Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kékvirág
Kiállítás képei
XVI. Benedek pápa katekézise Szent Bonifác püspökről
2009-03-12 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa a germán népek apostoláról, továbbá a hit megújításának szükségességéről beszélt a március 11-ei általános kihallgatáson.
A világ különböző részeiről érkezett sok ezer zarándokhoz intézett beszédében a Szentatya langyosnak és bürokratikusnak nevezte sok mai katolikus hitét. Erős és eleven hitre van szükség – hangsúlyozta, és arra buzdította híveket, hogy fogadják be életükbe Isten igéjét, ragaszkodjanak az Egyházhoz, és segítsék elő, hogy a keresztény hit ragyogja be a mai kultúrát.
A bevezető gondolatok után a Szentatya a VIII. században élt nagy keresztény hittérítőről, Szent Bonifácról tartott katekézisést. A germán népek apostola az angliai Wessexben született 675 körül. A keresztségben a Winfried nevet kapta, II. Gergely pápa változtatta meg nevét Bonifácra. Igen fiatalon lett szerzetes, harmincéves kora körül szentelték pappá. Isten hívására a pogányok megtérítésére indult: néhány társával a frízek földjére, a mai Hollandiába ment, ám olyan erős ellenállásba ütköztek, hogy vissza kellett térniük Angliába. Két évvel később Rómába utazott, ahol II. Gergely pápa azzal bízta meg, hogy a germán népek között hirdesse az evangéliumot. Fáradságot és veszélyt nem ismerő missziós tevékenysége rendkívül gyümölcsözőnek bizonyult. A pápa püspöki méltósággal ruházta fel, hogy a hittérítést még eredményesebben folytathassa. Bonifác küldetését kiterjesztette Galliára is, ahol főként az egyházfegyelem megteremtésén és a pápával való szorosabb egység megteremtésén fáradozott.

III. Gergely is nagy becsben tartotta Bonifác szolgálatát, és a germán népek érsekévé tette. A hithirdetés mellett egyházmegyéket alapított, szinódusokat tartott, kolostorokat létesített, amelyek a hit és a művelődés világítótornyaivá váltak. Különösen jelentősnek bizonyult a fuldai kolostor alapítása 743-ban, ahol a monachusok az imán, a munkán és az önmegtagadáson keresztül közvetítették a keresztény életszentségre szóló meghívást. Bonifác jelentős levelezést, irodalmi munkásságot és szentbeszédgyűjteményt hagyott az utókorra. Idős kora ellenére újabb missziós útra indult ötven társával a frízek közé, ahol 754 június 5-én vértanúságot szenvedett. Holttestét Fuldában helyezték örök nyugalomra.

Bonifác bátor tanúbizonysága felhívás a mai kor hívő emberei számára is, hogy fogadják el Isten igéjét, szeressék az Egyházat, érezzék magukat felelősnek jövőjéért, és keressék az egységet – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa.Az általános kihallgatás végén a Szentatya fájdalommal emlékezett az Észak-Írországban elkövetett merényletekre, amelyek három személy életét követelték. Benedek pápa részvétéről és imáiról biztosította az áldozatok és sebesültek hozzátartozóit. Elítélte a terrorista merényleteket, amelyek veszélyeztetik a megbékélésre irányuló politikai folyamatokat és kioltják a reménységet az emberi szívekből.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép