Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Antonio de Pereda: Krisztus, a fájdalmak férfia
Jézus a vízen jár
A sajtószabadság helyzete a diktatúra és a rendszerváltozás éveiben
2009-04-05 Forrás: Magyar Kurír
A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége tavaszi tanulmányi napjának előadói Horkay-Hörcher Ferenc újságíró, egyetemi oktató és Czakó Gábor író a cenzúra ma is élő változatait mutatták be előadásukban áprlis 4-én, szombaton.
Horkay-Hörcher Ferenc A sajtó és a politika viszonya 20 évvel a rendszerváltást követően című előadásában a sajtószabadságot ma is akadályozó tények között említette a politikusok direkt befolyását is – ami demokráciában elfogadhatatlan. A gazdasági nyomás, amely a minél nagyobb olvasottság érdekében korlátoz, illetve előnyben létesít bizonyos témákat, tematikai beszűküléshez vezet. Az előadó fontosnak tartja, hogy konzervatív, keresztény meggyőződésű újságírók folyamatosan tartsanak napirenden olyan témákat, mint a tetten érhető keresztényellenesség vagy például a kommunizmus veszélyeinek relativizálása, amely nem fogadható el.

Czakó Gábor író Eufémiától a political correctig című előadásában idézetekkel illusztrálta, hogy az indirekt cenzúra – bizonyos szavak lefoglalása vagy jelzők, szóösszetételek általi devalválása, mint például a szocialista erkölcs, a haladó hagyomány, jó értelemben vett hazaszeretet kifejezések, tehát a „nyelv, és ezáltal s lélek elfoglalása” – milyen torzulásokhoz, értékzavarhoz vezetett a diktatúra korában, és vezet mai is a társadalomban.

A tanulmányi nap keretében a MAKÚSZ örökös tagjává fogadták Dessewffy László újságírót, a MAKÚSZ alapító tagját, akit levélben köszöntött Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép