Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A Szt. Péter tér
Fény-játék (A)
„Fennáll annak a veszélye, hogy a kereszténység szülőföldje keresztények nélkül marad”
2009-03-26 Forrás: Vatikáni Rádió
Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Leonardo Sandri bíboros, valamint Antonio Maria Vegliò érsek, a dikasztérium titkára arra szólítják fel a világ főpásztorait, hogy támogassák a szentföldi keresztényeket.
A béke hiánya, az erőszak által ejtett sebek következtében egyre súlyosabb problémát jelent a keresztények tömeges elvándorlása.

A szokásos nagypénteki „Pro Terra Sancta” gyűjtés alkalmából Sandri bíboros a világ összes főpásztorához szóló levelében megállapítja: az egyetemes egyház növekvő aggodalommal követi a közel-keleti helyzetet, amely különböző súlyos problémák miatt továbbra is bizonytalan.

Az első mindenképpen a béke hiánya. A Gáza-övezetben ismét fellángolt háborúskodás számtalan ártatlan áldozatot követelt, közöttük sok volt a gyermek. A tavaly októberben megrendezett püspöki szinóduson a keleti pátriárkák és nagyérsekek átnyújtották a Szentatyának békefelhívásukat, amely Szent Pál szavaiból merített ihletet: „Krisztus a mi békességünk”. A felhívás, amely az egész világnak szólt, ma is időszerű – írja üzenetében Leonardo Sandri bíboros.

XVI. Benedek pápa szüntelenül vigaszt nyújt a szentföldi keresztényeknek és a térség minden lakójának szavaival és rendkívüli gondoskodásával. Ehhez kapcsolódik kívánsága, hogy elzarándokoljon arra a történelmi földre, ahol Jézus élt. A szentszéki diplomáciai testülethez intézett szokásos év eleji köszöntésében többek között a közel-keleti helyzetről szólva ismételten leszögezte: „a fegyveres harc soha nem lehet megoldás. Az erőszak, bármelyik oldalról is származzon, és bármilyen formát öltsön magára, mindig szilárdan elítélendő.”
A jelenlegi helyzetben fennáll annak a veszélye, hogy a Föld, amely a kereszténység bölcsője volt, keresztények nélkül marad – olvassuk Sandri bíboros prefektus üzenetében.

A Keleti Egyházak Kongregációja, a Szentatya példáját követve figyelemmel kíséri a szentföldi közösség sorsát. Tolmácsolja a pápa szeretetteljes gondoskodását és megújítja buzdítását: minden katolikus járuljon hozzá anyagilag is a Szent Helyek szükségleteinek kielégítéséhez. A pápa köszönetéről és imáiról biztosít minden hívőt, akik a közelgő Nagypénteken adományaikkal részt vesznek a „Pro Terra Sancta” gyűjtésben.

Sandri bíboros a világ püspökeihez írt levelében mellékeli a Keleti Kongregáció jegyzékét, amely felsorolja, hogy melyek azok a művek, amelyeket a 2008-as gyűjtés eredményeként valósítottak meg a szentföldi keresztények javára.

A levelet, a melléklettel együtt az Osservatore Romano c. vatikáni politikai és vallási napilap tette közzé március 25-i számában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép