Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Bennünket is érint, olvasni és látni is szeretnénk - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Zsuzsanna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  Vatikán
XVI. Benedek
Fórum

Oldalak: [1] 23
82. hozzászólás
Létrehozva: 2016-10-23 14:28
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
A mindenszentek (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Ekkléziológiailag a megdicsőült Egyház (latinul ecclesia triumphans) ünnepe. A még élők a »küzdő egyházat« (ecclesia militans), a már meghalt és tisztítótűzben bűnhődők a »szenvedő egyházat« (ecclesia patiens), az üdvözültek pedig a »diadalmas egyházat« (ecclesia triumphans) képviselik. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház (latinul ecclesia patiens) ünnepével, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be emléknapként. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére. forrás: Keresztény Magyarország
81. hozzászólás
Létrehozva: 2016-04-05 20:49
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
80. hozzászólás
Létrehozva: 2014-08-22 01:38
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028

79. hozzászólás
Létrehozva: 2014-08-18 21:46
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
78. hozzászólás
Létrehozva: 2014-08-18 21:41
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
77. hozzászólás
Létrehozva: 2014-08-18 21:35
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
76. hozzászólás
Létrehozva: 2014-08-18 21:28
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
75. hozzászólás
Létrehozva: 2014-03-11 01:05
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
74. hozzászólás
Létrehozva: 2014-01-23 00:40
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028A fogolytársak ekként emlékeztek, emlékeznek az akkori Tábori Nándorról: „Nagyon sokan köszönhetjük Neki az életünket. Segített mindig, mindenkin. Minden este elmondtunk egy imát. Minden este elénekeltük Nándival, hogy Csendes alkony száll a földre... és így minden este, ha csak egy kicsit is, a mi szívünk is haza szállt szeretteinkhez." (TÁBORI NÁNDOR NEKROLÓG, Újlengyel község honlapján)
73. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-20 01:26
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
A pápa legkisebb barátja


2013. 10. 30Új sztár született! Az egész világhálót bejárta a videó a hatéves kisfiúról, aki egy pápai vigília alatt megölelte Ferenc pápát, és még a pápai karosszéket is kipróbálta. A RomeReports hírét ismertetjük.

Miközben Ferenc pápa a Családok Napja több mint 100 000 résztvevőjéhez beszélt, a kisfiú nagyon is otthon érezte magát: átölelte a pápát, beleült a pápai székbe, sőt, még önkéntes ceremóniamesterré is kinevezte magát.

A pápai komornyik próbálta odébb terelni a gyermeket, megkínálta egy kis cukorkával. A kisfiú elfogadta az édességet, de utána rögtön elhúzódott. Ferenc pápát – úgy tűnt – nem zökkentette ki az eset.

A hatéves kisfiú Kolumbiából származik, és egy évvel ezelőtt fogadta őt örökbe egy olasz család az AiBi (Amici de Bambini) nevű non-profit szervezeten keresztül. Az Amici dei Bambini árva gyermekeknek segít családot találni.

A kisfiú egyre növekvő népszerűsége láttán az édesanyja úgy nyilatkozott: „Nagyon bízunk benne, hogy az áldás, amelyben kisfiunk részesült, elér a világon az összes árva gyermekhez. Ebből az alkalomból most szeretnénk újra hangsúlyozni, hogy minden gyermeknek joga van hozzá, hogy családban élhessen, és szeretnénk felhívni a figyelmet az AiBi nemzetközi örökbefogadással foglalkozó alapítvány munkájára. ”

Magyar Kurír
72. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-20 01:09
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
71. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-20 01:08
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
70. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-20 01:06
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
69. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-20 01:04
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
68. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-04 00:05
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
67. hozzászólás
Létrehozva: 2013-11-04 00:03
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
Ferenc pápa kedvelt filmje: Babette lakomája - VIDEÓVAL

A London Telegraph Daily Tíz dolog, amit nem tudunk Ferenc pápáról című írásából kiderül, hogy a Szentatya egyik legkedvesebb filmje a Babette lakomája. A dán filmdráma a Vatikán által ajánlott minőségi filmalkotások között is szerepel, melyek listáját 1995-ben, a mozi centenáriuma alkalmából adták ki. A brit Catholic Herald cikkét ismertetjük.

A történet szerint két nővér, Martine és Philippa egy távoli jütlandi falucskában él a 19. század második felében. Apjuk puritán, protestáns szektát alapított, amelyet szigorúan kézben tartott. Halála után a két lány vitte tovább a szektát. Az eleinte igen jámbor kis gyülekezet tagjai között idővel viszálykodás támadt. A két nővér sohasem ment férjhez, mivel apjuk ellenezte a választásukat. Az 1871-es francia politikai felfordulás után egy menekült, Babette Hersant, a párizsi Café Anglais szakácsnője kerül hozzájuk. Hűségesen szolgálja a nővéreket, akik egyre jobban függnek tőle. Anélkül, hogy a film további részét elárulnánk, annyit mondhatunk még, hogy Babette lottónyereményéből ünnepi lakomára hívja meg a nővéreket és barátaikat.

A Babette lakomája Isak Dinesen novellája alapján készült. Az eredetileg Norvégiában játszódó történetet a forgatókönyvíró-rendező, Gabriel Axel Dániába, egy messzi, jütlandi partmenti falucskába helyezte át. A hazájából menekülni kényszerülő szakácsnő, Babette szerepét a népszerű francia színésznő, Stephane Audran alakítja nagy beleéléssel. A többi szereplő, különösen a két nővér a vallási közösséget eleveníti meg, feltárva erényeiket és hibáikat, egy távoli kulturális és vallási miliőbe kalauzolva a nézőket. Mindez önmagában is értékes; ami azonban feltehetőleg Ferenc pápa tetszését is felkeltette, a film átformáló, transzcendens élménye, melynek során kegyelmi pillanatokat élhet meg a néző.

Maga az ünnepség félórán át tart. Elkészülnek az ételek, felszolgálják az italokat, s a vendégek fokozatosan legyőzik gátlásosságukat. A nézők szinte maguk is részeseivé válnak a lakomának és a kegyelem megtapasztalásának. A Babette lakomája méltán nevezhető szakramentális filmélménynek. Az ízletes ételek és a szívet vidító, finom borok az ószövetségi lakomák képi világát, Isten pazarlóan nagylelkű szeretetének szimbólumait idézik. A vendégek – akik eleinte vonakodnak részt venni a túl bőségesnek, túlzottan „eviláginak” tűnő – lakomán, mindjobban bevonódnak az ünneplésbe, az evésbe, ivásba, beszélgetésbe, nevetésbe. Természetesen az Egyház számára ezek a képek eucharisztikus értelmet is nyernek, a szőlő, a szőlőskert képének legmagasztosabb értelmezésével: „Én vagyok a szőlőtő...”

Babette kétségkívül áldozatot hoz, hiszen minden pénzét a nővéreik és barátaik megvendégelésére fordítja. A lényeg azonban az eucharisztikus ünneplés dimenziója. A film 1987-es bemutatása óta számos szemináriumon, műhelyen, tanórán illusztrálták a Babette lakomájával az Eucharisztiát és annak spiritualitását.

Ami a filmben szintén megragadhatta a pápát, az, ahogyan a hétköznapi, gyarló szereplők a lakoma során újra egymásra találnak. Miközben beszélgetésbe elegyednek és megvallják, mit tettek rosszul, megnyílik az út a kiengesztelődés felé. A megbocsátást szimbolizálja, ahogy kimennek a térre, és körben kézen fogva táncolnak. Ünnepi szertartás ez, Isten népének Istent dicsőítő liturgiája.

Még egy gondolat vetődik fel, különösen ha arra a jelenetre gondolunk, amikor Mária és Márta vendégül látta Jézust. Márta is felszolgál, ám közben aggodalmaskodik, fél, bosszankodik Mária viselkedése miatt. Babette ezzel szemben nagylelkű adakozó: élvezettel főz, örömmel szolgál fel, boldoggá teszi a vendégek öröme. Mindent belead: idejét, tudását, művészi adottságát – és az összes pénzét –, hogy nagyszerű ünnepet készítsen. A nővérek megdöbbennek, hogy Babette minden pénzét erre költötte. Babette azonban azt feleli, hogy ő művész, s az effajta főzés és vendéglátás az élete. A záró zeneszám és a nővérek szavai – hogy Babette művészetének az angyalok is örülnek – a barátság, az Eucharisztia és a kiengesztelődés élményének szépségét emelik ki.

A Babette lakomája 1987-ben elnyerte a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját, most pedig a pápa legkedveltebb filmjei között tarthatjuk számon.

66. hozzászólás
Létrehozva: 2013-10-24 00:19
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
64. hozzászólás
Létrehozva: 2013-10-17 01:01
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028


Ferenc pápa autói - VIDEÓVAL

A Szentatya nem sokat ad a márkanevekre: szeptember elején egy 1984-es, használt, fehér Renault-val közlekedett a Vatikánban. A RomeReports videója.

A pápaválasztás estéjén az új egyházfőre várakozó fekete Mercedes utas nélkül maradt: Ferenc pápa a bíborosokkal együtt buszozott vissza a Szent Márta-házba. Másnap reggel a Mercedes még mindig várakozott, mert a pápa a vatikáni csendőrség diszkrét Volkswagenjén indult első útjára.

Azóta is akárhányszor el kell jutnia valahová, mindig szerény megoldást választ. A Ciampino repülőtérre Ford Focuson érkezett, a riói ifjúsági világtalálkozón pedig ezüstszínű Fiat utcai terepjárón közlekedett.

Ugyanakkor elődeihez hasonlóan ő is használja a pápamobilt. Kedvence a nyitott Mercedes-Benz G osztály, amelyből könnyen tudja köszönteni az embereket. „Valaki, aki onnan hátulról szólított, lemaradt...” – mondja, miközben a pápamobil továbbhalad a tömegben.

Érdekes módon a pápa legdrágább autói kerültek a legkevesebbe a Vatikánnak. A legnagyobb cégek általában ingyen adják a pápának legjobb járműveiket, mégpedig nemcsak autókat: a júniusi római motoros zarándoklat alkalmából a Harley Davidson is két motorkerékpárt ajándékozott Ferenc pápának.
63. hozzászólás
Létrehozva: 2013-05-23 23:51
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
62. hozzászólás
Létrehozva: 2013-05-09 01:20
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
61. hozzászólás
Létrehozva: 2013-03-26 18:47
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
60. hozzászólás
Létrehozva: 2013-03-06 01:56
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
58. hozzászólás
Létrehozva: 2013-02-25 00:26
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
57. hozzászólás
Létrehozva: 2013-02-25 00:20
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
56. hozzászólás
Létrehozva: 2013-02-16 00:09
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
55. hozzászólás
Létrehozva: 2012-12-26 23:46
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
54. hozzászólás
Létrehozva: 2012-12-22 23:50
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
53. hozzászólás
Létrehozva: 2012-12-12 23:33
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
52. hozzászólás
Létrehozva: 2012-12-05 23:19
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
51. hozzászólás
Létrehozva: 2012-12-05 22:56
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép