Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Medál
Pinkakertes - Mária a Szőlőhegyen mellékoltár
Bajbajutott keresztényeken segítő hinduk
2008-10-13 Forrás: Magyar Kurír
A gyilkosságok, a nemi erőszak és a gyújtogatások közepette számos nemes emberbaráti cselekedetről is érkeznek híradások Indiából.
Raphael Cheenath orissai érsek számos olyan esetről számolt be, amikor hétköznapi emberek nem mindennapi bátorságról tettek tanúbizonyságot a keresztények védelmében. Az érsek szerint az erőszakhullámnak valószínűleg több áldozata lenne, ha nem történnének ilyen merész közbeavatkozások.

Baliguda területén két papot üldözött a vérszomjas tömeg. Megláttak egy házat, ahová bemenekültek. „De amikor odabent a falakon mindenütt hindu istenek és istennők képeit pillantották meg, rádöbbentek, hogy nincsenek biztonságban." Attól tartottak hogy, vagy megölik vagy elárulják őket. Amint kifelé igyekeztek, egy idős asszony állította meg őket. Rajta kívül senki sem volt a házban. 'Ne menjenek ki. Ide senki nem jön be. Megvédem magukat' – mondta, majd kiment, és kívülről rájuk zárta az ajtót. A két pap meg volt győződve, hogy csapdába kerültek, hiszen így már ki sem tudnak menni. Biztosak voltak benne, hogy az asszony elárulja őket. De nem így történt. Amikor a csőcselék elvonult, kinyitotta az ajtót. „Még ennivalót is készített nekik, mielőtt útnak engedte volna őket" – idézi az érseket a The Times of India internetes újság.

Cheenath érsek szerint „több száz ilyen eset történt, amelyeket össze lehetne gyűjteni és el lehetne mondani." Például egy éjjel Shangrakholban egy női kolostort támadtak meg és romboltak porig. Két nővér a falon átugorva menekült. Találkoztak egy – mint utóbb kiderült, hindu – férfival. Két napig, míg menedéket nem kaptak, nála rejtőzködtek.

Az érsek szerint a hinduk többsége vagy közömbös az erőszakkal szemben, vagy pedig ellenzi. „Ha a Bajrang Dal emberei még mindig randalírozhatnak, azért egyértelműen az állam felelős. A szélsőséges csoportot szinte minden politikai párt felhasználja arra, hogy elérje politikai céljait. De mára teljesen elszabadultak. Ma ők diktálnak" – nyilatkozta Raphael Cheenath érsek.

Az AsiaNews tudósítása szerint a támadásokban máig 61 ember vesztette életét, a sebesültek száma 18 000. Ezenkívül 181 templomot romboltak le, 4500 keresztény otthont gyújtottak fel, s 50 000 ember vált földönfutóvá, akik közül mintegy 30 000-en az erdőkbe menekültek.

Az üldözések közepette az indiai keresztények számára nagy vigaszt jelent az első indiai szent, a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett Alfonza nővér (Anna Muttathupadathu) vasárnap történt szenttéavatása.

Magyar Kurír
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép