Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Leo
Rózsafűzér
A pápa Krisztust és a Kereszt jó hírét akarja elvinni Afrikába
2009-03-17 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek megosztotta a világgal közelgő afrikai apostoli látogatásának célját, melyet kedden kezd meg Kamerunban és Angolában, vagyis: elvinni a lakosságnak Krisztust és a Kereszt jó hírét. Az egyháznak nincsenek gazdasági, társadalmi és politikai céljai - tette hozzá.
A pápa gondolatban azokhoz fordult, akik szenvednek, majd az afrikai népek kihívásait és reményeit Szent József közbenjárására bízta.

Március 17-e és 23-a közötti utazása során a Szentatya először Yaoundéban (Kamerun) átadja az Afrikával foglalkozó püspöki szinódus munkadokumentumát, amelyet októberben tartanak majd a Vatikánban. Ezt követően Luandát, az angolai fővárost keresi föl. Az országban hosszú belháború után helyreállt a béke és most az igazságosság újra megteremtésén fáradoznak.
Ezzel az utazással a pápa lélekben át akarja ölelni az egész afrikai kontinenst: ezerféle különbözőségével, mély vallási lelkületével együtt; az ősi kultúrákat, a földrész fáradságos útját a fejlődés és a kiengesztelődés felé; súlyos problémáit, fájdalmas sebeit, de hatalmas lehetőségeit és reményeit egyaránt. Azzal a tudattal megy a fekete földrészre, hogy semmi mást nem akar felkínálni vagy adni azoknak, akikkel útja során találkozik, mint Krisztust és Keresztjének jó hírét. Az isteni szeretet misztériuma ugyanis legyőz minden emberi ellenállást, képessé tesz a megbocsátásra és a szeretetre még ellenségeink esetében is. Ez az evangélium kegyelme, amely képes átalakítani a világot. Ez a kegyelem megújíthatja Afrikát, mert a béke és a kiengesztelődés ellenállhatatlan erejét teremti meg.

Az egyház nem tűz ki maga elé gazdasági, társadalmi és politikai célokat. Az egyház Krisztust hirdeti, abban a biztos tudatban, hogy az evangélium képes megérinteni és átalakítani mindenki szívét, s ezáltal belülről újítja meg az embereket és a társadalmat. A pápa védőszentjéhez, Szent Józsefhez fohászkodott, akinek március 19-i liturgikus ünnepe afrikai útja idejére esik. Az ő közbenjárására bízta zarándoklatát és minden afrikai népet, problémáikkal és reménységeikkel együtt. Különösen azokhoz fordult, akik éheznek, akiket betegség, igazságtalanság gyötör, akik testvérgyilkos háborúk vagy az erőszak bármilyen formájának áldozatai. Sajnos ez az erőszakhullám tovább folytatódik, felnőtteket és gyermekeket egyaránt sújt, nem kíméli a misszionáriusokat, a szerzeteseket és az önkénteseket sem.

Az Úrangyala elimádkozása után Benedek pápa azokhoz az egyetemistákhoz intézte szavait, akik vasárnap zárták le páli jubileumukat a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában. Fontos állomás volt ez a találkozó az egyház és az egyetemek közötti élő párbeszédben. A Szentatya annak a kívánságának adott hangot, hogy az egyetemi lelkipásztorkodás fejlődjön ki minden helyi egyházban, a fiatalok nevelésére és egy evangélium ihlette kultúra megteremtésére.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép