Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Loyolai Szent Ignác
Rákoshegy
Március 1: szolidaritási nap a latin-amerikai és a spanyol egyházban
2009-02-28 Forrás: Református Egyház
Az idei emléknap témája: „Amerika Krisztussal, éld meg a missziót!”. Célkitűzése, hogy különleges figyelmet fordítson arra a híd szerepre, amely évszázadok óta egybe köti a spanyol és a latin-amerikai egyházakat. Két eseményre tesz utalást: a múlt augusztusi quitói amerikai missziós kongresszus, valamint a jubileumi Pál-év az októberben zajlott vatikáni püspöki szinódus kontextusában.
A Pápai Latin-Amerika Bizottság az emléknap alkalmából üzenetet tett közzé. Giovanni Battista Re bíboros, a vatikáni dikasztérium elnöke és alelnöke, José Octavio Ruiz Arenas érsek aláírásával ellátott dokumentum megállapítja: a hit válságát élő mai Latin-Amerikában szükség van Krisztus megismertetésére és szavának lelkes hirdetésére. Ehhez missziós elkötelezettségünket és egész életünket Isten Szavára kell alapoznunk. Az üzenet a latin-amerikai valóság áttekintésére hív. Az összetett helyzetben a politikai, gazdasági, társadalmi és vallási élet területén gyors változások vannak folyamatban, amelyek nem mindig járnak pozitív következményekkel az emberek életére. A technológiai haladás kiemelkedő helyet foglal el ebben a folyamatban. Ugyanakkor nem képes csökkenteni az egyre mélyülő különbséget a gazdagabb és a hátrányos helyzetű társadalmi osztályok között. Az egyház aggodalmának ad hangot a hit és az értékek válsága miatt, amely az egész dél-amerikai kontinensre kiterjed. A latin-amerikai országok növekvő szekularizációjával olyan törvények kerülnek előtérbe, amelyek lehetővé teszik az abortuszt vagy az azonos nemű személyek házasságát. Aggasztó továbbá az evangélikus szekták terjedése a kontinensen. Ebben a helyzetben Latin-Amerikának meg kell erősítenie a keresztény értékeket, amelyek kultúrájának és hagyományainak gyökerét képezik. Sürgető szükség van az Evangélium fényének eljuttatására a gazdasági, politikai, kulturális és közéletbe – írja üzenetében Giovanni Battista Re bíboros. Arra vonatkozóan, hogy a kihívásokra hogyan válaszoljon a helyi egyház a Pápai Latin-Amerika Bizottság elnöke idézi XVI. Benedek pápa szavait a 2007 májusában megtartott aparecidai közgyűlés megnyitásáról: „Csak aki ismeri Istent, az ismerheti a valóságot és tud választ adni megfelelő és valóban emberi módon rá.”
Üzenete végén a bíboros rámutat a missziós tevékenység fontosságára. Az Evangélium hirdetése nem a tanítás hideg közvetítésében áll, hanem a Jézus Krisztussal való személyes találkozásunkról adott tanúságtételben. Ez az egyetlen valóság, amelynek ereje van, hogy megnyissa az emberek szívét az igazság felé. Ezért csak Krisztussal egységben élheti meg Amerika a missziót – zárja a szolidaritás napjára írt üzenetét a Pápai Latin-Amerika Bizottság elnöke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép