Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Oliva
III. Miklós
XVI. Benedek 19 papot szentelt a római egyházmegye számára
2009-05-05 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa vasárnap reggel kilenc órai kezdettel szentmisét mutatott be a Szent Péter bazilikában. A szertartás során pappá szentelt 19 diakónust a római egyházmegye számára. A Szentatyával koncelebrált Agostino Vallini bíboros, római helynök, valamint az egyházmegye püspökei, segédpüspökei.
Jelen voltak továbbá a római szemináriumok elöljárói és a szentelendő papok plébánosai.

A papok legyenek Krisztus képmásai, és a Jó Pásztorhoz hasonlóan tudják odaadni életüket másokért anélkül, hogy idomulnának a világ gondolkodásához - fejtette ki homíliájában a pápa. A 19 új pap közül hatan nem olaszok: egy nigériai, egy haiti, egy horvát, egy cseh, valamint egy chilei és egy dél-koreai származású. Hozzájuk intézett beszédében a Szentatya János evangéliumából kiindulva arról beszélt, hogy a világ nem ismeri meg a papokat, mert nem ismeri Istent. Azért nem akarja megismerni Istent, hogy ne zavarja, ne kerüljön válságba miatta. Ezért nem hallgatja meg a papokat sem. Ez a szemlélet megfertőzi az egyház tagjait is, ezért a pápa arra figyelmeztetett, hogy folytonos megtisztulásra van szükség.

Ahhoz, hogy ezt a veszélyt elkerüljék, a papoknak teljes szeretetközösségben kell élniük Krisztussal. Ezt az állandó imakapcsolaton keresztül tudják elérni. Segít benne a mindennapos szentmise, a zsolozsma, a szentségimádás, a rózsafüzér és az elmélkedés is, ezekből meríti ugyanis a pap az életerejét. Krisztustól kapja identitását, mindent az ő nevében tesz.

XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisét követően dolgozószobája ablakából elimádkozta a Regina Coelit a téren összegyűlt mintegy 40 ezer hívővel. Elmondta, hogy örömmel készül szentföldi utazására, amelyet pénteken kezd meg. Taps kísérte szavait, amelyekkel látogatása céljáról beszélt: azért utazik a Szentföldre, hogy megerősítse és bátorítsa az ott élő keresztényeket, akiknek nap mint nap számos nehézséggel kell szembenézniük. Megemlékezett a palesztinok szenvedéseiről, majd hozzátette: a béke zarándokaként érkezik az egyetlen Isten, mindenki Atyja nevében. Tanúskodni akar a katolikus egyház elkötelezettségéről a béke és a kiengesztelődés, valamint a kölcsönös tisztelet előmozdítása iránt. Ezen túl látogatása jelentős az ökumenizmus és a vallásközi párbeszéd terén is. Jeruzsálem ebből a szempontból szimbólumértékű város: Krisztus ott halt meg, hogy egybegyűjtse Isten szétszóródott fiait.

A Regina Coeli elimádkozásakor végül a pápa szolidaritását fejezte ki a Mexikóban és a világ sok más országában terjedő influenza áldozatai iránt. "Kedves mexikói testvéreim! Tartsatok ki a hitben és az Úr segít majd leküzdeni ezt a nehézséget". A pápa a hívek imáját kérte a hivatások világnapjára emlékezve: fohászkodjunk azért, hogy Isten szeretetének nagysága és szépsége vonzzon sok embert Krisztus követésére a papi és a szerzetesi hivatásban. Imádkozzunk azért is, hogy sok szentéletű szülő, házastárs legyen, akik példájukon keresztül nagy ívű távlatokat mutatnak gyermekeiknek. A szentek az isteni hívás és az emberi válasz összekapcsolódásáról tanúskodnak nekünk. Bízzuk közbenjárásukra imáinkat a hivatásokért - mondta még a pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép