Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Veszprém párában.  Topor M.
Kutyus
Wall Street Journal: "Magyarország a vihar középpontjában van"
2008-10-23 Forrás: Hírszerző
Kétségbeesettnek és drámainak nevezte a szerdai magyar kamatlábemelést a Wall Street Journal. A gazdasági napilap szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a feltörekvő gazdaságok fenntarthatják a globális növekedést, miközben a fejlett országok a pénzügyi válság rendezésével vannak elfoglalva.
"Magyarország a vihar középpontjában van" - írja a konzervatív gazdasági napilap, amely több pénzügyi gondokkal küzdő embert is idéz cikkében. Egyikük - egy külföldi valutában jegyzett lakáshitelt felvett elvált anya - például arról beszél: olyan filléres gondjai vannak, amelyekről azt hitte, hogy nem térnek vissza.

A lap megemlíti, hogy a magyarok - magánemberek és cégek is - jelentős külföldi valutatartozást halmoztak fel. A forint meggyengülését mindenki megérzi, derül ki egy 40 éves manikűrös szavaiból, aki készpénzben törleszti euró alapú tartozását. "Most már nem tudok új ruhát venni a gyerekeknek" - mondta.

A bankok még olyan kisvállalkozóknak sem adnak hitelt, akiknek szinte semmi adósságuk sincs - idéz a lap egy borászt.
Az újság riportere ellátogatott egy használtautó-aukcióra is, ahol a kereskedők licitálhatnak olyan kocsikra, amelyeket fizetésképtelen adósoktól vettek vissza. A Vokswagenek és Suzukik mindössze 250 ezer forintért kelnek el.

Az egyik kereskedő elmondta: felismerte azt a Fiat Puntót, amit másfél éve adott el. "Ez már nem vicces" - jegyezte meg.

A Wall Street Journal szerint nem biztos, hogy a Nemzeti Bank közbelépése elég lesz a befektetői bizalom helyreállítására. A magyar intézményeknek a következő 12 hónap során 27 milliárd eurónyi tartozást kell visszafizetni, vagy átütemezni, miközben a valutatartalék mindössze 17 milliárd - idézi a lap a londoni Barclays Capitalt.

Mindez azzal járhat, hogy Magyarországnak eddigi ellenkezését feladva a Nemzetközi Valutalap vagy az Európai Unió segítségét kell igénybe vennie. Magyarország mellett egyébként a balti államok és Törökország is komoly külföldi adósságot halmoztak fel.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép