Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Fatimai Bazilika
Mária ábrázolás
Legyünk „Krisztus jó illata”!
2009-03-05 Forrás: Magyar Kurír
Az egyház és a művészetek kapcsolatáról szóló sorozat megnyitó rendezvényén, március 3-án Bábel Balázs érsek tartott előadást Szent Pál és korának kultúrája címmel Vácott.
Szent Pált egyetlen nagy gondolat vezérelte, hogy az értünk meghalt és föltámadt Krisztust hirdesse – vezette fel a Népek Apostoláról szóló előadását Bábel Balázs érsek a váci Credo-házban.

A Tarzuszból származó Saul, későbbi írásai tanúsága szerint, Kis-Ázsia e nagyvárosában sokféle kultúrát megismert, tanulmányozta és elsajátította a görög nyelvet s ezzel együtt a görög bölcseletet is. Jézussal való találkozása igazi megtérést jelentett számára. Miután Jézus kinyilatkoztatta magát neki, az üldöző az üldözöttek közé állt, nem haszonlesésből, hanem a felismert igazság által.

Levelei kiváló földrajzi és politikai ismeretekről, az őt körülvevő társadalmi valóság mély ismeretéről tanúskodnak. A római világ mint az első globalizált világ minden (a ma is tapasztalható) romlottságát látva a lelkiismeret felismerésének szerepét hangsúlyozza. Arra buzdít, hogy mint új teremtmények a megigazulás által próbáljuk meg túllépni a régi világot. Az ember így válhat igazzá Isten előtt; és így járulhat hozzá ahhoz, hogy megváltozzon körülötte a világ.

Pál apostol arra hívja az embert, hogy legyen „Krisztus jó illata”. A bérmáláskor az illatos krizmával a keresztény nagykorúságra felkent ember küldetése, hogy Krisztus jó illataként éljen s misszionáljon. A korintusiaknak írt első levél szeretethimnuszában Pál Krisztust, a megtestesült szeretet ábrázolja, és arra szólít, hogy ilyenné váljunk.

Szent Pál apostol felismert és megfogalmazott igazsága szerint az ember a szeretet által széppé tud válni. Krisztus arcán Isten szépsége, a szeretet szépsége ragyogott fel a kereszten is. A szeretettől áthatott élet és cselekedetek által az ember eleven esztétika és kultúra hordozójává lesz – zárta gondolatait Bábel Balázs.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép