Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Leonardo: Mona Lisa
Szent Lujza
„Mert a fának van reménysége; ha levágják, ismét kihajt”
2009-03-12 Forrás: Református Egyház
Félelem uralkodik az emberekben, félnek attól, hogy mit hoz a holnap, mert ami eddig biztos volt, az másnap már bizonytalan. Ilyen világot élünk. Ha valaki ma munkanélküli, akkor feléli tartalékait, és amikor az is elfogyott már, akkor sokan belecsúsznak a gödör mélyére, depressziósak lesznek – mondta Gecse Attila református lelkész.
A gazdasági és morális válság egyre több embert taszít a társadalom peremére. Sokak depressziósak lesznek, és sokan aggódnak amiatt, hogy mit hoz a holnap. Gecse Attila református lelkész, lelkigondozó, pasztorál pszichológus munkája kapcsán nap, mint nap találkozik csalódott, kiábrándult, reményvesztett emberekkel. A szakemberrel a Háttér rovatban olvashatják, hogy hogyan „engedhetünk be napfényt a sötét szobába.”

Ezekben a nehéz időszakokban segíteni kell a bajba jutottakon, mert ha nem tesszük akkor rossz mentőövet választanak. A családnak ebben az esetben nagy a felelőssége. Ha valakinél észrevesszük, hogy nem olyan, mint volt, akkor fontos szakembert találni. Ilyenkor jellemző lehet az emberekre, hogy lehangoltak, alvászavarral küszködnek, elhanyagolják külsejüket. „Látjuk jól, amikor valaki nagyon megváltozik.” – mondta a pasztorál pszichológus. Sokan választják ilyenkor az alkoholt, kábítószerhez nyúlnak, ebben az esetben kézen kell fogni az embertársunkat – tette hozzá a lelkész. „Fontos, hogy nem elküldeni kell a háziorvoshoz, hanem elmenni vele. Itt az elmenni - n van a hangsúly. Ettől érezni, fogja, hogy fontos valakinek.”
Gecse Attila egy személyes tapasztalatát is elmesélte beszélgetésünkkor. „Tegnap egy fiatal hölgy mondta, hogy 5 éve munkanélküli. Hiába próbált mindent megragadni nem sikerült neki. Aztán jött egy daganat. Állandósult a szorongás és eljutott odáig, hogy fel sem akar kelni az ágyból.” Nagyon fontos, hogy ne állandósuljon ez az időszak senkinél – említette a hölgy kapcsán. Ebben kell segítenünk. Össze kell fognunk és kiállni társaink mellet. Mert ha jön a baj, akkor nem egyedül kopogtat. A hullámok könnyen összecsapnak a fejünk felett – mondta a lelkész.
Ma az egyik leg felemelőbb érzés meglátni és megláttatni a felebarátot a másikban. Sokszor a beszélgetés is elég. Leginkább arra vágynak az emberek. Minden területre igaz ez. A terápiás beszélgetés is arról szól, hogy megtaláljuk az életnek a szép részeit, történeteit. Mi az, ami örömre hangol, akár rövid ideig is. „Mély szép és kalandos beszélgetés, hogy ki tudjuk nyitni a szemét a másiknak. Merjük kinyitni az ablakot és merjünk a fényre nézni. Ez nem politika és pénzkérdés.”
Ma sokan vannak, akik félnek, azok is akik egészségesek. Merjünk elrugaszkodni a politikától és a hírektől. Ugyanis ez az, ami még kilátástalanabbá teszi az életünket – mondta a lelkész. „Ha nem tudjuk mi történik az országban akkor nem vagyunk kevesebbek. Én nagyon keveset nézek tévét, mert kell a békesség. Ma eldönthetjük, hogy mit engedünk be az otthonunkba.” Az elmúlt húsz évben egyetlen egy kormány sem hozott olyan döntést, hogy kötelező télvíziót nézni és bizonyos rádióadásokat hallgatni. Ha valaki megnyomja a kikapcsoló gombot máris tett egy lépést a lelki békessége felé – mondja Gecse Attila. „Nem az anyagi helyzetét változtatja meg, de békessége lesz. A félelem nem állandósul benne. Lesznek hullámvölgyek, de meg fogja látni, hogy nemcsak sötétség van, hanem fény is.”

„Mert a fának van reménysége; ha levágják, ismét kihajt” (JOB 14:7)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép