Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Feszület
Máriapócsi kegytemplom
Károly József Irenaeusra emlékeznek Nagyváradon
2009-03-12 Forrás: Erdély.ma
Halálának 80. évfordulója alkalmából Károly József Irenaeus jászóvári premontrei kanonok-rendnagyra, egyetemi m. tanárra, fizikusra emlékeznek Nagyváradon március 11-én és 13-án.
A Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság és Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége március 11-én művelődéstörténeti vetélkedőt szervez, majd március 13-án 16 órától megemlékezést és koszorúzást tartanak a premontrei templom falába épített emlékműnél.

Fejes Rudolf Anzelm apát, Váradhegyfok prépost prelátusa felvetette annak lehetőségét, hogy a 10 év múlva esedékes évfordulón szoboravatással és utca elnevezésével méltó emléket lehetne állítani a tudós premontrei tanárnak. Neki köszönhető, hogy Nagyváradon már 1903-ban kiépítették a villany- és vízhálózatot, és megindulhatott a villamos közlekedés is.

Károly József Irenaeus (Gönc, 1854. március 6. – Budapest, 1929. március 13.), híres váradi tudós premontrei kanonok 1895-ben bemutatta az első drótnélküli távírót Agliardi pápai követ jelenlétében, valószínű, hogy még Marconi előtt ismerte a drótnélküli távírás elvét. Az elektromágneses hullámok vizsgálatához akkoriban használt kohérert tökéletesítette, és működését több dolgozatában elemezte. 1896-ben pedig megnyitotta az első magyarországi röntgen laboratóriumot a nagyváradi premontrei gimnáziumban.

Eötvös Loránd közvetlen munkatársa volt. Sokat tett a múlt század első évtizedeiben a fizikatanárok összefogásáért, a fizikai ismeretterjesztésért, középiskolai versenyek szervezéséért. Az Eötvös Társulat alelnökeként elindította 1916-ban a Fizikai Tanulmányi Versenyeket, amelyek a harmincas években az ő nevét viselték.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép