Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Lapáncsai templom
Bazilika hétköznap
Remélünk az élő Istenben
2009-04-07 Forrás: Magyar Kurír
A jeruzsálemi gyermekek Messiásként köszöntötték Jézus Krisztust. Ennek emlékére kezdeményezte II. János Pál pápa, hogy Rómában a virágvasárnap az ifjúság ünnepe legyen. Ezt a hagyományt kívánta meghonosítani Egerben Ternyák Csaba érsek.
Ternyák érsek április 5-re, virágvasárnapra meghívta a város fiataljait és gyermekeit a bazilikába, hogy ünnepi körmenetben együtt menjenek a Megváltó Király elé.

A szentmisét megelőzően a bazilika előtti téren közös énekléssel gyülekeztek a gyermekek és a fiatalok. A jelenlévők üdvözlése és a pálmaágak, barkák megáldása után ünnepélyesen bevonulás következett. A pálmaágakat lengető fiatalok is a szentélyig kísérték a főpásztort.

A szentmisében már a passió hangjai csendültek fel, jelezve ezzel virágvasárnap kettősségét. Ternyák érsek mégis azt fogalmazta meg szentbeszédében, hogy az öröm és a remény napja ez, utalva ezzel az idei ifjúsági világnap mottójára. Megállapította, hogy egyéni életünk belső válsága sokszor önzésünk és bűneink miatt alakul ki, de Jézus az, aki erre a leghatékonyabb megoldást kínálja. Sokféle válságot élünk meg ezekben a hetekben, hónapokban (hitel, gazdasági, erkölcsi), de legsúlyosabb a hitünk, értékrendünk válsága, amikor már az a kérdés merül fel: érdemes-e jónak, tisztességesnek lenni? Jézus, a Megváltó, a mai kor emberének is „válságmenedzsere", aki nem ideiglenes, hanem végleges megoldást nyújt – tette hozzá.

XVI. Benedek pápa ifjúsághoz írt levelére utalva kiemelte, hogy a fiatalság időszaka a reménység ideje, mert várakozással néz a jövőbe. De a hit alapkérdései is ekkor törnek a felszínre. Önálló életük kezdetén sokféle „válsággal" kell szembenézniük, és ilyenkor felteszik a kérdést: honnan merítsünk erőt? „A személyes képességek és az anyagi javak nem tudják biztosítani azt a reményt, amelyet az emberi lélek folytonosan keres" – idézte a Szentatyát Ternyák érsek. Ez a reménység „csak Isten lehet, aki átöleli az univerzumot, s adni és ajándékozni tudja nekünk azt, amire önmagunkban nem vagyunk képesek” – adja meg a választ levelében XVI. Benedek pápa.

A szentmise után Ternyák érsek vendégül látta a fiatalokat. A szemináriumban elfogyasztott közös ebéd után kulturális program következett.

„Az élet kenyere" címmel vígságos szomorújátékot mutattak be Árpád-házi Szent Erzsébetről Kolti Helga színművész előadásában. Ezt követően könnyűzenei koncertre került sor Melles Tivadar és Pálinkás Máté sárospataki fiatalok közreműködésével.

A találkozó végül a Passióval ért véget, melyet a Deák Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulói adtak elő a bazilikában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép