Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Pinkakertes - Mária a Szőlőhegyen főoltár
Nagy Szent Albert
Újraválasztották Magyar Gergely ferences tartományfőnököt
2009-04-20 Forrás: Evangélikus Egyház
Újraválasztotta Magyar Gergely tartományfőnököt a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szegedi káptalani gyűlése – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága csütörtökön az MTI-vel.
Mint írták, a szerdai gyűlésen a provincia tartományfőnök-helyettesének Orosz Lórántot, tanácstagnak pedig Berhidai Piuszt, Frész Timóteust, Lendvai Zalánt és Lukovits Milánt választották meg.
Szerdahelyi Csongor, a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója az MTI-nek elmondta: a ferencesek családja Magyarország legnépesebb szerzetesi közössége, a 16 különböző rendnek összesen mintegy 350 tagja van. Közülük a legnagyobb a ferences rend (115 taggal), de a ferencesek családjába tartozik például a minorita és a kapucinus rend is.
Tájékoztatása szerint világszinten is a ferences az egyik legnépesebb szerzetesrend, 15 ezer taggal; náluk csak a jezsuiták és a szaléziek vannak többen. A ferences szerzetesek családjába tartoznak a klarisszák, Assisi Szent Ferenc betegápoló nővérei, segítő nővérei, illetve kisnővérei is. Utóbbiak Magyarországon jelentős eredményeket értek el a cigánypasztoráció területén - hangsúlyozta az igazgató.
A ferences rend 1209-ben szóban, majd 1223-ben írásban nyert pápai megerősítést. Amikor az alapító 1226-ban meghalt, követői már több ezren voltak. Rendtartományokra, provinciákra oszlottak, Angliától a Szentföldig.
Az első magyarországi provincia 1232-ben vagy 1233-ban vált önállóvá, s a XIV. század kezdetén már 45 rendházat számlált. A jelenlegi szervezetet, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartományt 2006. június 24-én hozták létre a mariánus és a kapisztránus rendtartomány összevonásával.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép