Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Őszi erdő (A)
Jézus szobor
Alulértékelt a nők szerepe az ápolótevékenységben
2009-03-16 Forrás: Vatikáni Rádió
A gondoskodás váljon a közvita alapvető témájává és kapjon olyan jelentőséget, amely meghatározza a politikai életet. Ennek következtében tegye képessé az embereket, hogy többet tudjanak törődni mások szükségleteivel. Ezt hangsúlyozta Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője New York-ban a nőkről szóló ülésen.
A tanácskozás középpontjában a felelősségnek a férfiak és nők közötti méltányos elosztása állt, különösen az AIDS betegek gondozása terén.

A segítségnyújtás alapvető jellemzője az emberi életnek, amely komoly következményekkel jár politikai, szociális és pénzügyi téren, valamint személyes szinten. Minden ember autonóm és, egyenlő, kölcsönös függésben él, továbbá szüksége van gondoskodásra társadalmi státusztól és kortól függetlenül. Ez oda vezet, hogy a segítségnyújtás fogalmát nem lehet bizonyos csoportokra korlátozni, mint például a nők és a bevándorlók, hanem mindenkinek részt kell vennie és osztoznia benne a családokban és a közszektorban egyaránt – mutatott rá az érsek.
Tarthatatlan, hogy még ma is léteznek olyan helyek az egészségügyi ellátásban is, ahol a nőket diszkriminálják és hozzájárulásokat a társadalom életéhez női mivoltuk miatt alulértékelik. Elfogadhatatlan a társadalmi és kulturális nyomásgyakorlás a nemek közötti egyenlőtlenség fenntartására – hangsúlyozta a szentszéki megfigyelő.

Migliore érsek arra kérte az államokat, hogy ismerjék el az otthon végzett ápolótevékenységet. Továbbá vezessenek be olyan törvényeket, amelyek elősegítik a bevándorló ápolók társadalmi integrációját és teljes védelmét. Az államok intézkedésekkel segítsék elkerülni a fejlődő országokból a szakemberek kivándorlását.

Ezután a főpásztor felhívta a figyelmet, hogy sok kultúrában az ápolótevékenységet még mindig a magánszférába száműzik. Arra szólította az ülés résztvevőit, hogy helyezzék ezt a témát a vita középpontjába. Végül Celestino Migliore érsek hangsúlyozta, hogy ezáltal létre lehet hozni egy demokratizálódási folyamatot és előmozdítható tudatosság, amely a társadalmi igazságosságot és az emberek közötti szolidaritást célozza.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép