Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
10 felhasználó online
0 tag, 10 vendégKépek a galériából

Szent András
Mikulás
„Példát mutatunk!”
2009-03-14 Forrás: Református Egyház
Együttműködési megállapodást kötött a Károli Gáspár Református Egyetem és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem pénteken Budapesten. Az ünnepélyes aláíráskor Vargha András, a KRE megbízott rektora azt mondta: „zsidó barátaink, a mi felebarátaink és testvéreink, akik velünk együtt vallják, hogy egy az Isten... Közös magyar anyanyelvünk és anyaföldünk, és ugyanazt a Magyarországot valljuk hazánknak.
Velük együtt valljuk,hogy elfeledhetetlen és igazolhatatlan bűn a holokauszt, melynek során a magyar lélektől idegen hatásoknak engedve nem akadályoztuk meg 600 ezer magyar állampolgárságú zsidó honfitársunk halálba vitelét. Vargha András hozztette: a magunk területén példát mutatunk. Nem lehet felekezetek, vallási ideológiák szerint megkülönböztetni embereket.

Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora arról beszélt, hogy a közös kedzeményezés evidens módon beszélhet a külvilág felé. A közös értékek, a keresztyénség és a zsidóság számára is fontosak. Ezek az Isten iránti alázat, a másik ember megbecsülése, és a kirekesztés elutasítása. A főrabbi hangsúlyozta: „csak akkor lehet jövőnk, ha a református és zsidó fiatalokat úgy neveljük, hogy a bennünket követő generációk már hátha nem ismerik azokat az előíteleteket, amelyekben atyáinkak része volt és amelyekben gyakran nekünk magyarországi zsidóknak is részünk van.” A főrabbi reményét fejezte ki, hogy a jövő békésebb lesz, mint a ma.

A két egyetem közötti megállapodást Vargha András és Schőner Alfréd írták alá megerősítve ezzel a magyar reformátusság és a magyarországi izraelita közösségek közötti több évszazadra visszanyúló jó kapcsolatait.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép