Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Karácsonyi
Marcali-Boldog Gizella templom
Kuklay Antal vehette át a Hit pajzsa-díjat
2009-03-01 Forrás: Magyar Kurír
Február 28-án, szombaton délelőtt 11 órakor adták át a Parma fidei – a Hit pajzsa díjat az Egyetemi templomban. A kommunizmus áldozatainak emlékére alapított kitüntetést idén nyolcadik alkalommal adták át. A díjat olyan egyházi személyeknek ítélik oda, akik a diktatúra évtizedeiben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.
A díjat Mádl Dalma asszony adta át, a laudációt Bolberitz Pál, a PPKE Hittudományi Karának professzora mondta. A díjátadáson részt vett többek között Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Ternyák Csaba egri érsek, Mádl Dalma és Mádl Ferenc, közreműködött a Központi Papnevelő Intézet kispapjainak kórusa.

Az első felszólalók között Simicskó István országgyűlési képviselő köszöntötte – a kitüntetett saját szavaival élve – „Isten magyar népének szolgáját”, Kuklay Antal körömi plébánost.

Laudációjában Bolberitz Pál méltatta Kuklay Antalt, felsorolva Magyarországért, a hit védelméért és a kultúráért tett számos cselekedetét, és megköszönve tanúságtételét.

Köszöntőjében Fülep Dániel egri egyházmegyés kispap kiemelte, hogy Kuklay Antal minden munkáját az alázat jellemzi, mély hite és nyugalma hatja át. Balga Zoltán, a besztercebányai szeminárium növendéke Babits Mihály szavait idézve fejezte ki tisztelelét a kispapok nevében.

A Hit pajzsa kitüntetés átvételét követően Kuklay Antal a mindenkori papság feladatáról, a „misztérium”, a bezárt kincs – a valóság, a jóság, az igazság, a szépség és a szentség – őrzéséről beszélt. A hit pajzsát kell feltartanunk a szentélybe zárt kincs védelmében, a nihil, a kétely és a cinizmus fenyegetésével; a pénzvilág, a hírvilág és az alvilág összefogott támadásával szemben – hangsúlyozta Kuklay Antal.


A Hit pajzsa díj alapítói: Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, akinek országgyűlési határozati javaslatára vezették be 2001-ben a „kommunizmus áldozatainak emléknapját”, valamint a tavaly elhunyt Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költő és író.

A Hit pajzsa díj eddigi kitüntetettjei:

2002 – Bolberitz Pál professzor
2003 – Olofsson Placid bencés szerzetes
2004 – László Gábor, a Regnum Marianum papi közösségének akkor legidősebb tagja (†2005)
2005 – Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek
2006 – Punk Gemma ciszterci apátnő
2007 – Kerényi Lajos piarista szerzetes
2008 – Bálint József jezsuita szerzetes
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép