Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Kisgyermekkel a templomban. - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Zsuzsanna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Medjugorje kegytemplom
Fórum

Oldalak: [1]
17. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-03 21:02
ddoma
Hozzászólások: 1
Elozmény: ( lotti @ 2010-04-27 14:47)
Babszy, ha nincs más megoldás, hogy ebbe a gyülekezetbe járjatok a gyerekekkel, akkor lehet, hogy tényleg érdemes keresni egy olyan helyet, amelyik gyerekbarát. Nálunk van egy családos része a templomnak, ott sokszor kész óvoda van, csak az ül oda, aki kisgyerekes, vagy akit biztosan nem zavar, ha egy pöttöm gyerek mászkál, vagy leül a szőnyegre játszani. Egy kisgyerektől sem várható el, hogy egy helyben üljön mint a cövek. Igazad van, hogy pici kortól Jézushoz viszed őket, emlékezzünk Krisztus szavaira: engedjétek hozzám a gyermekeket!
Kedves Lotti!

légy szíves ajánlani pár budapesti templomot, ahova el lehet menni 1.5 éves kisgyerekkel anélkül, hogy kiutálnának bennünket. Sajnos éppen ez történt velünk egy olyan közösségtől, ahová 4 éve járunk. Ilyenekre gondoltunk, hogy be lehessen ülni a picivel valahova rajzolni, de közben halljuk a szentmisét is, és ne valami jégveremben kelljen a gyerekkel lenni, ha éppen sír.

Nagyon köszönöm!

Üdv.

Dénes
16. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-22 14:56
Marika
Hozzászólások: 213
Kedves Babszy!

Én már nem vagyok kisgyermekes anyuka, de annak idején minden vasárnap vittem a lányomat a Szentmisére.Soha nem ért ilyen megszólás. Ez a lelkész hibája is ha nem készíti fel a híveket erre. A templom nem csak a felnőtteké, ha a kisgyerekeket nem visszük később sem várhatjuk el, hogy tudják hogyan kell viselkedni. Általában azok a felnőttek panaszkodnak akik maguk sem tudják mit illik és mit nem. (EZ a farizeusi viselkedés)

Egyébként nem tudom mit csináltok 2 órán keresztül, milyen felekezethez tartoztok?

Be vallom egy - egy nagyobb alkalommal kilehet bírni de szerintem ez egy felnőttnek is megterhelő. Kizárt dolog, hogy oda lehet figyelni ennyi időn keresztül, nem véletlen, hogy 45 perc után illik 15 perc szünetet tartani.

Szeretettel Marika
15. hozzászólás
Létrehozva: 2010-04-27 14:47
lotti
Hozzászólások: 68
Babszy, ha nincs más megoldás, hogy ebbe a gyülekezetbe járjatok a gyerekekkel, akkor lehet, hogy tényleg érdemes keresni egy olyan helyet, amelyik gyerekbarát. Nálunk van egy családos része a templomnak, ott sokszor kész óvoda van, csak az ül oda, aki kisgyerekes, vagy akit biztosan nem zavar, ha egy pöttöm gyerek mászkál, vagy leül a szőnyegre játszani. Egy kisgyerektől sem várható el, hogy egy helyben üljön mint a cövek. Igazad van, hogy pici kortól Jézushoz viszed őket, emlékezzünk Krisztus szavaira: engedjétek hozzám a gyermekeket!
14. hozzászólás
Létrehozva: 2010-04-15 09:38
Babszy33
Hozzászólások: 1
SZIASZTOK!
NEKEM 4 GYERMEKEM VAN:10 HÓNAPOS, 5,7 ÉS 12 ÉVESEK. BAPTISTA IMAHÁZBA JÁRUNK A FALUNKBAN MINDEN HÉTVÉGÉN, DE SAJNOS MOST VASÁRNAP ELJUTOTTAM ARRA A PONTRA, HOGY AZT MONDTAM TÖBBÉ NEM MEGYEK ABBA A GYÜLEKEZETBE. EDDIG IS TÖBBSZÖR RENDEZTÉK AZ 5 ÉVES KISLÁNYOMAT, HOGY ÜLJÖN RENDESEN ÉS HALLGASSON... ANYAI SZÍVEM AZT SÚGTA NEM JÓ EZ ÍGY... HISZEN A 7 ÉVES GYEREK A SULIBAN NEHEZEN BÍRJA KI A 45 PERCET, AZ ÉN KISLÁNYOM PEDIG 2 ÓRÁT ÜLJÖN NÉMÁN? NEM SZÓLTAM, VÁRTAM TALÁN REBEKA MEGSZOKJA A KÖRNYEZETET. DE Ő EGY ÉLETREVALÓ, HANGOS GYEREK OTTHON IS. MOST VASÁRNAP PEDIG A 10 HÓNAPOS KISLÁNYOM MIATT SZÓLTAK. LETETTEM HOGY ISTENTISZTELET ALATT SÉTÁLGASSON 2 HETE JÁR MÁR, ÉS NEM MARAD MEG ÖLBEN. EKKOR A NAGYLÁNYOMNAK SZÓLT EGY NŐ, VEGYE FEL, MERT ZAVARJA A TESTVÉREKET! ÚGY GONDOLOM NEM A MEGFELELŐ HELYRE JÁRUNK, KERESNEM KELL EGY MÁSIK GYÜLEKEZETET. NAGYON FONTOS HOGY A GYEREKEK KISKORTÓL ISMERKEDJENEK JÉZUSSAL, ISTENNEL ÉS NEM CSAK OTTHON, HANEM EGY KÖZÖSSÉGBEN HISZEN EGY KÖZÖSSÉGBEN SOK MINDENT MEGTANULNAK, ÉS HA AZ A MEGFELELŐ KÖZÖSSÉG A CSALÁD SZÁMÁRA, AKKOR AZ LELKILEG IS EGY ERŐS TÁMASZT AD.
13. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-14 22:03
Dianka
Hozzászólások: 34
Szia Ili!

Egyet értek azzal, hogy már kis korában hozzá kell, hogy szokjon, és később nagyobb türelemmel bírja ki azt az egy órát! Bár a két hetes korral nem értek egyet. Nagyon sok szakirodalom, orvos mondja azt, hogy az első 1-2 hónapban nem szabad kivinni a számára biztonságot jelentő lakásból, mert akkor még nagyon gyenge a baba, nincs immunrendszere… (Főleg télen nagyon jelentős lehet ez.)
De ettől függetlenül nagyban számít, hogy mennyire nyugodt babáról beszélünk… Szerintem inkább a környezet hozzá állásával van a gond több helyen, a kisbabás szülők templomba járását illetően. Lehet, hogy inkább azon kellene változtatni…
12. hozzászólás
Létrehozva: 2009-04-09 01:32
Ili
Hozzászólások: 729
Drága Dianka!

Az arany közép út szerintem nem létezik.

Én a kicsi lányaimat csecsemő koruktól hordtam a templomba és megszokták az ottani hangokat.

Igen hangokat, mert a csecsemő számára azok csak hangok.
Ezek lehetnek megszokott, vagy idegen hangok.
Ha ismerősek számukra nem, hogy nem félnek (sírnak) hanem megnyugszanak.
Ha pici-koruktól velünk vannak a templomba (persze nem az első sorban) akkor számunkra is ismerőssé válnak és nem félnek.

A nyugodt kiegyensúlyozott Babák jókat alszanak az énekek alatt is és érdekes akkor kelnek fel ha csend lesz körülöttük.

A kis-unokám 2 hetes kora óta minden vasárnap ott van a misén. Virágvasárnap a Passióval több mint másfél órás volt és nagyon jót aludt. Az első ének után elaludt.

Én az mondom bátran el kell vinni őket a templomba.

Később 2-3 évesen nagyon fognak unatkozni és nem csoda ha beszélgetnek, ha akkor akarjuk hozzászoktatni.

(Érdekes néhol ha megnyikkan a gyerek az baj, de ha az asszonyok végig beszélgetnek az nem!)

11. hozzászólás
Létrehozva: 2009-03-24 18:13
Judit
Hozzászólások: 614
Tapasztalataim vegyesek. A Házas Hétvégés körben is örök visszatérő téma, probléma. Sajnos vannak papok és hívők, akik nem szívesen veszik, ha egy kisgyermek elsírja magát vagy nem tud abszolut fegyelmezetten viselkedni. Nagyon szomorú voltam nemrég egy Bp-i templomban, ahol az unokáimmal vettem részt szentmisén. Prédikáció közben a pap a hívők közé jött, hogy minél közelebb legyen az emberekhez, s ez nagyon tetszett. De amikor egy kisgyermek hátul elkezdett sírni, megszakította a prédikációt, s "rendre intette" az anyukát, karjával jelezve, hogy hagyja el a templomot. A mise végére beláthatta hibáját, mert elnézést kért a viselkedése miatt.
Most vasárnap a szülei nélkül a nem egészen 3 éves kislány unokámmal voltunk itt szentmisén, s végig nagyon fegyelmezett volt, szinte hihetetlen számunkra is, hogy az örökmozgó gyermek így is tud viselkedni. A szülőket dícséri.
Más esetben tudom, hogy erősen hívő, többszörös apa és nagyapa nagyon zavarónak tartja, ha egy gyermek a közelében izeg-mozog.
Mi anno lakhelyünkön pici korban nem hordtuk a gyerekeket, csak már az elsőáldozásra felkészüléstől jártak templomba, gyakran nélkülünk. Mindkettő a ferencesek gimnáziumában érettségizett, mindhárom unokám már jár szentmisére, hála a szülőknek, s talán az itthon megtapasztalt légkörnek. Bár a nagyobbik fiam egy időre eltávolodott, de most, hogy fiai hittanra járnak, ismét visszatért:-)
Én a legfontosabbnak az otthoni hitre nevelést tartom. A mustármagot kell elhinteni, s előbb-utóbb kihajt. Szerintem nem annyira a formák, mint a lélek pallérozása a lényeges. A folyamatnak azonban nem szabad megszakadnia, még felnőtt korban is szükséges a lelkiismeret ébren tartása/tartatása. Egy anyának haláláig kötelessége gyermeke lelki életének direkt/indirekt irányítása!
10. hozzászólás
Létrehozva: 2009-03-20 22:15
Ili
Hozzászólások: 729
Sziasztok!

Március 9.-től lelkigyakorlaton voltunk. Pásztor Győző atya is többek között a gyerekekről beszélt. Egyre kevesebb gyerek jár a templomokba és ez a szülők hibája. Amíg kicsi azért nem viszik még had aludjon, egyébként is izeg-mozog vigyázni kell rá. Aztán ahogy növekszik mindig találnak kifogást miért nem. Aztán meg már a gyerek dirigál a szülőknek és nem fogadnak szót. A szülők megalkuvók egyébként saját maguknak is találnak kifogásokat. Aztán ha nagyobbak ciki templomba járni a többiek előtt. Persze így nincs aki az igazi életről, családról beszéljen nekik. Hogy várjuk el hogy a gyerekeiket tisztességes keresztény embereknek neveljék amikor őket sem nevelte erre senki. Kötelezően a Nagymama kedvéért lettek elsőáldozók, bérmálkozók. Persze a templomi esküvő is szebb.

Évekkel ezelőtt egy műsorban egyik püspökünket azzal provokálta egy fiatal riporter, mit akarnak maguk tanítani a fiataloknak a nő-férfi kapcsolatáról a szexről hiszen nem lehetnek tapasztalataik.

Püspök Atya azt válaszolta: kettőnk között az a különbség én tudom milyen szép és nagy ajándékról mondtam le, de ön nem tudja mit tékozol el.
9. hozzászólás
Létrehozva: 2008-11-07 19:05
Dianka
Hozzászólások: 34
Sziasztok!

Én nagyon sokáig jártam egy vidéki templomba, ahol sajnos nem mentek ilyen jól a dolgok. Nem volt lehetőség a kisgyermekes anyáknak kicsit „elkülönülni”, ezért mindig startra készen az ajtóban álltak a kicsikkel. Ami még jobban nehezítette az anyukák dolgát, hogy „kedves idősebb hölgyek” még szóvá is tették, amikor sírt a gyerek…
Természetes, hogy a picik ne kiabálják túl a plébánost, de persze ne is kelljen kivonulni vele egy kis felszisszenés után…, szerintetek hol van az arany középút?

Dianka
8. hozzászólás
Létrehozva: 2008-11-06 23:21
Marika
Hozzászólások: 213
A mi templomunkban úgy oldották meg, hogy van egy terem ahol mindig vannak nagyobb lányok akik játszanak azokkal a kicsikkel akik az nap nyűgösebbek.
Vannak játékok amit a családok adtak össze akiknek már a gyerekeik már kinőttek belőle. Ha közben még is a szüleivel szeretne lenni minden további nélkül bemehetnek a templomba.
Be kísérik Őket szép csendben. Senki nem panaszkodott még e miatt és a Papbácsink is egy mosollyal veszi csak tudomásul, hogy hiányzik a kicsinek a szülői szeretet.
Áldozáskor kis keresztet rajzol a homlokukra amit nagy ajándéknak tartanak a gyerekek.
Szeretettel Marika
7. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-16 14:30
Katang
Hozzászólások: 130
Elozmény: ( katinka @ 2008-10-15 19:44)
Nyugodtan elvihetjük a gyermekünket a templomba,ha sir ki sem kell vele menni. Mindég az jusson eszedbe mit mondott Jézus "engedjétek hozzám a gyermekeket"! Én is mindég igy csináltam nem botránkoznak meg ha a gyermek sirdogál,gőgicsél de a szülönek sem szabad belőle tragédiát csinálni. A mi plébánosunk külön felhivja a figyelmet,hogy nem kell a picivel kimenni.
A kislányom 5 hetes múlt. Mióta hazajöttünk a kórházból, magunkkal visszük a templomba, nálunk Istennek hála nem gond, esetleg megmosolyogják, ha aranyos hangokat ad ki, de többnyire alszik. Úgy gondolom, egészen pici korban is ott a helye a templomban a szülei mellett, így természetes lesz számára, hogy egy órát ott töltünk, nagyobb korában sem lesz gond vele. Ugyanolyan tagjai a közösségnek, mint a felnőttek, és nincs is édesebb, amikor a pici gyerek a szülei példáját követve - a maga kis csetlő-botló módján - hangosan imádkozik a szentmisén.
6. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-16 11:11
katinka
Hozzászólások: 12
Elozmény: ( Ili @ 2008-10-16 11:07)
A napokban hallottam egy beszámolót a rádióban (sajnos nem jegyeztem meg hol), ahol büszkén mondta egy hölgy, hogy náluk megoldódik a gyerekes szülők gondja mert a templom végében üvegfallal leválasztanak egy részt, ahol hangszóróból mindent lehet hallani, de ki nem hallatszik semmi. Így nem zavarja a híveket és az atyát. Valószínűleg én nem mennék a gyerekeimmel egy ilyen templomba.Szerintem az Isten házában a gyermeknek nem hátul, elzárva kell lennie. Így soha nem fog beszokni a közösségbe és viselkedni sem fog tudni később sem. Mit gondoltok?
Teljesen egyetértek veled Ili, ehez mást nem is lehet hozzászólni!
5. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-16 11:07
Ili
Hozzászólások: 729
A napokban hallottam egy beszámolót a rádióban (sajnos nem jegyeztem meg hol), ahol büszkén mondta egy hölgy, hogy náluk megoldódik a gyerekes szülők gondja mert a templom végében üvegfallal leválasztanak egy részt, ahol hangszóróból mindent lehet hallani, de ki nem hallatszik semmi. Így nem zavarja a híveket és az atyát. Valószínűleg én nem mennék a gyerekeimmel egy ilyen templomba.Szerintem az Isten házában a gyermeknek nem hátul, elzárva kell lennie. Így soha nem fog beszokni a közösségbe és viselkedni sem fog tudni később sem. Mit gondoltok?
4. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-16 10:29
katinka
Hozzászólások: 12
Elozmény: ( Ili @ 2008-10-15 20:05)
Nálunk is örülnek ha látják, hogy a fiatalok kisgyermekükkel együtt jönnek a templomba. Nem csak a híveket, Nándi atyát sem zavarja ha megszólal egy kisgyerek a Szentmise közben.
Az előző helyen ahová jártunk ott viszont elő fordult, hogy a házvezetőnő közölte egy háromgyerekes anyukával aki minden vasárnap ott volt kicsi gyerekeivel, hogy vigye ki mert zavarja ha felsír. Erzsi közölte röviden. Nem. Próbált ellene áskálódni, de nem ment vele semmire. A többség kiállt mellettük.
Hát igen volt azért nekünk is egy felháboritó esetünk,viszont azt sajna egy akkor kihelyezett plébános tette. Felszólitotta a szülöket,hogy vigyék ki a babát a templomból de a hiveink csodálatos módon kifejezték felháborudásukat. De ez 100 az 1 hez arány. Több esetben jön vissza hozzánk misézni és ilyen ominózus eset soha többé nem fordult elő. Mindenkinek javaslom picikora óta vigye gyermekét templomba idővel meg lesz az eredménye!
3. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-15 20:05
Ili
Hozzászólások: 729
Nálunk is örülnek ha látják, hogy a fiatalok kisgyermekükkel együtt jönnek a templomba. Nem csak a híveket, Nándi atyát sem zavarja ha megszólal egy kisgyerek a Szentmise közben.
Az előző helyen ahová jártunk ott viszont elő fordult, hogy a házvezetőnő közölte egy háromgyerekes anyukával aki minden vasárnap ott volt kicsi gyerekeivel, hogy vigye ki mert zavarja ha felsír. Erzsi közölte röviden. Nem. Próbált ellene áskálódni, de nem ment vele semmire. A többség kiállt mellettük.
2. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-15 19:44
katinka
Hozzászólások: 12
Nyugodtan elvihetjük a gyermekünket a templomba,ha sir ki sem kell vele menni. Mindég az jusson eszedbe mit mondott Jézus "engedjétek hozzám a gyermekeket"! Én is mindég igy csináltam nem botránkoznak meg ha a gyermek sirdogál,gőgicsél de a szülönek sem szabad belőle tragédiát csinálni. A mi plébánosunk külön felhivja a figyelmet,hogy nem kell a picivel kimenni.
1. hozzászólás
Létrehozva: 2008-10-13 19:24
Katang
Hozzászólások: 130
Mit tegyünk, hogy pici gyerekeink miatt ne kelljen elmaradni a templomból?
Hogyan szoktatod hozzá a környezethez? A te közösségedben hogyan viszonyulnak a kisgyerekes szülőkhöz?
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép