Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mesebeli angyalka (A)
Mindenik embernek
„A vallásközi párbeszéd révén válaszolhatunk korunk etikai-vallási kihívásaira”
2009-03-04 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem és a Russell Barrie zsidó alapítvány március másodikán, hétfőn nemzetközi konferenciát rendezett a vallásközi párbeszédről. A tavalyihoz hasonlóan a mostani összejövetelt is II. János Pál emlékének szentelték.
Michael Schudrich lengyelországi főrabbi a pápa tanítását elemezte. Arra mutatott rá, hogy II. János Pál milyen jelentőséget tulajdonított a másik tiszteletben tartásának, illetve kifejtette, hogy milyen jótékony hatással jár egymás kölcsönös megértése.

A lengyel főrabbi utalt a zsidóság és a katolicizmus közötti mély kapcsolatokra, valamint azokra a pontokra, amelyek az iszlám vallással is közösek. Hangsúlyozta, hogy ezek a közös pontok nemcsak a kölcsönös megértést segíthetik elő, hanem gazdagíthatják mindhárom vallási hagyományt.
II. János Pál pápa tanításából és néhány szentírási szövegből kiindulva Schudrich főrabbi óva intett annak a veszélyétől, hogy a bölcsesség kizárólagos letéteményeseinek higgyük magunkat. Csak akkor tudunk növekedni saját hitünkben, ha megnyílunk más vallási hagyományoknak. Minden hit gazdagodik azáltal, ha más vallásokat tanulmányoz – fejtette ki a lengyel főrabbi.

A zsidóság és a katolikusok közötti kapcsolatokról szólva a következőket nyilatkozta: „Amit az elmúlt két hónapban tanultunk, az az, hogy egyrészt nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kapcsolatunkban fennálló nehézségeket. Másrészt azonban éppen az elmúlt 40 év párbeszédének és vitáinak köszönhetjük, hogy képesek voltunk szembenézni ezzel a sötét időszakkal. Megpróbáltatást jelentett számunkra, de azt is megértette velünk, hogy nincs más lehetőségünk, minthogy újból folytassuk a még alaposabb és elmélyültebb párbeszédet”.

Michael Schudrich 2004-től kezdve Lengyelország főrabbija. 1983-89 között Japán zsidó közösségének rabbijaként szolgált. Ebben az időszakban sokat tett azért, hogy elismerjék Chiune Sugihara hősiességét. A japán diplomata 1940-ben főkonzulként képviselte hazáját Litvániában és 6000 lengyel zsidó életét mentette meg a náci üldöztetés idején.
Napjainkban egyre fontosabb olyan egyének képzése, akik képesek arra, hogy megértsék a nagy vallásközi kérdéseket, és azoknak szenteljék életüket.

A vallásközi kongresszus része annak a programnak, amelynek keretében tavaly az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen létrehozták a vallásközi párbeszédet szorgalmazó első tanulmányi ösztöndíjat, amelyet a Russel Barrie Alapítvány finanszíroz. Az ösztöndíj célja, hogy hidat építsenek a katolikusok, zsidók és más vallások követői között. Olyan vallási vezetőket kell képezni, akik képesek arra, hogy a párbeszéd és a béke jövőjét építsék.

Angela Barrie, az alapítvány elnöke elmondta: „Ez a program II. János Pál tanításából merít ihletet. Arra irányul, hogy a jövő vallási vezetői képesek legyenek válaszolni a pápa szeretetre és megértésre szóló felhívásaira.” A két évre szóló ösztöndíj, amelyben papok és világi hívek egyaránt részesülhetnek, fedezi a tandíjat, a szállás és élelmezés költségeit, valamint 10 napos izraeli tanulmányutat foglal magában. Az első évben a világ minden részéről érkezetthét hallgató vette igénybe. Az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem – az Angelicum – a domonkos szerzetesek nemzetközi központja. Jelenleg 30 országból 150 tanár oktat 1.200 hallgatót, akik 90 nemzetet képviselnek.

P. Bliss, az egyetem professzora elmondta, hogy az Angelicum az utóbbi években beiktatta tanrendjébe a vallásközi párbeszédet, különös tekintettel a „Nostra aetate” k. rendkívül fontos zsinati dokumentumra. Ez, mint ismeretes, leszögezi, hogy meg kell teremteni a párbeszédet a katolikus egyház és a többi vallás között, különösen ami a zsidóságot illeti.
Russell Berrie, amerikai vállalkozó 1985-ben hozta létre az említett alapítványt. Célja, hogy hozzájáruljon egy olyan pluralista világ építéséhez, amelyben a különböző vallású személyek békésen együtt élhetnek. A Vallásközi Megértés Központja, amelyet Russell Berrie Jack Bemporad rabbival együtt hozott létre, a párbeszéd útján kíván hidakat építeni a vallások között.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép