Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

A mély barátság
A Szentírást csak egyházi környezetben lehet hitelesen értelmezni
2009-04-24 Forrás: Magyar Kurír
XVI. Benedek pápa április 23-án fogadta a William Joseph Levada bíboros elnök vezetésével érkező Pápai Biblikus Bizottság tagjait. A találkozóra a bizottság plenáris ülése adott alkalmat, amelyet ez évben az "Ihletettség és igazság a Bibliában" témának szenteltek.
Minden egyéni értelmezést el kell vetni: csak egyházi környezetben értelmezhetjük a Szentírást Isten hiteles szavaként – hangsúlyozta a Szentatya. A bizottság tagjaihoz intézett beszédében kiemelte, hogy a Szentírás értelmezése döntő fontosságú a keresztény hit és az egyházi élet számára; többször hivatkozott a II. Vatikáni Zsinat vonatkozó dokumentumára. Emlékeztetett rá, hogy a katolikus bibliamagyarázók munkájának összhangban kell lennie az Egyház tanításával, figyelembe véve a világi tudományok hozzájárulását is a kutatáshoz.

A Dei Verbum kezdetű zsinati konstitúció aláhúzza, hogy a Szentírás szerzője Isten. Az Ó- és az Újszövetség a Szentlélek sugalmazására íródott, ezért hűségesen és tévedhetetlenül tanítja azt az igazságot, amit Isten üdvösségünkre megfogalmaztatott a szent iratokban. A zsinati dokumentum arra is emlékeztet, hogy a Szentírásban Isten emberi nyelven szól hozzánk. Ahhoz, hogy helyesen értelmezzük a Bibliát, figyelmesen meg kell vizsgálnunk, hogy a szent írók szavai által mit akart kinyilatkoztatni Isten. Minthogy a Szentlélek által sugalmazott írásról van szó, csak a Szentlélek segítségével tudjuk helyesen olvasni és értelmezni – mondta Benedek pápa.

A Szentatya emlékeztetett a zsinat által megjelölt szempontokra: figyelmet kell fordítani a Szentírás tartalmára és egységére, az élő hagyományra és a hit analógiájára. A Biblia magyarázata csak akkor lehet teljes, ha azt mindig összevetik és hitelesítik az Egyház élő hagyományával. Az Isten által sugallt szövegek a hívő közösségnek, Krisztus egyházának íródtak azzal a céllal, hogy növeljék a hitet, és utat mutassanak a szeretet megélésében. E cél tiszteletben tartása adja meg a bibliai hermeneutika érvényességét és hatékonyságát – mondta XVI. Benedek.

Olyan világban élünk, ahol minden téren egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudományos kutatás. Ezért a bibliamagyarázást is megfelelő tudományossággal kell folytani – emelte ki a Szentatya; majd Mária példáját hangsúlyozva arra hívta az egzegétákat, hogy az Isten Igéje iránti alázat és engedelmesség révén egyre jobban fogadják be a Szentírás kimeríthetetlen gazdagságát, és adják át a híveknek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép