Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Lőcsei Szent Jakab templom oltára
Jeanne Jugan (1792-1879)
„Vegyétek kezetekbe saját sorsotokat”
2009-03-21 Forrás: Magyar Kurír
A Szentatya angolai látogatásának első állomásaként látogatást tett José Eduardo Dos Santos elnöknél, majd az elnöki palotában beszédet intézett a nemzet politikai vezetőihez, a civil szféra képviselőihez és a diplomáciai testületek tagjaihoz. Nagy érdeklődéssel várt beszédében arra buzdította az afrikai politikusokat, hogy vegyék saját kezükbe a kontinens sorsát.
A pápa örömmel állapította meg, hogy az évtizedekig tartó polgárháború után a békés építkezésnek már látható jelei mutatkoznak – részben felépült vagy felépülőben van az infrastruktúra és az intézményrendszer. Ez a helyi politikusoknak és a nemzetközi intézményeknek köszönhető – mondta.

Az afrikai államoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy maguk irányítsák sorsukat, és ne csak elfogadói legyenek egy válságkezelő stratégiának. A politikusok kezében van a kontinens átalakításának lehetősége, amelynek során Afrika népeit kiszabadíthatják a kapzsiság, az erőszak és a zavargások fogságából. Ehhez azonban becsületességre, őszinteségre, feddhetetlenségre és szolidaritásra van szükség.

A pápa emlékeztetett arra, hogy a demokrácia alapvető követelményeihez tartozik az emberi jogok elismerése és az azokért való kiállás, az átlátható kormányzás, a független bíróság, a sajtószabadság és a becsületes közigazgatás. Egyúttal a nemzetközi közösséget is felszólította, hogy a jelenlegi gazdasági válság idején is legyenek szolidárisak a fejlődő országokkal és tegyenek meg mindent a klímaváltozás megállításáért. Emlékeztette a gazdag államokat vállalásukra, miszerint bruttó hazai termékük (GDP) 0,7%-át a fejlődő országok megsegítésére fordítják. Erre a segítségre ma, a gazdasági válság idején nagyobb szükség van, mint valaha – fogalmazott a pápa. Adjanak több pénzt az afrikai segélyek támogatására is – tette hozzá.

A Szentatya hangsúlyozta még a korrupció elleni küzdelem szükségességét, valamint az élet és a család védelmének fontosságát. Egyúttal keményen bírálta a nők és leánygyermekek diszkriminációját, az ellenük irányuló erőszakot és szexuális kizsákmányolásukat. Beszédében határozott nemet mondott az abortuszt támogatópolitikai programokra. Hamis az az állítás, hogy az ilyen intézkedések a szociális rendszer javára lennének – mondta. Az ENSZ maputói ülésének jegyzőkönyvére utalva úgy fogalmazott: keserű ellentmondás, hogy egyesek az abortuszt úgy állítják be, mint a nők egészsége megóvásának eszközét.

Beszéde végén Benedek pápa az afrikai országok leginkább kiszolgáltatott rétegeihez fordult: a betegekhez, a nőkhöz és a gyermekekhez. Az egyház értük különösen is felelősnek érzi magát, és továbbra is mindent megtesz azért, hogy támogatást nyújtson nekik – mondta.

Találkozás az angolai püspökökkel

A politikai és a közéleti személyiségek előtt elmondott beszéde után a pápa a püspöki kar tagjaival is találkozott. Mindenekelőtt köszönetet mondott nekik azért, hogy a polgárháború nehéz éveiben is kitartottak, és állandó gondoskodó figyelméről biztosította a püspököket és Angola hívő népét.

A jövőben az angolai egyháznak nagy figyelmet kell szentelnie a családok lelkipásztori gondozásának, hiszen a család a mai világban különösen veszélyeztetett. Védelmezzétek az élet szent voltát – mondta a Szentatya. Örömét fejezte ki az elkötelezett világiak és a papok számának növekedéséért, és köszönetet mondott a misszionáriusoknak, akik megvetették és erősítik a kereszténység, a keresztény közösségek alapjait.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép