Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
11 felhasználó online
0 tag, 11 vendégKépek a galériából

Szótfogadni
Csaroda református templom
„Krisztus a jövő - együtt követjük őt”
2009-03-20 Forrás: Evangélikus Egyház
Egyszerre kondul meg az összes magyar református templom harangja a Kárpát-medencében. Egységesül a magyar reformátusság május 22-én. Az Alkotmányozó Zsinat Debrecenben ül össze majd, hogy ratifikálja az egységes Magyar Református Egyház Alkotmányát. Ennek a történelmi eseménynek a részleteiről döntött a Generális Konvent elnöksége Berekfürdőn csütörtökön.
„Krisztus a jövő – együtt követjük őt – Többek között erről a jelmondatról is határozott a Generális Konvent elnöksége. A hálaadás ünnepe lesz május 22-e, amit egy úrvacsora közösséggel teszünk emelkedetté – mondta az Európa Rádiónak Csoma Áron, az MRE Zsinat elnökségének szóvivője. –
Egy egységesítő menettel szeretnék szimbolizálni az összetartozást, hogy együtt követhessük Krisztust. Ezen a napon a magyarországi egyházkerületek elnökségei és a gyülekezetek magukhoz ölelik a határon túli egyházkerületeket. Ez úgy történik majd, hogy Debrecen belvárosában egy-egy harangláb mellett várakoznak a határon túli gyülekezetek. A főutcán vonuló magyarországi hívekhez sorra csatlakoznak az elszakított területek gyülekezetei. Így alakul egységessé a menet, szimbolikusan Beregszásztól Kolozsvárig.”

Csoma Áron hozzáfűzte: az egységet egész napos ünneppel köszöntik a magyar reformátusok Debrecenben. A zsinat üzenetének kihirdetése után délután négy órakor – egyszerre kondul meg az összes magyar református templom harangja a Kárpát-medencében.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta, hogy összetartozás tudatunk kifejezéseként együtt fogalmaztuk meg: „Hisszük, hogy egyedül Krisztusban van jövőnk és Krisztust mi együtt akarjuk követni.”

A Magyar Református Egyház Alkotmánytervezetében ez áll:
„A magyar reformátusság a reformáció korától kezdődően mindig több ország területén és több állam szervezeti keretei között élt, egyházjogi közösségben a Kárpát-medencében élő, a reformációhoz csatlakozott nemzetiségekkel... Az egykor erőszakkal szétszakított Magyar Református Egyház szervezeti egysége fokozatosan ismét helyreállítható. A református keresztyén nevelés, a pásztori szolgálat, a misszió, a keresztyén szolgáló szeretet, a paritáson alapuló zsinat-presbiteri kormányzat és az egyházfegyelem gyakorlásának alapelvei az egységet és az összetartozást soha nem vonták kétségbe, mint ahogy a nem magyar anyanyelvű reformátusokkal való egységet sem” – írja az alkotmánytervezet preambuluma.

Az Alkotmányozó Zsinat tagjait a Magyarországi Református Egyház 13. zsinati ciklusának második ülésén választották meg március 11-én. A Magyarországi Református Egyház hatvan tagot delegál.

A képviselői helyek számának megoszlása:

Magyarországi Református Egyház 60 tag
- Dunamelléki Református Egyházkerület 14 tag
- Dunántúli Református Egyházkerület 10 tag
- Tiszáninneni Református Egyházkerület 10 tag
- Tiszántúli Református Egyházkerület 18 tag
Romániai Református Egyház 32 tag
- Erdélyi Református Egyházkerület 18 tag
- Királyhágómelléki Református Egyházkerület 10 tag
- Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 10 tag
- Kárpátaljai Református Egyház 8 tag
- Szerbiai Református Keresztyén Egyház 6 tag
- Horvátországi Református Egyház 2 tag
- Szlovéniai Református Keresztyén Egyház 2 tag
- A Horvátországi Református Egyház csatlakozásáig ezek a helyek a Dunamelléki Református Egyházkerületet illetik meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép