Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Könnyező Szűz Mária
Lelkesitő gondolatok Csaba testvértől
Együtt vagyunk a bajban
2009-03-28 Forrás: Evangélikus Egyház
Országos segélyakciót indít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, mert tapasztalataik szerint a válság miatt megduplázódott a segélykérő rászorulók száma. A kormány ugyanakkor igencsak megnehezítette a karitatív szervezetek munkáját egyes rendelkezéseivel. A mostani kezdeményezéssel ezek ellen is határozottan fellépnek majd.
Együtt a bajban – ezzel a jelmondattal indít országos segélyakciót a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László igazgató lapunknak elmondta: erre azért van szükség, mert az utóbbi időszakban megduplázódott a segélykérők száma. A beérkező levelekből kiderül, hogy ennek egyértelműen a válság az oka. „Elsősorban pénzbeli adományokat várunk, de befogadjuk a tartósélelmiszer-felajánlásokat is. Mindezt már interneten is meg lehet tenni” – tájékoztatott.

Az április folyamán beérkező felajánlásokat több módon is el kívánják juttatni a rászorulóknak. Mintegy negyedmillió, a létminimum alatt élő személynek juthat várhatóan belőlük, a tervek szerint közöttük csaknem kétmillió kilogrammnyi élelmiszert osztanak majd szét májusban. Emellett egy speciális krízisprogramot is indítanak, amellyel személyre szabottan akarnak segítséget nyújtani, többek között utazási, étkeztetési és beiskolázási támogatások beindításával, de a lakhelyüket elvesztő családok ideiglenes elhelyezéséről is gondoskodnak majd. Ez utóbbi tevékenységről szólva hozzátette: az ilyen feladatot ellátó központok állami támogatása 2004 óta folyamatosan csökken, miközben az irányukba megfogalmazott törvényi követelmények csak szigorodtak. Az országos segélyakció mellett aláírásgyűjtést is indított a szervezet. Az adomanyokert.hu honlapon civilszervezetek, vállalatok és magánszemélyek csatlakozhatnak az ellen, hogy a kormány megadóztatja a közcélú adományokat. Ismeretes ugyanakkor, hogy a Miniszterelnöki Hivatal által február 16-án kiadott, Válságkezelés és növekedés – kormányzati stratégia elnevezésű összeállítás szerint a három- és többgyermekesek családi kedvezménye kivételével megszűnik minden személyijövedelemadó-kedvezmény, valamint 2010-től 19 százalékra emelkedik a társasági adó kulcsa, és a beruházási kedvezmények kivételével (fejlesztési tartalék, kis- és középvállalkozások beruházási kedvezménye, gyorsított értékcsökkenés) lényegében minden társasági adóalap-kedvezmény megszűnik majd. A segélyszervezet tapasztalatai alapján a jelenlegi gazdasági válság miatt egyre nagyobb szükség van a karitatív szervezetek munkájára az állásukat és gyakran otthonukat is elveszítő emberek, családok megsegítésében.

Lehel László szerint a kormány eddigi intézkedései nyomán esetükben egyharmaddal eset vissza a természetbeni felajánlások mennyisége a vállalatok részéről. Korábban megírtuk, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnál csaknem hatvanöt százalékkal vetette vissza a cégek karitatív célú adakozási hajlandóságát a kabinet által bevezetett módosítás. „A magánszemélyek esetében azonban szerencsére azt tapasztaljuk, hogy működik a szolidaritás. Valóban a sokak által emlegetett morális válság miatt érezhetően letargiában van a társadalom. Szervezetünk mögött azonban több történelmi egyház támogatása is meghúzódik, márpedig a hívő embereknek morális kötelességük a nehéz helyzetbe jutottak megsegítése. Bajban ismerszik meg az igazi barát” – jelentette ki a segélyszervezet vezetője.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép