Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Második keresztes háború
Árpádházi Szent Erzsébet
„Krisztus által el kell vezetni az embereket az egyházhoz”
2009-04-18 Forrás: Vatikáni Rádió
Tanúságtétel, bűnbánat, böjt, hála: ezek azok a témák, amelyeket az Assisiben április 15-én megnyílt nemzetközi Gyékényes Káptalan résztvevői ezekben a napokban megvitatnak. A történelmi világtalálkozón, amely első alkalommal gyűjti egybe a ferences család minden ágának képviselőit, P. José Rodriguez Carballo legfőbb elöljáró köszöntötte a 2000 résztvevőt.
Beszédében hangsúlyozta, hogy a rendalapító példáját követve a mai ferencesek is a Portiuncula-tól elindulva kívánják minden szenvedő szívnek elvinni a béke és a kiengesztelődés üzenetét. P. Carballo rendtársai nevében is kifejezte együttérzését a földrengéstől sújtott közép-olaszországi Abruzzo lakosságának.

A káptalant, amely arra emlékezik, hogy III. Ince pápa 800 évvel ezelőtt fogadta el Szent Ferenc Reguláját, P. Raniero Cantalamessa kapucinus nyitotta meg. A Pápai Ház szónoka a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Szent Ferenc időszerűségére mutatott rá. Egyes országokban, többek között Európában azt figyelhetjük meg, hogy a tömegek elidegenedtek az egyház intézményétől. Félreértések is közrejátszanak abban, hogy sokan nem találják meg Jézust az egyházban. A ferencesek feladata is, hogy elvezessék az embereket az Evangéliummal való első találkozáshoz. Ha már találkoztak Jézus Krisztussal, utána érthetővé válik, hogy az egyház az a hely, ahol megéljük az Evangéliumot.

P. Cantalamessa emlékeztetett rá, hogy a ferences mozgalom tagjai az első időkben világi hívek voltak. Később a mozgalom, széleskörű elterjedésével jogi okokból is egyre inkább egyházi jelleget öltött. Ma a ferences rend ismét felfedezi ezt a kezdeti dimenziót, amelyben nagy szerepük van a világi híveknek, mivel Ferenc azt akarta, hogy megkülönböztetés nélkül, mindenki egymás testvére legyen. A ferencesek éppen ezért nem atyának vagy tisztelendőnek, hanem testvérnek hívják egymást, kezdve a legfőbb elöljárótól. Nem lenne szabad, hogy a klérust és a világi híveket ilyen nagy távolság válassza el egymástól. Assisi Szent Ferenc hidat akart építeni kora papsága és Isten népe közé; követőinek ez ma is időszerű feladata – nyilatkozta rádiónknak P. Raniero Cantalamessa kapucinus, a Pápai Ház szónoka.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép