Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Arra gondoltam
Ősz  si.
„A genetikai alapú diszkrimináció az egész emberiség elleni merénylet”
2009-02-28 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa fogadta annak a konferenciának a résztvevőit, amelyet a Pápai Életvédő Akadémia szervezett február 20-21-én, „A genetika új határai és az eugenetika veszélyei” címmel. Az eugenetika szó lassan hazánkban is beépül a köztudatba, hiszen egyre többször lehet hallani róla.
Magyarra egy szóval fajnemesítésként lehetne fordítani, de talán célszerűbb az eredeti kifejezés használata, egy hosszabb magyarázattal: az ember öröklődő vonásainak fejlesztése érdekében végzett beavatkozás.

A Szentatya beszédének főbb gondolatait az alábbiakban ismertetjük.

A pápa méltatta az akadémia működését, az emberi élet védelméért tett erőfeszítéseit. Elismerte, hogy a genetika tudománya óriási fejlődésen ment keresztül, amióta a XIX. század közepén Gregor Mendel Ágoston-rendi apát felfedezte az örökléstan alapjait. A biológián belül óriási jelentősége van a genetikának, amely az emberi láthatatlan részénék szerkezetét vizsgálja. A szüntelen kutatások segítségével a tudomány olyan ismeretek birtokába jutott, amelyek segítségével meg lehet előzni számos betegség kialakulását, enyhíteni lehet a betegek szenvedését, akár fel is csillanhat a teljes gyógyulás reménye. Felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy a kutatások az egész emberiség javát szolgálják. Az ember mindig több annál, mint ami a teste: a gondolat erejét birtokolja, keresi az igazságot, meg akarja érteni saját magát és a világot. Blaise Pascal gondolatait idézte: „Nádszál az ember, semmi több, a természet leggyengébbike; de gondolkodó nádszál. Nem kell az egész világmindenségnek összefognia ellene, hogy összezúzza: egy kis pára, egyetlen csepp víz elegendő hozzá, hogy megölje. De még ha eltaposná a mindenség, akkor is nemesebb lenne, mint a gyilkosa, mert ő tudja, hogy meghal; a mindenség azonban nem is sejti, hogy mennyivel erősebb nála”.

Minden egyes ember sokkal több, mint a szülőktől átörökített genetikai információk kombinációja. Mindig egy új teremtés történik, amikor ember születik a földre. Ahogyan a zsoltáros mondja: „Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem.... létem soha nem volt rejtve előtted” (Zsolt 139,13.15). A tudományágaknak össze kell fogniuk, meg kell osztaniuk egymással az emberről alkotott tudásokat, még ha különböző módszerekkel élnek is, hiszen az egyik sem állhatja magáról, hogy egyedül képes megismerni az emberi élet titkát.

A pápa hangsúlyozta, hogy az öncélú kutatás veszélyeket rejt magában. Ennek példája, hogy az eugenetikát a múltban a diszkrimináció és az erőszak eszközeként is felhasználták már. A népek elleni erőszaknak ezt a formáját nyíltan elítéli ugyan az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, napjainkban azonban megújult külsővel mégis újra gyakorlattá válik. Új mentalitás kezd terjedni, amely az egyéni vágyakat, személyes jogokat helyezi előtérbe. A tetterő, a hatékonyság, a tökéletesség, a külső szépség felmagasztalása mellett háttérbe szorulnak az emberi lét egyéb dimenziói. Kezd elhalványulni az a felfogás, hogy minden emberi lény méltó a tiszteletre, akkor is, ha élete folyamán úrrá lesz rajta valamilyen genetikailag hordozott betegség.

Az egyes emberek, népek, nemzetek elleni, genetikai alapú diszkrimináció az egész emberiség elleni merénylet. Minden emberi lény egyforma méltósággal rendelkezik fogantatásától kezdve. A pápa arra buzdított, hogy a befogadás és a szeretet, a szenvedők iránti szolidaritás kultúráját kell erősíteni. Le kell dönteni a társadalmi korlátokat, amelyekkel a fogyatékosokat és a betegeket hátrányosan megkülönböztetik, vagy egyenesen megvonják tőlük az élethez való jogot. Ha az embert kísérleti manipuláció tárgyává alacsonyítják már fejlődése első stádiumában, akkor az orvosi biotechnológia alárendeli magát az erősebb törvényének. Amikor az emberi élet forog kockán, a tudományba vetett bizalom nem feledtetheti el velünk az etika elsőbbségét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép