Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
v.Nagy János László: Utazók.
Közzétették a pápa üzenetét a XXIV. Ifjúsági Világnapra
2009-03-05 Forrás: Vatikáni Rádió
A mai válságos időszakban vissza kell adni a bizalmat a fiataloknak és az egész emberiségnek, vagyis meg kell ismertetni mindenkivel az igazi nagy reménységet: Krisztust. Ez alkotja XVI. Benedek pápa üzenetének magvát, amelyet a soron következő Ifjúsági Világnapra írt.
Idén április ötödikén, virágvasárnap egyházmegyei szinten rendezik meg a találkozót. A világnap témája: "Bízunk az élő Istenben" (1Tim 4,10). Legközelebb 2011-ben Madridban tartanak nemzetközi találkozót, ahol a világ fiataljai Szent Pál apostol gondolatai nyomán mélyítik majd el hitüket: "Verjetek gyökeret Jézus Krisztusban, és épüljetek rá" (vö. Kol 2,7)

A reménység nem csak egy eszménykép vagy egy érzés, hanem egy élő személy: Jézus Krisztus, Isten fia. Csak őbenne találja meg az ember valódi kiteljesedését - írja üzenetében a pápa. Az emberiség ma a remény válságát éli, mert elfeledkezett Istenről. Ennek következménye főként az ifjú nemzedékeket sújtja, akik társadalmi-kulturális bizonyosság, értékek és viszonyítási alap nélkül vívódnak. Ezeket a fiatalokat megsebzi az élet, éretlen személyiségükért pedig a családi hiányosságok, a szabados neveltetés, valamint a negatív élmények, traumák okolhatók. Ilyenkor gyakran az erőszakba, vagy az alkoholba, kábítószerbe menekülnek. Az igazi szeretet és boldogság vágya azonban tovább él bennük.

Hogyan hirdethetjük nekik a reménységet? - teszi föl a kérdést a Szentatya. Egy új evangelizálásra van szükség, amely hozzásegítheti a fiatalokat ahhoz, hogy ismét fölfedezzék Isten valódi arcát, amely maga a szeretet. Legyünk a keresztény remény hiteles tanúi, követve Szent Pál nyomdokait, akit a Jézus Krisztussal való találkozás teljesen átalakított. Az isteni szeretet adja meg az élet értelmét. A remény tehát a Jézussal való találkozásból születik. Hol találkozhatunk vele? Az imádságban, Isten Szaván keresztül, a szentségek gyakori vételekor. A Szentatya arra buzdítja a fiatalokat, hogy egyénileg és közösségben is imádkozzanak. Keressék föl a plébániákat, járjanak szentmisére, alkossanak csoportot, csatlakozzanak mozgalmakhoz, ahol hitéletüket fejleszthetik. Ne feledjék, az Oltáriszentség körül születik és növekszik az egyház, a keresztények nagy családja.

Ha már maguk is megtapasztalták az igazi reménységet, akkor ne habozzanak átadni azt társaiknak, még ha ez nehézségekbe ütközik is. Legyenek türelmesek és kitartók, győzzék le az ifjúkor sürgető vágyát, mely arra sarkallja őket, hogy mindent és azonnal akarjanak. Hitük szerint hozzák meg döntéseiket, ne hagyják, hogy a pénz, az anyagi javak, a karrier és a siker bálványai megszédítsék őket. Ne engedjenek az önzés logikájának, hanem a felebarát szeretetét táplálják magukban. Legyenek készek arra, hogy bármikor számot adjanak reménységükről. A valódi hit megvilágítja az életet. A hiteles keresztény ezért sosem szomorú, még akkor sem, ha próbatételeken kell keresztülmennie. Örömének és békéjének titka Jézus jelenléte.

A Szentatya Mária példáját állítja mindenki elé, aki szilárdan kitartott a reményben a Kereszt tövében. Üzenete végén a pápa Szent Bernát nyomán így buzdít: veszély, félelem, szorongás közepette gondolj Máriára, fohászkodj hozzá és akkor nem veszíted el a reményt. Rá támaszkodva nem botlasz el, oltalma alatt nem kell félned semmitől. Ha ő vezet, nem fáradsz el és célba érsz.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép