Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

..tüzet rakott a felhőben, Becse, Topor M.
Andrea Mantegna festménye
„Kelj föl, Afrika és vesd le magadról a múlt és a jelen terheit”
2009-03-23 Forrás: Vatikáni Rádió
Egy millió hívő vett részt vasárnap délelőtt azon a szentmisén, amelyet a pápa Angola fővárosában, Luandában mutatott be Afrika déli részének főpásztoraival együtt. A vendéglátó ország püspökei mellett jelen voltak Botszvana, Szváziföld, Dél-Afrika, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Zimbabwe főpásztorai, akik közös püspöki konferenciát alkotnak.
A trópusi hőség ellenére a hatalmas hívősereg az afrikai liturgikus szokások jegyében énekekkel, táncokkal, életerős karlengetéssel és testmozdulatokkal kísérte a szentmise különböző fázisait. A hatalmas térség a pápai szentmise helyszíne a végtelen óceánra nézett. Ez volt gyakorlatilag a Szentatya afrikai útjának a befejező napja, hétfőn már csak a búcsúzás szertartásai lesznek. A pápa három napot töltött Kamerunban és ugyanennyit a közel harminc éves polgárháború után végre a megbékélés útján járó egykori portugál gyarmaton, Angolában.

Homíliájában a Szentatya hálát adott Istennek, hogy Péter apostol utódaként mutathatta be ezt a szentmisét Afrika számos országából érkezett püspök testvéreivel. A pápa angolul és portugálul intézte szavait a Krisztus nevében egybegyűlt hívők nagy sokaságához. A szentmise első olvasmánya, a krónikák második könyvéből vett rész, amely leírja a jeruzsálemi templom teljes pusztítását aktuális üzenetet jelent Angola számára. Az ország népe évtizedeken keresztül megtapasztalta a polgárháború rombolását, családok és egész közösségek széthullását. A háborúk valóban elpusztítanak minden értéket, az emberi fáradozás minden eredményét, sőt még a reményt is, amely értelmet ad emberi életünknek. Mindez sajnos érvényes szinte az egész földrészre, a különböző helyeken történt, vagy még ma is dúló polgárháborúkra, a gyűlölet és a bosszúállás pokoli örvényére és arra, hogy jószándékú emberek egész nemzedékeinek igyekezete örökre elenyészett. Mindebből pusztulás és igazságtalanság származott. Megalázták közös emberségünket, elárulták azt a hivatásunkat, hogy a másik emberben felfedezzük a testvért.

Merítsünk vigaszt Pál apostol szavaiból, akinek ebben az évben emlékezünk születése két ezredik évfordulójára. Szent Pál arra tanít bennünket, hogy mi az élő Isten temploma vagyunk, hogy Isten ott él mindazok szívében, akik bizalmukat Krisztusba helyezik. Krisztus Testének egységében az egyház ma is arra kér bennünket, hogy ismerjük fel a szeretetre és megbocsátásra hívó Isten szavát, Aki azt várja tőlünk, hogy legyünk irgalmas szeretetének hírnökei a közösségekben, az iskolákban, a munkahelyeken, a társadalmi és politikai élet minden területén.

A pápa szentbeszédében ezután az igazi nemzeti kiengesztelődésre kérte a szentmisén jelen lévő hatalmas hívősereget. „Azért jöttem Afrikába – mondta -, hogy a megbocsátás, a remény és a krisztusi új élet üzenetét közvetítsem nektek. Három nappal ezelőtt Yaoundéban közzétettem a második afrikai rendkívüli szinódus munkadokumentumát. Az afrikai püspökök római megbeszélései során azzal foglalkoznak, hogy az afrikai egyház hogyan szolgálja a földrészen a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke ügyét. Arra kérek mindenkit, hogy minden afrikai testvérünkkel együtt imádkozzatok erre a szándékra, hogy e nagy földrész keresztényei megtapasztalják Isten irgalmas szeretetének gyógyító erejét, hogy az egyház Afrikában fiai és leányai tanúbizonyságán keresztül váljon a kiengesztelődés helyévé.” Isten szava nem ismer határokat. Isten soha nem gondolja azt rólunk, hogy elvesztünk. Mindig arra hív bennünket, hogy ne veszítsük el a reményt és megadja ehhez a szükséges erőt is.

A pápa végül Angola és egész Afrika fiataljaihoz intézte felhívását. „Kedves barátaim – mondta – ti vagyok hazátok és e földrész jobb jövőjének záloga, növekedjetek a Krisztussal való barátságban, aki az út, az igazság és az élet. Személyes példátokkal segítsétek társaitokat az evangélium szépségének felfedezésében. Az egyháznak szüksége van a ti tanúbizonyságotokra. Angola és Afrika, kelj föl, tekints reménységgel a jövő felé, bízzál Isten ígéretében, élj lélekben és igazságban. Ezáltal építed a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke jövőjét.”

A luandai szentmise végén a pápa elimádkozta az Úrangyalát. Mária, a Béke Királynéja közbenjárására bízta Angolát és a szomszédos országokban, a Nagy Tavak régiójában ma is pusztító háborúk megállítását. „Fiad, a Béke Fejedelme gyógyítsa meg a szenvedőket és támogassa azokat, akik a párbeszéd és a tárgyalások útján próbálják előre vinni az erőszak megszüntetésének fáradságos feladatát.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép