Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Közösségi ház
Topor Márta: Szt. Pál alabástrom ablakai
„Jézus követése nagy elkötelezettséget igényel”
2009-03-03 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa, a vatikáni nagyböjti lelkigyakorlat megkezdése előtt interjút adott rádiónknak. A március 7-én, szombaton délelőtt véget érő lelkigyakorlat témája: „A pap találkozik Jézussal és követi őt”.
Francis Arinze nigériai bíboros a témaválasztást a következő szavakkal indokolta:

„Az egész keresztény életet tekinthetjük úgy, mint Jézus hívását, hogy kövessük őt. Mivel a pápával együtt lelkigyakorlatozó személyek többsége pap, püspök, bíboros, ezért adtam ezt a címet elmélkedéseimnek.” A bíboros az első nap a következő szempont szerint fejtette ki katekézisét: a pap követi Jézust, hogy találkozzon Istennel, aki az első helyet foglalja el életében. A továbbiakban a következő témák szerepelnek: az Oltáriszentség és a Szentírások Jézusa, találkozás Jézussal az egyházban és az egyházat alkotó személyekben, a missziós művekben, majd a személyes és közösségi imában, a liturgiában. Végül a nagyböjti lelkigyakorlat utolsó napján a pap azzal a Jézussal találkozik, akinek megesik a szíve a beteg és igazságra éhező népen.

Arinze bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjújában megállapította: nem elég Jézussal találkoznunk, hanem követnünk kell őt minden nap. Ez nagy elkötelezettséget kíván, hiszen Jézus nem kirándulásra hív bennünket, hanem olyan életre, amelynek van értelme. Ismerjük Jézust, akinek nyomába lépünk, és ezért ha hátratekintünk, nem érezzük, hogy időt veszítettünk volna el követésével. Minden nap megújulhatunk és ezért mindig is követni fogjuk Jézust.
Francis Arinze bíboros elmondta, hogy 25 éven át volt pap és püspök hazájában, Nigériában, majd újabb 25 éven át szolgált a Római Kúrián. Ezért elmélkedésébe bele kívánja fűzni élettapasztalatát is, hogy szavaival még hitelesebb tanúságot tegyen.

Arra a kérdésre, hogy a Római Kúria munkatársai számára mit jelent a nagyböjti lelkigyakorlat, a bíboros azt válaszolta: mindenkinek szüksége van arra, hogy hat napon át ne a hétköznapok kötelességére, hanem Jézusra összpontosítsa figyelmét. Jézus szavát hallgatva, róla elmélkedve, hozzá imádkozva, énekelve a Kúria tagjai jobban megérthetik, hogy mit akar tőlük az Úr, hogyan tudnák jobban folytatni rendkívül fontos, mindennapi szolgálatukat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép