Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Bécs
Rosa Mystica
„Legyetek egyetlen család!”
2009-03-17 Forrás: Magyar Kurír
Március 14-én a Fokoláre Mozgalom egy évvel ezelőtt elhunyt alapítójára emlékeztek világszerte. Budapesten az Egyetemi templomban 10 órakor tartottak ünnepi megemlékezést, majd Juliusz Janusz apostoli nuncius mutatott be hálaadó szentmisét.
„Vannak emberek, akiknek az élete olyan mély nyomot hagy, hogy haláluk után is ihletnek és kegyelmet közvetítenek. A Fokoláre Mozgalom alapítójának élete egyike ezeknek a méltósággal leélt és emlékezést érdemlő életpályáknak.” – így írt üzenetében I. Bartolomaiosz konstantinápolyi, ökumenikus pátriárka egy évvel ezelőtt.

A megemlékezésen diavetítés és videorészletek idézték fel az alapító életének és a körülötte kibontakozó mozgalom egy-egy állomását. Részletek hangzottak el írásaiból, amelyekben megvallja, hogy csupán eszköznek tekinti magát Isten kezében.

Az ünnepi eseményen jelen volt D. Szebik Imre evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke és Tarr Zoltán református zsinati tanácsos. D. Szebik Imre így kezdte tanúságtételét: „Chiara Lubich sokunk példaképe, mert ő maga Jézus Krisztust választotta példaképének”. Nagyon szerette az Egyházat, mert az üdvösség letéteményének hordozóját látta benne, és a testvérek egységét ebben az egy, szent és láthatatlan közösségben élte és remélte. Vallotta, hogy Jézusnak más juhai is vannak, mint akik ugyanabban az akolban élik hitüket, s tudta, hogy az egy nyáj közössége az, amelyet Jézus életre hív ma is. Keresztény egységünk láthatóvá tétele Jézus küldetését teszi hitelesítéssé a világ előtt – emelte ki D. Szebik Imre.

Tarr Zoltán így fogalmazott: „Chiarát nem ismertem, nem ismerhettem személyesen. Ismerek azonban sokakat itthon és külföldön is, akik az Ő gondolatai és életpéldája nyomán élik és szeretik bele a világba és az Egyházba az evangéliumot, Jézus Krisztust. Amit én Chiaráról tudok és belőle ismerek, azt rajtuk keresztül ismerem, de ami nekem még ennél is fontosabb, ők azok, akiken keresztül nem pusztán egy nagyszerű embert, hanem Isten csodálatosan gazdag szeretet-világának számomra sokat jelentő új értékeit ismerhettem meg. Chiara személyisége a szeretet ereje által közöttünk maradt és tovább végzi áldásos munkáját.”

Berkecz Franciska, a Szociális Testvérek Társaságának általános elöljárója elmondta, hogy Chiara Lubich gondolatai milyen fontos szerepet játszottak saját életének keresztény formálódásában és hogyan alakították benne a későbbi szociális testvért. Világossá vált számára, hogy Isten a szociális testvéri karizmán kívül az egység karizmájával is megajándékozta. Azt kereste, hogyan élheti meg ezt saját közösségében, s később azt is, hogy úgy szeresse a többi szerzetesrendet és azok karizmáját, mint a sajátját. Ez a tapasztalat vezetett oda, hogy 1993-tól 2003-ig – a saját közössége vezetői szolgálata mellett – részt vett a többi női szerzetesrend újjáépülésében a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának titkáraként, majd elnökeként.

Klemencz Zsuzsanna, a Sant’Egidio közösség képviselője kiemelte közössége és a Fokoláre Mozgalom alapítói közötti mély barátságot, amelynek alapja a Egyház, a szegények, a világ iránti felelősségérzet és elköteleződés. Elmondta, hogy amióta megismerte a mozgalmat, Chiara életigéje számára is rendszeres lelki táplálékká vált.

A szentmisét az Egyetemi templom Don Bosco Ének- és Zenekarának közreműködése tette még ünnepélyesebbé. Juliusz Janusz apostoli nuncius így fordult a jelenlévőkhöz: „Most, hogy Chiara hazatért az Atyához, megkérdezhetitek, hogy mi lesz a Mozgalommal. Azt gondolom, hogy nem kell aggódnotok, ha szem előtt tartjátok, amit Chiara 2002-ben mondott: „Ennek a máriás karizmának a gyümölcsét hagyom rátok, a köztünk lévő Jézust. A karizma ott van, ahol «ketten vagy többen» vannak. Akkor ő fogja megmondani, hogy mit kell tennünk. A Szentlélektől vezérelt embereknek kell lennünk. Majd Jézussal közöttünk, ki tudja, Ő mit fog tenni.”

A megemlékezésen, a szentmisén és azt követő agapén, a közel 300 jelenlévő között megtapasztalható volt, hogy nemcsak Chiara Lubich lelkisége él tovább, hanem az is, amit mintegy végrendeletként így fogalmazott: legyetek egy család!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép