Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Szent András
Megtartotta első idei zsinati ülését a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház
2009-04-21 Forrás: Református Egyház
„Istentől kapott ajándék, hogy közös gyökereink vannak – mondta Fazekas László, felvidéki püspök. Megtartotta a Szlovákiai Keresztyén Egyház idei első zsinati ülését. A Magyar Református Egyház közös alkotmánya is napirendi pont volt az ülésen.
Fazekas László az Európa Rádiónak elmondta: „Nem tudtuk pontosan definiálni, hogy milyen minőségben leszünk Debrecenben, május 22-én, de mindenképpen támogatjuk a kezdeményezést, ugyanis egyházunk kezdettől fogva részese annak a folyamatnak, ami 1995-ben indult, a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának megalakításával. A Kárpát-medencei református egyházak egységét magától érthetőnek tartjuk – tette hozzá a püspök. Úgy gondoljuk ez nem egy csatlakozás, hanem Istentől kapott ajándék, amely azokból a közös gyökerekből táplálkozik, amelyeket máig őrzünk. Erre vannak a hitvallásinak is ráépítve – mondta Fazekas László. A püspök kiemelte: az egységet támogatjuk, majd hozzátette: mivel egyházunk specifikus helyzetben van, ezért nagyon nehéz ezt az alkotmányt jogrendünkbe beilleszteni, ezért ebben az előterjesztett formában Zsinatunk nem tudta elfogadni. Reméljük, hogy a későbbiekben előre tudunk majd lépni az ügyben.”

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház idei első zsinati ülésén elsőként a tanácstagokat választották meg. Szó volt még az egyetemes egyház diakóniájáról is, ennek kapcsán Fazekas László püspök elmondta: „a Diakónia tekintetiben még gyerekcipőben járunk. Nálunk az egyénnek a diakóniája működik. Ezt próbáljuk összefogni, egységesíteni. Most már az államtól is kapunk, a római és evangélikus egyházhoz hasonlóan, támogatást.”

A felvidéki egyház egy közalapot is szeretne létrehozni, mert mint ahogy a püspök mondta: „az egyházunk anyagi helyzet nem éppen rózsás. A gyülekezetek pályázatait akarjuk támogatni, illetve a hátrányos helyzetű iskolákat segíteni ezzel a közalappal – tette hozzá Fazekas László.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép