Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - Sümegi zarándoklat
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Sümegi zarándoklat - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Őszelő
XVI. Benedek
Fórum

Oldalak: [1]
4. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-06 09:39
Gyula
Hozzászólások: 13
Kedves Ilike!
Kérlek, segíts, néhány dolgot nem értek!
Hol érhetem el a tagokat?
Másik: Megpróbáltam föltenni verset, de nem veszi be a portál. Egy másik, amelyiket Te tetted föl, eltünt, pótolni akartam, s nem sikerült.
3. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-06 09:34
Gyula
Hozzászólások: 13
Kedves Ilike!
Az idei zarándoklat ugyanaz minden esztendőben, vagyis 2009. szeptember 13-án de. 10 órára érünk a templomhoz, s akkor bocsájtanak be bennünket. A keszthelyiek, cserszegiek,gyenesiek hajnali kettőkor indulnak Sümeg felé, majd a zsidiek kb. 5 órakor csatlakoznak hozzájuk. Utoljára Sümeg előtt a sümegprágaiak állanak közénk. Mindannyian zászlókkal jönnek, kisgyermekekkel együtt. Végig énekszó hangzik.
2. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-03 21:14
Ili
Hozzászólások: 729
Kedves Gyula!

Az idei Zarándoklat időpontját nem írtad le.

Isten Áldásával Ili
1. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-03 19:34
gyula
Hozzászólások: 13
Az idén már lélekben és létszámban is megerősödve indulnak a processiók Sümeg környékéről, így Keszthelyről két csoport, Várvölgyről, és Gyenesdiásból egy-egy csoport indul lelkének megtisztításáért Máriához a sümegi ferences kegytemplomhoz.
Tudom, Barsi Balázs testvér újra várni fogja a résztvevőket, és szeretetével újra meghat bennünket. Visszük Várvölgyről a híres Mária-koronát, s reméljük, a gyenesdiási Mária-korona is velünk tart újra.
Nem volt e ilyen egyszerű néhány esztendeje, amikor újra megéreztük a zarándoklat erejét, s nagyon hosszú szünet után megint megszerveztük zászlóaljainkat. Erről szól az alábbi írás, amelyet 2005-ben fogalmaztam meg:

SÜMEGI ZARÁNDOKLAT – 2005. 09. 11. SZOMBAT

A 2004. esztendei sümegi Szűz Mária főbúcsú templom melletti, délelőtti miséjének szentbeszédét figyelve, természetesen az ott hallottakon mélyen elgondolkozva, a katarzis lelket emelő szintjén egy elhatározás fogalmazódott meg bennem. Azt hallva, hogy több évtizedes tiltás és erőszakos beavatkozás után Balatonalmádiból egy megközelítőleg negyvenfős keresztalja indult zarándokútra, hogy átérezve az út „gyötrelmes gyönyörűségét”, a hazaérkezettek Édesanyánkkal beszélhessenek, egy visszavonhatatlan döntést súgtam Teréz, a feleségem fülébe: - Nekünk jövőre zászló alatt kell jönnünk Sümegre!
Ennyi volt. De nem maradt ennyiben a dolog, mert mindjárt másnap, a hétfői napon megemlítettem néhány munkatársamnak, ismerősömnek az elhatározást, és olyan visszajelzéseket kaptam, amelyek csak erősítették azt, sőt, olyan is volt, aki azonnal föllelkesült, s ötlettel is gazdagította a tervet.
Domjánné Kránicz Margit ötlete pedig nem hétköznapi volt. Ő tudta a helybéli idősöktől, hogy Zsid, illetve új nevén Várvölgy község vallásos népe nem akárhogyan tisztelte meg Boldogasszonyunkat, Szép Szűz Máriát, hanem Szent István Szent Korona felajánlására tekintettel hófehér, mirtusszal ékes koronával köszöntötte Babbát, a Napba Öltözött Asszonyt. A fényűző koronát, a magyar tisztesség csúcsát az első áldozáson már túlesett, de még bérmáláson innen lévő leánykák szépen elrendezett csoportja sugarasan, hófehér szalagokkal vitte a Mária búcsúra. Öltözetük a hagyományos koszorúslány öltözet volt. Magát a koronát fehér hímzéssel díszített selyem párnán tartotta a kiválasztott leányka. A besorolás, a templomi bemutatás és a hagyományos körmenet után a koronát féltő gonddal juttatták vissza Zsidre, ahol azt eredetileg a templomban őrizték. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kommunista tiltás után házhoz került, egy helyi hívőhöz, Szabóné Vilma nénihez, aki addig őrizte a tiltott jószágot, amíg azt az idő el nem koptatta.
Mondanom sem kell, szinte azonnal határoztunk. A koronát el kell készítenünk, s azzal kell tisztelegnünk Szent Anna lányánál.
Először olyan forrásokat kerestünk, amelyek biztos fogódzót adnak a fölkészüléshez. Óriási volt az öröm, amikor sikerült ilyeneket találnunk. Jakócsné, Tercsi néni két koronás fényképet is tudott mutatni, melyek rendkívül rossz állapotban voltak ugyan, de célunknak ragyogóan megfeleltek. A fényképeken kívül kincset is találtunk Petánovics Katalin, a keszthelyi Balatoni Múzeum néprajzosa írásos gyűjtésében. E néhány oldalas munkában színvonalas leírást olvashattunk a zsidi Mária-koronáról. Dolgozata második felében a Kárpát-medencében föllelhető hasonló koronák, szaknyelven szólva: analógiák leírása és korabeli fotói láthatók. Az írás kitér arra is, hogy a zsidi korona a maga nemében kivétel a néhány analógia között, s hogy körzetünkben – Tapolca, Celldömölk, Keszthely, Hévíz – nem tud más hasonló előfordulásról. Ezt azért említem, mert a szaktekintély utólag is csodálkozását és fenntartását fejezte ki a gyenesdiási Mária-korona búcsúi megjelenésekor.
Ehhez én annyit tudok hozzátenni, hogy a gyenesdiási Hardi Tamás néptánc oktató és édesanyja a búcsú előtti napokban fölkeresett munkahelyemen, a várvölgyi Általános Művelődési Központ igazgatói irodájában, ahol megszemlélték az előkészített zsidi koronát. Örömömben forrásaim fénymásolatát adtam a kezükbe. Ők ezután készítették el Mária-koronájukat.
Bevallom, engem különösebben nem érdekel, hogy Gyenesen létezett-e vagy nem szalagos korona, hiszen szívesen venném, ha a jövőben akár minden zászlóalj sajáttal rendelkezne, hiszen ez Mária tiszteletének emelkedését mutatná. Mindenesetre az utókor számára fontos lehet minden apróság, ezért erre is ki kellett térnem.
Maga a korona alapformája acéldrótból készült, ennek hegesztésére Domjánné kért föl egy helybéli férfit, Nagy-Balázs Jánost. Fehér textilanyag csíkjaival lett a drót spirális alakban körbetekerve, s erre erősítették föl a mirtuszcseppeket. A korona ezután lett férceléssel hozzáerősítve a fehér selyemalapból zalai módon hímzett párnácskára, melynek szegélyén két oldalról 3-3, egyenként négy méteres fehér selyemszalag lett hozzávarrva s föltekerve. A munkát Orbán Attiláné varrónő készítette, s röviddel a szeptemberi búcsú előtt kaptuk meg.
Augusztus végén elkezdtük a zászlóalj szervezését. Először is fölkutattuk a zászlókat. Kiderült, hogy négy is volt a plébánia tulajdonában, melyekből egy jelenleg nem időszerű, mert egy leányegylet zászlaja volt, s ez az egylet jelenleg nem létezik. Egy zászlót Szi-Márton Jánosné csináltatott meg Zalakomáron, s az nála volt, hozta a búcsúra. Kettőt tehát vihet a menet, mindkettő Máriás képpel díszített.
Mivel tartórúd nem volt egy sem, a helybéli Szi Péter Csaba asztalos készítette el azokat, s munkáját ingyen fölajánlotta az egyház részére. Aranyzsinórt kellett csak vennünk Keszthelyen – 7 métert -, s azt felcsomóztuk a keresztrúdra.
A kellékek tehát elkészültek, a toborzás volt hátra. Ebben Kozma Bognár József és Farkas József hitoktatók voltak segítségemre, s az eddig is sokat segítő Domjánné Margó is. Kértem Nagy Balázs Jánosné polgármester asszonyt, hogy lehetőségei szerint ő is legyen segítségemre, amit meg is tett. Férje, Nagy Balázs János mutatta meg nekem az eredeti útvonalat egészen Sümegig, ami nem volt egyszerű dolog, hiszen nemcsak úton, hanem erdőn-mezőn haladt a processio, nemcsak az út viszontagságaival küszködve, hanem harmattal, s a szúnyogok hadával. Kozma Bognár József egy gyönyörű képet hozott bekeretezve, Szi-Márton Jánosné ajándékát – Mária a kisdeddel -, amit János bátyámmal én erősítettem föl az úgynevezett „képes fára”. Ennek környékét a Polgármesteri Hivatal emberei kipucolták, a füvet lekaszálták, elhordták, elgereblyézték. A kép a fa természetes odvában helyezkedik el, belülről odaszegelve. Az odú pereme alkalmassá van téve arra, hogy a plexiablakot is erősen oda lehessen erősíteni. Az odú előtt polc van kiképezve, melyre a gyertyákat lehet tenni. A fentiek után világos lett maga az útvonal: Várvölgy, plébánia – Bíró-szél – képes fa – a sarvalyi forrás – sümegcsehi út – Sümeg, fakereszt – alsótemplom – kegytemplom.
Néhány héttel a búcsú előtt szóltam terveimről Kruppa Nándor, cserszegtomaji építész barátomnak, aki hívő ember lévén megszervezte a cserszegi zászlóaljat kereszttel, szép zászlóval.
Keszthelyen Keszey Tivadar, sógorom, aki a keszthelyi Család Iskola vezetője, kijelentette, hogy ő is fog indítani zászlóaljat, amit meg is tett, s kiváló szervezéssel iskolája holdudvarát – szülőket, barátokat, ismerősöket – mozgósította a zarándoklatra. Még gyerekek is jöttek, s többé-kevésbé bírták is a megpróbáltatásokat. Az igazgató a zarándoklat vezetőjeként megnyerte Vértesaljai Józsefet, aki a keszhelyi Gazdasszonyképző kijelölt igazgatója, illetve a Család Iskola katolikus hitoktatója, kiváló egyházi énekes. Az iskola csoportjához csatlakoztak a gyenesdiási zarándokok.
Jakócsné, Terike nénitől kölcsönkaptam egy csodaszép könyvet, amely a sümegi búcsú énekeit tartalmazta. A keszthelyiek – sógorom, sógornőm és V.J. – énekeket választottak ki, hogy a zarándokúton mindenkinél legyen egy énekes kivonat, ugyanis a kiválasztott énekeket sokszorosítottuk.
A Család Iskolától függetlenül, nagyrészt más útvonalon a keszthelyi Polgári Kör is jelezte indulását. Ők Zalaszántó-Bazsi nyomvonalon vonultak.
Elérkezett a búcsú napja, vasárnap. A menet eleje hajnali kettőkor indult a Család Iskola elől Kis László hévízi plébános áldásával. Keszey Tivadar a menet előtt haladva minden útszéli keresztet fölgyertyázott, ami nagyban emelte a zarándoklat ünnepélyességét. A zarándokok a Zsidi úton érkeztek el a Fagyos keresztig, ahol a cserszegiek csatlakoztak a menethez, mely énekelve, imádkozva – emelkedett hangulatban haladt Sümeg felé, több, mint fél évszázad után először.
A zarándokok az erdei úton közelítették meg Várvölgyet, ahol a templom udvarában lélekben fölkészülve imádkozgattunk. A helybéliek névsorát tudom, ide is írom: Banicz József, Borda László, Domján Zsombor, Kovács Pál, Polgárdi Bence iskolás, Sári Kinga, Kovács Józsefné, Kiss Margit, Miszlivecz Emőke, Turczi Szandra és unokatestvére, azután Kozma Bognár Rita, feleségem Molnár Teréz, Nagy Balázs, Jankó Adrienn, Tóth Béláné, Csepregi Ágnes, Csomor Mária Bazsiból (Ő utólag azt üzente, jövőre nem jön, hanem megszervezi a bazsiak menetét). Zarándoklatvezető Farkas Miklós. Szervezők: Nagy Gyula és Domjánné Kránicz Margit pedagógusok, Jakócsné Tercsi néni és gyönyörű hangú énekesünk – Szi-Márton Jánosné,Terike. Utóbbi felnőttekkel és gyerekekkel együtt Sümegen, az alsótemplomnál csatlakozott a menethez.
A várvölgyiek nevében friss, meleg pogácsával, ásványvízzel, üdítővel vártuk őket, ami jól is esett nekik. Fölfrissülés, néhány ének, ima után hajnali 5-kor továbbindult a várvölgyiekkel kiegészült négy zászlóalj. Fél tízkor már a sümegi alsótemplomnál sorakozott föl a menet, s így vonultunk be a kegytemplom elé, ahol harangszóval vártak bennünket. Rövid várakozás után bevonulhattunk a kegytemplomba, ahol imádkozhattunk a kegyszobor előtt. Elöl a keszthelyiek mentek a gyenesi másolt koronával s a gyenesiekkel, aztán a cserszegiek kereszttel és zászlóval, majd a várvölgyiek érkeztek a csatlakozás sorrendjében az egyedi, eredeti Mária-koronával. Fegyelmezetten vonultunk ki a templomból, s csatlakoztunk a misére várókhoz. Jólesett Barsi Balázs atya köszöntése, amelyből érezhető volt a szeretet.
Mise után körmenettel érezhettük át az együvé tartozást – kicsit már összekeveredve. Ezután Barsi atya áldását adta ránk, keresztet rajzolt homlokunkra, s én ekkor határoztam el, hogy jövőre is itt leszek.
Nagyon szép szentképeket vásároltunk a család minden tagja részére, s elbúcsúztunk egymástól.
Akik úgy döntöttek, hogy gyalog teszik meg a visszautat is, azok szép lassan összeálltak, majd indult a menet. A többség, köztük az én családom is – autóval utazott haza.
Jövőre erősebbek leszünk.

Várvölgy. 2005.-09.-20.

Nagy Gyula
ÁMK igazgató

Tehát, szeretettel várunk mindenkit, aki velünk tart a 2009. évi búcsúra!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép