Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kisesküllői fatemplom
Rembrandt festménye
A világ püspökeinek szolidaritása a pápával
2009-03-15 Forrás: Magyar Kurír
A Szentatya levele, amelyet a Szent X. Piusz Testvériséghez tartozó négy püspök kiközösítésének visszavonásával kapcsolatban írt, igen nagy visszhangra talált katolikus és nem katolikus körökben egyaránt.
Március 13-án, pénteken délelőtt a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa által szervezett konferencián a vatikáni államtitkár, Tarcisio Bertone bíboros megerősítette: a pápa nincs egyedül. Legközelebbi munkatársai szoros egységben vannak vele.

Hasonló véleményen van a német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek is, aki a pápa levelének személyes és nyílt hangvételét emelte ki. Rendkívüli gesztusról van szó, annak a jele, hogy a Szentatya párbeszédet akar folytatni a világ püspökeivel, elmagyarázva nekik döntése indokait. André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek szerint azért érték bizonyos keresztény körökből támadások a pápát, mert ez az eset régi sebeket hozott a felszínre. Ugyanakkor az egyház élő szövet, amelyben Péter utóda és az egyes helyi egyházak folyamatos kapcsolatban vannak egymással, szerves és gazdagító párbeszédben.

Háláját fejezte ki XVI. Benedek pápának az osztrák és az olasz püspöki kar is. A pápa római helynöke, Agostino Vallini bíboros levélben válaszolt a Szentatya gesztusára: a római egyházmegye nevében gyermeki odaadásáról és imáiról biztosítva őt. A svájci püspökök megindítónak nevezték a pápa levelét, alázatos, testvéri hangvétele miatt is.

Végül, a Szent X. Piusz Testvériség legfőbb elöljárója, Bernard Fellay püspök is köszönetet mondott a levél miatt, majd arról biztosította a pápát, hogy a lefebvriánusok nem akarnak megállni az 1962-es év, vagyis a II. Vatikáni Zsinat előtt.

Amint arró már hírt adtunk, köszönetet mondott a levélben foglalt tanításért, és szolidarítását fejezte ki a pápával a CCEE és az MKPK elnökeként Erdő Péter bíboros, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép