Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kegyérem
Szent Márk, István és Menyhárt kassai vértanuk (1588,1582,1584-1619)
Az iraki keresztények a békéért és a demokráciáért
2009-03-07 Forrás: Vatikáni Rádió
Irakban a keresztények helyzete lassan kezd normalizálódni. Sok családnak sikerült nehézségek nélkül visszatérnie lakóhelyére. Ez jó jel, mert az irakiaknak szükségük van a stabilitásra és a békére. Együtt kell működni a kiengesztelődés érdekében az országban jelenlevő különböző közösségekkel.
A keresztényeknek és a muzulmánoknak szükségük van egymásra, nem megengedhető a további megosztottság, amely tönkre teheti Irakot. Az egyház a párbeszéd és a béke eszköze lehet, híd a Nyugat felé – nyilatkozta Louis Sako, a kirkuki káld érsek az Osservatore Romano vatikáni napilapban.

Az egyház hálás a kormányoknak, amelyek befogadták az iraki keresztényeket. A kirkuki érsek annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a visszatértek méltóságteljes életet tudnak majd élni, mert a fizetések sokkal magasabbak a korábbiakhoz képest. A demokráciáról szólva elmondta, hogy az elengedhetetlen Irak számára, de sosem létezett az országban. Az irakiak tehát nem tudják mit jelent egy demokratikus országban élni a hosszú diktatórikus rezsim után. A politikusokat és az embereket nevelni kell a demokráciára, ezért a Szentszék és a nemzetközi közösség segítségét kérik.

Louis Sako érsek aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Irakból. Az a veszély áll fenn, hogy az ország egyedül nem tud talpon maradni. Olyan katonai erőt kell létrehozni, amely képes a külső és a belső biztonság garantálására. Nélkülözhetetlen a politikai csoportok közötti kiengesztelődés, mivel egy törékeny országban meg kell erősíteni mindent.

A közelmúltbeli tartományi választások kapcsán a kirkuki érsek rámutatott: a magas részvételi arány az irakiak nyitottságát jelenti a demokráciára. A népnek egy laikus államra és nem teokráciára van szüksége. Sajnos a keresztények csak három helyet szereztek Bassorában, Bagdadban és Kirkukban, ami nagyon kevés. Legalább 8-10 képviselői mandátumra lenne szükség – hangsúlyozta az érsek. Azon dolgoznak, hogy a következő választásokon nagyobb képviseleti arányt nyerjenek. Az egyháznak és a pártoknak elkötelezetten azon kell munkálkodniuk, hogy biztosítsák a keresztények jogait. A kicsi és gyenge keleti egyházaknak össze kell fogniuk, mert együtt csodára képesek. Megkönnyíthetik a keresztények visszatérését és megakadályozhatják az országból való menekülésüket.

A napokban két év után újra megnyílt a Boldog Mar Zaiyának szentelt templom Kirkuk egyik veszélyes negyedében. A nyitó szertartáson számos hívő és sok pap is részt vett. Három káld templom is zárva tart már néhány éve. Sajnos nincsenek papok a liturgikus szertartások elvégzésére, de ha a helyzet rendeződik újra megnyitják a templomokat – bizakodott a kirkuki káld érsek.

A káld főpásztorok ad limina látogatása alkalmával Louis Sako érsek egy szinódus összehívását kérte XVI. Benedek pápától a keleti egyházak számára. Ez segítene megtalálni a helyes utat a válságból való kilábalásra. Az iraki keresztény közösségnek szüksége van egy erős jelre, a nyugalomra és a reményre. Együtt kell dolgozni mindenkinek annak megakadályozásán, hogy az irakiak elhagyják országukat, mert ha az emberek elmennek, a történelem is eltűnik – zárta interjúját Louis Sako érsek az Osservatore Romano vatikáni napilapnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép