Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus és a szamarai asszony
XII. Benedek
Hitük megőrzésére szólította a jordániai keresztényeket a pápa
2009-05-11 Forrás: Evangélikus Egyház
A pápa arra biztatta a jordániai keresztényeket, hogy őrizzék meg hitüket és tartsák fenn a keresztény egyház jelenlétét a nehéz körülmények között is. XVI. Benedek Ammanban mutatott be misét, mintegy 25 ezer ember előtt. A szertartás kezdetén a jeruzsálemi latin pátriárka arról beszélt, hogy az iraki háború kezdete óta több mint egymillió iraki menekült érkezett Jordániába, köztük 40 ezer keresztény, ami különleges feladatokat ró az egyházra. A katolikus egyházfő a tervek szerint délután Betániába, a Jordán folyóhoz utazik, holnap pedig Izraelbe látogat.
Május 10-én, vasárnap délelőtt az ammani nemzetközi stadionban, mintegy 30 ezer közel-keleti keresztény jelenlétében mutatta be első szentföldi szentmiséjét a pápa. „Benedetto, Benvenuto”, Isten hozott, Benedek pápa, Jordániában! – köszöntötték a Szentatyát a hívek.

Az ammani Nemzetközi Stadion a Husszein király nevét viselő Ifjúsági és Sportközpont része,. A központ építését a néhai uralkodó kezdeményezte 1964-ben. Bár muzulmán többségű ország lévén a vasárnap Jordániában munkanap, a hatóságok ünnepnapot hirdettek meg a keresztények számára, hogy követhessék a pápai eseményeket.

A szentmisén a Jó Pásztor vasárnapjának olvasmányai hangzottak el, mivel Jordániában, a keleti szertartást követve, most ünnepelték a hivatások világnapját. Az oltárt, amelyen Krisztus ikonját helyezték el, a Vatikán fehér és sárga színei díszítették. Az oltár előtt – a remény és a növekedés jeleként – a Szentföldön épülő több templom alapkövét elhelyezték pápai áldásra. A szentmisén 500 fehér ruhába öltözött gyermek részesült első áldozásban. A szentmise arab és latin nyelven hangzott el.

Benedek pápát Fouad Twal, Jeruzsálem latin szertartású pátriárkája köszöntötte a kicsiny, mindössze 110 ezer lelket számláló jordániai katolikus közösség nevében. Reményre ad okot – mondta a pátriárka –, hogy a jeruzsálemi szeminárium bővítésre szorul a papjelöltek nagy száma miatt. Fouad Twal megemlítette, hogy a háború következtében 40 ezer iraki keresztény kért és kapott menedéket Jordániában.

Homíliájában a pápa a Szentföld helyi egyházainak gazdag változatosságára mutatott rá, majd arra buzdította a fiatalokat, hogy válaszoljanak az Úr hívására; építsék egyházát hivatásuknak megfelelően a papi vagy Istennek szentelt szolgálatban, illetve a házasság szentségében. Mivel a Szentföldön idén tartják a családok évét, a Szentatya arra buzdította a keresztény családokat, hogy növekedjenek küldetésüknek megfelelően: legyenek az ima valódi iskolái, amelyben a gyermekek megtanulják őszintén szeretni Istent. A szentföldi keresztény családok nagy örökséget jelentenek a térség számára, soha ne hiányozzon számukra az anyagi és erkölcsi támogatás ahhoz, hogy folytassák pótolhatatlan szerepüket a társadalom szolgálatában – hangsúlyozta XVI. Benedek.

A Szentatya ezután a nők méltóságáról, hivatásáról és küldetéséről elmélkedett. Szerepük Istentől kapott méltóságát sajnos nem mindig értékelik megfelelően. Szükség van a nők azon adottságára, melyet II. János Pál „prófétai karizmának” nevezett. Az Egyház a Szentföldön tanúságot tesz a nők iránti tiszteletéről, minden személy veleszületett méltóságának védelméről. Ezáltal nagy mértékben hozzájárul a valóban humánus kultúra előrehaladásához, a szeretet civilizációjának építéséhez.

XVI. Benedek pápa azért fohászkodott, hogy Krisztus, a Jó Pásztor támogassa őket, abban hogy megmaradjon az Egyház jelenléte az ősi földek változó társadalmi szövetében. Legyenek hűségesek keresztény gyökereikhez, az egyház szentföldi küldetéséhez, amely bátorságot igényel mindnyájuk részéről.

A szentmisét követően a pápa elimádkozta a Regina Coeli kezdetű Mária-imát, a Béke Királynője oltalmába ajánlva a szentföldi családokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép