Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Angyal csokorral (A)
Urunk szenvedésének liturgiája a Szent Péter bazilikában
2009-04-11 Forrás: Vatikáni Rádió
Nagypénteken délután öt órakor XVI. Benedek pápa vezette a szertartást, amellyel az egyház hagyományosan felidézi Urunk szenvedését. Az igeliturgia során Szent János evangéliumából felolvasták Jézus szenvedésének történetét, majd P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka elmondta homíliáját.
Az igeliturgia zárásaként hangzottak el az egyetemes könyörgések, majd következett a hódolat a kereszt előtt. A Szentatya leleplezte és felmutatta a szent keresztet, majd felcsendült az "Ecce lignum Crucis", "Íme a Szent Keresztfa" kezdetű ének, amit csöndes adoráció követett. A nagypénteki szertartás harmadik része a szentáldozás volt. A Szentatyának Giovanni Lajolo és Stanisław Ryłko diakónus bíborosok segédkeztek az oltárnál. Kilencven pap szolgáltatta ki az Oltáriszentséget a híveknek, mialatt a Sixtus kápolna kórusa énekelt.

A jubileumi Szent Pál évben a kapucinus szerzetes a Népek Apostolának tanításából indult ki, miszerint a kereszt kozmikus dimenzióval rendelkezik. Krisztus a kereszten „ledöntötte a közbeeső válaszfalat”: kiengesztelte az embereket Istennel és egymással. A hagyomány szerint ezért a kereszt függőleges szára az eget és a földet köti össze egymással, vízszintes szára pedig a föld népeit egyesíti. A kereszt továbbá már nem büntetés, hanem a keresztények dicsősége, bizonyosság, amelyet meghatott hála kísér. „Isten őrizzen attól, hogy mással dicsekedjem, mint Urunk Jézus Krisztus keresztjével” – idézett P. Cantalamessa Pál Galatákhoz írt leveléből. Hozzátette: a páli jubileumi év nem elsősorban azt szolgálja, hogy elmélyítsük az Apostol tanítását, hanem azt - ahogy erre a pápa többször is figyelmeztetett -, hogy Szent Pálhoz hasonlóan megtanuljunk válaszolni a hit mai kihívásaira. A Pápai Ház szónoka ekkor arra a feliratra utalt, ami több európai város buszjáratain olvasható: „Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódj, élvezd az életet!” Ez az ateista reklám azt sugallja, hogy Isten az öröm ellensége. „Kedves nem-hívő testvérem!” - folytatta P. Cantalamessa: „Ha Isten nem létezik, én nem veszítettem semmit. Ha azonban létezik, te mindent elveszítettél”. Szinte hálával tartozunk a reklámhadjárat kezdeményezőinek, mivel annyi más prédikációnál hatékonyabban szolgálták Isten ügyét. Megmutatták ugyanis az ateisták szegényes érvelését és hozzájárultak sok alvó lelkiismeret felrázásához.

A Népek Apostola komolyan vette a bűn fogalmát. Számára a bűn, nem pedig Isten volt az emberek boldogtalanságának legfőbb oka, vagyis az, hogy az emberek visszautasítják Istent! Végtelen sok elemzést hallunk a jelenlegi gazdasági válság okairól, de vajon ki merné gyökereként a bűnt megjelölni? – tette fel a kérdést P. Cantalamessa.

Krisztus nem azért jött el közénk, hogy növelje az emberi szenvedést, amely továbbra is misztérium marad mindenki számára, különös tekintettel az ártatlanokra. Az Istenbe vetett hit nélkül azonban egyenesen abszurddá válik. Az ateizmus olyan luxus, amelyet csak az élet kevés kiváltságosa engedhet meg magának. Krisztus keresztje a remény oka, a kegyelem lehetősége a nem-hívők és a keresők számára is. A szenvedés, amely mindenkit, ateistákat is sújt, II. János Pál pápa megfogalmazása szerint olyan csatorna, amely révén Krisztus keresztjének üdvözítő energiái az egész emberiségre kiáradnak – fejtette ki nagypénteki prédikációjában P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép