Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

v.Nagy János László: Inuit nők tánca
A főoltár, Topor M.
Pápai kinevezések április 4-én
2009-04-05 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek kinevezte a Pápai Teológiai Akadémia új elnökét, továbbá a ferences rend nagykáptalanján, illetve a Szent Quirinus püspök vértanúságának 1700. évfordulójáról való horvátországi megemlékezéseken a pápát képviselő bíborosokat.
XVI. Benedek Manlio Sodi szalézi szerzetest, a Pápai Szalézi Egyetem teológia professzorát a Pápai Teológiai Akadémia elnökévé nevezte ki. Manlio Sodi eddig az intézmény rendes tagja volt.

A Szentatya José Saraiva Martins bíborost, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának nyugalmazott prefektusát különleges küldöttének nevezte ki a ferences rend új legfőbb elöljárónak megválasztására. Az eseményre június 4-én Assisiben kerül sor, a rend nagykáptalanja alkalmából.

Ugyancsak április 4-én nevezte ki XVI. Benedek Josip Bozanic bíborost, zágrábi érseket a pápa különleges küldöttévé a Szent Quirinus püspök vértanúságának 1700. évfordulóját ünneplő szertartásokra, amelyekre június 4-én kerül sor Horvátországban, Krk szigetén.


Szent Quirinus (Kerény, Kvirin) a nagy keresztényüldözések korában élt. A III. században Pannóniában is gyökeret vert a kereszténység. Quirinus Siscia városának (a mai Sziszeknek) volt püspöke, amikor császári rendeletre kezdetét vette a keresztények üldözése. A menekülő Quiriunus püspököt a katonák elfogták, és a helytartó elé állították. Mivel hite mellett makacsul kitartott, börtönbe vetették

Északnyugat-Itáliában a késő ókortól napjainkig nagy tisztelet övezi, Magyarországon azonban az évszázadok során szinte teljesen elfelejtették nevét. A vértanú kultuszának újraélesztése Szombathely első püspökének, Szily Jánosnak volt köszönhető. 1779-ben a szent ereklyéit Szombathelyre szállították, 1930-ig a püspöki palota kápolnájában őrizték. Az 1930-as években Szombathelyen letelepedő szaléziánus szerzetesek templomuk védőszentjéül választották Szent Kvirint. A székesegyházban egy oltár őrzi emlékét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép