Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - Egészséges étrend
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Egészséges étrend - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aguszta napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendég



Képek a galériából

Jó gyereknek ez való
XI. Benedek
Fórum

Oldalak: [1]
27. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-24 13:26
Ili
Hozzászólások: 728








Olvasd el, nagyon érdekes!!


Tények és tévhitek a tojásról

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

Tudta-e hogy?


- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland, a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet


O szabad tartás - 1,


O alternatív tartás -2,


O ketreces tartás - 3,


O ökológiai tartás - 4),


majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium. Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket
.


2010. október 06.









26. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-26 14:32
Lotti
Hozzászólások: 68
A Life Network cikkét úgy érzem, minden egészséges életmódra törekvő olvasónak meg kell ismerni.

14 csábító étel, amivel mérgezzük magunkat

Finomak, mutatósak, azonnal fogyaszthatóak és csábítóan ízletesek, szó szerint etetik magukat. De mit is vásárolunk tulajdonképpen, amikor nyugodt lélekkel a kosarunkba tesszük az élelmiszeripar trükkösen előállított termékeit? Barcza Zsuzsanna dietetikus segítségével összeállítottunk egy top 14-es listát, amelyben a felsoroltakat - a benne lévő alapanyagok miatt - bizony jobb lenne, ha a polcon hagynánk.

1. Gumicukor, ízesített keménycukorkák
A gyerekek kedvence, és legtipikusabb példája annak, hogyan lehet iparilag előállítani úgy egy eladható terméket, hogy egyetlen összetevőjére sincs szüksége a szervezetnek. Összetevői: állati eredetű kötőanyag, növényi zselék, színezőanyagok, aromák.

2. Párizsi
Igazi tömegcikk, ára miatt mindenki számára elérhető, ráadásul ránézésre tökéletesen ártalmatlan, mi több, kínálja magát, ám fogyasztásával nem juttatunk be a szervezetbe mást, mint szalonnabőrkét (40%), ipari szalonnát (20%), szóját (20%) és kevéske vágóhídi maradékot. Például albumint, ami nem más, mint marha vagy sertésvérből kivont fehérje. Persze kerül bele tartósító és íz fokozó is, továbbá színezőanyagok is bőségesen.

3. Szénsavas üdítő
Hatalmas mennyiségben fogy hazánkban (a nagyon olcsó változata is), pedig a vízen kívül csak tetemes mennyiségű cukrot, mesterséges aromákat, állományjavítót és szén-dioxidot tartalmaz. Valódi mesterséges kalóriabomba.

4. Ketchup
Akár egészséges is lehetne, hiszen vitaminban gazdag zöldségféléből készül, ám az alapanyaga a legtöbb esetben az a paradicsom, amely másra már alkalmatlan, valamint hatalmas mennyiségben tartalmaz állományjavítókat és tartósítószert, valamint cukrot.

5. Burgonyacsipsz, sült krumpli
Az ellenállhatatlan csemege, és az örökös harc tárgya szülő és gyerek között. Ami miatt baj, ha enged a szülő, az a rengeteg zsír, amelyet magába szív sütés közben, a mesterséges aromák, az ízfokozók - amely miatt nem lehet leállni az evésével.

6. Rágógumi
Egyenesen tilos termék, és nem csak a benne nagy mennyiségben fellehető cukor vagy ízesítő és színezék miatt, hanem mert ha lenyeli, a gyomorsav sem képes megbirkózni a gumi és gyantaszerű alapanyaggal.

7. Ízesített joghurt
Egyike az egészségesnek kikiáltott mesterséges termékeknek, amely valóban lehetne egészséges, ám a benne lévő természetes és valóban jótékony hatású anyagokat elnyomja a hozzáadott cukor, a mesterséges aromák és az állományjavítók mennyisége.

8. Kínai tésztás leves
Gyors ebéd valóban lehetséges, és aki imádja a sűrű, tésztás leveseket, ideális választás lehetne. Ám a tésztába, éppen azért, hogy gyorsan, főzés nélkül is fogyaszthatóvá váljon, rengeteg adalékanyagot kevernek.

9. Dzsem
Hasonlóan a gumicukorhoz, itt is nagy mennyiségű cukor, ízesítő és színezőanyagokat tartalmazó, jobbára mesterséges alapanyaggal van dolgunk, amely valódi gyümölcsöt elenyésző százalékban tartalmaz.

10. Pudingkrémpor
Azért ne vásároljuk, mert úgy tűnik, az egyetlen természetes összetevője a cukor és egyébként is, pudingot házilag lisztből (vagy rizslisztből) pillanatok alatt készíthetünk.

11. Fornetti
Rengeteg zsiradékot tartalmaz. 15 dkg sós péksüteménnyel a sok zsiradék mellett a napi ajánlott nátrium-mennyiség többszörösét, az édesekkel pedig temérdek mennyiségű cukrot juttatunk szervezetünkbe. Hasznos összetevőket (pl. komplett fehérjét, rostokat, vitaminokat) egyáltalán nem tartalmaznak.

12. Ömlesztett sajtok
Bár nevük alapján a tejtermékek csoportjába soroljuk őket, a legtöbb ömlesztett "sajtízű" terméknek nincs sok köze a sajtokhoz. Alapjukat főként növényi és/vagy állati eredetű zsiradékok alkotják. Rendkívül magas a nátrium- és foszfortartalmuk, ami a kémiai eljárással történő ömlesztés, mint gyártási folyamat következménye. A kemény sajtokhoz viszonyítva kedvezőbb áron juthat hozzájuk a fogyasztó, ezért az ömlesztett sajtok rendszeres vásárlója a nyugdíjas korosztály is. Pedig, az idős, csontritkulásra hajlamos, vagy már csontritkulásban szenvedő emberek számára kifejezetten káros, hiszen az ömlesztési eljárással készült termékek rendszeres fogyasztása, alacsony Ca és magas foszfortartalmuknak köszönhetően súlyosbíthatják a csontritkulással küzdők állapotát.

13. Ízesített gabonapelyhek
Habár a reklámok azt sugallják, a gyermekek számára optimális étel, tudnunk kell, hogy a gyakorlatban ez közel sem így van. A pelyhesített gabona rostot szinte egyáltalán nem tartalmaz, gyorsan felszívódó szénhidráttartalma hamar megemeli a vércukorszintet, ezért fogyasztása után az éhség gyorsan jelentkezik, újabb étkezésre, nassolásra késztetve a gyerekeket. A pelyhek magas szénhidráttartalmát az ízesített cukorbevonatok csak emelik, nem beszélve a bennük rejtőző aromaanyagokról.

14. Mogyorókrém
Szintén a gyerekek nagy kedvence, édes kalácsra kenve sok-sok családnál kerül a reggeliző-asztalra. Bár a legtöbb változat tartalmaz némi földimogyorót, amelynek telítetlen zsírsavtartalma hasznos a fiatal szervezet számára is, de ez a csekély pozitívum fel sem veheti a versenyt a mogyorókrémek alapjául szolgáló temérdek haszontalan összetevővel, mint a rengeteg cukor és zsiradék.
25. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-29 23:42
Linda
Hozzászólások: 197
Bodza - a misztikus gyógyító növény

Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős gyakorlat. Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem. Az egyik legtökéletesebb ajándék, mely valaha megadatott nekünk. Legyünk nagyon hálásak érte.


A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. Az alsó Őrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.

Az angolszász kultúrkörben szintén nagy erővel ruházzák fel e növényt: nem vághatjuk ki és nem égethetjük el. Ha nem mondunk imát Bodza-anyához, miközben elpusztítjuk a növényt, akkor az visszatér és bosszút áll, megátkoz minket. A bodza varázserejének tisztelete máig nem veszett ki az angolokból, elég arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani, mely minden pálcák legerősebbike.

A bodzának persze nem csak varázs, de gyógyereje is van, mitöbb, e gyógyerő meglehetősen széleskörű, és szerencsénkre a kúra sem borzasztó, hiszen a bodza termése és virágzata egyaránt ízletes ételek és italok alapanyaga.

Fogyaszt, ránctalanít és három nap alatt végez az influenzával!

A bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény (latinul: Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék családjába tartozik, és őshonos hazánkban. Fehér virágai úgynevezett bogernyőben nyílnak és lapos tányérokra emlékeztetnek. Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását. Sajnos egy cikk kevés ahhoz, hogy a bodza összes gyógyhatását és csodaszámba menő erejét összefoglaljuk.

Kezdjük ott, hogy a benne található drogok (szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok) izzasztó-lázcsillapító hatásúak, és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Emiatt a bodza az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses/náthás* megbetegedéseknél, klinikai tesztek során pedig kimutatták, hogy a vírusok szaporodását gátolva már 2-3 nap alatt legyűri az influenzát nincs szükség antibiotikumokra.

Immunerősítő és vértisztító, scrofulosis (görvélykór, a TBC egyik változata) esetében és bőrkiütésnél, hámosításra gyökerét és virágját használhatjuk, de a friss vékony kérgéből vagy ágacskáiból készült főzetet régen "elhájasodásnál" (azaz fogyókúrához) is, vagy vízkór ellen ajánlották. A dominikánus szerzetes Albertus Magnus (1193-1280) szerint felülről lefelé lehántolt kérge hashajtó szernek alkalmas, míg a gyümölcs nedvének nyugtató fájdalomcsillapító hatását kihasználva borsmentával, kakukkfűvel kombinálva migrénes és arcidegzsábás (trigeminus neuralgia) fejfájások ellen alkalmazzák sikerrel.

Mandula és torokgyulladásnál a friss gyümölcsöt tejjel forrázták le és ezzel öblögették a torkot, de belsőleg alkalmazva a reumatikus ízületi fájdalmak ellen is jó, bár egy 1908-as könyv szerint ez ellen külsőleg is használhatjuk: „A megtört vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tisztítólag hatnak. Régi orvosok szerint a friss levelek dühös ebmarástól eredő sebeket gyógyítanak és köszvényes tagokra kötve, illetve flastromnak alkalmazva, igen jó hatásúaknak bizonyultak.”

A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is, ami viszont igen munkaigényes s így nagyon ritka és drága (a pálinkák „királya”). Emellett sorolhatnánk még gyógyhatásait: a virág forrázata szemgyulladásnál szemcsepp, a mézzel kevert bodzalekvár TBC-seknek kiváló tüdőtisztító, krémje pedig jó ránctalanító és enyhén halványító hatású. Borotválkozás utáni szereket, arc és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőle manapság. Tartalmaz A, B-vitamint, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek! A bodza a „szegényember patikája”.
24. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-17 00:22
Ili
Hozzászólások: 728
Cékla a Magyar Aloe Vera! Fogyassz belőle minél többet!

Olcsóbb és finomabb, mint bármelyik Patikai vitamin, vagy étrend kiegészítő!!!


A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.

Nyersen, reszelve vagy szeletekben

A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.



Préseld ki a levét!

A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használj. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.

Tálald köretként, főételként vagy desszertként!

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?

Mindegy hogyan, de fogyaszd!

Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!

Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.

Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.

Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta

Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.

Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal önts fel a levet.

A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatod.
23. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-25 23:02
Marika
Hozzászólások: 213
Aszalt szilva és az immunrendszer

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.

Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabad gyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.

További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz.
22. hozzászólás
Létrehozva: 2010-04-20 22:12
Ili
Hozzászólások: 728
10 dolog amit A nyúlról tudni kell..

1. A házinyúl az üregi nyúltól származik. Hazánkban a nyúlfélék közül az üregi nyúl és a mezei nyúl él vadon. Honfoglaló őseink a Kárpát-medencében vadon élő kisállatokat is háziasítottak, így az üregi nyulat is. Az egyetlen régi magyar fajta a magyar óriás, amely lehet szürke-vadas, fekete és sötétszürke.

2. A nyúl háziasítása jóval később kezdődött, mint a kutyáé, a lóé, a szarvasmarháé, a juhé vagy a sertésé. A kevés írásos emlék közül a legrégebbi feliratokat az óegyiptomi falfestményeken találhatjuk a Kr. e. 2000–2500 körüli időkből. Mózes a nyulat a tevével és a sertéssel együtt a tenyésztett állatok között említi. Az első hiteles feljegyzések a föníciaiaktól származnak. Hazánkban a XVI. század után várakban, várárkokban, később ketrecekben is neveltek friss húst adó nyulakat. A XIX. században a városi lakosság részben a hús- és prémtermelése, részben az állatszeretet miatt kedvelte meg a nyulat. A XX. század első felében kialakult az új-zélandi fehér, majd a kaliforniai fajta is, amelyek a gazdasági célú húsnyúltenyésztés alapjait jelentették.

3. A nyúlhúst már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is szívesen fogyasztották. Napjainkban a legtöbb nyúlhús Máltán fogy: csaknem 9 kg/fő/év. Nagy hagyománya van a könnyen elkészíthető, értékes fehér húsú nyúl fogyasztásának Olaszországban, Cipruson, Franciaországban, Belgiumban és Spanyolországban is. A világon a legkevesebb nyúlhúst mi esszük, mindössze évi 10 dkg-ot fejenként, míg például Olaszországban évente 5-6 kilogramm nyúlhúst fogyaszt egy személy. Világszerte egyre nagyobb az igény a darabolt, előrecsomagolt nyúlhús iránt. 1990-ben nyúlexportunk 93%-át tette ki az egész nyúl és 7% volt darabolt, 2003-ra már csak 33,8% egész és 66,2% darabolt nyulat exportáltunk.

4. Gyermekkorunk óta szeretjük a szőrös kis állatot. Neves ünnepünk „főszereplője” a húsvéti tojást tojó nyúl. Sok gyermek és felnőtt ezért elutasítja a nyúlhús fogyasztását. A különböző okokból eredő averzió érthető, felnőttkorban azonban leküzdhető.

5. Magyar származású, kiskereskedelmi forgalomban kapható nyúlhús 100 grammjának tápanyag-összetétele egy, az OÉTI-ben 2007-ben végzett vizsgálat alapján: 168 kcal energia, 22,2 g fehérje, 3,1 g zsír és 0,4 g szénhidrát. Koleszterintartalma: 29 mg/100 g, SFA: 32–34 mg/100g, MUFA: 29–30 mg/100g, PUFA: 34–37 mg/100 g, n-6:n-3 arány: 5-6:1.

6. A takarmány összetétele hatással van a nyúlhús kémiai összetételére, táplálkozás-élettani hatásaira, érzékszervi tulajdonságaira és eltarthatósági idejére. Állati eredetű zsiradék használata „májhoz” hasonló aromát, főként növényi eredetű étrend pedig ánizsos vagy fűre jellemző ízt kölcsönöz a nyúlhúsnak. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét legnagyobb mértékben a napraforgóolaj-kiegészítés növeli meg. Az n-6:n-3 arány csökkentésére a len- és a halolaj mellett bizonyos zöldtakarmányok – pl. lucerna – is alkalmasak. A zsírsavösszetétel módosítása mellett antioxidánssal – leggyakrabban E-vitaminnal – való kiegészítést alkalmaznak, ami stabilizálja a nyershús színét hűtés és fagyasztva tárolás során is, ezenfelül a nyúlhús oxidatív stabilitását is fokozza főzés közben.

7. Nagy fehérje- és esszenciálisaminosav-tartalma, kis zsír- és koleszterintartalma, kedvező zsírsavösszetétele, valamint számottevő vitamin- és ásványianyag-tartalma révén a korszerű, egészséges táplálkozás része. Annak ellenére, hogy fogyasztói ára meghaladja az egyéb, gyakrabban fogyasztott húsfélékét, kiváló tápértéke miatt, valamint a változatosság és a minőség javítása érdekében helyet kaphat a kórházi és gyermekélelmezésben is. Könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismeretes, ezért különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt, biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások is.

8. Piacokon és bizonyos áruházláncokban vásárolható nyúltermék a nyúlgerinc és a nyúlcomb, akár filézve is. Az idősebb házinyúlból készíthetünk levest, pörköltet vagy nyúlpaprikást, a fiatal, zsenge húsú házinyúl íze a csirkéére, illetve a borjúhúséra emlékeztet. Porhanyós húsa a semleges ízére tekintettel friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel a baromfihús mintájára bármilyen formában elkészíthető. A darabolt nyúlhús sütése-főzése nem igényel különösebb előkészületet, de az ínyencek pácolással még ízletesebbé tehetik. A házinyúlhoz illő fűszerek: fokhagyma, fekete bors, rozmaring, tárkony, kakukkfű és áfonyalekvár.

9. Ki ne hallotta volna a régi mondást: „Egy várandós nőnek azt kell ennie, amit megkíván.” A babona szerint azonban nyúlhúst tilos ennie, mert a gyermeke nyúlszájú vagy nyúlarcú lesz (holott a nyúlszájnak semmi köze sincs a nyúlhúshoz). A modern kor kismamáinak nyugodt szívvel ajánlható a nyúlhús, hiszen fontos forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, s az is előnye, hogy nagy a vastartalma.

10. Se szeri se száma a híres nyulaknak. Magyar nyuszihősök: Kockás fülű nyúl, Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl (Lázár Ervin), Nyúl Elek Bors néniben (Nemes Nagy Ágnes), A legkisebb ugrifüles (magyar bábfilm). Tragikus hős is visel ilyen nevet: Hannibál tanár urat Nyúl Bélának nevezte el Móra Ferenc. Híres külföldi a Fehér nyúl Alice Csodaországában, a pácba kerülő Roger nyúl, Peter Rabbit, alias Nyúl Péter (Beatrix Potter), Rabbit, azaz Nyuszi a Micimackóban, Bugs Bunny, alias Tapsi Hapsi, Bob és Bobek (csehszlovák rajzfilmfigurák). A Rémusz bácsi történetek főhőse is a Nyúl, az angol eredetiben Brer Rabbit, és még sorolhatnám.

Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus
21. hozzászólás
Létrehozva: 2010-02-01 16:47
Neugega
Hozzászólások: 18
Ezt az írást egy barátomtól kaptam, értékes tanácsokat tartalmaz, ezért közkinccsé teszem.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően. Tanácsom tehát: hetente háromszor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák stb.). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.

Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

Egyébként arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.
20. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-23 22:55
Marika
Hozzászólások: 213
Hagymalekvár ínyenceknek

Nagyon érdekes, különleges és pikáns lekvárt készítünk, ez a hagymalekvár. Kizárólag ínyenceknek ajánljuk az elkészítését.

Hozzávalók

30 dkg cukor
1 dl vörösborecet
50 dkg lilahagyma
1 kk. só

A hagymát szeleteljük fel vékony szeletekre.
Tegyük bele egy lábosba, öntsünk rá balzsamecetet.
Keverjük össze, majd 10 percig főzzük kevergetve.
Öntsük bele a cukrot, keverjük folyamatosan kb. 20 percig.
Ha elkészült, töltsük üvegbe.

Sültekhez és hideg ételekhez ajánlom.
19. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-23 21:27
Böbe
Hozzászólások: 38
Bodzalekvár

Hozzávalók:

2 kg leszemezett bodzatermés
1 kg cukor
2 kg alma

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük a paradicsompasszírozón áthajtott bodzaterméssel, majd hozzá adjuk a cukorot.
A keveréket állni hagyjuk egy napig, majd péppé főzzük. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban amíg kihűl.

Mivel az alma átveszi a bodza ízét, kellemes állagú bodzalekvárt nyerünk a segítségével.

Én nem szoktam passzírozni mert szeretjük ha darabos marad.
18. hozzászólás
Létrehozva: 2009-08-09 12:56
Adri
Hozzászólások: 23
Linda !
A zabpelyhes nyers gyümölcslevesed nagyon tetszik !
Én eddig hidegenkötő pudingporral sűrítettem ezt,(nagyon izgalmas a puncs pudinggal) de a Te módszered még jobban tetszik, a zabpehellyel sűrítés !
Köszi !
_______________________

Most én teszek ide Nektek valamit, ami figyelemreméltó ....:

"Ha a margarint üldöznék el a tejpultokról (vagy büntetnék magasabb áfával), akkor mindannyian visszatérnénk a vajfogyasztásra, és nem lenne többé tejfelesleg. Persze a napraforgó termesztők tönkre mennének, mert olajukból nem készülne ipari átalakítással margarin. Érdekes, hogy ez a mesterséges kence és növényi főző-zsiradék kezdetben ugyanolyan olcsó pótlék volt, mint a reggeli ital. A több évtizedes marketing munka viszont magasra emelte, igazi egészség-táplálék lett belőle. A reklámok szerint a magára valamit is adó ember margarinnal ken és diétásan süt-főz.
Az emberi hiszékenység végtelen.
De a vaj egészségesebb!"

(forrás : vetésforgó.hu )
17. hozzászólás
Létrehozva: 2009-08-06 22:18
Linda
Hozzászólások: 197
A vízhajtó görögdinnye.

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!


A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Mitől egészséges?

A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnye-kúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató. Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnye-kúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.
16. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-28 00:05
Ili
Hozzászólások: 728
Kedves érdeklődők!

29-én szerdán nyitjuk meg a szedd magad-ot.


Onnantól szedhető a legkorábbi fajta és azt követi még 2 további fajta egészen szeptember közepéig.

A gyümölcsös a Kacár Tanya mellett van Szokolyán.
Budapest irányából Szokolyára beérve egyenesen kell menni addig, amíg az út élesen jobbra nem kanyarodik.

Ott látható egy faragott tábla, ami a Kacár Tanyát mutatja, arra kellene
jönni, azaz balra. Át a kis-vonat síneken, egyenesen, akkor már kő-szórt úton.
Rövidesen kicsit jobbra távolabb látszik a gyümölcsös, balra van a Kacár
Tanya. A második lehetőségnél kellene letérni a földútra, keresztül a mezőn és a
gyümölcsös jobb végén a nyitott kapun bejönni.

A nyitva tartás minden nap 10:00-18:00-ig lesz a szedd magad ideje alatt.

Ha a nyitva tartástól eltérő időpont felel meg, az előzetes egyeztetés esetén megoldható.

A gyümölcsös a szedd magad ideje alatt ki lesz táblázva a falu határától.

Szedd magad ár 100 kg-ig 60,-/kg, felette 50,-/kg.

Várhatóan 2 héten át leszünk nyitva az első fajta kifutásáig, amit követhet egy-két hét szünet, a következő fajták beéréséig.

Amennyiben abból szeretne szedni, rendelni, kérem jelezze, hogy tudjak értesítőt küldeni, ha újra lehet szedni.


Várjuk önöket nagyon sok szeretettel!

Ha kiszállítást kért, rövidesen felvesszük önnel a kapcsolatot.

Szép estét kívánok!


Szeretettel:

Csernák István
06 30 651 6011
15. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-15 12:42
Ili
Hozzászólások: 728
Bio szilva Börzsönyből!

Segíts magadon, másnak is segítesz vele!



Sziasztok!

Szokolyán, Budapesttől ~50 km-re a Börzsöny lábánál van egy 4 hektár nagyságú több, mint 2300 fás Biokontroll által minősített Szilvásunk.
Rövidesen 2-3 hét múlva érik a legkorábbi, Lapotica Chachanska fajtájú szilvánk, amiből előzetes becslések szerint lesz
min. 20 tonna. Később érik a President és a Lepotica Top.
A vásárolandó mennyiség függvényében alakulnak az árak 50-100,-/kg körül, igyekszünk alacsonyan tartani.

A gyümölcs semmilyen, még a bio minősítésbe beleférő vegyszerrel sem volt kezelve.

Külföldre, fillérekért felvásárolnák féléretten a termést, de mi a kezdők szentimentális lelkesedésével hiszünk benne,
hogy maradhat a szilvánk kis hazánkban. Lehet belőle aszalt szilva, isteni lekvár, műkedvelőknek pálinka.

Ha szeretnétek bármilyen módon szedni, venni, kérlek jelezzétek, hogy mennyire lenne szükség.
Nagyobb mennyiség esetén ki tudunk szállítani 3-4 mázsányit is.

Mivel építkezünk és van 2 pici gyerekünk, így idén inkább a szedd magad felé hajlunk.

Akit érdekel kérem jelezze, illetve kérlek benneteket, hogy juttassátok el minél több helyre a lehetőséget!

Köszönettel és szeretettel:

Csernák István
06 30 270 7729

csernak.istvan@emberisegcsoport.hu
14. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-10 11:03
Ili
Hozzászólások: 728
Finom és egészséges.

Sajtos cukkini lepénykék kukoricával és olívával.

Könnyen és gyorsan elkészíthető.


Hozzávalók

3 db cukkini
1 tojás
2 evőkanál liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
egy cső főtt kukorica, amiről késsel levágtam a szemeket
egy csokor petrezselyem apróra vágva
néhány szem magozott (fekete) olívabogyó
néhány sajtkocka (nekem most kecske- és tehéntej keverékéből készült horvát sajt került bele)
zsemlemorzsa
só, bors
a sütéshez olaj

Elkészítés

A cukkinit meghámoztam, lereszeltem, és besózva állni hagytam egy órát. Ezután nagyon alaposan kicsavartam (elámultam, hogy milyen kevés reszelék lesz három cukkiniből), hozzákevertem a kukoricaszemeket, a felaprított olívabogyókat, a petrezselymet, hozzáadtam a tojást, a lisztet és a sütőport is, majd alaposan megborsoztam. Sózni nemigen kell, de ha aggódunk, hogy sótlan lesz, kóstoljuk meg a masszát és korrigáljunk, ha szükséges. Összekevertem a hozzávalókat, és nagyobbacska gombócokat formálva belőlük, mindegyik közepére dugtam egy sajtkockát, betakartam masszával, prézlibe forgattam, és meleg, de nem túl forró olajban sütni kezdtem őket. Lassú tűzön süssük, hogy amennyire csak lehetséges, átsüljön a közepe is.

(Gyenge spárgatökből is elkészíthető és ha nem szereted az olívabogyót ki is hagyhatod)

Hagymás paradicsomsalátával tálaltam.
13. hozzászólás
Létrehozva: 2009-06-19 09:01
Linda
Hozzászólások: 197
Minden gyümölcsből elkészíthető

Nyáron, amikor a legtöbbféle friss gyümölcs beszerezhető, gyakran készítek hideg gyümölcsleveseket főzés nélkül. Ezzel a módszerrel nem csak időt takarítok meg, de az értékes vitaminokat is. Zabpehellyel még dúsabbá és értékesebbé tehető egy ilyen hűsítő leves.

Hozzávalók (Kb. 1-1,2 literhez)

50 dkg magozott cseresznye vagy meggy
2 púpos ek zabpehely
1,5 dl házi tej
2 dl aludt tej (túrószerű tejsavó termék)
1-2 ek méz
őrölt fahéj
1-2 mentalevél

Elkészítése

A tejbe áztassuk be a zabpelyhet, hogy jól megpuhuljanak a pelyhek.
A gyümölcsöt megmossuk, és kimagozzuk.
Tegyünk minden alapanyagot turmixgépbe, és amennyire lehet, pépesítsük. Ha túl sűrűnek találod a levest, további tejjel hígíthatod.

Pár szem egész gyümölcsöt teszek bele tálaláskor.
12. hozzászólás
Létrehozva: 2009-03-02 16:33
Ili
Hozzászólások: 728
Házi joghurt

Hozzávalók

2 és fél liter tej
1 dl joghurt (élőflórás)
1 csapott evőkanál cukor

A joghurtot elkeverjük a cukorral, a tejes egy vastag falú edényben felforraljuk, majd lehűtjük szoba hőmérsékletűre. Elkeverjük benne a joghurtot, majd fél napig letakarva hűtőben tartjuk. Az elkészült joghurtból félreteszünk 1-2 dl-t a következő adaghoz.
11. hozzászólás
Létrehozva: 2009-03-02 09:44
Lotti
Hozzászólások: 68
Lenmagos kenyér

Hozzávalók:
65 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg finomliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál méz
2 evőkanál lenmag
3 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
kb. 5 dl langyos víz

Elkészítése:
A mézet belekeverem 1 dl langyos vízbe, belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy dolgozzon. A liszteket összekeverem, hozzáadom a sót. A felfuttatott élesztőt beleöntöm, majd elkezdem összedolgozni, a többi langyos vizet és az olajat apránként hozzáadva. Kézzel végezve eltart egy ideig, mire egynemű lesz a tészta állaga. A lenmagot közben beleszórom. Mikor már elereszti a kezemet, akkor kissé lisztes kézzel átsimítom a külsejét és betakargatom. Miután megkelt átgyúrom, formázom, tetejét bevagdosom, majd ismét kelni hagyom. Fedeles cserépedénybe téve hideg sütőben sütöm, 220°C-on, mintegy 40-45 percig.
10. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-22 17:42
Katang
Hozzászólások: 130
A méz

A méz igazi kincsestár: különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük - eláruljuk, mindezt hogyan használhatod ki magad is.

A natúr méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva. Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt izületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

A természetes sebgyógyító


A méz nagyon hatékony az élősködők, baktériumok ellen. Természetes antibiotikumokat tartalmaz, amik közvetlenül pusztítják el a mikrobákat. Kívülről alkalmazva is hatásos a sebek kezelésében, amivel kapcsolatban számos kísérletet, kutatást végeztek az elmúlt időkben. Csontig hatoló, ökölnyi méretű fekélyek esetében teljes gyógyulásról számoltak be, és a mézen kívül semmit nem használtak a kezeléskor. A gyógyulás izomvesztés nélkül ment végbe, és a bőr teljesen regenerálódott, hegek és utólagos kezelési igény nélkül. Első-, másod-, és harmadfokú égési sérüléseket is kezeltek vele hasonlóan kiváló eredménnyel: a tiszta sebfelületet mézzel kenték be, majd steril kötéssel zárták le.

Dr. Peter Molan, az új-zélandi Waikato Egyetem professzora már húsz éve végez kutatásokat a méz antibakteriális és antimikrobális hatásaival kapcsolatban. "Megdöbbentő, hogy fájdalom nélkül távolítja el az elhalt hámsejteket és a váladékot a szövetekből, majd stimulálja az új bőrszövet növekedését, és ezzel tökéletes gyógyulást eredményez." - mondja.

Segít a légzőszervi megbetegedéseken

Bolgár kutatók 18000 páciensek végeztek vizsgálatot a méz légzőszervi megbetegedésekre való hatásával kapcsolatban. Azt találták, hogy hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

Fontos:

- Soha ne hevítsd túl a mézet. 70 fok felett az enzimek működésképtelenné válnak, és a méz nagyon sokat veszít jótékony hatásából.

- Mindig nyers, termelőtől származó mézet vásárolj. A bolti mézek nagy része kukoricasziruppal (izocukor) dúsítva kerül az üvegbe, ami látványra vagy illatra nem észrevehető. Ez olyan, mintha nagyrészt cukrot fogyasztanál elenyésző mennyiségű mézzel...

- Ha zavar, hogy kikristályosodik a méz, állítsd az üveget meleg (nem forró) vízbe, és újból folyós lesz.
9. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-16 21:07
Ili
Hozzászólások: 728
Andrea Barátnőm receptje, jó tanácsa!

Csak házi tejből!

Házi túró

Nem tudom,te hogy csinálod a túrót,lehet,hogy éppen úgy,mint ahogy én,de azért leírom. A siker (egyik) titka a megfelelő hőmérséklet. Legszerencsésebb,ha a friss tejet rögtön ,még langyosan letöltjük egy csak erre a célra használt fazékba,és lefedve langyos helyen altatjuk. Ha nincs elég melegen,akkor nehezen alszik meg,s fennáll az esély,hogy kesernyés lesz-ha túl meleg helyen van,akkor pedig savanyúvá válhat már mire elkészül.
Amikor megaludt,egy merőkanállal leszedem róla a tejfölt,aztán úgy ahogy van felteszem a tűzhelyre,közepes fokozaton elkezdem hevíteni,s közben óvatosan át-át forgatom. Amikor már darabos,elvált a savótól, itt is fontos a hőmérséklet,mert ha nem hevül ki jól,akkor nagyon krémes állagú lesz,és keresztül csurog a szűrőruhán,ha pedig túlhevül,száraz lesz és megint csak kevés lesz belőle,mert kicsurog az összes nedv belőle-akkor leveszem,és hagyom kihűlni. Ha a savóban hűl ki,akkor kiadósabb,vagyis több lesz belőle. Ezután már csak egy ritka szövésű anyagba öntve felakasztom kicsepegni és kész.
A savó amúgy lúgosító,nagyon jó azoknak,akiknek sok a sava.
Az összes többi tejtermék viszont savat csinál.

Nekem a leginkább a túró meg a tejföl.
Kivéve a nyers,vagyis a forralatlan tejet,az nem savasít.

Kenhető sajt

Kenhető sajtot is nagyon könnyű csinálni,ebből lesz a legfinomabb tejszínes krémsajt:4 deci friss tejszínbe kell egy mokkáskanál só és ugyanannyi szőlőcukor,és szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni. Ez két-három nap,mint a tejnél az alvadási idő. Akkor jól átkavarjuk,és beleöntjük sűrű szövésű ruhába,felakasztjuk,és szépen kicsepeg a leve (ez az író.)
Pár napig még érlelődhet a hűtőben de azonnal is fogyasztható.
Tejfölből is lehet csinálni,bár nem annyira finom,mint tejszínből,de jó.
Én inkább tejfölből szoktam.
A tejszínt meg felverem habnak....
8. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-12 15:01
Katang
Hozzászólások: 130
Gyümölcsös túrókrém

Nemcsak cukorbetegek, hanem fogyókúrázók is fogyaszthatják ezt a finom édességet, amely meglepően alacsony energiatartalmú. A felhasznált citrusfélék miatt C-vitaminban gazdag, üdítő étel, amely az immunrendszert is támogatja a gyümölcsökben rejlő, antioxidáns hatású bioflavonoidok révén. A tápanyatartalom 180 g-os adagra vonatkozik.

Hozzávalók:
25 dkg sovány túró
2 darab tojás
1 darab citrom
1 darab narancs
2 szem szacharin

Elkészítése:
A túrót a tojások sárgájával krémmé keverjük, és a lereszelt citrom- és narancshéjjal ízesítjük. A szacharint a tojásfehérjékben elkeverjük, habbá verjük, és lazán a túróhoz keverjük. A citromot kifacsarjuk, és a naranccsal együtt felkockázzuk. A krém felét egy üvegtálba tesszük, rászórjuk a gyümölcsöket, majd a maradék krémmel beborítjuk. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt gyümölccsel díszítjük.

Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 148 kcal (619 kJ)
Fehérje: 18,68 g
Zsír: 4,52 g
Szénhidrát: 7 g
7. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-02 14:07
Ili
Hozzászólások: 728
Házi sajt

Egy recept amit egy barátnőmtől Andreától kaptam!

Először is házi tej kell hozz á másból nem lehet!
Az hogy milyen tej az ízlés és beszerzés dolga!


Hozzávalók

1. l tej
1. evőkanál só
1. evőkanál 20% ecet

Elkészítés

A tejet felforraljuk egészen hogy emelkedjen.
Hozzáadjuk a sót elkeverjük, utána az ecetet és csak megmozgatjuk.
Szétválik a savótól, óvatosan megkeverjük és hagyjuk kicsit kihűlni.

Egy tésztaszűrőbe konyharuhát terítek és beleöntöm.
Össze kötöm a ruhát és egy kicsit meg nyomkodom, hogy gombóc formája legyen.
Felakasztom egy fél napra csepegni. Tovább nem jó mert beleragadhat a ruhába.
Egy tányéra teszem, úgy hogy a ruha felőli oldala legyen felfele. Ha sikerül szikkadhat, de nálunk erre nincs esély mert általában frissen megesszük.

Próbáljátok ki előbb elkészül mint amennyi idő alatt elolvasod.
6. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-26 23:48
Katang
Hozzászólások: 130
Azt hiszem, sokan keresünk egy részletes tápanyagtáblázatot a diétánkhoz. Én találtam egyet, eddig ez a legjobb, amit láttam.

http://efrira1.antsz.hu/oeti/kozerdek/tapanytbl.pdf
5. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-26 20:44
Manó
Hozzászólások: 173
Házilag készített műzli.
Pcos-ok is beiktathatják étrendjükbe, reggelire.
30 dkg zabpehely, 5 dkg kókuszreszelék vagy apróra vagdalt dió, 3 tojás, ízlés szerint Stivia, én 5 cseppet tettem bele, 3 evőkanál cukorbetegeknek való lekvár, 10 evőkanál tej. Mindent összekeverjünk, egy 20X30-as tepsit alufóliával kibérelünk, kis olajjal megkenjük, kanállal belnyomkodjuk a masszát.
Előmelegített sütőben felülről is alufóliával lefedve közepes lángon kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, levesszük a fóliát, majd keskeny darabokra vágjuk.
Jó étvágyat hozzá!
4. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-13 22:55
Katang
Hozzászólások: 130
Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére. Adott egy óriási nyomravezető segítséget, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken. Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztod ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket.

Sárgarépa: egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És igen, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.

Paradicsom: a paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

Szőlő: a szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a
vért.

Dió: A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.

Vesebab: a vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.

Zeller, kínai kel, rebarbara: a zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23 % szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.

Avokádó: az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak
egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk. A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a nemkívánatos születési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot. Mennyire megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141-et tanulmányozott.

Füge: a fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami
kizárja a magtalanságot.

Édesburgonya: az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.

Oliva: az oliva bogyó segíti a petefészek egészséges működését.

Narancs: a narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a mellből való eltávozását.

Hagyma, fokhagyma: a hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!
3. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-13 14:54
Manó
Hozzászólások: 173
Szeretnék pár sort írni a fürj tojás jótékony hatásáról. Az információ a bükki füvesembertől Gyuri bácsitól származik, aki már túl van 80 -on.
A fürj tojás, rengeteg vitamint tartalmaz. Akinek magas a koleszterin-szintje az is nyugodtan fogyaszthat belőle.
Spermaszámnövelő hatása mellett kiváltja a Viagrát is.
A fürj tojás sárgáját keverjük el egy pici cukorral,( vagy Stiviával, ezt én tettem hozzá. Mint már írtam a Stivia kiváltja a cukrot lásd a meddőség és keresztény megoldásoknál.) és naponta két tojásnak a sárgáját fogyasszák a férfiak.
2. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-12 11:21
Manó
Hozzászólások: 173
160 gr szénhidrátot tartalmazó diéta

Reggeli 7:00 30 gr. szénhidrát
Tizórai 10:00 20 gr. szénhidrát
ebéd 13:00 50 gr. szénhidrát
uzsonna du.3 óra 20 gr. szénhidrát
vacsora este 6 óra 40 gr. szénhidrát
Kell hozzá egy gram-mérleg főleg az elején, később ha már valaki bele jön, már szemre is tudja, hogy miben mennyi szénhidrát van.
Reggelire fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat együnk. Én zabkását szoktam enni, de nem tejjel, hanem vízzel elkészítve.
Egy kis Stiviát beletéve, máris édes, de szoktam teljeskiörlésű kiflit vagy zsemlét enni, sovány felvágottal.
Tej, és gyümölcs tízóraira és uzsonnára fogyasztható, mert ezek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.
Napi 2 dl l tejenél több nem ajánlott.
Fontos, hogy a tojásban nincs szénhidrát, tehát ezt is szoktam reggelihez alkalmazni.
Az ebéd elkészítéséhez Nagy Margit 399 recept cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak receptkönyvét használom, mert itt 4 személyes adag van, így egy egész családnak is lehet vele főzni, finom magyar ételeket tartalmaz.
Zsemlemorzsa helyett vagy darált lenmagot, vagy zabkorpát használok.
1. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-12 11:09
Manó
Hozzászólások: 173
Én már mindenféle diétát kipróbáltam, de sehogyan nem tudtam fogyni. Volt közöttük 90 napos, de voltak mások is.
A mostani diétával fél év alatt 14 kg-ot fogytam.PCOS diéta, de szerintem mások is kivállóan alkalmazhatják. Nincs éhezés. Napi 5x kell étkezni, de ha valaki nagyon éhes, lefekvés előtt bekaphat 2 db korpovit kekszet vagy egy kanál zabkorpát natúr. Hasonlít a cukorbetegek diétájához.
Kezdtem napi 160 gr.-os szénhidrát diétával, jelenleg 150 gr.-os szénhidrát diétánál tartok.
Az orvos dec. 16-án szigorított a diétán. Mindenképpen hozzátenném, hogy nem a saját fejem szerint kezdtem el, hanem orvosi segítséggel. 3 havonta nézik a véreredményeket, és vezetnem kell a súly változást, illetve a napi étkezéseket.
A mozgást sem szabad elhanyagolni mellette. Sőt, de ezt is fokozatosan kell csinálni.
Fontos a napi 2-3 l folyadék. Én nem iszok mást, csak ásványvízet, természetesen szénsavmenteset, mert akkor nem éhes annyira az ember.
Gyógyteákat is lehet inni, természetesen mértékkel.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép