Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

pápa
Tarcali templom oltára
XVI. Benedek beszéde a virágvasárnapi Úrangyala imádság előtt
2009-04-06 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szent Péter téren bemutatott virágvasárnapi szentmisét követően a pápa elimádkozta az Úrangyala imádságot a szertartásra összegyűlt hívekkel. A Mária-imádság előtt elmondott beszédében emlékeztetett rá, hogy április 4. az ENSZ által meghirdetett Aknaellenes Világnap.
10 éve lépett életbe az ilyen fajta robbanószerek elleni konvenció és a közelmúltban írták alá a fürtbombák betiltásáról szóló egyezményt. A Szentszék mindig is támogatta ezeket a megállapodásokat. A Szentatya arra buzdította a világ országait, amelyek még nem írták alá ezeket a fontos nemzetközi humanitárius jogi dokumentumokat, hogy késlekedés nélkül tegyék meg. A pápa támogat minden olyan intézkedést, amely e pusztító fegyverek áldozatainak szükséges ellátását biztosítja.

Ezután XVI. Benedek megemlékezett arról a 200 afrikairól, akik néhány nappal ezelőtt a Földközi-tengerbe vesztek, miközben Líbiából Európába igyekeztek eljutni. Nem törődhetünk bele ezekbe a tragédiákba, amelyek egy ideje ismétlődnek. A jelenség méretei egyre sürgetőbbé teszik, hogy az Európai Unió és az afrikai országok koordinált stratégiákat alakítsanak ki, mint pl. a megfelelő humanitárius intézkedések megteremtése, amely megakadályozza, hogy ezek a bevándorlók a gátlástalan emberkereskedőkhöz forduljanak. A pápa imádkozik az áldozatokért, hogy az Úr befogadja őket békéjébe. Megjegyezte, hogy ezt a problémát, amelyet tovább súlyosbít a globális válság, akkor lehet csak megoldani, ha az afrikai népeket a nemzetközi közösség segítségével megszabadítják a nyomortól és a háborúktól.

Ezt követően XVI. Benedek ahhoz a 150 tagú, püspökökből, papokból és világiakból álló küldöttséghez fordult, akik az elmúlt napokban részt vettek az Ifjúsági Világnappal kapcsolatos nemzetközi találkozón Rómában, amelyet a Világiak Pápai Tanácsa szervezett. Ezzel kezdődik meg az előkészület a következő Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyre 2011-ben kerül sor Madridban. Témája: „Verjetek gyökeret Krisztusban és épüljetek Rá, erősödjetek meg a hitben” (Kol. 2,7).

A hagyománynak megfelelően az ausztrál fiatalok átadták a spanyol ifjúság képviselőinek az Ifjúsági Világnapok keresztjét. Ez a vándorkereszt eljuttatja a világ fiataljainak Krisztus szeretetének üzenetét. A kereszt átadása egy jelképes értéket hordoz, amellyel hálánkat fejezzük ki Istennek a sydneyi találkozón kapott ajándékokért és azokért, amelyeket Madridban ad majd nekünk. A kereszt, amelyet elkísér a Szűz Mária ikon, hétfőn elindul a spanyol fővárosba és jelen lesz a nagypénteki körmeneten. Ezt követően megkezdi zarándoklatát a spanyol egyházmegyékben, amelynek végén 2011 nyarán tér vissza Madridba. XVI. Benedek az Úrangyala imádság előtti beszédének végén hangsúlyozta: ez a kereszt és a Mária-ikon mindenki számára legyen Krisztus és Anyja legyőzhetetlen szeretetének jele.

A különböző nyelveken elmondott köszöntésében a pápa angolul üdvözölte George Pell bíborost, sydneyi érseket Anthony Fisher és Julian Porteous segédpüspökökkel, akik nagyszámú ausztrál fiatallal érkeztek az Örök Városba, hogy átadják az Ifjúsági Világtalálkozó keresztjét és Mária-ikonját a madridi fiataloknak. A Nagyhét eseményei erősítsék meg hiteteket és ösztönözzenek benneteket, hogy a szeretet alázatos tanúságtevői legyetek – mondta a pápa. A lengyel fiatalokhoz fordulva így fogalmazott: a kereszt átadása, Krisztus szeretetének jele legyen kedves a világ minden fiataljának. Jelentsen vonatkozási pontot a boldog napokban és a próbatétel óráinak idején. Isten szeretetére bízlak benneteket és szívből jövő áldásomat adom rátok. Az olasz zarándokokhoz szólva XVI. Benedek annak a kívánságának adott hangot, hogy mindenki Pál apostol iskolájában készüljön Húsvétra, teljesen befogadva Krisztus kegyelmét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép