogon járó, a nyugdíjminimum összegével azonos (2009-ben 28.500 forint) összegű gyest a jövőben csak kétéves korig folyósítják a gyermekek védelméről szóló törvény módosítása nyomán, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lesz szükség.

A tgyás a 24 hetes szülési szabadság időtartamára folyósított juttatás, amely - ugyanúgy mint a gyed - az anya napi jövedelmének 70 százaléka. A gyed adó- és járulékköteles; maximális összege a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2009-ben 100.100 forint.

A törvénynek ez a része 2010. május 1-jén lép hatályba, tehát a jövő év április 30-ig született gyerekekre a jelenlegi szabályok vonatkoznak.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege, amely egygyermekes család esetén havi 12.200 forint, háromgyermekeseknél gyermekenként 16 ezer forint.

A törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével módosul a családi pótlék folyósításának időtartama: a közoktatási intézményben tanuló gyermek után az eddigi 23. életév helyett 20 éves korig, illetve annak a tanévnek a végéig jár a juttatás, amelynek időtartama alatt a 20. életévét betölti.

A családi pótlékra vonatkozó rendelkezések módosítása nyomán lehetőség lesz arra, hogy az összeg ötven százalékát az érintett család természetbeni juttatás formájában kapja meg. Ezt a települési önkormányzat jegyzője rendelheti el. A korlátozás időtartama egy év, és az intézkedés szükségességét legalább félévenként felül kell vizsgálni.

Az idei adótörvény-módosítás szerint szeptembertől adóalapot növelő, nem adózó juttatássá válik a családi pótlék, amelynek összegét fele-fele arányban megosztják a házas-, illetve élettársak között.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás része az is, hogy a helyettes szülők, nevelőszülők a korábbinál eggyel kevesebb gyermeket nevelhetnek egy időben. Így a hagyományos nevelőszülőknél öt helyett négy, a hivatásos nevelőszülőknél nyolc helyett hét, a speciális hivatásos nevelőszülőknél pedig öt helyett négy lenne a gyermekek száma.

Fontos újdonság a gyermekvédelmi igazgatási bírság bevezetése és a szociális és gyámhivatal véleményezési jogkörének garantálása. A gyermekvédelmi igazgatási bírság összege maximum 200 ezer forint lesz.
29. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-16 08:45
Judy
Hozzászólások: 42
Tökéletesen egyetértek veled, nos az Isteni törvényebe beleavatkozni... a véleményem: nem véletlen van az, hogy úgy egyenlítődik ki a nemek aránya, ahogy az Isteni törvény ezt megalkotta, és ha bele avatkozunk, avval a legnagyobb bajt tesszük, én csak egy példát említek KINA ahol csak a fiúgyermek a kívánatos, nos ott már kb a számok arányában már több százezer fiúgyermeknek nincs felesége a jövőben...és ennek a ténynek meg ott lesz a következménye... le sem merem írni....
28. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-15 09:28
Dianka
Hozzászólások: 34
Svédországban, ahol 1938-ban legalizálták az abortuszt, immár semmi törvénybe ütközőt nem tesz az, aki csak azért veteti el magzatát, mert nem ilyen nemű gyermeket akart.

Az ország déli részén történt esetről számol be a The Local svédországi angol nyelvű újság. Egy asszony, akinek már két lánya volt, jelentkezett a Mälaren kórházban, és születendő gyermekének neme felől érdeklődött. Elmondta az orvosoknak: előző két terhességét megszakította, mert nem akart még egy lányt, és ha ezúttal is lány, őt is szeretné elvetetni. Az orvosok a svéd nemzeti egészségügyi hivatal elé terjesztették az ügyet, és magatartási irányelveket kértek azokra az esetekre, amikor „kényszerítve érzik magukat a magzat nemének megállapítására", orvosi indokok nélkül.

A testület válasza szerint az abortuszt nem lehet megtagadni – a svéd törvények szerint – a terhesség 18. hetéig, még akkor sem, ha a terhességmegszakítás kizárólag azért történik, mert a szülő másnemű gyermeket akart – számol be a CNA.

Felháborítónak tartom.....
27. hozzászólás
Létrehozva: 2009-05-14 14:50
Linda
Hozzászólások: 197
Csak egy Anya?

Egy nőtől, aki éppen a jogosítványát akarta megújítani a megyei hivatalban

a hivatalnok hölgy megkérdezte, hogy mi a foglalkozása.

A nő hezitált, nem igazán tudta, hogyan határozza meg a munkáját.

"Úgy értem" magyarázta a hivatalnok van munkája, vagy csak egy...?"

Persze, hogy van munkám" csattant fel a nő, Anya vagyok."

Az anyaság nem számít foglalkozásnak, a háztartásbeli a megfelelő szó!" hangsúlyozta a hivatalnok.

Egészen addig a napig nem is jutott eszembe a történet, amíg egyszer csak

ugyanebbe a szituációba nem kerültem a polgármesteri hivatalban.

A hivatalnok láthatóan egy karrierista hölgy volt, kiegyensúlyozott,

hatékony és megszállottja az olyan fontosnak hangzó címeknek, mint:

"Hivatali Vallató" vagy Városi Nyilvántartó".

„Mi a foglalkozása? "- kérdezte.

Mi késztetett rá, hogy ezt válaszoljam, nem tudom. Csak úgy kibuktak belőlem a szavak.

Tudományos munkatárs vagyok a gyermekfejlődé s és emberi kapcsolatok területén.

A hivatalnok megdermedt, a golyóstoll megállt a kezében és úgy nézett rám, mint aki rosszul hall.

Megismételtem lassan, kihangsúlyozva a fontos szavakat. Majd csodálattal néztem, amint a kijelentésemet fekete nyomtatott betűkkel a hivatalos nyomtatványra írta.

Megkérdezhetem, " kezdte a hivatalnok érdeklődéssel "Pontosan mit csinál ezen a területen?"

Hűvösen, minden izgatottság nélkül a hangomban, hallottam magam válaszolni:

"Továbbképző kutatómunkát végzek, (amit az anyák nem)laboratóriumban és terepen,

(általában úgy mondom: a házban és a házon kívül).

A főnökömnek dolgozom, (az Úrnak elsősorban, aztán az egész családnak)

szereztem már négy elismerést (mind lány).Természetesen ez a munka az egyik legelhivatottabb a földön,

(akar valaki ellentmondani? )és gyakran napi 14 órát dolgozom (a 24 közelebb áll a valósághoz).
De a munkám több kihívást tartogat, mint a legtöbb átlagos karrier és az elismerés sokkal kielégítőbb, mint pusztán a pénz.


A hivatalnok egyre növekvő elismeréssel töltötte ki a nyomtatványomat,

felállt és személyesen kísért az ajtóhoz.

Amint ráhajtottam a kocsifelhajtónkra, a csodálatos új karrieremben elmerülve,

szaladtak elém a laborasszisztenseim 13, 7 és 3 évesek.

Az emeletről hallottam a gyermekfejlődési programunk új kísérleti modelljét (egy 6 hónapos kisbabát), amint egy új hangmintát tesztelt.

Úgy éreztem, csapást mértem a bürokráciára! Úgy tűntem fel előttük, mint aki sokkal előkelőbb és nélkülözhetetlenebb az emberiség számára, mint "csak egy másik Anya

Anyaság! Micsoda nagyszerű karrier! Különösen, ha egy cím is van az ajtón.
Akkor a Nagymamák


"Vezető tudományos munkatársak a gyermekfejlődé s és emberi kapcsolatok területén, és a
Dédnagymamák Ügyvezető tudományos munkatársak"?

Szerintem igen!!!

És hiszem, hogy a nagynénik : "Tudományos munkatárs helyettesek" .
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép