Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

A badacsonytomaji templom, Topor M.
Szent Erzsébet  si.
A kapzsiság, minden rossz gyökere okozza a gazdasági válságot
2009-04-23 Forrás: Vatikáni Rádió
A keresztények harca a rossz erői ellen belülről indul és lényegében a kapzsiság, minden bűn gyökere ellen irányul. A szerdai általános kihallgatáson XVI. Benedek pápa egy nyolcadik századi, kevéssé ismert keresztény író műveiről szólt.
Autperti Ambrus Nagy Károly udvarában élt, később bencés apát lett. A Szentatya aktualizálva tanítását, megállapította: a jelenlegi gazdasági világválságban is egy szűk és gazdag réteg pénzsóvárságának jeleit látjuk.

Nagy Károly korát hatalmi harcok, nacionalista konfliktusok jellemezték, amelyek az egyházba is beszivárogtak. Autperti Ambrus a nyolcadik század második felében Karolingok és longobárdok heves összetűzései közepette került a királyi udvarba. Szilárdan kitartott a helyes értékek mellett, ami ma is példa lehet számunkra. Szóvá tette például azt az ellentmondást, ami a kolostorok külső szépsége és a szerzetesek "langyossága" között fennállt. Bencés apátként azt vallotta, hogy a keresztényeknek nap mint nap meg kell vívniuk belső csatájukat a kísértésekkel szemben. Az emberi lélek ki van téve a kapzsiság kísértésének, ami Autperti Ambrus szerint minden rossz gyökere. Ez a gondolat különösen aktuális lehet a mostani gazdasági válság fényében - jegyezte meg a pápa.

A bencés apát életéről keveset tudunk: 784-ben halt meg, talán gyilkosság áldozata lett. Írásait tévesen másoknak tulajdonították, személyét évszázadokon át a feledés homálya fedte. Teológiai és spirituális értelemben is nagy kincsnek tekinthetők művei. Mária-tiszteletével megelőzte korát: bizonyos értelemben Szent Bernát és a ferences misztika előfutárának tekinthető. Autperti Ambrust joggal nevezhetjük a Nyugat első nagy mariológusának - mondta még katekézisében Benedek pápa.

A Szent Péter téren több magyar zarándokcsoport is jelen volt, őket így üdvözölte a pápa: "Szeretettel köszöntöm a magyar híveket, különösen az erdélyi, a lőrinci, a nyíregyházi és a rákosfalvai csoport tagjait! Kedves Testvéreim, ez a zarándoklat a húsvéti időben legyen alkalom mindnyájatok számára a lelki megerősödésre. Dicsértessék a Jézus Krisztus!"

A pápa köszöntötte továbbá a Szent Lőrinc nemzetközi ifjúsági központ tagjait, akik 25 éve őrzik az Ifjúsági Világtalálkozók vándorkeresztjét. 1984. április 22-én ugyanis II. János Pál pápa egy nagy fakeresztet bízott a fiatalokra, amit a Szent Péter bazilika főoltárán helyeztek el a különleges jubileumi évre. Azóta a Szent Lőrinc központban őrzik, és innen járja be a világ földrészeit, megnyitva oly sok fiatal szívét a feltámadt Krisztus szeretete előtt. "Kedves barátaim - fordult hozzájuk XVI. Benedek pápa -, továbbra is vigyétek el a keresztet a föld minden szegletébe, hogy a jövő nemzedékei is fölfedezzék Isten irgalmasságát, megújítsák szívükben a feltámadt Krisztusba vetett a reményt."
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép