Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Gyermeki lélekkel
Bertone bíboros lengyelországi látogatása
2009-05-06 Forrás: Magyar Kurír
Tarcisio Bertone bíboros államtitkár május 3-án, vasárnap Częstochowában, a Jasna Góra-i kegyhelyen szentmisét mutatott be a „Lengyelország királynője” nemzeti ünnep és a pálos rend évfordulója alkalmából.
A vatikáni bíboros államtitkár április 30. és május 3. között tartózkodott Lengyelországban. Április 30-án szentmisét mutatott be a II. János Pálról elnevezett lublini katolikus egyetemen; a szertartást követően díszdoktori címmel tüntették ki. Bydgoszcz-ban Jan Romeo Pawlowski püspöké szentelése alkalmából mutatott be szentmisét, akit XVI. Benedek Kongó és Gabon apostoli nunciusává nevezett ki. Bertone bíboros május 2-án Gdanskban felszentelte az Isteni Gondviselésről elnevezett templomot, amelyet hálából építettek II. János Pál pápaságáért.

Május 2-án este a bíboros részt vett a częstochowai Fekete Madonna kegyképe előtt tartott Mária-imádságon, a Jasna Góra-i kegyhelyen. Május 3-án, vasárnap a szentélyben szentmisét mutatott be a Lengyelország királynője nemzeti ünnep és a pálos rend évfordulója alkalmából. E napon zárultak le a magyar alapítású szerzetesrend pápai jóváhagyásának 700. évfordulójára szervezett jubileumi év ünnepi szertartásai.

Az ünnepi szertartáson mondott homíliájában Bertone bíboros megemlékezett II. János Pálról, aki pápává választása előtt, 1978 május 3-án szentmisét mutatott be a kegyhelyen: homíliájában Karol Wojtyla bíboros arról beszélt, hogy a lengyel egyház a „szeretet rabszolgájaként” felajánlotta önmagát Máriának. Bertone megemlékezett Stefan Wyszynski bíboros máriás lelkületű tevékenységéről, aki 33 éves prímási szolgálatával hozzájárult ahhoz, hogy Isten Anyjának jelenléte ragyogó jel legyen a lengyel egyház és a lengyel nép életében. A Jasna Góra-i Szűzanya a nemzeti szabadság és a lengyelek vallási érzületének jelképévé vált – hangsúlyozta Bertone bíboros. XI. Piusz pápa 1924-ben jóváhagyta a Lengyelország királynője ünnepet, engedélyezve, hogy május 3-án tartsák emléknapját, amely az 1791-es lengyel alkotmány kihirdetésének napja. Később XXIII. János Lengyelország fővédőszentjének hirdette ki Máriát, Szent Adalbert és Szent Szaniszló mellett.

Beszéde végén a bíboros kiemelte, hogy a kegyhely története szorosan összekapcsolódik Remete Szent Pál követőinek, a magyar alapítású pálos rend 700 éves, szenvedésekkel és vértanúsággal teli történetével. Homíliája végén azt kérte az Úrtól: erősítse meg hitben és hivatásukban a pálos rend tagjait, hogy a béke és a kiengesztelődés eszközei lehessenek az Egyházban és az egész világon.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép