Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

India Rómában, Topor M.
Kecskemét Református templom
Nagyobb elkötelezettséget várunk a muzulmánoktól a vallásszabadság terén
2009-04-29 Forrás: Vatikáni Rádió
Ezt állapította meg többek között Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke Bordeaux-ban, ahol április 27-én és 28-án az európai püspöki konferenciák küldöttei tanácskoztak 17 ország képviseletében a katolikusok és a muzulmánok közötti kapcsolatokról.
Ez volt az első ilyen jellegű összejövetel európai szinten, amelyet a pápai tanács szervezett a muzulmánokkal való párbeszédért felelős püspökök és országos küldöttek számára. A vallásközi dialógus a tisztelet megnyilvánulása a muzulmánok felé - nyilatkozta Tauran bíboros, majd hozzátette: mi azt várjuk tőlük, hogy határozott lépéseket tegyenek a kereszténység objektív megismerése, a lelkiismereti és vallásszabadság felé - mint ahogyan az a nemzetközi dokumentumokban megjelenik.

Jean Pierre Ricard bíboros, bordeaux-i érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökhelyettese szerint Európának hallatlan nagy felelőssége van abban, hogy megmutassa a világnak: keresztények és muzulmánok békésen, harmóniában együtt tudnak élni, egymás kölcsönös megértésével és tiszteletben tartásával. Földrészünkön olyan iszlám többségű nemzetek is vannak, mint például Bosznia-Hercegovina, Albánia és Törökország. Az ő jelenlétük megváltoztatja Európa történelmi, kulturális és vallási arculatát, amely néhány évtizeddel ezelőttig a kereszténység jegyeit viselte magán.

Hans Vöcking atya, a CCEE iszlámszakértője kiemelte, hogy a muzulmánok szerves részét alkotják az európai társadalmaknak. A legfrissebb adatok szerint a földrész lakosságának három százalékát teszik ki. Jelenlétük megfelelő lelkipásztori, szociális, karitatív és vallási odafigyelést kíván. Franciaországban legalább öt millió iszlám kultúrájú ember él. Spanyolországban egy millió háromszázezer a számuk, nagyrészük Észak-Afrikából érkezett. Olaszországban több mint egy millióan vannak, míg Németországban 3,5 millióan, akiknek 75%-a török származású. Merőben más a helyzet Törökországban, ahol a 75 milliós lakosságból 110 ezer a katolikus. Mauro Pesce atya, a török püspöki konferencia főtitkára köszönetet mondott XVI. Benedek pápának és minden kereszténynek, aki a Szent Pál-évben fölkereste Törökországot, és így a kezdeményezések, zarándoklatok révén felhívta a figyelmet az ott élő keresztényekre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép