Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

III. Gyula
Bogyiszló róm. kat. templom
Eduard Benedek Brunschweiler, a világ igaza
2009-04-01 Forrás: Katolikus Egyház
Eduard Benedek Brunschweilert, a Nemzetközi Vöröskereszt pannonhalmi megbízottját a „Világ Igaza" kitüntetésben részesítette a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet. A sikeres textilgyárost a Vöröskereszt védelme alatt álló Pannonhalmi Apátság menhelyének vezetésével bízták meg, ahol 1944–45-ben számos menekültnek nyújtott oltalmat.
A posztumusz kitüntetést Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet adta át Várszegi Asztrik főapátnak március 31-én Pannonhalmán.

Eduard Brunschweiler 1910-ben Svájcban született. A Budapesten tartózkodó ambíciózus gyárost Friedrich Born, delegátus ajánlására a Nemzetközi Vöröskereszt 1944-ben megbízta pannonhalmi menhelyének irányításával. Ott-tartózkodása alatt, a dühöngő nyilas terror közepette mintegy háromezer menekült, elsősorban kisgyermekek találtak oltalmat, táplálékot és orvosi ellátást a monostor falai között. A megbízottnak és a mindvégig kitartó szerzeteseknek meg kellett óvniuk a háború pusztításaitól az ősi monostor épületét, annak értékeit és a Budapestről ide szállított nemzeti műkincseket is. Brunschweiler határozottságával, ügyes diplomáciai érzékével – akár a kapunál folytatott hangos vitákkal – rendre meghiúsította a Vöröskereszt nyújtotta védelem megszüntetésére irányuló akciókat.

Amikor megszakadt a kapcsolat a nemzetközi szervezettel, sokszor egyedül határozott, ha kellett, habozás nélkül kockáztatott. Helytállására, rátermettségére egyre nagyobb szükség volt, a Gestapo ügynököket küldött Pannonhalmára, a Wehrmacht pedig délkelet-európai főparancsnokságának főhadiszállását kívánta a kolostorba helyezni.

Eduard Brunschweiler Pannonhalmán protestáns keresztényből katolikus hitre tért, ekkor kapta a bencések alapító atyja után a Benedek nevet. 1945 tavaszára újabb menekülők százai érkeztek a monostorba, hogy ott vészeljék át a front átvonulását. A létszám gyarapodásával, az orosz csapatok közeledtével a helyzet egyre súlyosabbá vált.

1945 nyarán az orosz hatóságok elhurcolták Brunschweilert, majd kiszabadulva 1946-ban elhagyta Magyarországot. Néhány éves New York-i tartózkodás után Dél-Afrikában telepedett le. Újra a textiliparban tevékenykedett, ahol jelentős sikereket ért el. Humanista meggyőződését sértette a színes bőrű lakosság rasszista megkülönböztetése. Demokratikus magatartása miatt gyakran került konfliktusba a dél-afrikai apartheid rendszerrel. A bencésekkel egészen élete végéig ápolta a kapcsolatokat. 77 éves korában Dél-Afrikában hunyt el, leszármazottai nem ismertek.

Tiszteletére a Nemzetközi Vöröskereszt és a Holokauszt Emlékközpont 2006-ban állított emléktáblát Pannonhalmán. Életéről Siklósi Szilveszter dokumentumfilmet készített, melyet a közeljövőben mutatnak be.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép