Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rózsa
Jó éjt   (A)
Párizsban, Berlinben és az ENSZ-ben is bírálják a pápát
2009-03-19 Forrás: Erdély.ma
A francia külügyminisztérium, két német miniszter, a spanyol kormány és az AIDS-betegség elleni küzdelemre szakosított ENSZ-ügynökség is jelezte szerdán, hogy nem ért egyet a pápa óvszerhasználatról kifejtett véleményével, és leszögezték, hogy az óvszerhasználat alapvető eszköz az AIDS további terjedésének megelőzésében.
Az afrikai látogatásra utazó katolikus egyházfő úgy vélekedett kedden, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján, hogy az óvszerhasználat nem megoldás az AIDS terjedésének problémájára, sőt még súlyosbítja is a helyzetet. A Vatikán hivatalos álláspontja szerint a nemi önmegtartóztatás a legjobb eszköz a HIV-fertőzés elkerülésére.

A francia kormány mélységes aggodalmának ad hangot XVI. Benedek kijelentésének lehetséges következményei miatt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Eric Chevallier, a francia külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: „nem dolgunk ítéletet mondani az egyház tanításairól, de úgy véljük, hogy ez a kijelentés veszélyezteti az emberi élet védelmét célzó közegészségügyi törekvéseket". A felvilágosítással, a neveléssel és a szűrővizsgálatokkal együtt az óvszerhasználat is alapvető eleme az AIDS terjedése elleni küzdelemnek – állapította meg.

Egy konzervatív francia miniszter ugyanakkor a hivatalos elutasítással ellentétesen foglalt állást: „Igazán nem várhatja el senki a pápától, hogy óvszerhasználatra biztasson " – mondta a mélyen vallásos Christine Boutin lakásépítési és városfejlesztési miniszter a francia RTL rádióban. Ulla Schmidt német egészségügyi és Heidemarie Wieczorek-Zeul fejlesztési miniszter közös nyilatkozatban bírálta a pápa szavait, és aláhúzta az óvszerhasználat fontosságát. Az óvszer életeket ment, ezért ösztönözni kell a használatát, "minden más magatartás felelőtlen lenne" – vélekedtek berlini nyilatkozatukban.

A spanyol kormány egymillió óvszer Afrikába küldésével reagál az egyházfő állásfoglalására. A madridi egészségügyi minisztérium egy nappal a pápa állásfoglalása után jelentette be a tervezett intézkedést, és azzal a magyarázattal fűszerezte amúgy is csípős válaszát, hogy a tudományos vizsgálatok tanúsága szerint az óvszerhasználat igenis hatékony gátja a HIV-vírus terjedésének.

Az AIDS elleni küzdelemre hivatott ENSZ-ügynökség (UNAIDS) is úgy foglalt állást genfi nyilatkozatában, hogy az óvszerhasználat fontos része az AIDS elleni küzdelemnek. A Global Fund elnevezésű, genfi központú csoport, amely világszerte adományokat gyűjt az AIDS elleni harc finanszírozásának segítésére, felszólította a pápát, hogy vonja vissza az óvszerhasználatról tett kijelentését. „Afrikának, amelyet olyan keményen sújt az AIDS, aligha van szüksége erre az üzenetre" – mondta a pápai nyilatkozatról Michel Kazatchkine, a csoport vezetője a francia RTL rádiónak adott nyilatkozatában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép